Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Μας ζητούν να γίνουμε «ευεργέτες» με χρήματα που δεν έχουμε!

Στην αβάσιμη πρόταση της παράταξης της μειοψηφίας «Ανανέωση» απαντά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Η «Ανανέωση», εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ζήτησε να χορηγηθεί στο ΕΣΥ ποσό ενός εκ. ευρώ απ’ τις εισφορές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ για τα συνδικάτα τους και τον κοινωνικό τουρισμός. Η υποκριτική ευαισθησία μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία, είναι ασύμβατη με τη δραματική κατάσταση που βιώνει όλη η ανθρωπότητα. Στερείται, όμως, και αντικειμενικής βάσης καθώς η ΠΟΣ-ΟΑΕΔ δεν έχει στην κατοχή της αυτά τα χρήματα, τα οποία πλήρωσαν οι συνταξιούχοι –και ιδιαίτερα με το παραπάνω- του ΟΑΕΕ. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διεκδικεί αυτά τα χρήματα –που σωρευτικά ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ απ’ το 2010- να διατεθούν για τις υγειονομικές ανάγκες των συναδέλφων.

Στις 15 Απριλίου 2020 η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ο συνδυασμός “Ανανέωση» έστειλε την Παρασκευή 10/4/2020 επιστολή προς το προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ- ΟΑΕΕ με θέμα “τη δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος” από τον λογαριασμό των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί και προορίζονται για  κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό των συναδέλφων μας. Τονίζεται στην επιστολή πως για την λήψη της ανωτέρω απόφασης να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Προεδρείο και το ΔΣ  δια περιφοράς.

Μας  προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ αυτή την περίοδο που σύσσωμο το συνταξιουχικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την ΣΕΑ ζητά άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των συναδέλφων, στάλθηκε αυτό το αίτημα προς την ΠΟΣ- ΟΑΕΕ, να δώσουμε κάτι που δεν είχαμε. Και  ενώ καλούν το προεδρείο και το ΔΣ να αποφασίσουν την ίδια στιγμή, άρχισε η επικοινωνία από εκπρόσωπο του συνδυασμού “Ανανέωση”  προς τα σωματεία της Ομοσπονδίας και μάλιστα με επιχειρήματα του τύπου, ότι η “πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν θέλει να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα”, και άλλες ανακρίβειες σε βάρος της Ομοσπονδίας που θα συζητηθούν  την κατάλληλη ώρα.

 Σας θυμίζουμε ότι ανάλογη πρόταση έκανε πριν μερικές μέρες και το λεγόμενο “Δίκτυο των συνταξιούχων”, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό για να δοθούν  χρήματα που παρακρατούνται για την ενίσχυση των σωματείων (0,20 ευρώ) για την ενίσχυση του τομέα υγείας. Αφού στείλανε χιλιάδες συνταξιούχους στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία να κάνουν ενστάσεις και αγωγές, με το αζημίωτο φυσικά, τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα 0,20 λεπτά των συναδέλφων.  Για το συγκεκριμένο θέμα σας έχει σταλεί ανακοίνωση από την ΣΕΑ που καταγγέλλει την προσπάθεια του “Δικτύου” να βάλει φρένο στην δράση των Σωματείων.

Έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με όλα τα μέλη του προεδρείου και του ΔΣ και καταλήξαμε κατά πλειοψηφία στα παρακάτω:

Σαν Ομοσπονδία, δεν διαχειριζόμαστε αυτά τα χρήματα, συνεπώς δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση ώστε να διαθέσουμε αυτό το ποσό στο δοκιμαζόμενο, όπως λέτε, υγειονομικό μας σύστημα. Είναι αυτά τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους συναδέλφους μας για το συγκεκριμένο σκοπό και που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιήθηκαν γα να πάρουν μια μικρή ανάσα οι συνταξιούχοι. Όσες φορές απευθυνθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, με συναντήσεις, υπομνήματα κανένας υπεύθυνος από καμιά κυβέρνηση δεν μας είπε που βρίσκονται αυτά τα χρήματα, που δόθηκαν και με ποια διαδικασία. Σας θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που έγινε τον Φλεβάρη, της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συνταξιούχων με το υπουργείο τουρισμού, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για να ενταχτούν σε αυτό το πρόγραμμα και οι συνταξιούχοι. Ιδιαίτερα τονίσαμε ότι για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν πληρώσει για αυτό το σκοπό. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε για τον τρόπο, τον χρόνο που μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση. Απαιτούμε εδώ και τώρα, να δώσουν απάντηση στο αίτημα μας.

