Νέα

Όλοι οι συνταξιούχοι στα Προπύλαια στις 15.12.2016 στις 5 μ.μ.

Πανέτοιμοι και με διάθεση μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη πανελλαδική διαμαρτυρία στα Προπύλαια στις 15 Δεκέμβρη 2016, ώρα 5 μ.μ., είναι οι συνταξιούχοι, όπως διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ)  ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ σε συνέντευξη Τύπου στις 13.12.2016 στην αίθουσα του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ.

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης υπογράμμισε: «Για άλλη μια φορά, κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα, για να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Το κίνημα των συνταξιούχων δεν υποχωρεί, δεν υποτάσσεται, δεν αποδέχεται τετελεσμένα». Κι όταν ρωτήθηκε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό απάντησε: «Όταν εμείς πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουμε να μας αφήσουν να πάμε χωρίς εμπόδια. Δεν θέλουμε κλούβες  και κλειστούς δρόμους . Θέλουμε να πάμε να διαμαρτυρηθούμε έξω απ’ το Μέγαρο Μαξίμου. Κι έχουμε την ικανότητα να περιφρουρήσουμε μόνοι μας την πορεία».

Όπως τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης η πανελλαδική διαμαρτυρία γίνεται για όσα αφαίρεσαν οι κυβερνήσεις απ’ τους συνταξιούχους, οι οποίοι τα έχουν πληρώσει με αίμα και ιδρώτα. Οι συνταξιούχοι, σημείωσε, διεκδικούν άμεσα και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων να καταβληθεί η 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Η κατώτερη σύνταξη να ανέλθει στα 600 ευρώ. Να μην πληρώνουν οι συνταξιούχοι για φάρμακα, γιατρούς και νοσοκομεία. Επαναφορά του ΕΚΑΣ για όλους. Καμιά περικοπή σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Απόδοση μερίσματος και εφάπαξ σε όσους τα δικαιούνται. Ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Την οργή και τη μεγάλη αγανάκτηση των συνταξιούχων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ μετέφερε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, από τους «πρώην νοικοκυραίους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην περίοδο του “έντιμου συμβιβασμού” και του “νερωμένου κρασιού”, τοποθετήσεις που σημαίνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα που θα αφορούν παλιούς και νέους συνταξιούχους», καθώς όπως υπογράμμισε με το νόμο 4387/2016 η νέα σύνταξη ενός ασφαλισμένου με 35ετία μειώνεται από τα 1.615 ευρώ μεικτά στα 890 ευρώ μεικτά! Και σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι παλιές συντάξεις όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Παναγιώτης Βαβουγιός αναφέρθηκε στον ακρωτηριασμό των ταμείων αρωγής. «Όλοι οι συνταξιούχοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι», σημείωσε και κατάγγειλε ότι τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψουν τον ακρωτηριασμό που υπέστησαν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, το ξεζούμισμά τους από τη ληστρική φορολογία.

Να δώσουν μαζικά το «παρών» στο συλλαλητήριο κάλεσε τους συνταξιούχους όλης της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ και απαίτησε την αποκατάσταση της περιουσίας των Ταμείων από τη ζημιά που υπέστησαν με το «κούρεμα», με την «ανακεφαλοποίηση» όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι «ο αγώνας των συνταξιούχων δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά γίνεται για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, καθώς σήμερα αυτά στοχοποιούνται με την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς. Οι αγώνες μας είναι κοινοί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που υπαγορεύονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ».

ΚΚΕ: Τροπολογία επαναφοράς 13ης και 14ης σύνταξης

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα επανακατέθεσε τροπολογια για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στις 13.12.2016 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄85)». 

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η κατάθεση έγινε «Με σκοπό την ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης».

Το άρθρο της πρότασης έχει ως εξής: «Επαναχορηγείται στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης. Επίσης στους πιο πάνω συνταξιούχους επαναχορηγούνται τα επιδόματα Πάσχα και αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης.

Οι προτείνοντες βουλευτές: Κουτσούμπας Δημήτρης, Παπαρήγα Αλεξάνδρα, Βαρδαλής Αθανάσιος, Γκιόκας Ιωάννης, Δελής Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κατσώτης Χρήστος, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω, Μωραΐτης Νίκος, Παφίλης Αθανάσιος, Στεργίου Κώστας, Συντυχάκης Μανώλης και Τάσσος Σταύρος».

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν οριστεί, στις 4 μ.μ., οι εξής προσυγκεντρώσεις:

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω, Α. Λιοσίων, Ιλίου, Σαλαμίνας, Μαρουσίου, Μενιδίου, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Πειραιά, Νίκαιας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων, ΠΕΣ-ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΣΕ και Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Σύνταγμα: Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής, Αθήνας, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Λαυρίου, Αγ. Δημητρίου, Λούτσας, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ και Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Σωματεία Συνταξιούχων από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καρδίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Λιβαδειά, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Λουτράκι, Πύργο, Πρέβεζα, Ζάκυνθο και Κρήτη.

  • Στο πλαίσιο της μετάβασης των συνταξιούχων στην Αθήνα δρομολογούνται πούλμαν από όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Καβάλα (6.30 π.μ., από Δημοτικό Κήπο), Καλαμάτα (12 μ., από πλατεία Υπαπαντής), Λάρισα (11 π.μ., από Ωδείο), Βόλο (12 μ., από Δημαρχείο).