Νέα

Βροντερό “ΟΧΙ” στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα

Ένα ακόμα ηχηρό «ΟΧΙ» στις αντιλαϊκές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι της χώρας στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ στις 19.1.2016.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Ραλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ.

«Το σχέδιο της συγκυβέρνησης καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ ο εφιάλτης του επαναπροσδιορισμού όλων των συντάξεων είναι παρών» τόνισε ο Μ. Ραλάκης.
 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Βρανάς και ο Τάσος Γεωργιάδης από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ και των ΕΛΤΑ αντίστοιχα. Στη συγκέντρωση  παραυρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι με πορεία και συνθήματα όπως «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει», «Τα ελλείμματά σας σε όλα τα ταμεία είναι οι παροχές σας στην πλουτοκρατία», έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας. Στην  κεφαλή της οποίας ήταν το πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. STOP στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξιοπρεπείς και δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας».
Μπροστά στο υπουργείο Εργασίας μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους συμβασιούχους που έχουν κατασκηνώσει εκεί εδώ και μήνες. Οι συμβασιούχοι ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη τους με χειροκροτήματα και το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».
Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, απ’ τον οποίο απαίτησε η συγκυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο, που αποτελεί λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο υφυπουργός ψέλισε ότι η συγκυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται για το …καλό των συνταξιούχων!

Αμέσως μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισήμανε ότι ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πόσα θα χάσουν. «Δεν νομιμοποιούμε, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης,  κανένα από τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα ούτε των προηγούμενων κυβερνήσεων ούτε της σημερινής κυβέρνησης που τα συνεχίζει απαρέγκλιτα. Προτιμούμε να πέσουμε στο δρόμο του Αγώνα παρά να  συμβιβαστούμε».

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Γενάρη, αλλά και στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη από κοινού με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που είναι ήδη στο δρόμο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, η Πρωτοβουλία Απόστρατων  και η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Σε ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν:
«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αττική καθώς και άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα που κάλεσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι συνταξιούχοι δήλωσαν παρών κατά χιλιάδες δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι οι αγώνες τους και οι ίδιοι είναι παντός καιρού. Τόσο οι χαιρετισμοί όσο και η κεντρική ομιλία στάθηκαν πάνω στη πρόταση της κυβέρνησης για την αποδόμηση του Ασφαλιστικού. Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον τους για τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση με την πρόταση – λαιμητόμο στο ασφαλιστικό σύστημα και όλοι μαζί φώναξαν το δικό τους ΟΧΙ στα νέα σχέδια που συνεχίζουν τη λεηλασία των συντάξεων παλαιών και νέων, αλλά και πολλών άλλων αντιασφαλιστικών πρακτικών που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι αποτελώντας ένα συμπαγές μέτωπο κατά των αντιλαϊκών πολιτικών δήλωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να μη πάει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα που σερβίρει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις επιθυμίες ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου. Η πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας ήταν μια μαζική και μαχητική διαδήλωση όπως αυτές που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν οι απόμαχοι της δουλειάς όχι όμως και του αγώνα.Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων με τον υφυπουργό Εργασίας του διατύπωσαν το μοναδικό αίτημά τους τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή διότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό το θεωρούν απαράδεκτο για συνταξιούχους και εργαζομένους.Καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες μαζί με τους εργαζομένους για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.Κανείς μόνος του. Ο ένας δίπλα στον άλλο με πίστη στον αγώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Η κινητοποίηση στις άλλες πόλεις

Κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αριστοτέλους.

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στην πόλη των Τρικάλων δεκάδες συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ του νομού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Γενάρη το πρωί έξω από το κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το σχεδιαζόμενη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.Στο χαιρετισμό του ο Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό τονίζοντας ότι: «αποτελεί πρόταση – λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι αποτελούν ένα συμπαγές μέτωπο κατά των αντιλαϊκών πολιτικών και δηλώνουν τη θέληση τους να αγωνιστούν για να μην πάει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα που σερβίρει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις επιθυμίες ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου».

Κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες μαζί με τους εργαζομένους για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. «Κανείς μόνος του. Ο ένας δίπλα στον άλλο με πίστη στον αγώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο των Τρικάλων με τους συνταξιούχους να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Τα ταμεία χτίστηκαν από τη γενιά μας , κληρονομιά να μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας» και «πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ, μην τα περιμένεις απ’ τον καναπέ».

Περιοδεία στο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ – ΙΚΑ Ζακύνθου, στο νοσοκομείο και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μοιράζοντας την ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 19 Γενάρη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: «Φέρτε πίσω τα 100 δισ. ευρώ κλεμμένα απ’ τα ταμεία μας που μ’ αυτά τόσα χρόνια ταΐζατε την πλουτοκρατία. Ανάκτηση τώρα των απωλειών στις συντάξεις μας. Να σταματήσει το κλέψιμο των συντάξεων και οι ανατροπές στα δικαιώματά μας. Εδώ και τώρα λύσεις στα ζητήματα Υγείας – Περίθαλψης που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του νησιού μας».