Νέα

Μαζική πανηπειρωτική συγκέντρωση συνταξιούχων στην Άρτα

Με μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Άρτας στις 21.6.2018 οι συνταξιούχοι απ’ την Άρτα, τα Γιάννινα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και τη Λευκάδα καταδίκασαν την αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης ότι με τον αγώνα τους στο ιερό πεζοδρόμιο θα σταματήσουν τον επανυπολισμό των συντάξεων με τις θανατηφόρες περικοπές.

Η Πανηπειρωτική συγκέντρωση στην Άρτα είναι η 32η δεύτερη κινητοποίηση το τελευταίο δίμηνο στα πλαίσια της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων, όπως υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Θα ακολουθήσει η συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 4 Ιούλη 2018, που οργανώνει η ΣΕΑ συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα κλείσει με την Παγκρήτια συγκέντωση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στις 11 Ιούλη 2018.

Στη συγκέντρωση στην Άρτα μίλησαν: Ο Λέανδρος Μάκκας, αναπληρωτής Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, ο Φώτης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), Σούλα Ακζώτη, μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΣ και ο Στέφανος Βλάχος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωννίνων.Ακολούθησε πορεία στους δρόμους που κατέληξε στην περιφερειακή ενότητα της Άρτας. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, στον οποίο παρέδωσε το ψήφισμα. Στη συζήτησε που έγινε ο αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε ως δίκαια τα αιτήματα και υποσχέθηκε να τα προωθήσει στους αρμόδιους.

Η ομιλία του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αφού χαιρέτησε τη συγκέντρωση είπε: «Κάθε δυό μέρες το τελευταίο δίμηνο οι συνταξιούχοι ήταν στο δρόμο για να υπερασπιστούν την Κοινωική Ασφάλιση. Μια απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του περασμένου αιώνα για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή την κατάκτηση θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στα εγγόνια στα παιδιά μας, όπως λένε και τα συνθήματά μας.

Απ’ την αρχή του χρόνου έγιναν παραπάνω από 65 παναττικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις μέσα απ’ τις δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, της ΣΕΑ δηλαδή των οχτώ πανελλαδικών οργανώσεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που θα  ολοκληρωθούν με την Παγκρήτια συγκέντωση στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στις 11 Ιούλη 2018, είναι μια καλή προθέρμανση για το μαραθώνιο των κινητοποιήσεων που έχουμε μπροστά μας. Γιατί συνάδελφοι θα χρειαστούν ακόμα πιο έντονοι, πιο μαζικοί και πιο συντονισμένοι αγώνες.

Οι 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ –δεν είχε διαγραφεί τότε ο Καμμένος νούμερο 2- ολοκλήρωσαν το  αντιλαϊκό άγος της συγκυβέρνησής τους με την ονομαστική υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το απόγευμα της 14ης Ιούνη 2018. Ενός ακόμα νομοθετικού τερατουργήματος με τα 88 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και τα δεκάδες ακόμα αντιλαϊκά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου 2019 – 2022. Μέσα σε τέσσερα χρόνια θα αρπάξουν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλα τα λαϊκά στρώματα άλλα 18,5 δισ. ευρώ.  Θα σακατέψουν κι άλλο τις συντάξεις. Θα αυξήσουν την άγρια φοροληστεία και θα μειώσουν το αφορολόγητο και πάει λέγοντας για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα θα “ριχτούν” ξανά για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, για τους επιχειρηματικούς ομίλους όχι μόνο δεν προβλέπεται το παραμικρό μέτρο, αλλά αντίθετα πέρα από τις δεκάδες αναδιαρθρώσεις και τις δεσμεύσεις προς όφελός τους, ο νόμος προβλέπει ακόμα και ένα μέρος των λεγόμενων “αντίμετρων” να σπρωχτούν απευθείας στις τσέπες τους ως κίνητρα και χρηματοδότηση για την “ενεργητική απασχόληση”. Την τσάμπα, δηλαδή, εργασία των παιδιών μας και των εγγονών μας.

