Νέα

Γόνιμη διαδικασία στην 40η Περιφερειακή Σύσκεψη Μακεδονίας-Θράκης

Με τη συμμετοχή 82 αντιπροσώπων από 22 σωματεία συνταξιούχων του ΟΑΕΕ έγινε στη Θεσσαλονίκη  η 40η  Περιφερειακή Σύσκεψη Μακεδονίας-Θράκης και μεγάλων πόλεων την 1η Δεκεμβρίου 2019. Ήταν μια γόνιμη διαδικασία για τη δράση στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων , όπου εκφράστηκε η διάθεση για μαζική κάθοδο στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 14 Δεκεμβρίου 2019 στα Προπύλαια στην Αθήνα, ώρα 12:30 το μεσημέρι.

Τις εργασίες της 40ης σύσκεψης άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Κουτονίδης. Ακολούθησε η εκλογή προεδρείου απ’ τους Στράτο Μπόζο (Σέρρες), Νίκο Βασιλειάδη (Θεσσαλονίκη), Γιώργο Κουτονίδη (Θεσσαλονίκη) και Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Παραυρέθηκαν και χαιρέτησαν οι: Βέργος Βεργίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Κούρτης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Εθνικής Άμυνας, ο Χρήστος Σαλονικιός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και ο Κώστας Κατσιμένης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Τις εισηγήσεις και το κλείσιμο των εργασιών έκαναν ο Γ. Κουτονίδης και ο Π. Τάτσης. Στη διάρκεια των εργασιών  πήραν το λόγο 22 αντιπρόσωποι.

Οι εισηγήσεις

Ο Γ. Κουτονίδης αφού καλωσόρισε τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους, μεταξύ των άλλων, ενέφερε τα εξής στην εισήγησή του: «Μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις μας, στις περικοπές στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος, φθάσαμε σε ένα σημείο εξαθλίωσης όπου σημαντικό ποσοστό συναδέλφων μας να αντιμετωπίζουν ακόμη και διατροφικές ανάγκες. Στο σύνολό μας σχεδόν έχουμε αποκλεισθεί από ην κοινωνική ζωή. Η κατάσταση στην υγεία όλο και περισσότερο δυσκολεύει, με νοσοκομεία ανεπαρκή, χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν την συμμετοχή τους στο φάρμακο αρκετοί συν-φοι και να διακόπτουν την θεραπεία τους. Εκατό και πλέον φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία, αφού οι κυβερνώντες αφήνουν ανεξέλεγκτους τους βιομηχάνους και τους εισαγωγείς να κερδοσκοπούν δημιουργώντας τις ελλείψεις.

Βεβαίως λένε ότι βγήκαμε από την κρίση και ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης για όλους!  Όμως εμείς δεν νοιώσαμε καμιά ανακούφιση. Αντίθετα ζούμε με το άγχος μιας νέας πολιτικής λιτότητας κατ’ επιταγή της ΕΕ αφού αξιωματούχοι της Κομισιόν Ντομπροφκες – Μοσκοβισκ – και του ΔΝΤ μας θυμίζουν κυνικά ότι είναι ευχαριστημένοι από τις μεταρρυθμίσεις στο 60% που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και ότι μένει άλλο ένα 40% των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. Η προηγούμενη κυβέρνηση λένε ήτανε συνεργάσιμη αλλά και η σημερινή είναι πρόθυμη να συνεργασθεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά δυνατότητα ανακούφισης για τους συνταξιούχους για το λαό κάτω από αυτές τις επιταγές των δανειστών μας, αλλά και από το γεγονός ότι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι υπάρχουν και λειτουργούν και ενώ υπάρχουν πάνω από τα κεφάλια μας ο λαιμητόμος νόμος 4387/16 του Κατρούγκαλου και νόμος 4583/18 της Αχτσιόγλου. Η κυβέρνηση ΝΔ πήρε την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον δολοφόνο νόμο Κατρούγκαλου και συνεχίζει ένα βήμα πιο πέρα τη στρατηγική της ΕΕ για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού απασχόλησης Μηταράκη που δίνουν το στίγμα των κυβερνητικών σχεδίων εστιάζοντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε πολιτικούς, δημοσιογράφους, τεχνοκράτες, να αναλύουν και τα δικά μας θέματα. Οι απόψεις τους αβάσιμες αντικρουόμενες, και φαίνεται καθαρά τι επιδιώκει ο κάθε ένας. Ο σκύλος όπου τρώει εκεί γαυγίζει…

