Νέα

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Aποφάσεις ενωτικής δράσης και συνέχειας στο μαραθώνιο βηματισμό της ΣΕΑ

Συνέδριο αντάξιο των ευθυνών αλλά και των προσδοκιών όλων των συνταξιούχων αποτέλεσαν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που έγινε σε ξενοδοχείο στην παραλία Κορινού της Πιερίας στις 10 Μάη 2019. Τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εγκρίθηκαν με ποσοστό μεγαλύτερο απ’ το 92% των 260 αντιπροσώπων.

Με αυτή την επιδοκιμασία επιβεβαιώνεται ο αγωνιστικός προσανατολισμός της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της συλλογικής δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των εννιά Συνεργαζόμενων Πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Οι αποφάσεις με τα αιτήματα θα αποτελέσουν τον οδηγό δράσης της Ομοσπονδίας μέχρι το 13ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που θα γίνει το 2020.

Σημαντικό στοιχείο για τις εργασίας ήταν η κατάθεση εμπειριών από πρωτοβουλίες, αλλά και κοινές δράσεις με άλλους φορείς, των τοπικών ΣΕΑ για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν οι αντιπρόσωποι το «μαραθώνιο» της ταλαιπωρίας αλλά και την οικονομική αφαίμαξη των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση συναδέλφου, 71 ετών,  απ’ τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, μετά από πολύμηνη αναμονή για εγχείριση κήλης πήγε μια Παρασκευή στο νοσοκομείο και ετοιμάστηκε για το χειρουργείο. Το απόγευμα τον ενημέρωσαν ότι οι χειουργοί δεν μπορούσαν να κάνουν την επέμβαση και του ανέβαλαν το χειρουργείο για τη Δευτέρα. Όμως και πάλι η επέμβαση αναβλήθηκε για την Τετάρτη, οπότε ενημερώθηκε να πάει στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα και να χειρουργηθεί την Παρασκευή.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο συνάδελφος πήγε στον Πολύγυρο, όπου έπεσε έσπασε το πόδι και χειρουργήθηκε ως επείγον περιστατικό για το πόδι στο νοσοκομείο του Πολύγυρου. Για την κήλη περιμένει ακόμη μέχρι να συνέλθει πλήρως απ΄το χειρουργείο για το πόδι.

Εξίσου δραματική ήταν και η ομιλία του συναδέλφου απ’ τη Σύρο: Η διοικήτρια του νοσοκομείου προσπάθησε να πείσει ασθενή, που χρειαζόταν αξονική τομογραφία ότι η αναμονή μέχρι για 1,5 – 2 μήνες δεν είναι υπερβολικός χρόνος! Και να αποφασίσεις να πληρώσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να …μπαρκάρεις για τον Πειραιά. Κι αν σε κλείσει κι ο καιρός για δυό-τρείς ή και παραπάνω μέρες, ξενιτεύεσαι κανονικά μέχρι να επιστρέψεις στο νησί σου για μια εξέταση.

Όσον αφορά τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) φτάνουν δυό μαρτυρίες:

  • Στο Μεσολόγγι η ΤοΜΥ «λειτουργεί» με έντεκα διοικητικούς υπαλλήλους και έναν οδοντογιατρό! «Χρειάζεται ο άρρωστος φυσικοθεραπείες; Πηγαίνει στον ορθοπαιδικό πληρώνει, γράφει τις φυσικοθεραπείες και εγκρίνει ο οδοντίατρος» είπε ο άρρωστος!
  • Αντιπρόσωπος απ’ τη τη Λάρισα περίμενε κοντά στις 50 μέρες για υπέρηχο στην καρδιά. Την παραμονή του συνεδρίου ειδοποιήθηκε ότι η εξέταση μεταφέρεται δέκα μέρες αργότερα.

Στη συνοπτική εκτίμησή του για τις εργασίες του Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης ανέφερε: «Το σώμα του 12ου Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είναι αντάξιο της επικαιρότητας και των ευθυνών που νοιώθει ο καθένας απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζουμε. Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η αγωνιστική πορεία της Ομοσπονδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων»

 Το άνοιγμα των εργασιών

Στο 12ο Συνέδριο πήραν μέρος 256 αντιπρόσωποι -είχαν εκλεγεί στις προσυνεδριακές διαδικασίες για το 10ο Συνέδριο- από 69 Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Αναστάσιος Τσαλός

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν ο  πρόεδρος Δημήτρης Κουτσής και ο Γενικός Γραμματέας Αναστάσιος Τσαλόςτου Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Πιερίας. Στη συνέχεια εκλέχτηκε προεδρείο απ’ τους Δημήτρη Κουτσή (Κατερίνη), Ειρήνη Χαριομπόλη (Διδυμότειχο) Γιώργο Κατημερτζή (Αθήνα), Νίκο Βασιλειάδη (Θεσσαλονίκη),Λευτέρη Ντεγιάννη (Εύβοια) και Χρήστο Αναγνώστου (Λειβαδιά), οι οποίοι διηύθυναν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ακολούθησαν ο Διοικητικός Απολογισμός απ’ τον Πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση, οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων, ο οικονομικός απολογισμός του 2018 και ο προϋπολογισμός για το 2019 απ’ τον ταμία Αλέκο Μάρκου και η Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής απ’ τον πρόεδρό της Λεωνίδα Ριτζάκη.

Οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων

Ο Δήμος Κουμπούρης χαιρέτησε το συνέδριο εκ μέρους της ΠΟΣ ΙΚΑ και της ΣΕΑ τονίζοντας ότι το κίνημα των συνταξιούχων είναι δυναμικό και έχει προσελκύσει τα βλέμματα όλης της κοινωνίας, καθώς με τους αγώνες του συμβάλλει στην προβολή και τη λύση προβλημάτων όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά και των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού.

