Νέα

ΜΠΛΟΚΑ: Στο ίδιο μετερίζι συνταξιούχοι και αγρότες

Στα μπλόκα της Νίκαιας και της Ανθήλης βρέθηκαν οι συνταξιούχοι της Αθήνας για να εκφράσουν την αγωνιστική συμπαράστασή τους στη μικρομεσαία αγροτιά. Έτσι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ  και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, το μεσημέρι της 3ης Φλεβάρη 2017 οι συναξιούχοι ξεκίνησαν πορεία ανάμεσα στα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας με το σύνθημα: «Εδώ η εργατιά, εδώ η αγροτιά ο λαός παλεύει και δεν προσκυνά».

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου, τους συνταξιούχους καλωσόρισε ο Γιάννης Τσιούτρας, οργανωτικός γραμματέας της ΕΟΑΣ  νομού Καρδίτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο κοινός αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς που παλεύει στα μπλόκα μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι αυτός που μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στην πάλη.

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΣΕΑ ο Δήμος Κουμπούρης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αγωνιστική συμπαράσταση στους αγώνες που η μικρομεσαία αγροτιά δίνει επί πολλά χρόνια και συνεχίζει. Η πολιτική υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζεται, χτυπάει σκληρά και τους εργάτες και τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο κοινός αγώνας είναι αναγκαίος και χρειάζεται να δυναμώσει. Ο μόνος ανοιχτός δρόμος πρέπει να είναι ο δρόμος του αγώνα».

Ο Δ. Κουμπούρης μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Παντελή Τάτση, προέδρου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να έρθει στα μπλόκα.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Διονύσιος Σβορώνος. «Πρέπει, είπε,  να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα που ξεκινήσαμε και πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος. Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών γιατί είναι και δικός μας αγώνας και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Πρέπει να υιοθετήσουμε και ένα ακόμα σύνθημα: “Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες”. Και στην προκειμένη περίπτωση οι τρομοκράτες είναι αυτοί που στηρίζουν συγκεκριμέναν έμπρακτα και με διάφορα τερτίπια οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η τελευταία που αυτοπαρουσιάζεται ως “κυβέρνηση της Αριστεράς”. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε πίσω».

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι, μαζί με αγρότες του μπλόκου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν μέσα στο μπλόκο ανάμεσα στα τρακτέρ, ενώ φτάνοντας στο κατάλυμα που έχουν στήσει οι Τρικαλινοί αγρότες, δέχτηκαν κέρασμα τσίπουρου και κρασιού.

Στην Ανθήλη

Με το σύνθημα «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι μαζί με τους αγρότες αντίσταση και πάλη» έγινε η συνάντηση στο μπλόκο της Ανθήλης.

Τους καλωσόρισε ο Χρήστος Πάσουλας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Ανθήλης: «Υποδεχόμαστε, είπε,  τους συνταξιούχους που μετά από τόσα χρόνια δουλιάς τους ρίχνουν στα Τάρταρα με συντάξεις πείνας. Είστε υπόδειγμα αγωνιστικής συνέπειας για μάς απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Τα ίδια βιώνουμε και μείς ως μικρομεσαίοι αγρότες. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας ξεκληρίζουν ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, οι οποίες να καταπιούν τον πλούτο στον πρωτογενή τομέα. Μέσα σε συνθήκες κρίσης και με τη δική σας συμπαράσταση πετύχαμε πέρυσι το αφορόγητο, αποδεικνύοντας πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Και αυτό επιχειρούν να τα πάρουν πίσω».