Στις 18-12-18 όμως δημοσιεύθηκε νέος νόμος ο 4583/18 με τον οποίο μεθοδεύεται πονηρά η αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς τμηματικά μέχρις ότου αντιστοιχισθούν παλιές και νέες συντάξεις. Μαζί με όλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο πρέπει να βάλουμε και το αίτημά μας. Η προσωπική διαφορά να ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξη. Είναι πληρωμένη με πολλούς κόπους και θυσίες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε στα γεράματά μας με αξιοπρέπεια. Πληρώναμε ανελλιπώς τις εισφορές μας το ύψος των οποίων καθόριζαν κάθε φορά οι εκάστοτε κυβερνήσεις…»

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις ο Γ. Κουτονίδης υπογράμμισε: «Με το σύστημα αυτό η σύνταξη, η Υγεία η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από ασθένεια ή ατύχημα μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση. Θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές που θα δίνουν οι εργαζόμενοι, από την αποταμίευση που κάνουν και από τους φόρους που πληρώνουν, από την επένδυση δηλαδή το τζογάρισμα όλων των παραπάνω σε διάφορα προγράμματα επαγγελματικών και προσωπικών συντάξεων ασφαλειών ζωής κλπ. Τα μονοπώλια απαλλάσσονται σταδιακά από το κόστος και στην πραγματικότητα καρπώνονται ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι εγγύηση του κράτους περιορίζεται στην καλλίτερη περίπτωση σε συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων όπως η λεγόμενη Εθνική σύνταξη των 384€ που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ  αναλαμβάνει να την εφαρμόσει στο ακέραιο…»

Και ο Γ. Κουτονίδης κατέληξε: «Στις μέρες μας εξελίσσεται μια διαρκώς επιδεινούμενη για τους λαούς διεθνής κατάσταση καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, ΡΩΣΙΑΣ, ΚΙΝΑΣ για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτό βάζει την σφραγίδα του και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στους άδικους πολέμους σε όλο τον κόσμο, και στην περιοχή μας. Η ΕΕ και ΗΠΑ υποθάλπουν τον Ερντογάν χρησιμοποιώντας τον ενάντια στο “Ισλαμικό κράτος” και αδιαφορούν για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Κύπρου τις απειλές που εκτοξεύει ο Ερντογάν ενάντια στη χώρα μας. Αφήνουν και όχι μόνο, τον Ερντογάν να δρα και να συμπεριφέρεται σαν ένας νέος Χίτλερ.

Δείτε κοινά χαρακτηριστικά ιστορικά: Υποθάλπαν, τότε, τον Χίτλερ Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ελπίζοντας να τον στρέψουν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Ο Χίτλερ ξεκίνησε έχοντας διεκδικήσεις εδαφών με την Πολωνία την Τσεχία. Το ίδιο και με τον Ερντογάν ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή του για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Αφήνουν ασχολίαστες τις εδαφικές διεκδικήσεις και τις απειλές ενάντια στην χώρα μας του Ερντογάν. Ο Χίτλερ είχε υπουργό προπαγάνδας τον Γκαίμπελς και ο Ερντογάν έχει τον Τσαβούσογλου για την διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος της χώρας μας. Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά και χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία, επαγρύπνηση και περιφρούρηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και όλου του κόσμου».