Ο Δημήτρης Βαργιάμης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προεδρείου της Συνομοσπονδίας, αναφέρθηκε στα «κοινά προβλήματα των συνταξιούχων και των εν ενεργεία ΕΒΕ».

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του  επιμελητηρίου Πιερίας, μίλησε για τα πρώτα βήματα των σημερινών συνταξιούχων στην επιχειρηματικότητα, πάνω στα οποία βαδίζουν οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι.

Η Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας στους συνταξιούχους και υποσχέθηκε την εκ νέου στήριξή τους.

Σύντομη επίσκεψη στη διάρκεια του διαλλείματος των εργασιών του Συνεδρίου, έκανε και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις ομιλίες 59 αντιπροσώπων, στη διάρκεια των οποίων έκαναν παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας Διονύσιος Σβορώνος και ο Οργανωτικός Γραμματέας Χρήστος Κολοβός.

Μίλησαν οι αντιπρόσωποι: Σωτήρης Τσιακίρογλου (Ξάνθη), Κωνσταντίνος Άνθης (Αθήνα), Γιάννης Παπαδημητρίου (Λαμία), Ειρήνη Χαριομπόλη (Διδυμότειχο), Μάκης Γκούβας (Αθήνα), Δημήτρης Θεοδώρου (Θήβα), Χρήστος Αναγνώστου (Λειβαδιά), Κώστας Μακέδος (Καβάλα), Χρήστος Σκουρλάς (Αθήνα), Ζήσης Κωνσταντινίδης (Φλώρινα), Νίκος Λαμπρόπουλος (Λαμία), Θεόδωρος Παναγόπουλος (Πειραιάς), Δημήτρης Τσαγκαράκης (Ηράκλειο), Θανέλας Νίκος (Λειβαδιά), Βασίλης Νικάκης (Αγρίνιο), Ευστράτιος Μπόζος (Σέρρες),Λεφτέρης Ντεγιάννης (Εύβοια), Θεόδωρος Δήμας (Θεσπρωτία), Αριστοτέλης Γεροντής (Λασίθι), Δημήτρης Δούρος (Πειραιάς), Κώστας Πανταζίδης (Αλεξανδρούπολη), Γεράσιμος Μαυρομμάτης (Πάτρα), Αναστασία Μαργάρα (Αγρίνιο), Χάρης Αθανασίου (Γιάννινα), Νίκος Κασαβέτης (Μεσολόγγι), Δημήτρης Θέμελης (Βέροια),Κοσμάς Πρίντεζης (Σύρος), Παναγιώτης Κονδύλης (Αθήνα), Στέργιος Μαούναντζης (Καβάλα), Κώστας Μαντζώρος (Αθήνα), Σίμος Γουτουχίδης (Γιαννιτσά), Ανδρέας Πάτσιος (Λάρισα), Αντώνης Κιόρογλου (Δράμα),Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Αθήνα), Πέτρος Καπαρέλης (Πύργος), Γιώργος Λιάκος (Λάρισα), Αντώνης Κούκος(Έδεσσα), Ιωάννης Ζώης (Αμαλιάδα), Κωνσταντίνος Γεωργιάδης (Εύβοια), Κώστας Καρράς (Γιάννινα), Κώστας Γεροπαναγιώτης (Πάτρα), Νίκος Αυρηλιώνης (Αθήνα), Νίκος Παπαντωνάκης (Χανιά), Γιώργος Κουτονίδης (Θεσσαλονίκη), Στέφανος Βλάχος (Γιάννινα), Κωνσταντίνος Λαούδης (Βόλος), Κώστας Κουλούρης (Αθήνα),Γιάννης Αλεξόπουλος (Θεσσαλονίκη), Παναγιώτης Κουρεμένος (Νίκαια), Δημήτρης Αρσένης (Αμφιλοχία),Χαράλαμπος Αντωνογιαννάκης (Ηράκλειο), Κωνσταντίνος Κακαβελάκης (Πειραιάς), Θανάσης Ντίνος (Λαμία),Αστέριος Τσούτσιας (Λάρισα), Μπάμπης Αθανασιάδης (Κοζάνη) και Νίκος Βασιλειάδης (Θεσσαλονίκη).

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν οι ψηφοφορίες και το κλείσιμο των εργασιών απ’ τον Παντελή Τάτση.

Ο Διοικητικός Απολογισμός εγκρίθηκε με 236 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά. Ο Οικονομικός Απολογισμός εγκρίσθηκε με 235 ψήφους υπέρ και 21 κατά.

Ιδιαίτερες στιγμές του Συνεδρίου

Οι αντιπρόσωποι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν απ’ τη ζωή στην αρχή των εργασιών.

Η πλακέτα για τον Βασίλη Πεσματζόγλου

Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στο Βασίλη Πεσματζόγλου, έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 82 χρονών το Μάρτη του 2018, και στο Βλαδίμηρο Βογιανίδη.

Την πλακέτα του Βασίλη Πεσματζόγλου απέμενε ο Π. Τάτσης στη Μαλάμω Πεσματόγλου, σύζυγο του συναδέλφου. «Αυτές οι διακρίσεις τιμούν όλους τους συνταδέλφους για την αγωνιστική συνεισφορά τους αλλά και όσους συνεχίζουν» είπε ο Π. Τάτσης, ενώ η Μαλάμω Πεσματζόγλου ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαρίστησε για τη διάκριση.

 Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Μάκης Γκούβας απένειμε την πλακέτα, ευχόμενος δύναμη, στον Βλαδίμηρο Βογιανίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίζει να βαδίζει μαζί με όλους τους συνταξιούχους στο ιερό πεζοδρόμιο.

Ευχετήριες επιστολές για ευόδωση των εργασιών του 12ου Συνεδρίου έστειλαν η ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων.

