Νέα

Οι συνταξιούχοι σε πέντε μπλόκα αγροτών

Με την παρουσία τους στα μπλόκα της Νίκαιας, της Ανθήλης, της Αταλάντης, του Κάστρου και των Αφιδνών οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία και φτωχή αγροτιά στις 2 Φλεβάρη 2015.Σε κάθε μπλόκο οι συνταξιούχοι και αγρότες ανανέωναν το αγωνιστικό ραντεβού στην πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη 2016, που θα αποτελέσει καθοριστική καμπή στην πάλη για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

Οι συνταξιούχοι έφτασανμε δύο πούλμαν πρώτα στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου τους περίμεναν αντιπροσωπείες τωνσωματείων συνταξιούχων του 

ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ του νομού Λάρισας με επικεφαλής τους προέδρους Χρήστο Τσερβελούδη και Θανάση Κουμαντζέλη, αντίστοιχα.Στη συνέχεια διαδήλωσαν ανάμεσα σταπαρατεταγμένα τρακτέρ με συνθήματα όπως: «Τώρα στα μπλόκα με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Στα μπλόκα, στα μπλόκα η αγροτιά οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά» και «εργατιά, αγροτιά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

 

Οι αγρότες ήταν στηΛάρισα, όπου επρόκειτο να δικαστούν για παλιότερες κινητοποιήσεις. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω αποχής των δικηγόρων και οι αγρότες επέστρεψαν στο μπλόκο, όπου συναντήθηκαν με τους συνταξιούχους. Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο του μπλόκου, μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν κάνουμε πίσω, θα δυναμώσουμε όσο

μπορούμε τον αγώνα – και πολύ μεγάλη δύναμη μας δίνει η συμπαράσταση σαν τη δική σας, που είναι πραγματική κι όχι στα λόγια και για σκοπιμότητες – για ν’ αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας».

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμος Κουμπούρης,

πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αφού ευχήθηκε «καλή δύναμη στον αγώνα», σημείωσε: «Ηρθαμε εδώ συνειδητά, για να στηρίξουμε τον αγώνα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουμε μαζί ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει να τσακίσει την Κοινωνική Ασφάλιση». Στο χαιρετισμό του ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι όπως και παλιότερα οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους συνέβαλαν να «σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς», έτσι και τώρα «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει και του Τσίπρα ο τσαμπουκάς».

Οι αγρότες κατευόδωσαν τους συνταξιούχους κερνώντας ένα ποτήρι τσίπουρο.

Θερμή υποδοχή

Στην επιστροφή τους οι συνταξιούχοι έδιναν δεκτοί με ενθουσιασμό απ’ τα μπλόκα που πέρασαν.

Στην Ανθήλη τους καλωσόρισε εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου ο Χρίστος Πάσουλας , ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμος Κουμπούρης και Παντελής Τάτσης. Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης, στο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι για να κατακτηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση χρειάστηκαν αγώνες και έπεσαν κορμιά για να έχουμε αυτές τις κουτσουρεμένες συντάξεις που θέλουν να τις σακατέψουν κι άλλο.

Οι αγρότες στην Αταλάντη στην κυριολεξία «κατέβασαν» τους συνταξιούχους απ’ τα λεωφορεία για μια μικρή συνάντηση μαζί τους, όπου μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος μίλησε και στους αγρότες του μπλόκου του Κάστρου.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τους συνταξιούχους οι αγρότες στο μπόκο των Αφιδνών. «Όλες οι κυβερνήσεις, με όποιο πρόσημο κι αν έχουν παίρνουν τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, που είναι υπαγορευμένα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να γίνει φτηνός ο εργάτης και να χάσει το χωράφι του ο αγρότης» υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης. Τους συνταξιούχους ευχαρίστηκε και κατευόδωσε ο Στέλιος Ραμπακάκης τονίζοντας πως όλοι οι κλάδοι πρέπει να βγούν στους δρόμους.