Νέα Υγεία

Απαίτησαν δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Στις 20.5.2015 στη διάρκεια της πανυγειονομικής απεργίας διαδήλωσαν μαζί συνταξιούχοι, γιατροί, εργαζόμενοι και σπουδαστές διεκδικώντας δημόσιας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ε τόσο στην κεντρική πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας όσο και σε τοπικές κινητοποιήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία πρός το υπουργείο Υγείας. Στη συνέχεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) -και αφού είχαν πάρει αποφάσεις αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία- κήρυξε 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 20 Μάη 2015 στις 12 το μεσημέρι. Ακολούθησε παρόμοια απόφαση και απ’ την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

 

Έτσι το μεσημέρι της 20ής Μάη 2015 βρέθηκαν έξω απ’ το υπουργείο να διαδηλώνουν από κοινού συνταξιούχοι, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στις δομές πρόνοιας καθώς και σπουδαστές των σχολών υγείας, που μαζί με φοιτητές ασκούνται σε συνθήκες επικίνδυνες, προκειμένου να «μπαλώνουν» τα κενά ως απλήρωτο εργατικό δυναμικό. Επίσης στη συγκέντρωση πήραν μέρος δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων,  του Ενιαίου Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας μίλησε ο πρόεδρος της  ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της ΣΕΑ απηύθυνε ο Δήμος Κουμπούρης. «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος γιατί είναι αγώνας της εργατικής τάξης που μόχθησε, που πάλεψε, και τους έχει όλους πληρωμένους. Και τώρα θέλουν να μας πάρουν και αυτά που έχουμε για τις στοιχειώδεις μας ανάγκες», σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης και πρόσθεσε: «Απαιτούμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της Υγείας τώρα, είναι άμεση ανάγκη. Εμείς δε δεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση για τα δικαιώματά μας».

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των ΣΣΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο παρέδωσε το υπόμνημα. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα σε συνάντηση σε συνάντηση στις 27 Μάη 2015, στην οποία θα εκπροσωπηθεί και ο ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία στη Βουλή.

Η συγκέντρωση των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τόνισε πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και «εταίρων» βρίσκονται και σήμερα, όπως πάντα, περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων, μείωση κοινωνικών δαπανών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάλεσε τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα μπροστά στις αντιλαϊκές εξελίξεις και διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 23 Ιούνη, με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο χαιρετσιμό του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης υπογράμμισε «Όχι μόνο δεν ήρθαν τα “ένα ή δύο καλά” απ’ τη νέα συγκυβέρνηση, αλλά βλέπουμε να έρχονται και άσχημα. Φαίνεται ότι και αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν “σχήμα λόγου”. Και προσέγγιση “70% καλά και 30% τοξικά” των μέχρι τώρα μέτρων  φαίνεται να οδηγεί στη στήριξη και απ’ τους άλλους, που μας έφεραν εδώ».

Αναφερόμενος στην «κατεστραμμένη, όπως τη χαρακτήρισε, υγεία» ο Π. Τάτσης τόνισε: «Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι για μάς το αποκούμπι, για να βρούμε το γιατρό την κρίσιμη ώρα».

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης οι: Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γολεμάτης Θεόδωρος, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ και Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ.  Κατάγγειλαν ότι η Υγεία που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό για το λαό, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, έχει γίνει προσοδοφόρο εμπόρευμα για τα μεγαθήρια της υγείας, με τεράστιο κόστος για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία πρός το υπουργείο Υγείας με συνθήματα, όπως: «Οι κόκκινες γραμμές σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία – Κάτω τα χέρια απ’ τα νοσοκομεία».

Υπόμνημα ΣΕΑ στον υπουργό Υγείας

Η ΣΕΑ παρέδωσε στον υπουργό Υγείας το παρακάτω υπόμνημα:

«κ. Υπουργέ,

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών σε υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα: Το πακέτο της περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα είναι υποβαθμισμένο και καρκινοβατεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Στο ΕΣΥ: Νοσοκομεία έχουν κλείσει.

– Γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αποδεκατιστεί.

– Μ.Ε.Θ. στην πλειοψηφία τους είναι ανενεργές, είτε από έλλειψη προσωπικού είτε άλλων αιτίων.

– Νοσοκομεία με τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό καθώς και σε υλικές προμήθειες.

– Οι καθυστερήσεις σε εισαγωγές μεγάλες.

– Στα εξωτερικά ιατρεία κυριολεκτικά στοιβάζονται σε πολύωρες αναμονές όσοι έχουν ανάγκη για εξέταση καθώς και μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον γιατρό.

– Στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τις χαμηλές υποδομές και τις ελλείψεις καθώς και στα ζητήματα της μεταφοράς των ασθενών ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις.

Ολα αυτά γίνονται για την γιγάντωση της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Ιδια και χειρότερη η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ από την γέννηση του το 2011.

– Χαμηλή χρηματοδότηση και προϋπολογισμός για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Δημόσιο – ΟΓΑ).

– Μετατροπή του σε οργανισμό αγοράς υπηρεσιών υγείας και όχι παροχής.

– Πλήρη αποδιοργάνωση του προηγούμενου συστήματος.

– Κατάργηση του οικογενειακού γιατρού.

– Επιβολή δυο συστημάτων στις εξετάσεις παροχής φαρμάκων. Δηλαδή Γιατροί που ανήκουν οργανικά στον ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούν αλλά είναι ελάχιστοι σε κάθε περιοχή και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να τον επισκεφθεί κάποιος. Γιατροί που έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ που όμως πληρώνονται από τους ασθενής (χωρίς να επιστρέφονται από κάπου η δαπάνη) με 10 ευρώ την συνταγογράφηση και 20 ευρώ η εξέταση. Καθώς την επιβολή νέου χαρατσιού για εξετάσεις σε μηχανήματα “υψηλής καινοτομίας” (εφημερίδα κυβερνήσεως Αρ. Φύλ 2243 Αύγουστος 2014).

– Αυξημένη συμμετοχή σε εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρεία αφού η προσφυγή σε δημόσια προεξοφλεί μεγάλη αναμονή. Σε αρκετές περιπτώσεις η προμήθεια από τον ασθενή ενός φαρμάκου με συνταγογράφηση αυτού του τύπου (10 ευρώ) έχει οικονομική επιβάρυνση πολύ μεγαλύτερη από την τιμή του φαρμάκου αν το αγόραζε μόνος από φαρμακείο (π.χ. φάρμακο των 6 ευρώ το πληρώνει με 10 και συμμετοχή).

– Η επιβολή γενόσημων και μη φαρμάκων και διάφορα στον υπολογισμό της τιμής.

– Περικοπές από τις λίστες συνταγογράφησης χιλιάδων φαρμάκων που αγοράζονται εξ’ ιδίων.

– Χαράτσι ανά 3 συνταγογραφημένα φάρμακα 1 ευρώ στα φαρμακεία πράγμα που «τσοντάρει» στην μείωση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σ’ αυτά.

– Μη έγκριση πολλές φορές φαρμάκων για βαριές και ανίατες παθήσεις που τα επιβαρύνονται οι ασθενείς.

– Κατάργηση των Δελτίων Θεραπευτικού Τουρισμού.

– Συρρίκνωση του προγράμματος λουτροθεραπείας τόσο από την οικονομική πλευρά όσο και από την παθολογική.

– Τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

– Το κλείσιμο των νοσοκομειακών μονάδων του ΙΚΑ, παρόλο ότι εντάχθηκαν στον ΕΟΠΠΥ έφερε τεράστια προβλήματα σε ασφαλισμένους – συνταξιούχους.

κ. Υπουργέ

Η κατάσταση στην υγεία έχει φθάσει στο απροχώρητο από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό για τον λαό, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχει πληρωθεί με το αίμα της ζωής μας, έγινε προσοδοφόρο εμπόρευμα για τα μεγαθήρια της υγείας που έχουν στηθεί. Αφού με το κλείσιμο νοσοκομείων και πολυιατρείων του ΙΚΑ που παρείχαν δωρεάν υγεία στους ασφαλισμένους τώρα οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από ιδιώτες επιχειρηματίες με τεράστιο κόστος για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Οι αλλαγές στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και η εισαγωγή των γενόσημων είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων και την υποβάθμιση της ποιότητά τους.

Απαιτούμε τώρα λύσεις: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

· Παντού λειτουργία των κέντρων υγείας σε 24ωρη βάση.

· Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.

· Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσηλεία.

· Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την όλων των κενών θέσεων.

· Αμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας

· Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα».

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Μαχητική συγκέντρωση στην Αριστοτέλους και πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν στις 20.5.2015 οι συνταξιούχοι μαζί με υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων. Ενωμένοι, με μια φωνή, καταδίκασαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και απέναντι από τις ΥΠΕ, μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ” και εκπρόσωπος της Γραμματείας Υγείας – Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ανέδειξαν τα εκκρηκτικά προβλήματα στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό (μόνο από τα νοσοκομεία λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, ενώ έχουν χαθεί και 500 κλίνες με το κλείσιο τριών νοσοκομείων) αλλά και της ασφυκτικής υποχρηματοδότησης.