Όσο για το που βρίσκεται σήμερα το “δοκιμαζόμενο υγειονομικό σύστημα”, υπάρχουν  πολιτικές ευθύνες και δεν φταίνε οι συνταξιούχοι για αυτό. Άλλωστε, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων πλήρωσαν και πληρώνουν μεγάλο τίμημα από τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο με τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, δώρα, ΕΚΑΣ κλπ., αλλά και με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, συνολικότερα της κοινωνικής ασφάλισης. Συνεχίζουν και σήμερα να μας κρατούν υπέρ υγείας το 6% στις κύριες συντάξεις και άλλο 6% όσοι έχουν επικουρική. Όλοι θυμόμαστε όταν κλείνανε μονάδες υγείας, που ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης,που τότε ήταν υπουργός υγείας, πανηγύριζε ότι με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομούσαν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες του ΔΝΤ και των τραπεζών και που στην ουσία πριμοδοτούσε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Κοκορευόταν κιόλας για την πατρότητα των μέτρων που έπαιρναν,ήταν δικά τους, γιατί έλεγε πως δεν ήθελε να του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν και η τρόικα.

  • Σήμερα, καμιά κουβέντα δεν γίνεται για τα αιτήματα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για το υπόμνημα που στείλαμε στον υπουργό Εργασίας, ώστε να δοθεί ανάσα στην μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Αλήθεια, δεν γνωρίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν;
  • Γνωρίζουμε και γνωρίζουν καλά ότι ένα μέρος από αυτούς τους συνταξιούχους παίρνουν “έναντι”, ενώ άλλοι δεν παίρνουν καθόλου χρήματα. Αναλογίζονται πως τα βγάζουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι χωρίς κανένα άλλο έσοδο; Γιατί λοιπόν δεν δίνει η κυβέρνηση ένα ποσό σε αυτούς τους συναδέλφους από τα αναδρομικά, που είναι άλλωστε δικά τους χρήματα, για να αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες.
  • Πως μπορεί να βγει ο μήνας για μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων που με βάση τα δικά τους στοιχεία, “ΗΛΙΟΣ”, το 41% των συνταξιούχων παίρνει μέχρι 500 ευρώ σύνταξης όταν μόνο για τα φάρμακα τους χρειάζονται κατά μέσο όρο το 14,5% της σύνταξής τους. Ορισμένοι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις δεν μπορούν καν να τα αγοράσουν.
  • Γιατί δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα η κυβέρνηση στο να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους;

Αυτά είναι τα άμεσα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το διάστημα και σε αυτά πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα, προσέχουμε, μένουμε στο σπίτι αξιολογούμε αυτά που λέγονται εις βάρος μας , δεν μένουμε σιωπηλοί, χρειάζεται επαγρύπνιση γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για εμάς και τα παιδιά μας».

Το αίτημα της «Ανανέωσης»

Στις 10.4.2020 η παράταξη «Ανανέωση» έστειλε πρός το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αίτημα με θέμα την «προσφορά χρηματικού ποσού στις Υγιειονομικές Αρχές».

Το αίτημα υπογράφουν οι σύμβουλοι Αθανασίου Θεοχάρης, Βήτας Κων/νος, Ζώης Ιωάννης, Κιόρογλου Αντώνιος, Μαούνατζης Στυλιανός, Τσιακίρογλου Σωτήριος, Τσιφτσόγλου Κων/νος και Τσούτσας Αστέριος και ζητούν: «Για την λήψη της ανωτέρω απόφασης παρακαλούμε όπως ορίσετε Εκτελεστικό Προεδρείο και  Διοικητικό Συμβούλιο δια Περιφοράς».

Στο αίτημά της η «Ανανέωση» αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε,

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή αλλά και οι υγειονομικές αντοχές του κράτους. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ατομικά αλλά και να συστήσουμε στα μέλη μας είναι να τηρήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών για να εξέλθουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται από αυτήν την κατάσταση.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής που πρέπει να επιδείξουμε όλοι οι Έλληνες και θέλοντας να βοηθήσουμε και όχι να αναπληρώσουμε την κρατική μέριμνα θα πρέπει κ. πρόεδρε να προτείνουμε δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του άρθρου 34 του  ν. 4144/13.Το αποθεματικά του ανωτέρω λογαριασμού προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που προορίζονται για τον Κοινωνικό Τουρισμό αυτών. 

Θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στο δοκιμαζόμενο υγειονομικό σύστημα, στην κοινωνική πρόνοια και την ατομική ευθύνη καθενός από εμάς».