Αυτή είναι η “καθαρή έξοδος” που υπόσχεται για τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός. Ο συμπατριώτης μας Αλέξης Τσίπρας. Και καθώς είμαστε εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού, μου έρχονται στο μυαλό οι μεγάλοι μαστόροι της πέτρας, που με τα καραβάνια των κυρατζήδων έφταναν για δουλιά και μέχρι τη Βλαχιά, όπως λέει το περίφημο τραγούδι του Ρόβα. Αλλά ο πρωθυπουργός κράτησε απ’ τους προγόνους μόνο τη μαστοριά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και των χοντρών ψεμμάτων. Τα λέει κιόλας με μεγάλη ευκολία και αθώο σχετικά υφάκι.

Μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να ρωτήσει: Μήπως είναι βαρείς τέτοιοι χαρακτηρισμοί;

Όχι συνάδελφοι. Μήπως δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε ότι με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα καταργήσει τα δύο μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που ως πρωθυπουργός πιά, έλεγε απ’ το βήμα της Βουλής τον Ιούνη του 2015 ότι δεν μπορούσε να φανταστεί βουλευτή να ψηφίζει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με το οποίο ενισχύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Και τι έκανε; Μας φόρτωσε δυό ακόμα μνημόνια με εξίσου βάρβαρα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης να αντιτάξει ένα “Όχι στην κατάργηση του ΕΚΑΣ”. Μάλιστα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διακινούν και το τερατώδες επιχείρημα πώς με όσα ψήφισαν έσωσαν το “ασφαλιστικό σύστημα”. Ποιό σύστημα; Αυτό που έχει οδηγήσει σε καταστροφή τους συνταξιούχους του; Αυτούς, δηλαδή, που ως εργαζόμενοι και επαγγελματίες έκτισαν με ιδρώτα και αίμα αυτά τα ταμεία.

Αυτό που φάνηκε καθαρά πιά είναι ότι τη συγκυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής την έχει συναρπάσει ο Χαλίφης στη θέση του παλιού …Χαλίφη. Και ο τίτλος του βουλευτή, για να παραφράσουμε και τον ποιητή, έχει μετατραπεί σε “βολευτή της καρέκλας”.

Ο πρωθυπουργός όρισε απ’ τις Πρέσπες φύλακα των βορείων συνόρων μας τόν ίδιο φύλακα των συνόρων και στο Αιγαίο. Δηλαδή το ΝΑΤΟ, μοιράζοντας φιλειρηνικά χαμόγελα και στίχους για τραγούδια. Όμως την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός έδειξε σε μάς τους συνταξιούχους τα δόντια της βάρβαρης πολιτικής του. Σε συνέντευξή του σε Γερμανική εφημερίδα με γερμανικό θα ‘λεγα κυνισμό δήλωσε: “Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ήταν σκληρή. Σ’ αυτήν χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνενώσαμε δεκάδες συνταξιοδοτικά ταμεία, για πρώτη φορά – σημειωτέον – μετά τη δεκαετία του ’50. Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα.

Θα εφαρμόσει δηλαδή όλα όσα ψήφισαν οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και όσα πρόσθεσαν ο ίδιος με τον Καμμένο με τα δυό μνημόνιά τους.

Κι είναι εξοργιστικό να ακούς απ’ το ραδιόφωνό τους, το “Κόκκινο”, ότι “βρήκαμε ευήκοα ώτα” στους θεσμούς για να συζητήσουμε. Αυτά τα αυτιά είναι ανοιχτά να ακούν μόνο διαβεβαιώσεις σαν κι αυτές που έδωσαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος: Ότι, δηλαδή, ως πιστοί σύμμαχοι και εταίροι θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τη βάρβαρη πολιτική τους.

Αυτά λοιπόν τα “ευήκοα ώτα” είναι ευαίσθητα σε άλλες ανησυχίες. Αφουγκράζονται τις ανησυχίες των ευρωπαίων. Είναι οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Γερμανός δημοσιογράφος ρωτώντας δυό  φορές τον Τσίπρα αν θα αυξήσει τις συντάξεις.

Ανυσηχούν, συνάδελφοι, γιατί κι ως τα δικά τους αυτιά έχει φτάσει η ηχώ των συνθημάτων μας: “Τσίπρα και Καμμένε ακούστε το καλά ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά”. Τους ανησυχεί το γεγονός ότι είμαστε αγωνιστές παντός καιρού: Ότι κάνουμε πορείες με καταρρακτώδη βροχή στη Λάρισα και με καυτό ήλιο στην Αθήνα και αλλού.

