Νέα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Κόντρα στη βροχή και την αντιασφαλιστική πολιτική

Τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη «καβάλα πάμε στον καιρό/ με τον καιρό μες τη βροχή» έμοιαζε να τραγουδά με τα συνθήματά της η πορεία των συνταξιούχων πρός το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 14 Δεκέμβρη 2019.

Το ανελέητο δρολάπι εμπόδιζε μέχρι και την αναπνοή. Όμως δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο για τους συνταξιούχους που έφτασαν στα Προπύλαια απ’ όλη την Ελλάδα το μεσημέρι εκείνου του Σαββάτου. «Σήμερα έχουμε αντίπαλο και τον καιρό, αλλά ας περιμένουμε λιγάκι ακόμα γιατί καταφθάνουν ακόμα πούλμαν με διαδηλωτές» έλεγε απ’ τα μικρόφωνα ο Δήμος Κουμπούρης.

Και οι συνταξιούχοι κάτω απ’ τις ομπρέλες τους ή ντυμένοι με αδιάβροχα περίμεναν μές την καταρρακτώδη βροχή να ξεκινήσει η συγκέντρωση. Τα σωματεία απ’ την επαρχία, που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα, είχαν τρυπώσει στ’ απόσκια των γύρω πολυκατοικιών για ν’ αποφύγουν το ανελέητο ανεμοβρόχι. Στην ώρα που έπρεπε άρχισαν να ξεδιπλώνουν τα πανό και να οδεύουν πρός το χώρο της συγκέντρωσης. Ο Λέανδρος Μάκκας απ’ τα μικρόφωνα αναγγέλει  ένα-ένα τα ονόματα των σωματείων και των πόλεων απ’ όπου έφτασαν οι συνταξιούχοι. Είναι συνταξιούχοι απ’ την Αττική, την Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο,την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Λήμνο… Η οδός Πανεπιστημίου μπροστά απ’ τα Προπύλαι έμοιαζε με πέλαγος από ομπρέλες.

Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε στην εξέδρα τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) την ώρα που το ανεμοβρόχι δυνάμωνε.

Αυτή τη φορά ο Δ. Κουμπούρης ήταν και ο μοναδικός ομιλητής. Αφού καλωσόρισε εκ μέρους της ΣΕΑ τους συνταξιούχους είπε σύντομα: «Αποδεικνύουμε και σήμερα ότι είμαστε παντός καιρού. Οι συνταξιούχοι απ’ όλα τα μέρη της χώρας έφτασαν εδώ κάτω από αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για να ενισχύσουν τον αγώνα μας και την πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί και δεν είμαστε της λογικής “ό γέγονε, γέγονε“. Δεν  τα δανειστήκαμε από κανένα δανειστή αλλά τα  δουλέψαμε. Μπροστά στα Χριστούγεννα διεκδικούμε τη 13η σύνταξη, που την έχουμε πληρώσει με το αίμα της ζωής μας.  Στη περίοδο της κρίσης πληρώσαμε τα πάνδεινα, και το ίδιο μας λένε να πληρώσουμε και τώρα.  Διεκδικούμε επίσης δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να μη γίνει καμμιά ιδιωτικοποίηση και καμμιά κεφαλαιοποίηση. Αυτά, δηλαδή, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Είμαστε λοιπόν στο δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουμε με κάθε δυνατή προσπάθεια. Δίνουμε σήμερα μια απάντηση αγωνιστική, όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά και για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας στα οποία επιφυλλάσουν  πολύ χειρότερες συνθήκες».

Πορεία υπό καταρρακτώδη βροχή

Η πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε, παρά την καταρρακτώδη βροχή, δυναμικά με τα συνθήματα: «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τα σωματεία επίθεση και πάλη».

Επικεφαλής της πορείας ήταν αντιπροσωπεία της ΣΕΑ με το πανό της. Η πυκνή βροχή εμπόδιζε ακόμα και την ανάγνωση των πανό. Διαβαίνουν το ένα μετά το άλλο τα σωματεία: Η ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΔΥ Αθήνας, τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΙΚΑ Αθήνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Ιλίου – Πετρούπολης, Ν. Ιωνίας, Νίκαιας – Κορυδαλλού,, Καισαριανής, Μενιδίου, Πειραιά, Αλίμου. Επίσης: Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης,  ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Ναυπλίου, Κορίνθου, ΙΚΑ – ΟΑΕΕ Λιβαδειάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Πάτρας,  Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Λασιθίου,  ΟΑΕΕ Χανίων,  Τρικάλων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου), Καρδίτσας, (ΙΚΑ) Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας (ΙΚΑ – ΕΦΚΑ), Σερρών (ΙΚΑ – ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ), Βέροιας (ΤΕΒΕ), Εύβοιας (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ), Χαλκίδας (ΙΚΑ), Λαμία (ΤΕΒΕ), Θήβας (ΟΑΕΕ) οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας και Λάρισας. Ακόμη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Λίγο μετά το ύψος της Βουλής ο Δ. Κουμπούρης, αφού χαιρέτησε τους συνταξιούχους για τη μαζική συμμετοχή τους παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πληροφόρησε τους διαδηλωτές ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μπορούσε γίνει συνάντηση. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει μέσα στο Γενάρη του 2020.

Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τους υπουργούς   Εργασίας Γ. Βρούτση, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και παρά τον πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο. 

Μετά τη δίωρη συνάντηση ο Δ. Κουμπούρης δήλωσε: «Θέσαμε στους υπουργούς όλα τα αιτήματα που είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να μας δοθούν απαντήσεις. Η κυβέρνηση θα καταθέσει ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο Γενάρη. Όσον αφορά τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων οι υπουργοί είπαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει θετική απόφαση απ’  το ΣτΕ θα αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία.  Η αντιπροσωπεία ζήτησε την απόδοση των αναδρομικών τώρα χωρίς δίκες και προαπαιτούμενα και η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Επισημάναμε ότι διεκδικούμε όλα τα αιτήματά μας και δεν κάνουμε σε τίποτε πίσω. Επιμείναμε ότι το σύστημα ασφάλισης να είναι αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό και να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Θα θέσουμε στον  πρωθυπουργό όλα τα αιτήματα, αφού δεν πήραμε απάντηση. Π.Χ. για το Δώρο Χριστουγέννων, που το διεκδικούμε άμεσα. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα  και για ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και για συνταξιουχικά ζητήματα, ιδιαίτερα για εκείνα που δέχτηκαν πλήγματα. Δεν είμαστε της λογικής “ό γέγονε, γέγονε”.

Δημοσιογράφος: Για το Δώρο Χριστουγέννων τι σας είπαν;

«Για το Δώρο δεν μας απάντη σαν. Δεν είναι αρμοδιότητα των ιδίων αλλά του πρωθυπουργού».

Το υπόμνημα για τον πρωθυπουργό

Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ παρέδωσε στους τρείς υπουργούς υπόμνημα με τα αιτήματά της για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο υπόμνημά της αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις στις 14/12/19, πραγματοποιούν νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο ώρα 12.30 πμ στην Αθήνα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνταξιουχικός κόσμος.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή σας που οι οργανώσεις μας, που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων στη χώρα μας, υποβάλουν αίτημα συνάντησης μαζί σας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συναντήσεις με τους προκατόχους σας που δέχθηκαν την αντιπροσωπία μας, παρουσία των υπουργών εργασίας, κοινωνικών ασφαλίσεων και συζητήσαμε μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων. Ελπίζουμε ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως και εσείς γνωρίζετε, οι καταστροφικές περικοπές που οι συνταξιούχοι δέχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρόσθεσαν στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. Είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι μας αφαιρέθηκε, το πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή με την δουλειά μας. Πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράξαμε εμείς οι συνταξιούχοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι παράγουν, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές.  

Δεν σας κρύβουμε ότι η ανησυχία μας σήμερα μεγαλώνει από τις δηλώσεις των υπουργών εργασίας, ότι το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται θα περιορίσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, επ’ ωφέλεια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Καθώς επίσης από το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας στην υγεία – περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμό στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά που ζήσαμε την περίοδο της κρίσης διατηρούνται και βλέπουμε νέα δεινά να έρχονται την περίοδο της ανάπτυξης.

Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρεθεί και να επαναλαμβάνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική “ό,τι έγινε, έγινε”.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχει αφαιρεθεί. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και επιστροφή όσων μας έχουν αφαιρεθεί.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα, με αφορολόγητο ποσό 12000 τον χρόνο. 
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα με αναδρομική ισχύ, όλες οι παράνομες παρακρατήσεις σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοσθεί τώρα η απόφαση του ΣτΕ του Ιούνη του 2015.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.
  • Άμεση νομοθέτηση και καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας. Μπροστά στα Χριστούγεννα να αποδοθεί σε όλους η 13η σύνταξη. 
  • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία – περίθαλψη.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.

Άμεση απόδοση στις δικαιούχες συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των 0.20 Ευρώ που παρακρατούνται οικειοθελώς από τους συνταξιούχους, για την κάλυψη των λειτουργικών κ.α αναγκών τους».