Ο Π. Τάτσης

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό του ΔΣ της Ομοσπονδίας στη σύσκεψη αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια στις 30 Νοεμβρίου 2019, υπογραμμίζοντας:  «Αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις είναι ένα καλό σινιάλο για την αφύπνιση όλων των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Αφορά όλη την κοινωνία και όλες τις πλευρές της ζωής. Αφορά την υγεία και την πρόνοια. Είναι συνυφασμένη με την προστασία όλων των ανθρώπων με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήμπορους μπροστά σε κάθε κίνδυνο. Και ο κίνδυνος, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή φορά προέρχεται απ’ τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο ασφαλιστικό”. Τα σχέδια αυτά δεν είναι νέα. Είναι ο κρίκος μιας αλυσίδας αντιασφαλιστικών ανατροπών που ξεκίνησαν το μακρινό 1992 με την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και την επαίσχυντη πρόταση για την καθιέρωση ως “βέλτιστου” συστήματος στην Ελλάδα του “τριφασικού συστήματος ασφάλισης” του Πινοσέτ στη Χιλή».

Αφού αναφέρθηκε στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις ο Π. Τάτσης υπογράμμισε: «Τι λέει τώρα απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΝΔ; “Ναί! Θα εισάγω το κεφαλαιοπητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις”. Αυτό δηλαδή που έγινε στη Χιλή, αξιοποιώντας το θεμέλιο λίθο που έθεσε o νόμος-λαιμητόμος του Κατρούγκαλου, με την εθνική σύνταξη. Και αυτό είναι η αρχή. Γιατί, όπως γράφτηκε την περασμένη Παρασκευή, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ –του επικουρικού ταμείου δηλαδή- με τον ΕΦΚΑ. Κι άμα ενοποιηθούν κάποια σχήματα, τότε γενικεύονται οι κανόνες. Δηλαδή θα διαπεράσει όλη την Ασφάλιση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Έτσι θα δημιουρηγηθεί το κεφάλαιο των 100 δίσ. με το “νέο επικουρικό”, όπως υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης σε ημερίδα τραπεζών στις 26 Νοέμβρη 2019.  Και γι’ αυτό το πεσκέσι των 100 δισ. στις ασφαλιστικές εταιρίες είχε προειδοποιήσει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ απ’ την “Εφημερίδα της, το Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ”. Στο τεύχος του Σεπτέμβρη 2019 έγραψε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, μέσα απ’ το νέο ασφαλιστικό στοχεύουν να διαχειριστούν 100 δισ. απ’ τις ασφαλιστικές εισφορές σχολιάζοντας: “Ξεκινούν με πρώτο στόχο τα 100 δισ. και τρώγοντας έρχεται η όρεξη για μεγαλύτερα κεφάλαια”. Γι’ αυτό και τώρα οι ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν ακόμα περισσότερο τα χέρια τους.

Λέει και το άλλο ο υφυπουργός Εργασίας: Το νέο ασφαλιστικό θα έχει τρία επίπεδα κινδύνου: Του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου και ο ίδιος ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον ασφαλιστικό κίνδυνο. Τι να επιλέξει δηλαδή; Αυτό το μακάβριο θέαμα που ζήσαμε στη Νότια Αφρική, όπου μια οικογένεια για να εισπράξει τα έξοδα κηδείας προσκόμισε το πτώμα του μακαρίτη στην ασφαλιστική εταιρία; Ή το σύστημα της Πολωνίας, που εν μια νυκτί η κυβέρνηση άρπαξε τα αποθεματικά των ταμείων; Ή το «πρότυπο σύστημα των επαγγελματικών ταμείων» της Ολλανδίας, που σχεδιάζεται η μείωση των συντάξεων κατά 12% λόγω των αρνητικών επιτοκίων; Στον τριφασικό χορό έχει μπει, ασφαλώς, και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την συμφωνία της για την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, με τον ΣΕΒ. Δηλαδή και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συναινεί στο να πληρώνει αδρά ο ασφαλισμένος αλλά να μην ξέρει τι σύνταξη θα πάρει όπως προαλείφεται απ΄ το “νέο ασφαλιστικό”».