Στη συνέχεια με μαχητική πορεία, κατευθύνθηκαν μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν, συντονισμένα, τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, για αύξηση των προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που σήμερα δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μέσω εργολάβων.

Εξάλλου στις 19.5.2015 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Μπακογιώργος εκ μέρους των Λαϊκών Επιτροπών και η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας σε μια περιοχή 400.000 κατοίκων και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κινήματος αντίστασης αλλά και διεκδίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον μέσα από την κινητοποίηση, αναδείχθηκε το αίτημα για άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές στις μονάδες υγείας των Βορειοδυτικών συνοικιών (Ιατρεία ΠΕΔΥ, ΚΥ Ευόσμου) καθώς και για δημιουργία Αστικών ΚΥ στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών.

Σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Αλεξανδρούπολη και Δράμα, οι συγκεντρώσεις των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έξω από τα νοσοκομεία, που λειτουργούν στα όρια ασφαλείας με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στους υγειονομικούς αλλά και συνολικά στον εργαζόμενο λαό. Στη Νάουσα, στην κεντρική πλατεία, στην Καβάλα στην Πλατεία Κεπνεργάτη και στην Ξάνθη στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παράσταση στην διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, οργάνωσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Λάρισας μαζί με το Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο των αγωνιστικών παρεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί να γίνουν για τα ζητήματα και τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας,

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θ. Κουμαντζέλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και ο Β. Κακαγιάννης, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας. Την ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, στάθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας υγείας στην περιοχή, τονίζοντας: «Κι ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζονται και εμείς καλούμαστε να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες κ.α, μ’ αυτή την πολιτική και την πολύμορφη στήριξη, γιγαντώνονται οι ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, γενικότερα η επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, από την οποία πλουτίζει μια χούφτα επιχειρηματιών, απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, όπως στην ΑΡΩΓΗ και αλλού, τσακίζοντας τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.»

Συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο του Βόλου για τα προβλήματα της Υγείας οργάνωσαν, χτες, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Μαγνησίας, στην οποία παραβρέθηκαν και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου που απεργούσαν. Στη συγκέντρωση μίλησαν οΓ. Ρούσας,πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Εύη Καρυδάκη,στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και ο Δ. Χαυτούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών.

Στην Κρήτη, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ηράκλειο έκαναν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και σωματεία. Συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Συγκεντρώσεις ακόμα έγιναν στην Πάτρα, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Λαμία, Χανιά, Πύργο και Καβάλα.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Στις 21.5.2015 η ΣΕΑ με ανακοίνωσή τους χαιρέτησαν τους χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαιρετίζουν τους χιλιάδες συνταξιούχους της Αττικής και των άλλων πόλεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση της 20ηςΜάη 2015 και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά συσπειρωμένοι γύρω από τα Σωματεία τους και τις Ομοσπονδίες έδωσαν το παρόν στο αγωνιστικό προσκλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στο τομέα της υγείας και που βάζουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων με τον Υπουργό Υγείας αυτός δεσμεύτηκε να συναντηθεί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις 27/5/2015 και παρουσία της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ να μιλήσουν πάνω στο Υπόμνημα που του έχει κατατεθεί.

Παράλληλες κινητοποιήσεις με αιτήματα Υγείας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις όπως: Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Βόλος – Πάτρα – Αγρίνιο – Λαμία – Ηράκλειο – Χανιά – Ζάκυνθος – Πύργος – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Αλεξανδρούπολη – Δράμα – Νάουσα – Καβάλα – Ξάνθη κ.α. σύμφωνα με την απόφαση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Στις 20/5/2015 ήταν μέρα δράσης των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ήταν πετυχημένες και μαζικές.Ο επόμενος σταθμός του αγώνα των συνταξιούχων είναι στις 23/6/2015 που προγραμματίζουν μεγάλη Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα με απόφαση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 6μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς συνάντηση του πρωθυπουργού.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τα Σωματεία και τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος καθολικά και σ’ αυτή την κινητοποίηση βάση τα υπαρκτά προβλήματα όπως τη λεηλασία των συντάξεων και τα χάλια του τομέα της περίθαλψης.

Κανείς στον καναπέ. Ολοι στους δρόμους για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας όπως μας αξίζει. Ραντεβού στην Αθήνα την 23 Ιούνη 2015.

 

Οι αγώνες μας, μας δίνουν ελπίδα χωρίς αυταπάτες και θα δικαιωθούν».