Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: «Δεν χρωστάμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση και την υγεία»

«Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή» ήταν το μήνυμα της Παναττικής συγκέντρωσης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 8/10/2020. Θα γίνει συγκέντρωση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οχτώβρη 2020 σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθούν όταν θα αποφασιστούν.

Αυτή τη φορά η παναττική συγκέντρωση δεν συνοδεύτηκε, για λόγους προστασίας απ’ την πανδημία, από πορεία. Ήταν όμως, παρά τα περιοριστικά μέτρα, μια μεγάλη συγκέντρωση με πειθαρχημένες παρουσίες των συνταξιούχων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τετραμελής –λόγω των περιοριστικών μέτρων- αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τον υφυπουργό, Π. Τσακλόγου, στους οποίους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων. Η αντιπροσωπεία έθεσε το σύνολο των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα. Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους επικαλέστηκαν, για μια ακόμα φορά, τους περιβόητους «δημοσιονομικούς περιορισμούς»…

Ενημέρωση μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς

Ενημερώνοντας μετά τη συνάντηση τους συνταξιούχους ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Με την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, 1,5 εκ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα. Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποδώσει τουλάχιστον το 0,5% του ΑΕΠ σε αυτούς που δεν θα πάρουν τίποτε απ’ τα αναδρομικά».

«Ξεπερνάμε τις κατοπιές της πανδημίας »

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης:

Π. Τάτσης

«Ξεπερνάμε, είπε, τις κατοπιές της πανδημίας και συνεχίζουμε στο μαραθώνιο των κινητοποιήσεων. Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την ανάκτηση αυτών που μας αφαίρεσαν με τη βία. Και δεν μπορούμε να μην κάνουμε το χρέος μας απέναντι στις γενιές που έρχονται: Να υπερασπίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση. Τα καταχθόνια σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης στον εικοστό αιώνα έρχονται απ’ τη μακρινή δεκαετία του 1990. Τότε, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε ως “βέλτιστο ασφαλιστικό σύστημα” για τη χώρα μας το τριφασικό του δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή. Ο μακαρίτης Δημήτρης Σιούφας,  υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, δεν το τόλμησε. Φοβήθηκε μην “σηκωθούν οι πέτρες να τον βαρέσουν”. Κι  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θρηνεί, όπως έγραψε στην Κυριακάτικη “Καθημερινή”, ακόμα το σχέδιο Γιανίτση του 2001 που ήθελε τη “μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική ασφάλιση με συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών”. Ο  υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιώργος Κατρούγκαλος αναδείχτηκε σε πρωτομάστορα του τριφασικού συστήματος στη χώρα μας. Και η νύν κυβέρνηση θέλει να οικοδομήσει τον κεφαλαιοποιητικό δεύτερο πυλώνα με τα σχέδια Πισσαρίδη, του προέδρου μιας απ’ τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες της Ανατολτικής Μεσογείου. Καθυστερήσαμε τρείς δεκαετίες τα σχέδιά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε και τώρα. Συνεχίζουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μας τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια που θα ικανοποιούν τις σύγρονες ανάγκες όλου του κόσμου. Και παραδίδουμε ένα σύστημα υγείας Δημόσιο  που το απέδειξε την ικανότητά του στην πανδημία. Ας το κάνουν καλύτερο οι επόμενες γενιές…»

Στον εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου με τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ για να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

«Μπίζνα του αιώνα» χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καταγγέλλοντας ότι οι κυβερνήσεις και η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχώρησαν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων του κλάδου, όπως και της αποζημίωσης απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης κατά 50%.

Τα «παπαγαλάκια των ΜΜΕ», που στέλνουν πάλι τους συνταξιούχους να κάνουν νέες δικαστικές προσφυγές, κατήγγειλε ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι μόνος δρόμος είναι ο μαζικός αγώνας μέσα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας: «Δεν παλεύουμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τα παιδιά μας, γιατί ό,τι επιβλήθηκε σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης θα το πληρώσουν ακόμα περισσότερο οι νέες γενιές. Κατήγγειλε τη «χυδαία επίθεση» που εξαπέλυσαν κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν «κοινωνικό αυτοματισμό» ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις με την πανδημία επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των αιτημάτων του συνταξιουχικού κινήματος για την Υγεία, ενώ απαίτησε αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή της 13ης σύνταξης μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τέλος ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων δόθηκε για το πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη 2020.

Δυό ξεχωριστές στιγμές

Ήταν η αρχή της ομιλίας του Γιώργου Πεπόνη, που αναφέρθηκε στην καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» και οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν. «Είναι δολοφόνοι και θα πάνε φυλακή» τόνισε ο Γ. Πεπόνης προσθέτοντας: «Να ξέρουμε όμως οτι ο αντιφασιστικός αγώνας δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει όχι απλώς να τον συνεχίσουμε αλλά πρέπει να τον δυναμώσουμε».

Η μοτοπορεία των ντελιβεράδων

Την ώρα που η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ ενημέρωνε τους συνταξιούχους πέρασε απ’ την πλατεία Κλαυθμώνος  μια μεγάλη μοτοπορεία από διανομείς και κούριερ. Ο Δημος Κουμπούρης διέκοψε την ενημέρωση και εξέφρασε την αλληλεγγύη στα παιδιά μας που δουλεύουν με «μαύρη εργασία», εντατικοποίηση και έχουν πάμπολλα ατυχήματα.

Την αλληλεγγύη τους στη συγκέντρωση εξέφρασαν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Το υπόμνημα της ΣΕΑ

Η ΣΕΑ παρέδωσε υπόμνημα στους υπουργούς στο οποίο αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Οι καταστροφικές περικοπές που δέχθηκαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, από τις κυβερνήσεις υφίσταται και έχουν προσθέσει στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. 

  Σήμερα είμαστε για μια ακόμη φορά στο δρόμο του αγώνα και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχει αφαιρεθεί. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή.

 Διεκδικούμε στο ακέραιο :

  • Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, το άνοιγμα των νοσοκομείων και οι εκατοντάδες δομές στην υγεία, που  έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές.
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων και άμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του ιού covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων.
  • Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι επικουρικές συντάξεις πολλών ταμείων η απόδοσή τους εκκρεμεί  από το 2015.
  • Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους. 
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.»