Αυτά είναι και τα όπλα μας. Οι ενωμένοι και διευρυμένοι αγώνες μας. Αυτούς θα υπολογίσουν και οι κυβερνήτες με τους θεσμούς μέχρι να υποχρεωθούν να μην επανυπολογίσουν τις συντάξεις με τις θανατηφόρες περικοπές. Και αυτό θα γίνει κατορθωτό αν μπούν στον αγώνα περισσότεροι συνάδελφοι συνταξιούχοι, που δεν πείστηκαν ακόμα να αφήσουν τον καναπέ, τον καφενέ και τα ΚΑΠΗ.

Η Κοινωνική Ασφάλιση, με όλα τα τρωτά σημεία της, δεν ήταν μάνα εξ ουρανού.  Ούτε μπορούσε  να υπάρξει κάποια τέτοια “δωρεά” σ’ ένα σύστημα εκμεταλλευτικό. Χρειάστηκαν μακροχρόνιοι αγώνες. Σκληροί και ματαβαμμένοι. Τα δεινοπαθήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης άρχισαν το μακρινό καλοκαίρι του 1992, όταν για πρώτη φορά κλήθηκε στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απ’ τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στέφανο Μάνο. Και το ΔΝΤ αποφάνθηκε –από τότε παρακαλώ- ότι το βέλτιστο για τη χώρα μας σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι το τριφασικό της Χιλής. Δηλαδή το λεγόμενο σύστημα των τριών πυλώνων που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ απ’ τη δεκαετία του 1970.  Με πρώτο πυλώνα την εθνική σύνταξη που θεσμοθέτησαν ο Λοβέρδος με τον Κουτρομάνη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη ρύθμιση έθεσε σε εφαρμογή με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης ο ψαλιδοχέρης υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κι άς λέει από εδώ κι απο εκεί ότι κατηγορείται άδικα όταν του  κάνουν κριτική πως πήρε μέτρα με χιλιάνικα χαρακτηριστικά. Επειδή ακριβώς ξέρει καλά ότι πήρε τέτοια μέτρα με την κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων, γι’ αυτό χρησιμοποιεί την επιτομή της ΣΥΡιζέϊκης επιχειρηματολογίας: Το ψέμα.

Κάνω αυτή την αναδρομή για να δείξω πως κι ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνησή του άδραξαν τους ίδιους πολιορκητικούς κριούς άλλων αντιλαϊκών κυβερνήσεων για τη συνολική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κι ό,τι απόμεινε όρθιο ως τα σήμερα κρατήθηκε απ’ τους αγώνες του λαού. Για θυμηθείτε το σχέδιο Γιαννίτση, για το οποίο κάποιοι κλαίνε ακόμα και σήμερα; “Άν, λένε, είχε εφαρμοστεί εκείνο το σχέδιο σήμερα δεν θα υπήρχαν εμπόδια”. Δηλαδή δεν θα υπήρχε τίποτε που να εμποδίζει την καταστροφή των συνταξιούχων.

Και τώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κουμπώνει και τυπικά το μεσοπρόθεσμο με το λεγόμενο  το «αναπτυξιακό σχέδιο». Αυτό το «αναπτυξιακό σχέδιο» που προβλέπει ότι “από  το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί”.

Εμείς δεν πληρώσαμε συνάδελφοι για τα 384 ψωρο-ευρώ σύνταξη του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου. Εμείς πληρώσαμε με βάση τους δικούς τους νόμους για συντάξεις αξιοπρέπειας, που θα καλύπτουν τις σύχρονες για τα γηρατειά μας ανάγκες. Για τις ανάγκες  του μερίδιου που μας αναλογεί σε μια λαϊκή οικογένεια.

Πέρα απ’ τη ληστεία των ταμείων απ’ τις κυβερνήσεις όλη την μεταπολεμική περίοδο ήρθαν και τα “μεγάλα επιτεύματα” των αντισυνταξιουχικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των τεσσάρων μνημονίων.

Με βάση υπολογισμούς των ειδικών έχουμε και λέμε:

  1. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο μνημόνια την περίοδο 2010 – 2016. Με τα δυό μνημόνια αφαιρέθηκαν, επίσης, και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ.
  2. Καί έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου για την περίοδο 2016-2021: 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία. Και με το τέταρτο “μνημόνιο διαρκείας” προστίθενται κι άλλα 5,118 δίσς. ευρώ για το 2022.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2022 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 188 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΕΠ.

