Νέα

ΚΟΖΑΝΗ: Οι συνταξιούχοι συμμετείχαν στην αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Κοζάνης οι συνταξιούχοι της περιοχής πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Συνταξιούχων όλων των ταμείων κατα τήν επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στα Κοίλα Κοζάνης  στις 12/7/2017. Οι συνταξιούχοι ένωσαν τις φωνές τους με τη διαμαρτυρία των άλλων φορέων φωνάζοντας: «Κάτω τα χέρια απ’ τις συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνέδριο που έγινε στο εκθεσιακό κέντρο της Κοζάνης  «για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία» δίνοντας τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ταυτόχρανα αναμάσησε το παραμύθι περί «δίκαιης» ανάπτυξης προκειμένου να εγκλωβίσει το λαό στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.  Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε να είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες που θα φιλοξενήσει τέτοιου περιεχομένου συνέδρια, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα της εγχώριας οικονομίας στην ανάκαμψη, μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του «νέου αναπτυξιακού προτύπου» τη διαμόρφωση «νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας», περιγράφοντας ποια τμήματα του κεφαλαίου θα πριμοδοτηθούν. Επίσης έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, όμως, οι όποιες θέσεις δημιουργηθούν, θα είναι κακοπληρωμένες και με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση προκύπτει αφενός ως αναγκαιότητα λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ τη συμμετοχή στην ΕΕ και αφετέρου ως επιλογή προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον. Ο «νέου τύπου» ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης ουσιαστικά συνίσταται σε νέες δυνατότητες για είσοδο των επιχειρήσεων στη διαδικασία παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας ενέργειας. Όπως είπε «οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ».

Απρόκλητη αστυνομική επίθεση

Σωματεία και φορείς από νωρίς το απόγευμα της 12ης Ιούλη 2017 συγκεντρώθηκαν έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο όπου έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τη συγκέντρωση που διαδήλωνε στο κεντρικό δρόμο έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο και υπήρξε σύλληψη ενός διαδηλωτή, που μετά την άμεση παρέμβαση των διαδηλωτών, αφέθηκε ελεύθερος. Από την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας έπεσε στο κενό, καθώς οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα συγκεντρωμένοι έξω από το Κέντρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών καταδίκασαν την ίδια μέρα με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κοζάνης, το Σωματείο Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, το παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Κοζάνης και τα Μπλόκα Αγροτών Δυτικής Μακεδονίας.

Στην καταγγελία τους αναφέρουν: «Εκατοντάδες διαδηλωτές ξεσκέπασαν την καλοστημένη φιέστα της κυβέρνησης και της περιφέρειας να πουλήσουν το παραμύθι της “δίκαιης ανάπτυξης”.  Ένα παραμύθι που αποδεικνύεται εφιάλτης στους χώρους δουλειάς και στα χωράφια του μόχθου της φτωχομεσαίας αγροτιάς, εφιάλτης για τις ζωές των συνταξιούχων. Είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.

Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίων των διαδηλωτών, οι οποίες προχώρησαν σε αναίτια σύλληψη ενός  διαδηλωτή, ο οποίος μετά από μαχητική παρέμβαση των διαδηλωτών αφέθηκε ελεύθερος. Υπήρξαν αρκετοί τραυματίες διαδηλωτές. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την παρεμπόδιση και την προσπάθεια καταστολής των διαδηλωτών. Τόσο τα παραμύθια της κυβέρνησης, όσο και το χέρι του κατασταλτικού μηχανισμού δεν είναι ικανά να πνίξουν την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των συμμάχων τους.

Με μεγαλύτερο πείσμα το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, για να πυκνώσουν οι εστίες αντίστασης ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών  για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει».

Τα κόμματα

Στην επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ σημειώνοντας  οτι ο Αλ. Τσίπρας  «που έχει εξαπατήσει την κοινωνία με ψέματα, δεν γίνεται πλέον αποδεκτός ως συνομιλητής» σε αντίθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτός, όταν επισκέφτηκε τη ΔΕΗ. « Απομονώνεται από τους πολίτες και αντιδρά με αυταρχισμό» σημειώνει η ΝΔ στην ανακοίνωση. 

Επίσης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του κατάγγειλε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη επίθεση των ΜΑΤ στην Κοζάνη, κατά της συγκέντρωσης εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής…όπως έχουν κάθε δικαίωμα». «Οι εργαζόμενοι, ο λαός, οφείλουν να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου καθώς και στον αυταρχισμό και την καταστολή που τη συνοδεύουν» καταλήγει το ΚΚΕ.

  • Στις 13/7/2017 το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ΕΚΚ) εξέδωσε  ανακοίνωση με την οποία «καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά εργαζομένων, συνταξιούχων και νεολαίας που διαδήλωναν χτες Τετάρτη 12/07/2017, έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων στην Κοζάνη, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα».

«Καταδικάζουμε την κυβέρνηση η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την επιχείρηση παρεμπόδισης και την προσπάθεια καταστολής της διαδήλωσης διαμαρτυρίας» υπογραμμίζει το ΕΚΚ και καταλήγει: «Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους να πεισμώσουν και να πάρουν μέρος στην απεργία της 16ης Ιούλη στο εμπόριο για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και στις 20 Ιούλη στην απεργία στο χώρο του επισιτισμού».