Ανακοινώσεις

ΠΟΣ ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ: Αναλογική σύνταξη και χωρίς δόσεις!

Η ριζική αντιμετώπιση αντιμετώπιση για τη συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ είναι η χορήγηση αναλογικής σύνταξης επισημαίνει σε ανακοίνωσή της (27.2.2019) η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με αφορμή τη σχεδιαζόμενη απ’ την κυβέρνηση ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν προηγηθεί η χορήγηση σύνταξης τότε οι 120 δόσεις είναι δώρο-άδωρο τονίζει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: «Η αγωνιστική επιμονή της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, στα πλαίσια δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων, υποχρέωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει ότι στο υπο κατάρτιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμπεριλάβει και τους ηλικιωμένους συναδέλφους, οι οποίοι, ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, δεν παίρνουν σύνταξη λόγω χρεών πρός τον ΟΑΕΕ. Καμμιά απ’ τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή στις προειδοποιήσεις της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έφταναν σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά χρωστούσαν –μαζί με τις προσαυξήσεις- περισσότερα από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε καμμία ρύθμιση των χρεών, και έμειναν χωρίς σύνταξη. Έτσι οι ηλικιωμένοι και χωρίς σύνταξη οφειλέτες στον ΟΑΕΕ από 2.000 πρίν μια πενταετία έφτασαν σήμερα στις 30.000-40.000 άτομα (και μαζί με τους ηλικιωμένους οφειλέτες άλλων ταμείων φτάνουν τους 80.000).

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ σε κάθε συνάντησή της με τους αρμόδιους υπουργούς έθετε το αίτημα χορήγησης σύνταξης σε αυτούς τους συναδέλφους απ’ την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα. Το ίδιο έκανε και στις συναντήσεις της ΣΕΑ με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά (21/7/2014) και Αλέξη Τσίπρα (20/1/2016). Οι απαντήσεις ήταν πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά δεν έγινε τίποτε. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στη ρύθμιση για την «καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών» με το νόμο 4331/2015 απ’ τις 2.7.2015.  Με αυτή τη ρύθμιση χρέη μέχρι 25.000 ευρώ παρακρατούνταν σε 60 δόσεις απ’ τις συντάξεις του δικαιούχου. Επίσης ορίστηκε και μεταβατική διάταξη για οφειλή μέχρι 50.000 ευρώ με συμφηφισμό των αναδρομικών συντάξεων. Όμως η ρύθμιση αυτή –στην οποία εντάχτηκαν λίγοι συνάδελφοι- δεν είχε ζωή μεγαλύτερη από 2,5 μήνες καθώς καταργήθηκε με το 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄ 129) για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Στις 30/8/2018 αναρτήθηκε στη Διαύγεια ένα σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου το οποίο ενέτασε τους χωρίς σύνταξη ηλικιωμένους οφειλέτες στους δικαιούχους του «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑ)», το οποίο καταβάλλεται απ’ τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και είναι 360 €. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή της (4.9.2018) κατάγγειλε αυτό το σχέδιο –που τελικά δεν περπάτησε. Ήταν ένα σχέδιο που καταργεί κάθε έννοια της σύνταξης, όπως ισχύει μέχρι τώρα και σ’ αυτό λεηλατημένο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η σύνταξη αντικαθίσταται με ένα επίδομα που μπορεί να καταργηθεί κάθε στιγμή, όπως συνέβη με το ΕΚΑΣ.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τα λεγόμενα των υπουργών θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο και θα αφορά το σύνολο των οφειλών που έχουν σωρευτεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Η ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85% και «κούρεμα» της βασικής  οφειλής μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων που είχαν οι ασφαλισμένοι τα έτη 2002-2016. Η νέα μειωμένη οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Όμως για να μπορέσει ένας ηλικιωμένος οφειλέτης να πληρώσει τις δόσεις θα πρέπει να παίρνει κάποια σύνταξη, απ’ την οποία πρέπει και να «περισσέψει κάτι» για να ζήσει και να πάρει τα φάρμακά του. Όλα τα σχέδια που έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν αναφέρουν τίποτε για τη χορήγηση σύνταξης με την ταυτόχρονη ρύθμιση των χρεών. Αν οι ηλικιωμένοι οφειλέτες είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν δόσεις θα το έκαναν πρίν συσσωρευτούν τα χρέη, που τους στερούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Γι’ αυτό η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Στους ηλικιωμένους συναδέλφους μας, που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση, να τους χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους. Για παράδειγμα: Αν κάποιος έχει ασφάλιση 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 χρόνια ασφάλισης, να του χορηγηθεί σύνταξη που αντιστοιχεί στα 25 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη αυτή να μην είναι –όπως για κάθε συνταξιούχο- μικρότερη από 600 ευρώ. Αλλοιώς κάθε ρύθμιση με δόσεις είναι δώρο άδωρο, αφού θα κρατάει, εσαεί, αιχμάλωτο τον ηλικιωμένο οφειλέτη».