Νέα

Μεγαλειώδης και μαζική η πανελλαδική συγκέντρωση των συναξιούχων: Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις

Με τη μαζική συμμετοχή πολλών χιλιάδων συνταξιούχων που ήρθαν απ’ όλη την χώρα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΣΕΑ, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Οι συνταξιούχοι, που κατέφθασαν από όλες τις γωνιές της χώρας, για ακόμη μια φορά διαδήλωσαν μαχητικά και απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους. Με την πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν, έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Συνεχίζουν να διεκδικούν όλα αυτά που δικαιούνται για να μπορούν να ζούνε με αξιοπρέπεια.

Η πολύ μεγάλη και επιτυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων, έγινε μετά από το αγωνιστικό κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ενδεικτικό μάλιστα του μεγέθους της συγκέντρωσης και του όγκου της πορείας είναι το  γεγονός ότι όταν η κεφαλή της πορείας πέρναγε μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, τα τελευταία μπλοκ των συνταξιούχων ήταν ακόμα στα Προπύλαια.

Στιγμιότυπα από τη μαζική πορεία των συνταξιουχικών οργανώσεων προς το Υπ. Εργασίας

Στη γεμάτη παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια μίλησαν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων. Πριν από τις ομιλίες υπήρξε μάλιστα ένα συγκινητικό στιγμιότυπο με έναν συνταξιούχο που με την τρομπέτα του έπαιξε το τραγούδι του Μ. Λοΐζου «Το Ακορντεόν».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ σημείωσε: «Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μας γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα διπλώσουμε και να κάνουμε πίσω από το πλαίσιο των αιτημάτων μας, από τις ανάγκες μας κι από τη ζωή μας. Τους λέμε: σταματήστε να κοροϊδεύετε με ψίχουλα και επιδόματα φτώχειας».

Η ομιλία του Χρ. Κολοβού, προέδρου της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Ακόμη μίλησαν ο Στράτος Ξηρουδάκης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Αναγνώστης Μουμτζής, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, ο Βαγγέλης Χριστακόπουλος, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και η Γιώτα Τσακούλια, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Τέλος, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, επεσήμανε πως «είμαστε εδώ γιατί έχουμε προβλήματα, δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν ψίχουλα». «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «ότι κατακτήσαμε, το κατακτήσαμε με την δουλειά μας και με τους αγώνες μας, και έχουμε δικαίωμα σε ανθρώπινη ζωή».

Χαιρετισμούς στην συγκέντρωση έστειλαν μεταξύ άλλων η Διεθνής των Συνταξιούχων της ΠΣΟ και μια σειρά άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ακόμη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Επίσης το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στη συνέχεια, με μια πολύ μεγάλη πορεία, οι χιλιάδες συνταξιούχοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία είπε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα των συνταξιούχων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και ότι θα απαντήσει συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα.

Ενημερώνοντας τους συνταξιούχους για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Συνεχίζουμε με μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις όπως η σημερινή, για να τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας».

Ο Δ. Κουμπούρης για τη συνάντηση στο Υπ. Εργασίας