Η πλακέτα για το Βλαδίμηρο Βογιανίδη

Οι ευχές στο Δημήτρη Κουτσή μετά την περιπέτεια της υγείας του, ακούστηκαν πολλές φορές απ’ το βήμα του Συνεδρίου. Ο Δ. Κουτσής ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, όπως και το βράδι στη δεξίωση και το μουσικό πρόγραμμα, που παρέθεσε το Σωματείο των συνταξιούχων του νομού Πιερίας.

Με ευχές για τη Μέρα της Μάνας ξεκίνησε την ομιλία της η Ειρήνη Χαριομπόλη, πρόεδρος του Σωματείου Διδυμοτείχου, και χειροκροτήθηκε με τη συνοδεία εύστοχων, περί των γυναικών, σχολίων απ’ το Γιώργο Κατημερτζή.

Τέσσερα δώρα παρέλαβε η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στο τέλος των εργασιών του 12ουΣυνεδρίου: Ένα γνήσιο Πίνακα απ’ το Μουσείου του Δίου, δώρο του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πιερίας και τρία βιβλία δώρα του δήμου Κατερίνης, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η εισήγηση του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης είπε:

«Κύριοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητές συναδέλφισες και αγαπητοί συνάδελφοι. Εκ μέρους του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ σας καλωσορίζω στην 12η Απολογιστική Συνέλευση (Συνέδριο) της Ομοσπονδίας μας, που γίνεται για Τρίτη φορά, εδώ στην Κατερίνη. Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Ευχόμαστε τα καλύτερα στον πρόεδρο του σωματείου Δημήτρη Κουτσή, που έδειξε ότι είναι ακατάβλητος μαχητής και στα προβλήματα της υγείας. Απο το βήμα αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην 82χρονη συνάδελφο που δικάζεται στις 7 Ιούνη 2019 εδώ στην Κατερίνη, γιατί πωλούσε ζωχιούς στις λαϊκές. Φαίνεται, όμως, ότι έγινε καθεστώς το κυνηγητό των υπερήλικων συνάδελφων, που προσπαθούν να επιβιώσουν πουλώντας κάποια προϊόντα. Στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε πρόστιμο 2.600 ευρώ σε μια 90χρονη γιατί πωλούσε στις λαϊκές κάλτσες –τα τερλίκια- που τις έπλεκε η ίδια. Επίσης στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 -και με τις προσαυξήσεις έφτασε τις 13.358 ευρώ- σε 82χρονη επειδή και εκείνη πωλούσε στην πλατεία Αριστοτέλους 34 ζευγάρια τερλίκια.

Αρκετοί είπαν πως είναι “τραβηγμένες περιπτώσεις”.  Γράφτηκε κιόλας ότι ασχολήθηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης με την 90χρονη.

Έμ, δεν είναι έτσι! Γιατί αυτοί οι υπουργοί που τώρα δείχνουν αιφνιδιασμένοι, είναι οι ίδιοι που θεσμοθέτησαν την τιμωρητική πρακτική για όσους απ’ τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους κάνουν κανένα μεροκάματο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθώς οι σακατεμένες συντάξεις τους δεν φτάνουν ούτε για τις μισές μέρες του μήνα. Εστειλαν και απεσταλμένο στη ΔΟΥ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της 90χρονης, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις που είχε, ευχήθηκε: “Ο νομοθέτης να επανεξετάσει συνολικά το σχετικό πλαίσιο”»

Στη συνέχεια και εκτός κειμένου ο Π. Τάτσης υπογράμμισε: «Κι απ’ τα τερλίκια ας έρθουμε στην επικαιρότητα.  Θ’ ακούγατε συνάδελφοι, και μάλιστα απ’ το Ζάππειο, τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη “μόνιμη 13η σύνταξη”, όπως την παρουσίασε, αν δεν είχαν προηγηθεί τα 160 δρομολόγια στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα μέσα στο 2018; Θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός έστω και αυτό το “κουτσουρεμένο δώρο του Πάσχα” αν το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων είχε συμβιβαστεί με τη λογική του “ό γέγονε, γέγονε” και έλεγε ότι τα παιδιά μας δεν μπορούν να πληρώσουν για μάς;

Αν δεν αντηχούσε η φωνή των συνταξιούχων της Αττικής στα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμα θα μας έστελναν απ’ το ξάδερφο στο μπάρμπα και δεν θα είχε γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 30 Μάρτη 2019. Κι όταν η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ ζήτησε στη συνάντηση τη 13η και 14η σύνταξη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν θέλει να βγεί προεκλογικά να δώσει κάποιο επίδομα, αλλά η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδώσει τα δώρα εορτών και αδειών από την επόμενη χρονιά και σε μόνιμη βάση.

Τώρα απ’ το Ζάππειο ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη, είχαν σχεδιαστεί από καιρό. Απ’ “τον κακοπληρωτή πάρε και στάχτη”, όπως σου τι δίνει, που λένε στα Τζουμερκοχώρια, τα πάτρια εδάφη του πρωθυπουργού.

Ότι ανακουφίζει την ζωή του συνταξιούχου θα το πάρουμε. Αλλά τους λέμε ξεκάθαρα: “Με ψίχουλα και τάματα δεν μας ξεγελάτε”. Με την ασίγαστη πάλη μας, όπως ανακοίνωσε η ΣΕΑ, θα διεκδικήσουμε μέχρι κεραίας όσα μας αφαίρεσαν την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων».

Τα δώρα του Σωματείου Πιερίας στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Θετική εκτίμηση

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης είπε: «Το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 16/4/2019, που συνεδρίασε με αντικείμενο την πορεία των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, εκτίμησαν θετικά το σύνολο της δράσης του συνταξιουχικού κινήματος, που για την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκε με την οργάνωση της Πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 15/12/2018,  η οποία ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενη ανάλογη συγκέντρωση. Θετική είναι η εκτίμηση της ΣΕΑ.

