Νέα

Βαθιά συγκίνηση στον αποχαιρετισμό του Βασίλη Πεσματζόγλου

Με ιδιαίτερα βαθιά συγκίνηση η Πάτρα αποχαιρέτησε με πολιτική κηδεία τον αγαπητό συνάδελφο για όλη την πόλη Βασίλη Πεσματζόγλου το μεσημέρι της 7ης Μάρτη 2018. Ο Βασίλης Πεσματζόγλου πέθανε στις 5.3.2018 σε ηλικία 82 χρονών. Η οικογένειά του, οι συγγενείς, σύντροφοι και οι φίλοι τού είπαν το τελευταίο «αντίο» απ’ τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρέων. Παιδί και ο ίδιος της προσφυγιάς ήθελε να γίνει η κηδεία του απ’ το Σύνδεσμο, που γέμισε ασφυκτικά, ενώ γεμάτος ήταν και ο περίβολος του κτιρίου.

Τον πρώτο επικήδειο εκφώνησε ο Δημήτρης Τζαβάρας,  Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του οποίου διετέλεσε ο Βασίλης Πεσματζόγλου απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αναφέρθηκε στην πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση του.

Ακολούθησαν ο Μιχάλης Αλατσατιανός, αντιπρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, και ο Γιάννης Γκοτσόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας και Περιχώρων, ο οποίος είπε:

«Αγαπημένε μας συνάδελφε, πρόεδρε, σύντροφε και φίλε Βασίλη.

Είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους συντρόφους σου, τους φίλους σου και τους συγγενείς σου, οι συνάδελφοί σου συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, αντιπροσωπεία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, για να σε αποχαιρετήσουμε και να σε συνοδεύσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι, στην αιωνιότητα.

Συνάδελφε Βασίλη,

Υπηρέτησες  τα συμφέροντα των συνταξιούχων με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για περίπου 20 χρόνια απ’ τα οποία τα 16 ήταν στη θέση του προέδρου του Σωματείου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ .

Η αγωνιστική σου πορεία αποτελεί παρακαταθήκη για το κίνημα των συνταξιούχων και τους νεότερους συναδέλφους. Η οικογένειά σου πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια για αυτή τη συμμετοχή σου στη μακρόχρονη διαδρομή σου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας είχες πάντα έναν καλό λόγο μια συμβουλή. Πήραμε πάρα πολλά από σένα. Θαυμάσαμε τον ήρεμο μεστό λόγο σου, τον τρόπο που σκεπτόσουνα όσον αφορά τη λειτουργία του σωματείου, την οργάνωση των αγώνων, την επιμονή στην εκτέλεση των καθηκόντων .

Αγαπητέ μας Βασίλη,

Παρά την ανημπόρια σου τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν έμεινες πίσω. Ήσουνα πάντα μπροστάρης στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια στους αγώνες. Κράταγες γερά τα πανό των διεκδικήσεων, υπερασπίστηκες κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των συναδέλφων σου συνταξιούχων της εργατικής τάξης.

Ήσουν μέλος του τιμημένου ΚΚΕ. Ακούραστος στην πρώτη γραμμή του ταξικού κινήματος , της ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Μας αφήνεις παρακαταθήκη. Θα μείνεις παράδειγμα πρός μίμηση.

Συνάδελφε Βασίλη,

Τώρα που ο κλάδος μας δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων από το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, εσύ θα λείπεις. Δεν θα σε έχουμε να μας εμπνέεις, να μας καθοδηγείς, να μας οπλίζεις με κουράγιο, με δύναμη με υπομονή. Έβαλες όμως το νερό στ’ αυλάκι. Θα συνεχίσουμε πάνω στο δρόμο του αγώνα που χάραξες. Δεν θα λείψεις ποτέ από το μυαλό μας. Το κενό που αφήνεις στο Δ.Σ. του Σωματείου, εμείς οι συνάδελφοί σου θα το καλύψουμε και θα τελειώσουμε όσα δεν πρόλαβες.

Αγαπητέ μας Πρόεδρε Βασίλη,

Πιστοί στην εντολή σου και στην επιθυμία της οικογένειά σου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ αντί για στεφάνι  καταθέτουμε ένα χρηματικό ποσό στο κόμμα που αγάπησες και αγωνίστηκες μέσα απ’ τις γραμμές του το ΚΚΕ. Εκ μέρους του Δ.Σ. του σωματείου μας παρακαλούμε την οικογένειά σου, την αγαπημένη σου συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα Μαλάμω, τους γιούς σου και τις νύφες σου, τα εγγόνια σου που για όλους είχες μια αγκαλιά, να δεχτούν τα θερμά μας συλληπητήρια.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας συνάδελφε, σύντροφε και φίλε Βασίλη. Θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας.»

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  Παντελής Τάτσης  είπε:

«Αγαπητέ Βασίλη,

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στο φέρετρό σου και σε αποχαιρετάμε με μεγάλη οδύνη. Η

ευγενική μορφή σου είναι μπροστά στα μάτια σας, όπως ήταν τόσα χρόνια στο μετερίζι των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων του λαού της Πάτρας. Σε βλέπουμε ολοζώντανο στο προεδρείο του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ που έγινε, με δική σου πρόταση, εδώ στην Πάτρα στις 11 Ιούνη 2016. Ηχεί ακόμα στα αυτιά μας το μειλίχιο καλωσόρισμά σου στους εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα, την παραμονή του συνεδρίου. Η ζωή σου αποτελεί υπόδειγμα συμμετοχής στο κίνημα των ΕΒΕ, των μουσικών και των συνταξιούχων. Η πολύχρονη προσφορά σου στο σωματείο των συνταξιούχων, αρχικά του ΤΕΒΕ και μετέπειτα του ΟΑΕΕ, της Πάτρας αλλά και στα όργανα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας αλλά και ολόκληρο το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας.Παιδί της προσφυγιάς σε αποχαιρετούμε από εδώ, απ’ τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Πατρών.

 Πάντα περπάτησες ορθοστατών και ορθοβαδίζων. Εκφράζουμε τα θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά σου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα σε σκεπάσει».

Εκ μέρους της μπάντας του Δήμου Πατρέων, της οποίας υπήρξε μουσικός, τον αποχαιρέτησε ο Σταύρος Σακοράφας. Η μπάντα του Δήμου Πατρέων τον συνόδευσε και στην τελευταία κατοικία του με πένθιμη μουσική.

Στην κηδεία ήταν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης –ο οποίος στάθηκε και ως τιμητική φρουρά στο φέρετρο- η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στεφάνια έστειλαν η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης, η ΕΠΔΕ του ΚΚΕ, η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ και το ΤΣ Μαθητών Αχαϊας.