Νέα

Απαίτησαν το σύνολο των συντάξεων

Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας έκανε την 1.7.2015 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕ ΟΑΕΕ με αίτημα να καταβληθεί άμεσα το σύνολο των συντάξεων και να ανοίξουν όσα καταστήματα τραπεζών χρειάζονται, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι και εκατοντάδες μέλη των ΣΣΟ κατήγγειλαν την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι απ’ τις 29.6.2015 που άρχισε η «αργία των τραπεζών» και απαίτησαν την άμεση και πλήρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός».

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και ζήτησε η συνάντηση να γίνει αύριο Παρασκευή, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδας οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν ότι απουσίαζαν ο διοικητής και οι υποδιοικητές. Οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν ότι το αίτημά τους «να ανοίξουν όλες οι τράπεζες και να καταβληθούν όλες οι συντάξεις» πρέπει να υλοποιηθεί τώρα, γιατί με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλυφθούν βασικές ανάγκες.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το μήνυμα που τους στέλνουμε ας το ακούσουν καλά. Ας αφήσουν τις τράπεζες ανοιχτές ακόμα και το Σάββατο για να πάρει τη σύνταξή του ο κόσμος, ολόκληρη όμως. Ζητούμε να καταβληθούν οι συντάξεις, που είναι δικά μας χρήματα. Δεν είναι κεφάλαιο οι συντάξεις να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Είναι χρήματα που δουλεύτηκαν σκληρά, με αίμα, για να πληρώνονται τώρα τα φάρμακα, τα νοσοκομεία, να πληρώνονται τα άνεργα παιδιά από το πενιχρό μας εισόδημα και τα εγγόνια μας. Να δοθούν τώρα οι συντάξεις στο ακέραιο, χωρίς καμιά περικοπή. Δεν διαπραγματευόμαστε περικοπές. Αν θέλουν να βάλουν capital control, να το βάλουν σε αυτούς που τα στέλνουν στο εξωτερικό. Ο συνταξιούχος θα τα πάει για φάρμακα και για ψωμί, δεν τα δίνει στις λίστες Λαγκάρντ και στις διεθνείς τράπεζες. Εμείς οι συνταξιούχοι δίνουμε μήνυμα αντίστασης και στις νέες γενιές, να μη φοβηθούν, να μην υποκύψουν, να πουν “όχι” σε όλους τους εκβιασμούς, ΕΕ, κυβερνήσεις και όλους αυτούς που στόχο έχουν να μας τσακίσουν περισσότερο».

Ταλαιπωρία στις τράπεζες

Την 1.7.2015, τουλάχιστον κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, η ταλαιπωρία «χτύπησε κόκκινο» έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών που άνοιξαν για να μπορέσουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάρτα να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους, μέχρι το όριο των 120 ευρώ. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι δεν τους είχε γνωστοποιηθεί ότι η καταβολή θα γίνει αλφαβητικά από τα 1.000 περίπου τραπεζικά υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός, πριν ακόμα ανοίξουν οι τράπεζες. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε αργότερα το μεσημέρι, ενώ δόθηκε παράταση και στη λειτουργία των καταστημάτων.