Αξιοποιήσαμε σ’ αυτή τη δράση δημιουργικά τα αποτελέσματα από την αγωνιστική πείρα των περασμένων χρόνων που μας βοήθησε να συνεχίσουμε το μαραθώνιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως χαρακτηρίσαμε αυτή την πορεία. Με την καινούργιο χρόνο συνεχίσαμε σε αυτή τη βάση με νέες κινητοποιήσεις των σωματείων μας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη Παναττική συγκέντρωση στις 27/3/2019. Ακολούθησε πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πορεία αυτή ήταν μαζικότατη και πολύ καλά οργανωμένη.Μέσα από αυτή την αγωνιστική δράση υποχρεώσαμε τον πρωθυπουργό να δεχτεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στις 30/3/19 και να συζητήσουμε όσα ήδη σας έχουμε γνωστοποιήσει μετά τη συνάντηση με Δελτίο Τύπου της ΣΕΑ, που βρίσκεται στο φάκελό σας…

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων αποδείχτηκε όχημα μεγάλης αγωνιστικής αντοχής. Μέσα στο 2018 τα σωματεία που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ οργάνωσαν 160 κινητοποιήσεις σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Με τις δράσεις της ανέδειξε τη σημασία του αγώνα και άρχισε να μπολιάζει τα σωματεία και τις τοπικές ΣΕΑ με την πεποίθηση ότι “κάτι μπορεί να γίνει με τις κινητοποιήσεις”. Μετά την επιστροφή των παράτυπων κρατήσεων στην υγεία και την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές, ο συνταξιουχικός κόσμος αναθάρρησε ακόμη περισσότερο  με την προσωρινή ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις. Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μνημονιακός νόμος και μάλιστα ψηφισμένος από όλα τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου.

Δεν πήραμε απ’ τα “μούτρα” όσους επέλεξαν να κάνουν αιτήσεις και αγωγές για την ανάκτηση των περικοπών στις συντάξεις. Αποκρούσαμε όμως την εκστρατεία αποπροσανατολισμού που προωθούσαν για λογαρισμό της κυβέρνησης ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διάφορα “δίκτυα” και μεγαλοδικηγορικά γραφεία με την πρόταση για μαζικές προσφυγές με αιτήσεις και αγωγές στα δικαστήρια. Σωστά υποδείξαμε στο συνταξιουχικό κόσμο τι σημαίνει να κάνεις αίτηση και στη συνέχεια αγωγές. Πέρα απ’ τις υπερβολές και τις συγχύσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζήτημα αυτό αξιοποιήθηκε για νέες εγγραφές στα σωματεία μας. Ενημερώσαμε τους συνταξιούχους, που έρχονταν σε επαφή μαζί μας να μην πέφτουν θύματα διαφόρων επιτηδείων.  Αξιώσαμε χωρίς εκπτώσεις απ’ την κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους όσα έχει παρακρατήσει παράνομα δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Όταν θέσαμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το θέμα για τα παρακρατηθέντα παράνομα και την αναδρομικότητά τους απάντησε αρνητικά “γιατί το κόστος είναι μεγάλο”.

Έτσι πιά σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας μιλάνε για τους συνταξιούχους και πως οι αγώνες τους κρατούν δυνατό το διεκδικητικό σφυγμό και στις πιο δύσκολες στιγμές. Τα τοπικά σωματεία παίρνουν, μαζί με άλλους φορείς, σημαντικές πρωτοβουλίες για βασικά λαϊκά θέματα, όπως είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Όλες οι ενέργειές μας πρέπει να προσανατολίζονται στην αγωνιστική παρουσία των συνταξιούχων. Μόνο αυτό φοβούνται και αυτό υποχρεώνονται να λάβουν υπόψιν τους. Μέσα απ’ την αγωνιστική διαδικασία και τα έμπρακτα αποτελέσμά της, αποδομήθηκαν εκείνες οι απόψεις που λένε: “Οι αγώνες έφαγαν τα ψωμιά τους» και «είναι επαναστατική γυμναστική”. Τεκμηριώσεις των αιτημάτων με μελέτες ινστιτούτων και λύσεις “κοινωνικούς διαλόγους” και ιντερνετικά μηνύματα. Αυτά δοκιμάστηκαν από χρόνια, επαναλαμβάνουν το χιλιοτραγουδισμένο “Βασίλη μ’ κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης” αλλά δυστυχώς οδηγούν στη σκλαβιά -και μάλιστα την μεσαιωνική».

ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου ο Π. Τάτσης: «Οι συντάξεις πιά δεν είναι ενιαίες: Των παλιών συνταξιούχων είναι τριχοτομένες και αποτελούνται απ’ την Εθνική Σύνταξη, το Ανταποδοτικό Τμήμα και την Προσωπική Διαφορά. Των νέων συνταξιούχων αποτελούνται απ’ την Εθνική και το Ανταποδοτικό Τμήμα και γι΄αυτό υπάρχουν οι διαφορές που προανέφερα. Όταν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά των συντάξεων θα φανεί και το μακάβριο έργο του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 στις νέες συντάξεις. Μας προϊδεάζει όπως η ΠΟΠΟΚΠ, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, με τα στοιχεία που περιέχονται στον συγκριτικό πίνακα που υπάρχει στο φάκελό σας. Όπως βλέπετε οι νέες συντάξεις είναι χαμηλότερες από 103 – 438 ευρώ σε σχέση με τις πρίν απ’ τις 15 Μάη 2016 συντάξεις. Μάλιστα οι νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης με 27,80% σε σχέση με τις παλιές.

