Νέα

Αναδρομικά οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε μέσα στην προεκλογική φούρια της να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της αδικίας των συντάξεων χηρείας, που η ίδια προκάλεσε με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016, του ψαλιδοχέρη υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.


Έτσι η «διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ (27.6.2019). Οι αυξήσεις για τους 45.000 δικαιούχων πιθανώς να έρθουν απ’ το Σεπτέμβριο του 2019 για τους εξής λόγου: Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα χρειστούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δέκα μέρες μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και να αναλάβει νομοθετικό έργο. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος δεν θα έχει πληρωμές αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας. Μένει ο Αύγουστος –αν δεν γίνουν ξανά εκλογές- για να τρέξουν οι μεταβολές, αλλά πρέπει να προηγηθεί επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας με διόρθωση από 50-70%, που για να προχωρήσει χρειάζεται κάποιες λογισμικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ.


Επομένως οι μεταβολές παραπέμπονται στο Σεπτέμβρη, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ


Στις 27 Ioυνίου 2019 ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού). Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Καθυστερούν και τα εκκαθαριστικά


Τα ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα αποτυπώνεται ποιο είναι το ποσό που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό και τα ποσά που παρακρατούνται ή τις διαδικασίες και τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη περιμένουν ακόμα οι συνταξιούχοι.
Μετά την τριχοτόμηση των παλιών συντάξεων και τη διχοτόμηση των νέων, με το νόμο Κατρούγκαλου, συντάξεων τα εκκαθαριστικά κρύβονται επιμελώς για να αποφύγει η κυβέρνηση την κατακραυγή των συνταξιούχων.