Αυτό το ΑΕΠ πήγε, πρωτίστως, στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Και μείς συνάδελφοι, δεν έχουν μετοχές στις τράπεζες. Τα μερίσματα των μετοχών τα παίρνουν εκείνοι που τα έπαιρναν και πρίν τα μνημόνια. Για εμάς “καθαρή έξοδος” σημαίνει: Τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια ο λαός.

Τα διαβόητα “αντίμετρά” τους καταλήγουν σε επιδότηση των βιομηχάνων και των εργοδοτών: Απ’ τα 14 δισ. αντίμετρα τα 3,2 δισ. θα πάνε κατευθείαν στο κεφάλαιο. Και θα τα πληρώσουν  οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου. Θα τα πληρώνουν οι συντάξεις πάνω και κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Ιδού και ένα αντισταθμιστικό μέτρο που εγγίζει τα όρια της πολιτικής λωποδυσίας: Το άρθρο 26 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει πληρωμή συμμετοχής 0% στα γενόσημα φάρμακα για όσους παίρνουν ΕΚΑΣ! Το ΕΚΑΣ, δηλαδή, που το καταργεί το θέτει ως προϋπόθεση για μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα!! Κι άν ισχύσει κάποτε κάτι και αυτό θα το πάρουν απ’ τους φαρμακοποιούς!!!

Στην υγεία αυτό που έγινε πράξη, όπως λέει και το κυβερνητικό προπαγανδιστικό βίντεο, είναι η πεπατημένη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων:  Ο άρρωστος βάνει το χέρι βαθιά στην ώρα της ανάγκης πληρώνοντας 38% απ’ τις συνολικές δαπάνες της υγείας. Οι ιδιωτικές πληρωμές στην υγεία είναι οι ψηλότερες στόν κόσμο. Άνοιξαν  και την όρεξη στα μεγάλα funds και εξαγοράζουν το ένα μετά το άλλο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σου λένε άμα αναπτυχθεί και η ιδιωτική ασφάλιση, που είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, θα κάνουμε χρυσές δουλιές.

Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η προοπτική που καλοβλέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατά τα άλλα “οδύρεται” για τους συνταξιούχους  πως και να βγούμε απ’ τα μνημόνια θα μείνουν τα μέτρα για τις συντάξεις.

Πάνω απ’ τα κεφάλια μας κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του επανυπολογισμού των συντάξεων. Θα έπρεπε με βάση παλιότερη εγκύκλιο να είχε επανυπολογιστεί το 70% των συντάξεων μέχρι το τέλος του περασμένου Μάρτη. Δεν το τόλμησαν. Υπολόγισαν περισσότερο τα δρομολόγια των κινητοποιήσεων, που οργάνωσε πανελλαδική η ΣΕΑ. Αυτό είναι και το όπλο μας: Ο ενωμένος αγώνας, όποιο θεό κι αν πιστεύει ο καθένας. Αυτοί δεν κοιτάνε δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, σοσιαλδημοκράτες, κομμουνιστές, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όλες τις συντάξεις τις βάζουν στην κλίνη του Προκρούστη. Κι όποια προεξέχει λιγάκι την κόβουν. “Απαλύνουν τις διαφορές”, όπως λέει και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, που ετοιμάζει τη λυπητερή για το τέλος του Δεκέμβρη του 2018. Στο χέρι μας είναι να παγώσουμε οριστικά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και ξεπέσουμε στα ξεροκάματα των «κοινωνικών μερισμάτων» απ’ τα ματωμένα πλεονάσματα. Αυτά τα ψίχουλα τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν ξεδιάντροπα ως 13η σύνταξη.

Και για να μας πιάνουν Κώτσους: Η 13η  και η 14η σύνταξη σημαίνει δυό ολάκερες συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους. Όχι 400 ή 500 ευρώ και για επιλεγμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Κι ας υπολογίσουν αυτά τα δύο δώρα έστω με βάση τις ήδη σακατεμένες συντάξεις. Θα έπρεπε να τα υπολογίσουν με βάση όσα πληρώσαμε. Αλλά σαν αρχή ας υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα.

Και μην ακούτε φλαναφήματα σαν του Τσακαλώτου πως η θειά του βοηθάει με τη σκατεμένη σύνταξη τον εγγονό της. Αυτά είναι εφόδια –επιστημονικά όπως τα βαφτίζουν- για να ανακηρυχτεί ο Τσακαλώτος διδάκτωρ της οικονομικής επιστήμης στο ΤΕΙ της Ηπείρου.

