Νέα

Αφετηρία μαραθώνιων κινητοποιήσεων η Παναττική πανσυνταξιουχική διαμαρτυρία

Αφετηρία για Μαραθώνιες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η Παναττική διαμαρτυρία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων στις 8 Μάρτη 2018. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πήραν μέρος και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης,  η -για πρώτη φορά- Πανελλήνια Ένωση Ομότιμων Μελών ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ),  ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τρόλλεϋ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών, και η πρωτοβουλία Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης παραυρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Στην πορεία που ακολούθησε πρός το υπουργείο Εργασίας κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στο δρόμο του αγώνα επίθεση και πάλη» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και του έθεσαν τα αιτήματα της κινητοποίησης, χωρίς να πάρει απαντήσεις.  Ακόμα και όσον αφορά την απαίτηση για άμεση επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών, ο υφυπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση… «εξετάζει» τη δυνατότητα της απόδοσης σε «κατάλληλο χρόνο» και μέσα στα «περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης». Παρέπεμψε δηλαδή την επιστροφή των χρημάτων των συνταξιούχων στο αόριστο μέλλον, συνδέοντάς την μάλιστα με τα «θετικά οικονομικά δεδομένα» που χτίζονται πάνω στη λεηλασία των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης έθεσε το αίτημα για τη χορήγηση αναλογικής σύνταξης σε όσους ηλικιωμένους ΕΒΕ δεν παίρνουν σύνταξη λόγω χρεών πρός τον ΟΑΕΕ, παρότι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Επίσης επανέλαβε το αίτημα για τη διάθεση των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό που παρακρατούνται απ’ το 2010 και ξεπερνούν τα 25 εκ. ευρώ.

Για τα θέματα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ η απάντηση για άλλη μια φορά ήταν η υπόσχεση ότι θα μελετηθεί. Συνολικά ο Τάσος Πετρόπουλος υποσχέθηκε απαντήσεις σε δέκα μέρες σε νέα συνάντηση με τη ΣΕΑ.

«Δεν θα τους χαρίσουμε τίποτα», ήταν η απάντηση των συνταξιούχων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η συγκέντρωση

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης τιμητικά η Σούλα Ακζιώτη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Κάλεσε τις συνταξιούχους, που είναι αναγκασμένες να μετρούν τα ψίχουλα των συντάξεων για να βοηθούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, αλλά και να κάνουν τις νταντάδες και τις νοσοκόμες για τα μέλη των οικογενειών τους, να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των ιδιαίτερων αναγκών τους.

«Με τους αγώνες μας να σταματήσουμε την αιμορραγία των συνταξιούχων», κάλεσε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου.

«Φτάνει πια», τόνισε ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Χρονιά καθοριστική «όχι μόνο για τις δικές μας συντάξεις αλλά και για τις συντάξεις των επόμενων γενεών» χαρακτήρισε το 2018 ο Παντελής Τάτσης, υπογραμμίζοντας: «Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά μας, αν δεν αλλάξουν την πολιτική τους». Την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που στέλνει τους συνταξιούχους να προσπαθούν μέσα από τα δικαστήρια να κερδίσουν τις παράνομες παρακρατήσεις στηλίτευσε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που κάλεσε τα σωματεία και τους συνταξιούχους να μετατρέψουν το τρέχον έτος σε χρονιά αγώνων, να σχεδιάσουν τη δράση τους με αίτημα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και του τελευταίου νόμου (4387/2016), μια σειρά διατάξεις του οποίου τίθενται το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή, με τον λεγόμενο επανυπολογισμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οπως εξήγησε, οι περικοπές απειλούν να αφαιρέσουν άλλες τέσσερις συντάξεις ετησίως, αν συνυπολογιστούν οι απώλειες από τα οικογενειακά επιδόματα και η φορολογία. «Εδώ βρίσκεται η λύση και η προοπτική, στους αγώνες», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι δεν δέχονται να πληρώσουν την «ανάπτυξη» και την «έξοδο από τα μνημόνια» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Προανήγγειλε, τέλος, κύκλο συσκέψεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Το υπόμνημα προς τους Υπουργούς Εργασίας

 Η ΣΕΑ παρέδωσε υπόμνημα πρός την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, στο οποίο αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ                                                                                   

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Τα αιτήματά μας έχουν κοινοποιηθεί προς εσάς καθώς και στον κ. Πρωθυπουργό με αναλυτικά υπομνήματα. Όσα μας αφαίρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι συντάξεις μας, η υγεία, τα δώρα μας, τα πάντα, είναι πληρωμένα με το αίμα μας και την δουλειά μας. Δεν μας χαρίστηκαν δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα τραπεζίτη, σε κανένα δανειστή. Όλα μας τα αιτήματα είναι προς διεκδίκηση. Στα χρόνια της κυβέρνησή σας δεχτήκαμε νέα πλήγματα, σε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφαγίασαν. Με τον νόμο  4387/16 μας αφαιρέθηκε ακόμα το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν δραστικά οι επικουρικές μέχρι εξαφάνισης και τώρα είμαστε μπροστά σε νέο σφαγιασμό με τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, την μείωση του αφορολόγητου που μας αφαιρούν 3ες έως 4ες ακόμα συντάξεις τον χρόνο.  Διεκδικούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στην συνείδησή μας ότι μας έχει αφαιρεθεί.

κ. υπουργέ

Στο θέμα που έχει προκύψει με τις αυθαίρετες και πέραν του νόμου 4387/16, περικοπές, η θέση και η απαίτησή μας είναι: Η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αναγνωρίσει το λάθος της τώρα, και να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά που προκύπτουν από τις διαφορές παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης και τον υπολογισμό της κύριας και επικουρικής σύνταξης χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως έγινε με τις επιστροφές για την υγεία στις κύριες συντάξεις και όχι στην μεταθανάτια ζωή. Αυτή μας την θέση, σας την έχουμε κοινοποιήσει με υπόμνημά μας στις 1.2.18. Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την αντίθεσή μας και ζητάμε την κατάργηση του νόμου 4387/16, η εφαρμογή των διατάξεων του θα κάνουν τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα».