Νέα

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΟΑΕΕ: Συνταξιοδότηση με συμψηφισμό χρεών σε 40 ή 60 δόσεις απ’ τις συντάξεις

Τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης στους οφειλέτες πρός τα ασφαλιστικά ταμεία που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας χάνουν, λόγω χρεών, τη σύνταξη δίνει το νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών μέχρι και με 120 που κατέθηκε στη Βουλή το βράδι της 6ης Μάη 2019.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» και η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή των κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής θα αρχίσει στις 8/5/2019. Η ψήφισή του, σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίας, αναμένεται να γίνει μια βδομάδα μετά την κατάθεσή του.

Οι ηλικιωμένοι οφειλέτες που δεν παίρνουν σύνταξη ανέρχονται σε 80.000 εκ των οποίων οι 40.000 είναι στον πρώην ΟΑΕΕ.

Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο «παρακράτηση οφειλών από σύνταξη» και προβλέπει ότι επανυπολογισμένες –με βάση το νόμο 4387/2016- εισφορές και οι «κουρεμένες προσαυξήσεις» «παρακρατούνται ή συμψηφίζονται  από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 40 για τις περιπτώσεις λόγω γήρατος ή θανάτου και περισσότερες από 60 για τις περιπτώσεις σύνταξης λόγω αναπηρίας. Η πρώτη δόση παρακρατεία απ’ τον πρώτο μήνα απονομής της σύνταξης».

Για την απονομή της σύνταξης ο δικαιούχος πρέπει να μπεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και μείνει ανοιχτή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019.

Ο μικρός αριθμός των δόσεων σε συνδυασμό με το νέο υπολογισμό των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, θα οδηγήσει σε συνολικές περικοπές μέχρι και 40%. Δηλαδή για 3-5 χρόνια θα υπάρχουν μια κατηγορία οφειλετών συνταξιούχων πρός τον ΟΑΕΕ (και τα άλλα ταμεία) που θα παίρνουν συντάξεις που δεν θα φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Γι’ αυτό και αποκτά επικαιρότητα η πρόταση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για τη χορήγηση στους οφειλέτες Αναλογικής Σύνταξης,  που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της συνάντησης με τη ΣΕΑ στις 30/3/2109. Η Αναλογική Σύνταξη θα αντιστοιχεί στις καταβληθείσες απ’ τους οφειλέτες εισφορές με την ταυτόχρονη διαγραφή των χρεών (οφειλόμενων εισφορών και προσαυξήσεων) που βαραίνουν τους ίδιους και τα παιδιά τους στο μέλλον.

Με το νομοσχέδιο για τις δόσεις ρυθμίζονται και τα εξής θέματα:

-Στις συντάξεις χηρείας καταργούνται τα ηλικιακά όρια και το ύψος της σύνταξης επανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου.

-Επικαιροποιείται η ρύθμιση για την εισφορά 0,20 ευρώ των συνταξιούχων στα σωματεία τους. Η εισφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) εξακολουθεί να ρυθμίζεται με το άρθρο 64 του νόμου 3863/2010, όπως είχε ζητήσει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.