Ανακοινώσεις

Οι Συνταξιούχοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας: έχουμε δίκιο, θα το πάμε μέχρι τέλους!

Οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων όλης της χώρας και αυτόν τον χρόνο που πέρασε ήταν σε κινητοποιήσεις, γιατί δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα και τα κάθε μορφής επιδόματα της κυβέρνησης που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύπτουν βασικές ανάγκες για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε αυξήσεις στις συντάξεις μας, να μας δοθούν τα δώρα μας που είναι πληρωμένα, να μας δώσουν τα αναδρομικά που μας χρωστάνε, να κάνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας που είναι υπό διάλυση, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που τσακίζει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, να μειώσουν ή να καταργήσουν την συμμετοχή μας στα φάρμακα κλπ.

Ακούμε καθημερινά από Υπουργούς, άλλα κυβερνητικά στελέχη, από διάφορους μεγαλοδημοσιογράφους, αναλυτές με πίνακες με ποσά και ότι δήθεν αυτές τις μέρες οι λογαριασμοί μας θα «φουσκώσουν από αυξήσεις» και άλλα επιδόματα που απλόχερα δίνει η κυβέρνηση.

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει απέναντι στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, «στα περήφανα γηρατειά» όπως μας αποκαλούν.

Προεκλογικά ακούσαμε από κόμματα, που δεν συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων μας, ότι θα φροντίσουν για να πάρουμε γενναίες αυξήσεις, ότι θα τελειώναμε με την προσωπική διαφορά, θα καταργούσαν διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ότι θα παίρναμε τα αναδρομικά μας και άλλα πολλά.

Είδαμε κάτι από όλα αυτά; Θα τους ρωτήσουμε πάλι τώρα αν επιμένουν σε αυτά που λέγανε τότε ή θα περιμένουμε ξανά όταν χρειαστούν τις ψήφους των συνταξιούχων για νέες υποσχέσεις.

Ποια είναι τα ποσά που θα γεμίσουν τα πορτοφόλια μας για το 2024 με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

  • 750.000 -800.000 συνάδελφοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν καμία αύξηση, παρά μόνο το τονίζουμε, εφόσον έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10, θα πάρουν επίδομα 200 ευρώ μέχρι 700 ευρώ σύνταξη, 150 ευρώ μέχρι 1.100 και 100 ευρώ μέχρι 1.600

Αυτά τα χρήματα είναι για όλο το 2024 και δεν δικαιούνται κάτι άλλο.

  • Οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα πάρουν την μεγάλη αύξηση μέχρι 3% για το 2024
  •  Από αυτούς ένας μικρός αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων θα πάρουν μέχρι 150 ευρώ  κοινωνικό επίδομα

Ρωτάμε ευθέως όλους αυτούς που συμφωνούν με αυτές τις πολιτικές:

Έχουν επίγνωση πώς βγαίνει ο μήνας όταν κάποιες συντάξεις δεν φτάνουν για το πρώτο 10ημερο και οι υπόλοιπες δεν φτάνουν για όλο τον μήνα;

Σκέφτονται πως θα βγει ο χειμώνας για τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα που πρέπει να κάνουν επιλογές, αν θα πρέπει να έχουν φαγητό, φάρμακα ή θέρμανση;

Αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας που κάναμε ήταν η μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση που έγινε στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα με τη συμμετοχή χιλιάδων συνταξιούχων, γυναίκες και άνδρες απ’ όλη τη χώρα, αγωνιστικά και με περηφάνεια, αψηφώντας κούραση, ταλαιπωρία και χιλιομετρικές αποστάσεις, προκειμένου να πάρουν μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και να κατακλύσουν ασφυκτικά το κέντρο της Αθήνας με την απαίτηση να δοθούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που χρόνια μένουν άλυτα.

Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εργασίας, τους δυο Υφυπουργούς και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα προβλήματα των συνταξιούχων και απαιτήσαμε να δοθούν συγκεκριμένες  απαντήσεις.

Αναγνωρίσανε ότι για πολλά προβλήματα που τέθηκαν πρέπει να δοθούν λύσεις, αλλά στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης το Υπουργείο ανέλαβε την υποχρέωση να μας δοθούν γραπτές απαντήσεις πάνω στο Υπόμνημα που δώσαμε, όμως όπως μας τονίσανε, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την πορεία της οικονομίας».

Από την ίδια την απάντηση γίνεται καθαρό αυτό που κατά καιρούς τονίζουμε, ότι τα αιτήματά μας δεν χωράνε στα πλαίσια των δημοσιονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Τα δημοσιονομικά δεν τα επικαλούνται όταν πρόκειται να δοθούν δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν σχέση όλα με την άμυνα της χώρας μας, αλλά με την εμπλοκή μας στους πολέμους της Ουκρανίας και στην Μέση Ανατολή, στον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσαν να δοθούν για την ικανοποίηση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα άλλα στρώματα, για τα παιδιά μας κλπ.

Όλοι θυμόμαστε πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση με τροπολογία στην Βουλή δεν υλοποίησε την απόφαση του ΣΤΕ στο κομμάτι που αφορούσε την απονομή των Δώρων και επικουρικά για το 11μηνο 2015-2016, τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την αγορά των RAFALΕ.

Πώς γίνεται μέσα στο 10μηνο του 2023 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο να έχουν μοιράσει 2,8 δισ. στους μετόχους τους, αναμεσά τους ενεργειακοί όμιλοι, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια; Πώς γίνεται εμπορικές αλυσίδες και τροφίμων να κερδίζουν πακτωλό χρημάτων την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι παθαίνουν εγκεφαλικά στα σούπερ μάρκετ από την ακρίβεια;

Μεγαθήρια της υγείας στον ιδιωτικό τομέα θησαυρίζουν και τα λαϊκά στρώματα περιμένουν στις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές υγείας. Αυτά και άλλα παραδείγματα δείχνουν αυτό που με απλά λόγια λέει και το σύνθημά μας:

Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά όμως υπάρχουν για μια χούφτα ανθρώπων που κατέχουν τον πλούτο που παράγει ο λαός μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, η εντολή είναι να μην τα διπλώσουμε, να μην κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας. Έχουμε δίκιο, θα το πάμε μέχρι τέλους.