Κι ύστερα έρχεται η κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι στη δική της θητεία δεν έγιναν περικοπές στις συντάξεις, εκτός απο εκείνες με τις εισφορές υγείας του 3ου μνημονίου. Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σε μια τηλεοπτική εμφάνισή του τον περασμένο Μάρτη έκανε και συγκρίσεις των περικοπών. Δείχνοντας έναν Πίνακα είπε: “Οι προηγούμενοι έκοψαν 63,1 δισ. ευρώ απ’ τις συντάξεις και ’μείς μόλις 4,3 δισ. κυρίως απ’ την εισφορά υγείας”.  Δηλαδή για τον υφυπουργό δεν είναι περικοπές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μη καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης πέντε χρόνων, που με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ! Ούτε είναι περικοπή η εξαέρωση του ΕΚΑΣ απ’ τη δική του κυβέρνηση, που αφαίρεσε 2,5 δίσ. ευρώ για την περίοδο 2015-2019! Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφαίρεσαν απ’ τους συνταξιούχους συνολικά 80 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.

Εμείς δεν κάνουμε διάκριση στους σφαγείς των συντάξεων είτε χρησιμοποιούν νέα, είτε παλιά εργαλεία. Πάντως είναι οι ίδιοι που ξετινάζουν τα νοικοκυριά με τη φοροληστεία και τις φοροεπιδρομές. Πέντε φόροι εκτοξεύτηκαν στα ύψη ως ποσοστό του ΑΕΠ με 17,4% το 2009, 20,3% το 2014 και 22,4% το 2019, με βάση τον προϋπολογισμό.

Γι’ αυτό και πολλοί ηλικιωμένοι περνούν τους χειμώνες χωρίς ζεστασιά γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Οι συνάδελφοι απ’ τη Θεσσαλία και πάνω το νοιώθουν καλύτερα απ’ τον καθένα.

Αρκετοί συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα βυθίζονται στο σκοτάδι γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια της “απελευθερωμένης”, πιά, ΔΕΗ. Κι άλλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των πανάκριβων εισιτηρίων.

Oι ηλικιωμένοι στο Λεκαπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη έχουν το «προνόμιο» του μισού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Ως ΠΟΣ-ΟΑΕΕ θέσαμε στο αρμόδιο υπουργείο το θέμα της γενίκευσης του μισού εισιτηρίου για όλους ηλικιωμένους. Μας απάντησαν ότι οι συγκοινωνίες δεν είναι παντού δημόσιες και δεν μπορεί να γενικευτεί. Είναι, όπως μας είπαν, θέμα των περιφερειαρχών.  Οι συνάδελφοι από το σωματείο Ηρακλείου Κρήτης ξεκίνησαν έγκαιρα μια προσπάθεια για να έχουν και αυτοί μισό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Κι αν υπάρχει θετική εμπειρία  από άλλο νομό, να γίνει ανταλλαγή στοιχείων και να υπάρξει η αντίστοιχη διεκδίκηση απ’ τις τοπικές ΣΕΑ.

Οι κατακτήσεις έρχονται με αγώνες. Όμως χάνονται και κατακτήσεις αν δεν γίνουν αγώνες. Ιδιαίτερα σε τούτη την περίοδο που η πλουτοκρατία κυριαρχεί διεθνώς και επιχειρεί έφοδο σε όλες τις κατακτήσεις προστασίας των ανθρώπων του μόχθου. Κάτι που ήταν εφικτό τον προηγούμενο αιώνα, τώρα, λένε, είναι ανέφικτο. Και αντί τα άλματα της επιστήμης να αξιοποιηθούν για την καλυτέρευση της ζωής χρησιμοποιούνται για τιμωρία του ανθρώπου, καθώς στη ζυγαριά του κεφαλαίου βαραίνουν πλιότερα τα κέρδη από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο ο Π. Τάτσης είπε: «Οι κινητοποιήσεις των σωματείων μας συνεχίζονται και σήμερα για τα γενικά και τοπικά προβλήματα, ειδικά θέματα υγείας σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στο αγωνιστικό μας πλαίσιο σωστά θέσαμε το σύνολο των διεκδικήσεών μας και την κατάργηση του νόμου 4387/2016 κάνοντας καθαρό ότι:

  • Διεκδικούμε τη λύση του συνόλου των προβλημάτων, τις περικοπές που μας φόρτωσαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή όλη την προηγούμενη περίοδο.
  • Δεν διεκδικούμε επιδόματα και μερίσματα. Δεν πληρώσαμε γι’ αυτά. Πληρώσαμε για συντάξεις, υγεία και κοινωνικά δικαιώματα για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Τα δισ. ευρώ που κούρεψαν και άρπαξαν οι κυβερνήσεις απ’ τα ταμεία μας για λογαριασμό των τραπεζιτών, των επιχειρηματικών ομίλων για την αιμοτοβαμμένη τους ανάπτυξη είναι δικά μας χρήματα, δικός μας μόχθος, και τον διεκδικούμε μέχρι τέλους. Καμμία ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης, να τελειώσουμε με τις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την απογοήτευση.
  • Να ξεφύγουμε απ’ τις εύκολες λύσεις, που καλλιεργούν ορισμένοι με αιτήσεις και προσφυγές στα δικαστήρια.
  • Διεκδικούμε τα αιτήματά μας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και τον πλούτο που εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε παράξει, που με τη βία όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την πλουτοκρατία μας άρπαξαν για τις δικές τους ανάγκες, την παραπέρα κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη βάση απαιτούμε:
  • Την απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεών μας και να αποκατασταθεί η αρπαγή του ΕΚΑΣ. Να μην υπάρχει βασική σύνταξη κάτω από 600 ευρώ και το ΕΚΑΣ να ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη.
  • Να γίνει επαναφορά της 13ης και 14ης και όσων άλλων μας έχουν αφαιρεθεί.

