Ανακοινώσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πανσυνταξιουχική διαμαρτυρία για την υγεία στις 27 Φλεβάρη 2019

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ επικεντρώνουν – και κινητοποιούνται μαζί με άλλους φορείς- στα θέματα υγείας καθώς στις δημόσιες μονάδες υγείας εμφανίζονται πιά έντονες απορρυθμιστικές καταστάσεις. Η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας  την Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019, στις 10:30 το πρωί μπροστά στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (3ης ΥΠΕ), απέναντι από το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) Αριστοτέλους. Κινητοποιήσεις, με πρωταγωνιστικό το ρόλο των συνταξιούχων, για την υγεία έγιναν στη Νάουσα και το Βόλο.

ρομακτικές ελλείψεις: Απ’ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αποχωρήσει 25.000 άτομα την τελευταία οχταετία, ενώ το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει ξεπεράσει το όριο ζωής.

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ). Η κυβέρνηση εξάγγειλε τη λειτουργία 239 ΤοΜΥ μέχρι το τέλος του 2017 και λειτουργούν μόλις 110 με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ προσλήφθηκαν 500. Πώς να υπάρξει ενδιαφέρον με διετείς συμβάσεις από κοινοτικά κονδύλια και 1.200 ευρώ μισθό το μήνα; Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο 600 γιατροί υπέγραψαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και 1.000 ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 3.100. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 1.026. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμοι δεν έχουν παιδιάτρους.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρει: «Την κατάσταση στην λειτουργία των Νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας της πόλης μας, την διαπιστώνει κάθε εργαζόμενος και κάθε συνταξιούχος, όταν χρειαστεί να του παρασχεθούν υπηρεσίες περίθαλψης και υγείας, για το όποιο σοβαρό, ή λιγότερο σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει.

Τα Νοσοκομεία λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε γιατρούς, νοσηλευτικό και τεχνικό  προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό και υλικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών. Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά  φτάνει έως και τις επτά (7) ώρες. Στα τακτικά ιατρεία τα ραντεβού μπορεί να φτάσουν και τους 15 μήνες, ενώ για κάποια χειρουργικά περιστατικά η αναμονή να φτάσει ακόμα και τα δυο (2) χρόνια , ενώ  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής για την υγεία, που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή Κυβέρνηση, που για το 2018 μείωσε τις δαπάνες για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 363 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017, ενώ για το 2019  τις διατηρεί στα επίπεδα του 2018, με διαπιστωμένο ότι οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας σε υπηρεσίες υγείας αυξάνονται.

Το πρόβλημα αυτό της πολύμηνης  αναμονής από τη μία και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος υγείας αντιμετωπίζει ο ασθενής από την άλλη, τον αναγκάζουν να καταφεύγει, όταν το μπορεί, στην αγορά υπηρεσιών υγείας, είτε από τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, είτε από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, πληρώνοντας από το πενιχρό του εισόδημα.

Επιπρόσθετα η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό βραχνά για το εισόδημα των συνταξιούχων, το οποίο σε πολλούς δεν φτάνει για την αγορά τους.

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Πληρώσαμε σε ολόκληρο τον εργασιακό μας βίο τις υπηρεσίας υγείας που έχουμε ανάγκη σαν συνταξιούχοι. Εξακολουθούμε να πληρώνουμε αδρά για την παροχή υπηρεσιών υγείας με το 6% της κύριας και το 6% της επικουρικής μας σύνταξης, κάθε μήνα, χωρίς να έχουμε δωρεάν φάρμακο και δωρεάν νοσηλεία, αν και όποτε την χρειαστούμε, χωρίς να έχουμε καν ένα δωρεάν εμβόλιο για τη γρίπη.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι φροντίζει η Κυβέρνηση να πετύχει, αυτό που έλεγε στους εταίρους της, ότι δεν θα αποτελούμε στο μέλλον κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού δεν θα ζούμε πολύ μετά τα 70 μας χρόνια.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που έθεσε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση, με τον τρόπο που είναι στελεχωμένες και με τον τεράστιο αριθμό του πληθυσμού που πρέπει να εξυπηρετούν, οδηγούν στην υποβάθμιση και όχι στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που έχουμε ανάγκη.

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Η παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους συνταξιούχους.

Διεκδικούμε :

·         Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

·         Δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.

·         Κατάργηση της κράτησης 6%, για την υγεία, στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις.

·         Άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της πόλης.

·         Κτιριακή αναβάθμιση όλων των μονάδων Υγείας, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επάρκεια σε αναλώσιμα υλικά»

ΝΑΟΥΣΑ: Κινητοποίηση για νοσοκομείο και ΙΚΑ

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο και πορεία στους δρόμους της Νάουσας, ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του νοσοκομείου και του ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε στις 5 Φλεβάρη 2019 με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας.

 Στο Νοσοκομείο συναντήθηκαν με το διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας, Δημήτρη Μαυρογιώργο και την αναπληρώτριά του, Ιωάννα Πέρβου. Μετά την κινητοποίηση στο νοσοκομείο, όπου χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ, ακολούθησε πορεία προς το ΙΚΑ. Αντιπροσωπεία των διοργανωτών της κινητοποίησης (τα δύο σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και το Εργατικό Κέντρο, σε συνάντησή τους με το διευθυντή του τοπικού ΕΦΚΑ, Στέφανο Παυλίδη, απαίτησαν την παραμονή της υπηρεσίας στη Νάουσα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά της στη Βέροια.

Στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο μίλησε ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του εργατικού κέντρου, ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδροι των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Γρηγόρης Τούπος και Στράτος Προύσαλης, αντίστοιχα, φορείς και οργανώνεις της πόλης και πολύς κόσμος.

Ο Σ. Τσίτσης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες του τοπικού ΕΦΚΑ στη Βέροια, κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουν οι Ναουσαίοι.  

Όσον αφορά το νοσοκομείο οι Ναουσαίοι ζητούν να λειτουργήσει με τις 8 βασικές κλινικές. Να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών στο ΙΚΑ, οι βασικές σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.Πλήρη λειτουργία του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου. Να στελεχωθούν τα περιφερειακά ιατρεία, να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς – νοσηλευτικό – διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό για να μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των κατοίκων.

Στις 14/2/2019 αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου μαζί με τα δύο Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ συμμετείχαν στις συναντήσεις στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας μαζί με τον Δήμαρχο Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη, που μετά από κοινή σύσκεψη ανέλαβε την πρωτοβουλία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕαναφέρουν: «Στο Υπουργείο Υγείας συναντήθηκαν με τον Δ/ντή του υπουργού, κ. Πολάκη, κ. Σακελλαρίου. Τέθηκε ξανά το ζήτημα των ελλείψεων σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ, ζήτησαν να στελεχωθούν με γιατρούς όλες οι μονάδες υγείας κυρίως η Παθολογική κλινική στο Νοσοκομείο και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Μαιευτικής κλινικής. Ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν για τον αξονικό τομογράφο που χρόνια ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε. Ο κ. Σακελλαρίου δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει τις επόμενες μέρες για τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και εξοπλισμό. Για τον αξονικό τομογράφο μας είπε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και τοποθέτησης θα χρειαστεί κάποιους μήνες.

Στο Υπουργείο Εργασίας η συνάντηση έγινε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλο και τέθηκε το κοινό αίτημα να παραμείνει η Διοικητική Υπηρεσία στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ), να μην μετακινηθεί κανένας υπάλληλος, να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι στο Δήμο μας. Ο Υφυπουργός, παρότι υπάρχει γραπτή απόφαση που προβλέπει σταδιακά να μείνουν μόνο 5-7 υπάλληλοι, δεσμεύτηκε πως δεν θα μετακινηθεί, κανένας, θα συνεχίσει να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που έχει στην ευθύνη της. Θεωρούμε θετική εξέλιξη τη δέσμευση του Υφυπουργού.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους – συνταξιούχους σε επαγρύπνηση, γιατί χρόνια τώρα έχουμε χορτάσει υποσχέσεις, οι ελλείψεις όμως παραμένουν τραγικές. Είναι γνωστό σε όλους πως συνεχώς μειώνεται δραματικά το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ, έκλεισαν διοικητικές – υγειονομικές υπηρεσίες (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ), έκλεισαν κλινικές στο Νοσοκομείο, στερήθηκαν γιατρούς όλα τα χωριά του Δήμου. Πηγή του προβλήματος είναι η υποχρηματοδότηση και αυτή η κυβέρνηση, στη “ρότα” των προηγούμενων, συνεχίζει την μείωση δαπανών για υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.

Υποσχόμαστε στο λαό της περιοχής μας πώς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα κλιμακώνουμε κινητοποιήσεις, θα οργανώνουμε παραστάσεις. Παραμένει σταθερός στόχος πάλης το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καλούμε το λαό της Νάουσας να υπερασπίσει την κοινωνική ασφάλιση που είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του τελευταίου αιώνα και την το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό”».

Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Βόλου

Κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Βόλου για τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία πραγματοποίησαν στις 30.1.2019 οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι των σωματείων της περιοχής, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, καθώς και ο Απ. Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας, Νίκος Χαυτούρας, ο οποίος μίλησε για τρισάθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νησιά των Σποράδων. Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Στο Νοσοκομείο Βόλου από την Παιδιατρική Κλινική λείπουν 3 γιατροί, στην Οφθαλμολογική υπάρχουν μόνο 2 επικουρικοί, από την ΩΡΛ λείπουν 4, στη Γαστρεντερολογική υπάρχει μόνο ένας επικουρικός, στο Δερματολογικό και το Πνευμονολογικό Τμήμα δεν υπάρχει κανένας και στο Ογκολογικό ένας.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Πρωτοβουλία για το ΚΕΦΙΑΠ

Η Συντονιστική Επιτροπή για την …αποκατάσταση του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας συναντήθηκε (4.2.2019) με το Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για το Κέντρο.

Προκαλεί θλίψη η αποτελμάτωση του ΚΕΦΙΑΠ, που θα έπρεπε να είναι ένα στολίδι για τη δημόσια υγεία τονίζεται στο υπόμνημα πρός το Διοικητή του νοσοκομείου  Αγρινίου, στο οποίο υπάγεται το Κέντρο.

Την ίδια μέρα συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το ΚΕΦΙΑΠ του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτης, ο οποίος τόνισε ότι η απαξίωση του Κέντρου οφείλεται στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, κατέφυγε σε επιχειρήματα του τύπου πως «έπρεπε να φτιάξουμε πρώτα τα θεμέλια του σπιτιού» που είναι τα νοσοκομεία και τώρα «ήρθε η σειρά της αποκατάστασης»… λες και τα νοσοκομεία δεν παραμένουν σε άθλια κατάσταση.