Ο Δ. Κουμπούρης στο χαιρετισμό του είπε: «Είμαστε στο πλευρό σας στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς που παλεύει και αγωνίζεται για να μην ξεκληριστεί. Στο ίδιο μετερίζι του αγώνα βρισκόμαστε και μείς. Γιατί και μείς που ανήκαμε στην εργατική τάξη ή σε μικρομεσαία στρώματα είτε στο δημόσιο και τώρα είμαστε συνταξιούχοι πληρώσαμε σε όλη τη ζωή μας για να πάρουμε τις συντάξεις που παίρναμε. Δεν τις χρωστάμε και δεν τις δανειστήκαμε από κανέναν. Μας τις αφαιρούν συστηματικά όπως και σε σας αφαιρούν το ψωμί σας και σε λίγο θα πάρουν και τις περιουσίες απ’ τα χέρια σας που τις δουλέψατε μια ζωή και να τις παραδώσουν στα μεγάλα συμφέροντα και στις πολυεθνικές που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, που βιώνουμε και εμείς και εσείς. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός. Είμαστε απ’ την ίδια πλευρά. Γιατί απ’ την άλλη πλευρά έχουμε ενωμένους το κεφάλαιο, τις πολυεθνικές τους τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις πους τους υπηρετούν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που είναι στο πλευρό τους και τους στηρίζουν. Είμαστε όμως οι περισσότεροι και αυτοί που παράγουν τον πλούτο στην κοινωνία. Γι’ αυτό λοιπόν η ενότητα και η συμμαχία η δική μας έχει μεγαλύτερη σημασία. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να φράξουμε σε αυτές τις πολιτικές, να τις ανατρέψουμε και να ανοίξουμε τον άλλο δρόμο για τα παιδιά μας για να ζήσουν καλύτερα σε αυτή τη ζωή. Αυτή τη στιγμή, υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Δεν διαπραγματεύεται γιατί έχει συμφωνήσει. Μ’ αυτούς που, υποτίθεται, ότι διαπραγματεύεται είναι στην ίδια πλευρά. Και συζητούν πως θα συνεχίσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα που έπαιρναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πως θα μας αφαιρέσουν δικαιώματα. Πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι δεν θέλουν να μας πάρουν μόνο κάποια χρήματα πίσω αλλά θέλουν να μας αφαιρέσουν δικαιώματα: Να μην έχουμε δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη σύνταξη, στην υγεία στην παιδεία. Δικαιώματα δηλαδή που τα έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ζήσει, και τα οποία τα πληρώνει ο ίδιος και δεν ζεί παρασιτικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ανατροπής, το οποίο και θα εμποδίσει κάποια μέτρα, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να λύσουμε και ορισμένα ζητήματα. Όπως εσείς πέρυσι κερδίσατε το αφορολόγητο και μείς με τους αγώνες μας τους υποχρεώσαμε να μας δώσουν αυτό το ψευτοεπίδομα που ο πρωθυπουργός το ονομάτισε 13η σύνταξη. Εμείς τους κάναμε καθαρό πως ότι μας περικόψανε θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταίας κεραίας. Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τις περικοπές. Δεν τις χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Ο Δ. Σβορώνος τόνισε: «Σας δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά. Είμαστε στο πλευρό σας, με ότι αυτό σημαίνει. Είναι δεδομένο ότι αυτές τις βάρβαρες πολιτικές μόνο με ενότητα μπορούμε να τις ανατρέψουμε».

Περίεργη συνοδεία

Σε μια περίεργη και ακατανόητη ενέργεια προχώρησε η Αστυνομία στη διάρκεια της επιστροφής των συνταξιούχων στην Αθήνα. Δύο περιπολικά περίμεναν στα διόδια Αφιδνών τα πούλμαν με τα οποία επέστρεφαν οι συνταξιούχοι από τα μπλόκα. Οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ότι «είχαν εντολή να τους συνοδεύσουν» και έτσι έγινε.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτήν την περίεργη ενέργεια, για να αποχωρήσει μετά από λίγη ώρα αυτή η περίεργη συνοδεία.

«Θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο να μας σταματάνε αστυνομικοί με περιπολικά χωρίς λόγο και να μας συνοδεύουν», δήλωσε στο «902.gr» o  Δήμος Κουμπούρης.