Τώρα που πέρασε και το Πάσχα πάνε και φέρνουν ξανά τα δώρα των συνταξιούχων. Στη συνάντηση με τη ΣΕΑ ο πρωθυπουργός μας είπε ότι τον επόμενο χρόνο  θα μελετήσει η κυβέρνηση την καταβολή των δώρων και ότι ο νόμος για τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

 Έτσι για να εξηγούμαστε: Ένα δώρο είναι μια ολόκληρη σύνταξη που χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν είναι δηλαδή λίγα ψίχουλα που θα χορηγηθούν σε κάποιους με κριτήρια. Εμείς για αυτά τα δώρα πληρώσαμε και δεν παίξαμε ούτε ΛΟΤΟ ούτε ΚΙΝΟ για να μας κάτσουν τα ευρώ των κοινωνικών μερισμάτων.

  • Ζητάμε να καταβληθούν άμεσα οι δεκάδες χιλιάδες καθυστερούμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Απαιτούμε την παροχή δημόσιας υγείας, δωρεάν παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών με προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές και την απαγόρευση της δράσης του επιχειρηματικού τομέα στον κλάδο υγείας περίθαλψης.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί, αντιλαϊκοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να ανακεφαλαιοπηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Έγινε καθαρό στους συνταξιούχους ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας, όσο σκύβουμε το κεφάλι και όσο επικρατεί η λογική “δεν γίνεται τίποτε”».

ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αναφερόμενος στην άσφαιρη αντιπάθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό ο Π. Τάτσης είπε: «Μέσα από όλη τη δράση μας αποκαλύψαμε την ψεύτικη, πολωτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα που στηρίζουν την τακτική της υποταγής και του συμβιβασμού. Η δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει, τάχα, το νόμο Κατρούγκαλου και θα καλυτερεύσει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, τη στιγμή που προοπτική της έχει τον ίδιο στόχο με αυτά που αυτός ο νόμος οικοδομεί, τη λογική των τριών πυλώνων. Η κατάργησή του, που κατά τα άλλα επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, γίνεται για δημαγωγικούς λόγους. Στόχο έχει να τον μετονομάσει, να μη θίξει την ουσία του και όχι να τον καταργήσει πρός όφελος των συνταξιούχων και των εργαζομένων όπως ψεύτικα υποστηρίζει.

Η στρατηγική τους σύμπλευση αποκαλύπτεται απ’ τα ίδια τα λόγια τους. Όταν απ’ τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η ΝΔ θα φέρει το σύστημα του Πινοσέτ απ’ τη Χιλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του απαντούσε: “Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Όμως, διατηρείται και η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό”.

Καθαρότερα δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν και οι δυό: Και ο ένας και ο άλλος ορκίζονται πίστη στο βασικό, και ήδη λειτουργούντα, πρώτο πυλώνα, στον οποίο το θεμέλιο λίθο έθεσε ο  Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. Από εκεί και πέρα σηκώνουν προεκλογικό κουρνιαχτό για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν στο ασφαλιστικό. Ό,τι και να λένε η ζημιά έγινε και φέρνει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την τριφασική ιδέα στην Ελλάδα την έφερε το ΔΝΤ το μακρινό καλοκαίρι του 1992, όταν κλήθηκε απ’ τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στέφανο Μάνο. Στο πόρισμά του το ΔΝΤ πρότεινε  ως «βέλτιστο», για την Ελλάδα, ασφαλιστικό σύστημα το σύστημα της Χιλής.

Έκτοτε το “σύστημα των τριών επιπέδων” επεξεργάστηκε από διάφορους πολιτικούς και τεχνοκράτες και υιοθετήθηκε απ’ τους “κοινωνικούς εταίρους”, με πρώτον το ΣΕΒ. Τελευταία επεξεργασία ήταν αυτή που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) στις 15 Απρίλη 2019 με θέμα: “Συντάξεις και Ανάπτυξη”.

Σε αυτή την εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, παραυρέθηκαν και μίλησαν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Κεντρική ιδέα είναι να γίνει υποχρεωτικά κεφαλαιοπητικό το Ανταποδοτικό Μέρος –δηλαδή ο δεύτερος πυλώνας-  μετά την τριοχοτόμηση των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να αντληθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη. Η πρόταση διαυπώνεται με φόντο το νέο Κανονισμό του “Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος” (PEPP), που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Απρίλη 2019 και έρχεται να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για τη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική και ιδιωτική υπόθεση. Αναλυτικά όμως διαβάστε το ρεπορτάζ στη ΣΕΛΙΔΑ 4, στο «Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ», που βρίσκεται στο φάκελό σας»

ΜΙΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

 Ο Π. Τάτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τη ρύθμιση των χρεών μέχρι και με 120 δόσεις λέγοντας: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις είχε τοποθετηθεί για τον περασμένο Μάρτη. Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της 6ηςΜάη και ίσα που πρόλαβα να ρίξω μια ματιά στο φτερό, πρίν τελειώσω την εισήγηση».

Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμα για την κλήση του στην Αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο. Ζήτησε, όπως έκανε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να υπαχθούν στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις και οι οφειλέτες με χρέη μέχρι 50.000 ευρώ  οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση του νόμου Στρατούλη. Με εκείνη τη ρύθμιση οφειλέτες με χρέη μέχρι 50.000 ευρώ κατάληξαν να παίρνουν σύνταξη 80 και 100 ευρώ που δεν φτάνουν να ζήσουν. Επίσης ζήτησε να υπαχθεί στο νομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία θα αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς, ο επιδοτούμενος χρόνος ανεργίας απ’ τον ΟΑΕΔ.

