Νέα

ΚΑΒΑΛΑ: Καλή συγκέντρωση και πορεία με παλμό

Με συνταξιούχους απ’ την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη, έγινε η συγκέντρωση στην Πλατεία καπνεργάτη στην Καβάλα στις 22.5.2018. Στην κινητοποίηση για τα προβλήματα της υγείας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ώρα 9:30 πμ, στις 23.5.2018 θα πάρουν μέρος οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης. Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει την Παρασκευή 25 Μάη, ώρα 10 πμ, στην πλ. Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Καβάλλα, που αποφασίστηκε μέσα από δυό συσκέψεις που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), ΝΑΤ και Δημοσίου Καβάλας.Παρά τον καυτό ήλιο η συμμετοχή των συνταξιούχων ήταν πολύ καλή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ Δράμας και ΟΑΕΕ Ξάνθης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας. Χαιρέτησαν ο Γιώργος Κουτονίδης, Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, απ’ το σωματείο των συνταξιούχων της ΒΦΛ, Ανδρέας Κιόρογλου, απ’ το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Δράμας, Τασούλα Τσουλακίδου, απ’ το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Καβάλας, Αλέκος Λοβουλούδης απ’ το σωματείο συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας και ο Κώστας Λίτσας εκπρόσωπος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία με μεγάλο παλμό στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας με τους συνταξιούχους να φωνάζουν τα συνθήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταξιούχοι στο διάβα τους κέρδισαν τα χειροκροτήματα του κόσμου. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Καπνεργάτη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Καβάλας Στέργιος Μαούναντζης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως στα μάτια όλων τώρα είναι στο Βόλο όπου στις 30 Μαϊου 2018 θα γίνει το 11ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Καταγγελία της ΣΕΑ Καβάλας

Η ΣΕΑ των Σωματείων Συνταξιούχων Καβάλας με ανακοίνωσή τη κατάγγειλε ότι ο  αντιδήμαρχος Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης «κατέβασε» πανό τα οποία καλούσαν τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η ΣΕΑ Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ καταδικάζει και καταγγέλλει σε όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του Νομού Καβάλας, την ενέργεια του αντιδημάρχου κ. Τσουρουκίδη, να διατάξει την αποκαθήλωση των πανό της που καλούσαν τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση που διοργάνωναν την Τρίτη 22/5/2018, 11 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη. Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας έδειξε ότι βρίσκεται απέναντι στα λαϊκά στρώματα και συγκεκριμένα των συνταξιούχων, που δίνουν μια άνιση μάχη με τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των θεσμών.

Όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα καταντήσει να παίρνει συντάξεις πείνας, η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν τάσσεται δίπλα τους και αρωγός τους, απεναντίας, τους στερεί το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να ενημερώσουν τους συνταξιούχους του Νομού. Οι συνταξιούχοι του Νομού Καβάλας που εκφράζονται μέσα από τη ΣΕΑ, όλα τα χρόνια του εργατικού τους βίου, αλλά και τώρα, έδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται. Μπορεί να είναι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά δεν είναι απόμαχοι της ζωής και του αγώνα.

Με τη δράση τους θα αχρηστέψουν το νόμο.Καλούν τους συνταξιούχους να είναι σε επιφυλακή για νέους αγώνες, δίνοντας ένα μάθημα σε κυβέρνηση, τρόικα και όσους σκύβουν το κεφάλι και τους υποστηρίζουν».

Με δηλώσεις στον τοπικό τύπο ο αντιδήμαρχος Καβάλας ζήτησε συγνώμην αποδίδοντας σε λάθος των υπαλλήλων το κατέβασμα των πανό.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει ακόμα τα εξής:

1.   Συμμετοχή στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 30 Μάη 2018, ώρα 10:00 πμ  στο Άγαλμα Βενιζέλου.

2.   Σύσκεψη – ενημέρωση των Συνταξιούχων της περιοχής Άνω και Κάτω Τούμπας, Τριανδρίας και Πυλαίας την Πέμπτη 7 Ιούνη 2018, ώρα 11.00. Χώρος συγκέντρωσης το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

3.   Αγωνιστική κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14 Ιούνη 2018, ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου.

* Την Τρίτη 29 Μάη 2018, στη Νάουσα, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το ΙΚΑ.