Ανακοινώσεις

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Αγώνες αξιοπρέπειας και για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣ ΟΑΕΕ ΣΤΟ 2Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Την Τρίτη, 26 Φλεβάρη 2019, ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ένωσης Συνταξιούχων και Επιδοματούχων. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 28 Φλεβάρη 2019.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχει Χρήσος Κολοβός,  Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς των Συνταξιούχων. Επίσης συμμετέχουν απ’ την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ –που είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς- ο  πρόεδρος Δήμος Κουμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Ραλλάκηςκαι ο οργανωτικός γραμματέας Παναγιώτης Πάλμος, Οργανωτικός Γραμματέας.

Το ιδρυτικό συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ένωσης Συνταξιούχων και Επιδοματούχων έγινε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 4-6 Φλεβάρη 2014. Πρώτος πρόεδρος της οχταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς των Συνταξιούχων  εκλέχτηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

Ο χαιρετισμός του Χρ. Κολοβού

Απευθυνόμενος στο συνέδριο ο Χρήστος Κολοβός είπε:

«Αγαπητές Συναδέλφισσες – Αγαπητοί  Συνάδελφοι,

Συναγωνίστριες –  Συναγωνιστές,

Ευχόμαστε καλή υγεία , σε όλους καλούς αγώνες και καλά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας.   Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, όχι του αγώνα. Γι’αυτό δεν θα κάνουμε την  “χάρη” στους καπιταλιστές και τις Κυβερνήσεις τους να πάρουν πίσω ότι με αγώνες κατακτήσαμε, δίνοντας ακόμη και την ζωή τους οι προηγούμενες γενιές, αλλά και εμείς, με τον αγώνα και την δουλειά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια .

   Στην Ελλάδα , παρά την προσπάθεια που κάναμε,  το εργατικό κίνημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, και ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι Κυβερνήσεις έκαναν μεγάλες  περικοπές στις συντάξεις μας, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και 40% και πάνω. Κατάργησαν την νομοθετημένη 13η και 14η σύνταξη, αφαίρεσαν δικαιώματα από τους εργαζόμενους, παίρνουν μέτρα σε μια  προσπάθεια για να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας, της παιδείας, αυξήσεις στο πετρέλαιο, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, νερό, αυξάνουν την φορολογία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι λαϊκές οικογένειες να τα βγάλουν πέρα. Μεγάλωσε πολύ το ποσοστό των ανθρώπων που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλές εργατικές λαϊκές οικογένειες τώρα απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό.

   Οι συνταξιούχοι, στην Ελλάδα είναι περίπου 2.800.000 εκ απ’αυτούς 1.180.000  (40,9%)  παίρνουν μέχρι 500 ευρώ σύνταξη , 960.300  (33%) παίρνουν από 500-1000 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα  η Κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ , ένα βοήθημα που έπαιρναν συνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Στην περίοδο 2010-2016 οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ από τις συντάξεις τους, και 80 δισ. ευρώ αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή συνταξιούχοι  , ασφαλισμένοι και Ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ και με το νέο νόμο της Κυβέρνησης για την περίοδο 2016-2021 προβλέπονται να αφαιρεθούν 28 δισ. από τις συντάξεις και 25 δισ. από τα ασφαλιστικά Ταμεία.  Δηλαδή την περίοδο 2010-2021 συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και Ταμεία χάνουν 183 δισ. ευρώ, αυτά ισοδυναμούν με ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Και που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, πρωτίστως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φαίνεται από τα τεράστια κέρδη που έχουν οι τράπεζες αυτά τα χρόνια της κρίσης και κατά δεύτερο λόγο για να ξεπληρώσουν τους δανειστές.

“Φαρμακερές” συμμετοχές στην περίθαλψη

Μεγάλη συμμετοχή για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  έχουν οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Ενώ οι Κυβερνώντες πανηγυρίζουν  ότι μειώσανε τα ποσά για δαπάνες  για την υγεία, αυξήσανε κατακόρυφα την συμμετοχή των συνταξιούχων  και των εργαζομένων στα φάρμακα.  Με βάση το μηνιαίο ποσοστό των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η Ελλάδα με 7,3% κατατάσσεται  πρώτη στην Ευρώπη και ακολουθούν Βουλγαρία 7,1% , Ιταλία 4,8%, Σερβία 4,4%, Ισπανία 3,4%, Αγγλία 1%.   Για νοικοκυριά στην Ελλάδα με έναν ηλικιωμένο πάνω από 65 χρονών το ποσοστό για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι 13,4%. Πάνω από 200.000 περιμένουν πάνω από δύο χρόνια να πάρουν σύνταξη, και σε 3.000  περίπου συνταξιούχους επαγγελματίες δεν δίνουν την σύνταξη γιατί χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους Ταμεία , χρέη που προέκυψαν κυρίως στην περίοδο της κρίσης.

   Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δυναμικό κίνημα από όλους τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορά τις συντάξεις μας, την ανεργία που έχουμε μεγάλα ποσοστά ιδιαίτερα στην νεολαία και στις γυναίκες, τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, μικρότερη συμμετοχή στα φάρμακα, τα προβλήματα της παιδείας ενάντια στις αυξήσεις στο πετρέλαιο ,ρεύμα, νερό, είδη λαϊκής κατανάλωσης, της ανυπόφορης φορολογίας.  Δίνουμε έναν αγώνα για μας να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερα δικαιώματα μας αφαιρούν σήμερα από την ζωή μας, τόσο πιο δύσκολα στο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας να τα επαναφέρουμε.  Κάτω από την πίεση του κινήματος καταφέραμε να αποκρούσουμε, να εμποδίσουμε να εφαρμοστούν μέτρα που είχαν αποφασίσει για το 2019, όπως για παράδειγμα να αφαιρέσουν το 18% από τους παλιούς συνταξιούχους, να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις  για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.  Δίνουμε  μεγάλο  βάρος στην μαζικοποίηση των Σωματείων και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων στο κίνημα.  Μέσα απ’ τον αγώνα μας αναδείχνουμε τα προβλήματα από την δράση των ιμπεριαλιστών, τους κινδύνους πολεμικών εμπλοκών και συγκρούσεων στην περιοχή.

  Οι εντάσεις στην γειτονιά μας, η δίψα των πολυεθνικών ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη, εντείνει τις αντιπαραθέσεις  ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για νέες αγορές  που γεννούν νέους ανταγωνισμούς , αντιθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους για το μοίρασμα των αγορών. Σ’αυτό το παιχνίδι συμμετέχει και η δική μας Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  που έχει γεμίσει την χώρα μας με αμερικάνικες βάσεις.  Εμείς  αναδείχνουμε αυτά τα  προβλήματα, γιατί δεν θέλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να γίνουν εξιλαστήρια θύματα των  κερδών και των πολυεθνικών, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς της περιοχής.

Σας ευχαριστώ , καλές αποφάσεις, καλούς αγώνες  και καλή επιστροφή στις χώρες μας».

free joomla templatesjoomla templates