Νέα Υγεία

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Διεκδικούν τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Το καθολικό αίτημα των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας για την στελέχωση και πλήρη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας εκφράστηκε σε μεγάλη συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ακαρνανίας στις 7.11.208.

Τη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία της Αμφιλοχίας, άνοιξε ο Δημήτρης Αρσένης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ακαρνανίας και αναφέρθηκε στις δράσεις της Πενταμελούς επιτροπής αγώνα Σωματείων & φορέων του Δήμου Αμφιλοχίας για το ΚΕΦΙΑΠ τονίζοντας: «Το ΚΕΦΙΑΠ υπολειτουργεί για να μην πώ οτι πάνε να το κλείσουν. Εγώ ξέρω ότι σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα γίνονται για να λειτουργούν κανονικά για το καλό του λαού και όχι να τα εγκαταλείπουν και να τα κλείνουν. Είναι σαν την ανατροφή των μικρών παιδιών, που τα φροντίζουμε να τα μεγαλώσουμε και όχι να τα σκοτώνουμε.

Το ΚΕΦΙΑΠ παρά την πρόσφατη επισκευή του κτιρίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Παντού μπάζει νερά. Σε όλους τους χώρους κυριαρχεί η υγρασία. Τα μηχανήματα άλλα σκουριάζουν και άλλα είναι χαλασμένα και διαλυμένα. Το προσωπικό είναι ελάχιστο. Υπάρχουν μόνο δύο φυσικοθεραπευτές και ένας γιατρός, που δουλεύει τρείς μέρες τη βδομάδα.Ακόμα και με αυτή την κατάσταση λειτουργίας το 2017 ο γιατρός εξέτασε 3.220 ασθενείς και οι φυσικοθεραπευτές πρόσφεραν υπηρεσίες, με μόνα εργαλεία τα χέρια τους (!) σε 3.360 άτομα.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ακαρνανίας πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη στις 22.4.2018 για τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ.

Καταλήξαμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα:

1.   Να λειτουργήσει ως Ίδρυμα μετανοσοκομειακής αποκατάστασης σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του.

2.   Να στελεχωθεί με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες γιατρών και επαρκές μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς μετακινήσεις και αποσπάσεις για άλλες δομές.

3.   Άμεση πρόσληψη φυσικοθεραπευτών για να εξυπηρετείται όλη η περιοχή.

4.   Προμήθεια επαρκούς αριθμού ασθενοφόρων και οχημάτων μεταφοράς ασθενών.

5.   Να βελτιωθεί και να συντηρηθεί το κτίριο το οποίο παρουσιάζει, λόγω υγρασίας, σοβαρή φθορά σε όλους σχεδόν τους χώρους.

6.   Να στελεχωθεί επαρκών η Διοικητική Υπηρεσία.

7.   Να εκσυγχρονιστεί ο ιατρικός εξοπλισμός και να γίνει συντήρηση του, ήδη, υπάρχοντος.

Η επιτροπή συνέταξε ψήφισμα και το προώθησε σε όλους τους υπευθύνους, επισκέφτηκε τους αρμόδιους στους οποίους έθεσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  απ’ την εγκατάλειψη του Ιδρύματος. Μας υποσχέθηκαν ότι θα φροντίσουν το συντομότερο δυνατόν εντός του καλοκαιριού που πέρασε. Τους ενοχλήσαμε πολλές φορές και τηλεφωνικώς. Μετά απο πολλές ενοχλήσεις και πιέσεις ο Διοικητής με το Διευθυντή του νοσοκομείου Αγρινίου (που ανήκει διοικητικά το ΚΕΦΙΑΠ) επισκέφτηκαν το Ίδρυμα και με την παρουσία μελών της Επιτροπής περιόδευσαν και κατέγραψαν όλα τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και το μηχανολογικό εξοπλισμό. Με μεγάλη υπομονή περιμέναμε να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους, τουλάχιστον στα στοιχειώδη, αλλά μάταια…

Μετά από αυτά η Επιτροπή συζήτησε και αποφάσισε να καλέσει τα σωματεία και τους φορείς, αλλά και το λαό της περιοχής σε ανοιχτή συγκέντρωση να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για την εγκατάλειψη του Ιδρύματος και την αδιαφορία των υπευθύνων.

Για την υγεία δεν επιτρέπεται να αδιαφορούμε. Το ΚΕΦΙΑΠ δεν είναι υπόθεση μόνο της περιφέρειας. Είναι και πέραν αυτής εαν λειτουργήσει κανονικά με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του. Το ΚΕΦΙΑΠ για την Αμφιλοχία, εαν λειτουργήσει όπως πρέπει, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και οφέλη, εκτός απ’ την Ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, θέσεις εργασίας και οικονομικό όφελος για την πόλη μας.  Όλοι οι πολίτες της περιοχής, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά και να πάρουμε την υπόθεση δυναμικά και αποφασιστικά, να στείλουμε μήνυμα στους υπεύθυνους οτι είμαστε αποφασισμένοι για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις . Μήν αφήσουμε το ΚΕΦΙΑΠ να κλείσει. Όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς χρώματα, να κρατήσουμε όρθιο και λειτουργικό».

Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν οι: Νίκος Χούτας, αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας, η Ρούλα Καραδήμα, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας, ο Γεώργιος Λιάπης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμφιλοχίας, ο Ευθύμιος Κουνισιώτης, εκπρόσωπος του παραρτήματος Αμφιλοχίας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, Τάσος Ζυγούλης, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί και η Διαμάντω Δήμου εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου.

Δεν παραυρέθηκαν, αν και προσκλήθηκαν, εκπρόσωποι του νοσοκομείου Αγρινίου.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι ζητούν:

« 1. Την άμεση στελέχωση του «ΚΕΦΙΑΠ» Αμφιλοχίας με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυμένες ανάγκες των ασθενών και με υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας.

2. Την αναγκαία χρηματοδότηση του ΚΕΦΙΑΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, συντήρησης-επισκευής στις κτιριακές του υποδομές».