Για τα δύο αυτά ζητήματα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποσχέθηκε τη ρύθμισή τους.

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης είπε: «Θα δούμε τις συνολικές ρυθμίσεις και θα τοποθετηθούμε. Από την πρώτη, πάντως, ανάγνωση εκείνο που προκύπτει για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν πάρει σύνταξη λόγω χρεών, είναι ότι οι δόσεις είναι 40 για συντάξεις γήρατος και 60 για συντάξεις αναπηρίας. Φαίνεται δηλαδή ότι για 3-5 χρόνια δημιουργούνται νέου τύπου οφειλέτες, που οι συντάξεις τους θα είναι πολύ χαμηλές, καθώς εκτός απ’ το μικρότερο αριθμό δόσεων θα προστεθούν και οι περικοπές που προκύπτουν απ’ την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου

Πάντως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έθεσε το θέμα της χορήγησης Αναλογικής Σύνταξης στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν πάρει σύνταξη λόγω χρεών, παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η Αναλογική Σύνταξη θα αντιστοιχεί στις καταβληθείσες απ’ τους οφειλέτες εισφορές με την ταυτόχρονη διαγραφή των χρεών (οφειλόμενων εισφορών και προσαυξήσεων) που βαραίνουν τους ίδιους και τα παιδιά τους στο μέλλον.

Στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έθεσε και τα εξής ζητήματα:

  • Έθεσε το θέμα των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό που εισπράττονται απ’ τους συνταξιούχους απ΄το 2010 και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 28 εκ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός υπέδειξε στους υπουργούς να δοθεί άμεση λύση.
  • Ζήτησε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι συνταξιούχοι άνω των 74 ετών,  για τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες ορθώς χρειάζονται. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι και η μάνα του του λέει τα ίδια για τις εξετάσεις των ηλικιωμένων οδηγών.

 Για τις πληρωμές συντάξεων ΟΑΕΕ στο τέλος του μήνα πολλές φορές το ζητήσαμε από τον ΕΦΚΑ και τον Υφυπουργό κ.Πετρόπουλο, και φαίνεται ότι λύνεται θετικά.

Με το νομοσχέδιο για τις δόσεις ρυθμίζονται και τα εξής θέματα:

-Στις συντάξεις χηρείας καταργούνται τα ηλικιακά όρια και το ύψος της σύνταξης επανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου.

-Επικαιροποιείται η ρύθμιση για την εισφορά 0,20 ευρώ των συνταξιούχων στα σωματεία τους. Η εισφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) εξακολουθεί να ρυθμίζεται με το άρθρο 64 του νόμου 3863/2010, όπως είχε ζητήσει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στην ώρα της ανάγκης είπε: «Η περιπέτεια της υγείας του Δημήτρη Κουτσή αποτυπώνει τις παθογένειες στις δημόσιες μονάδες υγείας και αποκαλύπτει την οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών στην ώρα της ανάγκης.

Επανέρχομαι στο θέμα αυτό διότι τα σωματεία των συνταξιούχων της Πιερίας είχαν εντοπίσει πολύ έγκαιρα ότι στο νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει κέντρο αποκατάστασης που δεν λειτουργεί λόγω κάποιων αστοχιών στις προδιαγραφές. Ο συνάδελφος Δημήτρης με άρθρο του στο “Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ” το Φλεβάρη του 2018 και με τίτλο “εξαιρετικώς επείγον” ζητούσε την άμεση τακτοποίηση του θέματος, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό τότε η μη λειτουργία του κέντρου θα καλυφθεί απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι όταν χρειάστηκε ο ίδιος κέντρο αποκατάστασης “ξενιτεύτηκε” στη Λάρισα.

Παρεμβάσεις σαν κι αυτές των σωματείων της Κατερίνης για θέματα υγείας έγιναν και σε άλλες περιοχές απ’ τις τοπικές ΣΕΑ, όπως στην Κοζάνη, την Αμφιλοχία, το Αγρίνιο, την Πάτρα, Λάρισα, το Βόλο,  Αθήνα ,Θεσσαλονίκη και αλλού, με πολύ καλά αποτελέσματα

Όπως θα θυμάστε μια απ’ τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την 1η Απρίλη 2015, τάζοντας 4.500 προσλήψεις.  Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί 1.800 που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Κάποιες ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται απ’ τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1000 απ’ αυτούς θα φύγουν στο τέλος του 2019 γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους.

Όσον αφορά τη διαβόητη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που ο ίδιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αλλαγή κουλτούρας με την εξαγγελία 239 ΤοΜΥ μέχρι το τέλος του 2017, αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι άρρωστοι –ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- πληρώνουν απ’ την τσέπη τους 37- 40% των συνολικών δαπανών υγείας: Δηλαδή πληρώνουν για επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Πληρώνουν για εξετάσεις και νοσηλείες σε μονάδες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πληρώνουν εξ ολοκλήρου ή μέσω συμμετοχών στη δαπάνη των φαρμάκων. Μετά το 2012 και κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δίσ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη δημόσια δαπάνη υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017.

Αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μάλιστα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας: Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%!

Απ’ την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η εφημερίδα μας “Ο Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ” στο τεύχος του Οκτωβρίου 2018, προκύπτει ότι το 2017 οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 χρονών κατέβαλαν το 47,12% ή 2,38 δισ. ευρώ για επισκέψεις, εξετάσεις, νοσηλείες και φάρμακα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις πληρωμές των ασθενών για φάρμακα το 2018, που παρουσιάστηκαν στις 22 Απρίλη 2019: Οι ασθενείς πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους 625 εκ. ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης πλήρωσαν και 635 εκ. ευρώ για φάρμακα που θα μπορούσαν να τα γράψουν και να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή. Προτίμησαν όμως να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου απ’ την τσέπη τους γιατί το 57% των φαρμάκων έχει τιμή μικρότερη των εφτά ευρώ. Έτσι δεν πήγαν στο γιατρό γλιτώνοντας την επίσκεψη. Οι άρρωστοι πλήρωσαν ακόμα και άλλα 265 εκ. ευρώ για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και άλλα 115 εκ. ευρώ για τα φάρμακα της λεγόμενης αρνητικής λίστας, τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός αλλά τα πληρώνει ο άρρωστος 100%.

