Νέα

Γκλόμπς και χημικά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους συνταξιούχους

Τα γκλόμπς και τα χημικά απ’ τα ΜΑΤ ήταν η απάντηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους συνταξιούχους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως τους είχε υποσχεθεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στις 23.6.2015!!

. Όταν η πορεία των συνταξιούχων της Αττικής έφτασε στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού, οι εκπρόσωποι της απόμαχων της δουλειάς ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της αστυνομίας και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η «απάντηση» της αστυνομίας σε αυτό το αίτημα, ήταν να ρίξει χημικά και να χρησιμοποιήσει τα γκλομπ για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Οι συνταξιούχοι όμως, παρέμειναν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές δυνάμεις για την επίθεση κατά των συνταξιούχων.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων να συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για να πάρει απάντηση από τους συνταξιούχους πως «ερχόμαστε να διαδηλώσουμε στο Μαξίμου, ζητάμε να δούμε τον πρωθυπουργό». Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που υπόσχονταν επιστροφή της 13ης σύνταξης, σήμερα βάζουν τις κλούβες να κλείνουν το δρόμο, είπε ο Δήμος Κουμπούρης και τόνισε πως οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα.

Στο δρόμο της πάλης μαζί με τους συνταξιούχους και τον εργαζόμενο λαό κάλεσε ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Καταδίκασε την καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα να γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία από τον πρωθυπουργό.

Στους συνταξιούχους έφτασε ένα τηλέφωνο και ένα μήνυμα να επικοινωνήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε τους συνταξιούχους να διαλυθούν, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και να είναι σε ετοιμότητα μόλις κλείσει ο κύκλος αυτών των κινητοποιήσεων. «Δεν μπορεί απ’ την Καισαριανή ο πρωθυπουργός να δίνει τιμές στους εκτελεσμένους και να θάβει τους ζωντανούς συνταξιούχους» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Καταδικάζει η ΣΕΑ

Τη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ ενάντια στους συνταξιούχους, που διαδήλωναν με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στον πρωθυπουργό, για όλες τις περικοπές που έχουν υποστεί σε όλα τους τα δικαιώματα καταγγέλλει η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  στο διάστημα 3-13 Οχτώβρη 2016.

 Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Την ευθύνη για τη βάρβαρη επίθεση την φέρνει ακέραια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες, δεν θα νομιμοποιήσουν ποτέ στη συνείδησή τους ό,τι τους έχει περικοπεί.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με σημαία τα αιτήματά μας, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος στην Πάτρα 5 Οκτώβρη, στην Κρήτη στο Ηράκλειο 5 Οκτώβρη, στην Ήπειρο στην Άρτα 6 Οκτώβρη, στη Θεσσαλία στη Λάρισα 7 Οκτώβρη, στη Στερεά Ελλάδα στη Λαμία 7 Οκτώβρη, στη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη 12 Οκτώβρη, στη Θράκη στην Κομοτηνή 13 Οκτώβρη.

Συμμετέχουμε στους αγώνες του εργατικού κινήματος μαζί με τα παιδιά μας για τα νέα αντεργατικά μέτρα που τους ετοιμάζουν, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, ελαστικά ωράρια κ.ά.

Καλούμε τους συνταξιούχους να γραφτούν στα Σωματεία τους και να καταγγείλουν τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος τους, μαζικοποιώντας πιο αποφασιστικά τις συγκεντρώσεις».

Ανακοίνωση του υπουργείου

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη χρήση χημικών απέναντι σε συνταξιούχους διαδηλωτές, από δυνάμεις των ΜΑΤ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και απαγόρευσε τη χρήση τους σε ανάλογες διαδηλώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.

Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

Μαζική κινητοποίηση

Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει το πρωί με μια μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με την οποία οι συνταξιούχοι της Αττικής έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία, τα δικαιώματά τους.

«Αγώνας για να ζήσουμε – Αποκατάσταση των συντάξεων – Δημόσια Δωρεάν Υγεία». Κάτω από το σύνθημα αυτό, χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Το λόγο πήραν ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αριστοτέλης Μαντάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Συνέχεια όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων χαρακτήρισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση. Υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεντρώσεις σε επτά περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι συντάξεις, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές είναι πληρωμένες, τόνισε, από τους σημερινούς συνταξιούχους που δεν χρωστάνε σε κανέναν «δανειστή». Ο αγώνας, όπως εξήγησε, είναι κοινός για τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η αντιλαϊκή πολιτική στέλνει τους συνταξιούχους «στον Καιάδα» και καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία και τη δουλειά για ψίχουλα.

Η διαδήλωση των συνταξιούχων σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να στείλουν μήνυμα στον υπουργό που δηλώνει ότι είναι με το μέρος των εργαζομένων. «Είστε το υπουργείο που εδώ και χρόνια ο λαός έχει ονομάσει υπουργείο της εργοδοσίας», είπε ο Δήμος Κουμπούρης και αναφέρθηκε στα νέα αντεργατικά σχέδια που περιλαμβάνουν χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και ακόμα λιγότερα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.

Καταδίκη από σωματεία και φορείς

Ανακοινώσεις καταγγελίας της επίθεσης των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των συνταξιούχων εξέδωσαν επίσης: Η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, το ΣΕΤΗΠ.