Αλλοίμονο σε τέτοιες επιστήμες και τους κριτές που αποδέχονται τέτοια κριτήρια. Μακριά απ’ τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τέτοια …μόρφωση!

Την περασμένη βδομάδα είχαμε, όπως προανέφερα,  και τα βαφτίσια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Εγινε και ολόκληρη κοκορομαχία στη Βουλή, όπου εκδηλώθηκε και η φασιστική πρόκληση της υπόδικης της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζουμε και από τούτο εδώ το βήμα  την εγκληματική οργάνωση.  Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να τους τσακίσει οριστικά.

Η συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα έχει στο πρώτο άρθρο το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” αλλά και τα  περί μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας. Και το δεύτερο άρθρο ορίζει ρητά ότι μετά την υπογραφή η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να βάλουν μέσα τη γειτονική χώρα. Να ενταχτεί στη λυκοσυμμαχία των πολέμων και των επεμβάσεων, για τις οποίες τα Βαλκάνια έχουν την οδυνηρή εμπειρία της Γιουγκοσλαβίας. Και κάνουν και τους θιγμένους όταν τους γίνεται κριτική πως η συμφωνία αυτή έγινε για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γι’ αυτά, βέβαια, δεν ακούγεται τσιμουδιά ούτε απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ορισμένα ακόμα κόμματα. Ούτε και γράφετε τίποτε απ’ τους κάθε είδους διεθνολόγους και δημοσιολόγους. Νομίζεις ότι έχουν πάθει Αλτχαϊμερ όσον αφορά τους πολεμικούς οργανισμούς και το ρόλο τους σε τούτη την πολύπαθη περιοχή. Βέβαια τη σιωπή τους την αναπληρώνουν τα βραβεία και οι πανηρισμοί του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Όποια συμφωνία γίνει, για να είναι αμοιβαία επωφελής για τις δυό χώρες, θα πρέπει να είναι μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ και την πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”. Η γειτονική χώρα να αποκτήσει σύνθετη ονομασία, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, Να εξαλείψει όλους τους αλυτρωτισμούς από το Σύνταγμα και να μη γίνει αποδεκτές αντιστόρητες έννοιες μακεδονικού έθνους ή γλώσσας κλπ. Κι όλα αυτά βέβαια ενιαία ως πακέτο.

Ακούστηκε στη Βουλή αλλά το συζητάνε και συνάδελφοι: “Μήπως πάμε για εκλογές; Μπάς και βγεί κάτι καλύτερο για μας τους συνταξιούχους;.

Κι  αν γίνουν εκλογές, τι θα γίνει συνάδελφοι, αν δεν υπάρξει μέσα στην κοινωνία μια γενικότερα ανατρεπτική λογική απέναντι σε αυτές τις πολιτικές; Έπειτα και οι άλλοι που φιλοδοξούν να έρθουν στην κυβέρνηση δεν βγάζουν τσιμουδιά για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Να υποσχεθούν, λόγω χάρη, την κατάργηση ενός απ’ τους νόμους που ψηφίστηκαν.

Το αντίθετο, μάλιστα: Στο όνομα του ρεαλισμού και της συνέχειας του κράτους θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Εξάλλου τους δοκιμάσαμε όλους και μαζί και χώρια. Είναι αυτοί που, κάποτε, χώρισαν τον κόσμο σε “μπλέ” και “πράσινα” καφενεία και μετά κυβέρνησαν και μαζί. Και ακολούθησαν την ίδια γραμμή. Αυτή τη γραμμή που χαράζουν το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Μπορεί να μην έχουμε τα φτερά και τα κλαπατάρια του Σταυραητού, που τραγούδησε ο συμπατριώτης μας Κώστας Κρυστάλλης. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ την προοπτική του αγώνα. Μέσα απ’ τα σωματεία μας και με επικεφαλής τη ΣΕΑ. Όλοι στον αγώνα. Έχουμε την ψυχή για να κατεβούμε στο ιερό πεζοδρόμιο. Μετά το καλοκαίρι, με τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα συνεχίσουμε το Μαραθώνιο των κινητοποιήσεων. Ότι γίνει θα γίνει με τον ΑΓΩΝΑ μας με όλους μαζί. Γειά σας  και σ’ άλλα με Υγεία».