Δηλαδή το 2018 οι άρρωστοι πλήρωσαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα. Κι ύστερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κομπορημονεί ότι μείωσε κατά 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα!

Η μέση μηνιαία δαπάνη των συνταξιούχων για φάρμακα υπολογίζεται σε 30-50 ευρώ (και η ετήσια δαπάνη σε 360-600 ευρώ). Δηλαδή, σχεδόν, αντιστοχεί μια ολόκληρη σύνταξη, όπως οι 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ –που έχουν μέση σύνταξη 695 ευρώ, χωρίς αφαίρεση του φόρου. Οι 590.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ -με μέση σύνταξη 415 ευρώ- χρειάζονται 1,5 συντάξεις για φάρμακα το χρόνο.

Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πιά ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Όσον κι αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφάλισε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και απ’ τα χαράτσια εκτός από ορισμένες περιορισμένες κατηγορίες με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι παίρνουν ακόμα ΕΚΑΣ – που περιορίστηκε στα 12 ευρώ και θα καταργηθεί μετά την 1 Γενάρη 2020-  έχουν μειωμένα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα. Βλαστημάνε όμως τα 12 ευρώ γιατί οι συμμετοχές στα φάρμακα, παρά τα μειωμένα ποσοστά, είναι πολλαπλάσιες».

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης υπογράμμισε: «Αναδείξαμε τους κινδύνους απ’ τη δράση των πολεμοκάπηλων στην περιοχή, που γίνεται και με τη συνέργεια της Ελληνικής κυβέρνησης. Η δίψα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη οδηγούν σε εντάσεις και ανταγωνισμούς μεγάλων δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών και την απόκτηση νέων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σ’ αυτό τον επικίνδυνο δρόμο πρωτοστατούν οι κυρίαρχοι κύκλοι στη χώρα μας, που για λογαριασμό τους η κυβέρνηση έχει γεμίσει τη χώρα με ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, ενώ έχει και στρατιωτικές αποστολές σε χώρες με τις οποίες δεν έχουμε καμμία διαφορά.

Η συμφωνία των Πρεσπών υπαγορεύτηκε απ’ τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και έγινε για την ένταξη των Σκοπίων στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ονοματολογία -και από τις δυό πλευρές- ενώ κρύβουν επιμελώς τις επιδιώξεις τους. Δεν διστάζουν μπροστά στο μοίρασμα των αγορών να διαμελίσουν κράτη, να διχωρίσουν λαούς και να αλλάξουν τα σύνορα με αιματηρούς πολέμους».

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Στις 26 Μάη 2019 έχουμε ευρωεκλογές και ταυτόχρονα περιφερειακές και τοπικές εκλογές.

Ελπίζω να μη ξεχάσατε το σύνθημα:    “Είσαι στην ΕΟΚ… Μάθε για τη ΕΟΚ”. Ήταν το κύριο σύνθημα –που έγινε και κινηματογραφική ταινία-  της έντυπης και ηλεκτρονικής κρατικής εκστρατείας ενόψει της ένταξης της χώρας μας  στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1979. Δηλαδή την ΕΟΚ, τη μάνα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ούτε ξεχνάμε και τα μεγάλα λόγια για την ένταξή μας στην ΕΟΚ: Έταζαν “χρυσά κουτάλια” και ονειρεύονταν την κατάκτηση των «ευρωπαϊκών αγορών» απ’ τα αγροτικά προϊόντα μας, τα οποία, αφού γέμισαν τις χωματερές, εξαφανίστηκαν κι απ’ τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενα. Ούτε  ξεχνάμε ακόμα τα ηχηρότερα λόγια για ανάπτυξη και δουλειές,  που τελικά έφεραν μόνο κέρδη για τους μεγάλους ομίλους. Αυτούς δηλαδή που έβαλαν τα λουκέτα σε μαγαζιά και εργοστάσια, καθώς ενισχύθηκε η δυνατότητα  του κεφαλαίου να κινείται από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα για μεγαλύτερα κέρδη.

Δηλαδή αυτό το παλιό σύνθημα για την ΕΟΚ το μάθαμε πολύ καλά και στην πράξη απ’ τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πορεία πρός τις εκλογές θα προχωρήσουμε και με αγώνες. Και σε όλες τις εκλογές οι συνταξιούχοι ας έχουν ως κριτήριο τη στάση των κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Τόσο για αυτά τα κόμματα που πήραν μέρος στις κυβερνήσεις αλλά και για όσα στήριξαν τις γενικότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών, που συνθλίβουν τις συντάξεις και το αγαθό της υγείας.

Κλείνω με τον επίλογο της ομιλίας μου στο προηγούμενο συνέδριο: Κύριοι, έχουμε συσσωρεύσει αρκετή πείρα. Δεν μπορείτε πιά να μας ξεγελάτε. Με την επιμονή και τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύσεις.Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.  Αυτό είναι το χρέος μας σε αυτούς που, εκτός απ’ τους αγώνες τους, έδωσαν και τη ζωή τους για αυτές τις κατακτήσεις. Είναι η παρακαταθήκη στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μας.

Συνεχίζουμε την ασίγαστη  αγωνιστική δράση και θα δικαιωθούμε αργά ή γρήγορα».