Σε άλλο σημείο ο Π. Τάτσης υπογράμμισε: «Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι στο νέο ασφαλιστικό θα πάρει υπόψιν της και την απόφαση της “πιλοτικής δίκης” στο ΣτΕ. Μήπως το ίδιο δεν έγινε και το 2014. Και, τότε, επί υπουργίας του Γιάννη Βρούτση είχε ζητηθεί με “πιλοτική δίκη”  από το ΣτΕ να μην χορηγηθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους ν. 4051/2012 και 4093/2012. Στις 10 Ιουνίου 2015 εκδόθηκαν οι γνωστές ήδη σε όλους τους συνταξιούχους οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν όλες τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων παράνομες και αντισυνταγματικές. Πήρε κανείς τίποτε συνάδελφοι; Ούτε ένας συνάδελφος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα θέματα συνάδελφοι είναι πρωτίστως πολιτικά ζητήματα και λύνονται με πολιτικές αποφάσεις. Αν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση κι αν το κονδύλι δεν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, δεν γίνεται τίποτε. Γι’ αυτό ας σταματήσουν οι αυταπάτες των προσφυγών. Εκείνο που πρέπει να συνεχιστεί, και κυρίως να ενισχυθεί, η συμμετοχή στα σωματεία και στη συλλογική δράση. Ο αγωνιστικός βηματισμός πρέπει να γίνει πιό γρήγορος μέσα απ’ τις γραμμές της ΣΕΑ και να είναι συντονισμένος με όλα τα στρώματα που θίγονται απ’ τις αντιασφαλιστικές αποφάσεις . Μόνο αυτή η προοπτική , που θα συνεχίζει το μαραθώνιο των κινητοποιήσεων μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που έχει περιγράψει εκτενώς η ΣΕΑ στις ανακοινώσεις της. Η κυβέρνηση υπόσχεται και αυξήσεις στις συντάξεις μέσα απ’ το “νέο ασφαλιστικό”. Οι αυξήσεις που θα πάρουμε αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό με …περικοπές (!) 192 εκατ. ευρώ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και μειώσεις (!!) 173 εκατ. στα επιδόματα των αναπήρων. Ακόμα μειώνονται κατά 4 εκ. ευρώ και τα κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εκεί, δηλαδή, που καταθέτουν οι συνταξιούχοι ό,τι μένει απ’ τις σακατεμένες συντάξεις τους για να βρούν γιατρειά. Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν το 7,3% των συνολικών δαπανών τους για υπηρεσίες υγείας ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών πληρώνουν το 13,4%! Μ’ άλλα λόγια απ’ τα 5 δισ. ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα 2,350 δισ. ευρώ βγαίνουν απ’ τις τσέπες των ηλικιωμένων. Αυτών δηλαδή που όλες οι κυβερνήσεις, πρίν και μετά τα μνημόνια, τους σακάτεψαν τις συντάξεις και τους αφαίρεσαν βίαια πάνω από 90 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων με χρέη πρός τον ΟΑΕΕ που έχει συμπληρώσει το όριο για συνταξιοδότηση αλλά δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και μένουν χωρίς σύνταξη. Παρά την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι τα «κουρέματα των οφειλών» θα φέρουν τα χρέη κάτω από τις 20.000 ευρώ πολλοί συνάδελφοι παραμένουν με χρέη πολύ μεγαλύτερα και δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί ρύθμιση με βάση την πρόταση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ να χορηγηθεί σύνταξη στους οφειλέτες ανάλογη με τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν, μέχρι τότε που απώλεσαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εισφορές τους. Στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν και όσοι έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη ρύθμιση Στρατούλη και στις 120 δόσεις, και των οποίων οι συντάξεις που πήραν δεν φτάνουν ούτε για δέκα μέρες. Aκόμα εκκρεμεί η αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού τουρισμού, που έχουν ξεπεράσει πιά τα 27 εκ. ευρώ. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ θα τα διεκδικήσει μέχρι κεραίας».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Οι λύσεις βρίσκονται στο “ιερό πεζοδρόμιο” που καθαγιάστηκε απ’ τους αγώνες των περασμένων γενεών. Αυτών που θεμελίωσαν την Κοινωνική Ασφάλιση, μια απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στον εικοστό αιώνα. Σ’ αυτή την κατάκτηση πρέπει να γίνουμε ασπίδα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας! Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη 2019!».