Ανακοινώσεις

Για τις δηλώσεις του Υπ. Εργασίας σχετικά με τα προβλήματα των συνταξιούχων

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Εργασίας για δύο βασικά προβλήματα που απασχολούν και βασανίζουν χιλιάδες συνταξιούχους, ιδιαίτερα συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Υπουργός προσπαθεί να μας πει ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και να διευκολύνουμε τους συνταξιούχους, με βάση όσα τους υποσχεθήκαμε προεκλογικά».

Βέβαια πάνω κάτω τα ίδια λέγανε και πριν 4 χρόνια, λ.χ ότι θα καταργούσαν το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι με ένα κλικ θα βγαίνουν οι συντάξεις μας και πως συνολικά θα διορθώνανε τις όποιες αδικίες έγιναν σε βάρος των συνταξιούχων.

Τα ζήσαμε στην πράξη: ο νόμος Κατρούγκαλου ζει και εφαρμόζεται και οδήγησε σε όλο και πιο χαμηλές συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους. Ενώ στους παλιούς συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά που τους φόρτωσε, τους στέρησε έστω κι αυτή την αύξηση του 7,75%, δίνοντας μόνο εφάπαξ ένα επίδομα.

Κοντά σε ένα εκατομμύριο συναδέλφους εκκρεμούν προβλήματα με συντάξεις, και οι όποιες ελαφρύνσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων γίνονται καινούρια μέτρα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή μας.

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε αφορά την κατάργηση των πέναλντι δηλαδή το 30% με παράλληλη επιπλέον φορολόγηση σε όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Το εν λόγω ζήτημα απασχολεί πολύ κόσμο. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν; Φυσικά όχι για λόγους ψυχολογίας, αλλά γιατί η σύνταξη είναι μικρή, γιατί έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και αλλού, γιατί αργούν να βγουν οι συντάξεις, γιατί το έναντι και η προκαταβολή της σύνταξης είναι ποσά που φτάνουν μόνο για λίγες μέρες, γιατί το επιπλέον εισόδημα το θέλουν για να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα και να αποδώσει στους συνταξιούχους ότι με την βία τα τελευταία χρόνια έχουν αρπάξει όλες οι κυβερνήσεις, τους στέλνει ξανά στη δουλειά.

Η διέξοδος, κύριε Υπουργέ, δεν είναι η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, μην παίζετε πάνω στον πόνο και στις ανάγκες των συνταξιούχων!

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους συναδέλφους που χρωστάνε στα ασφαλιστικά Ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ.

Μιλάμε για συναδέλφους και συναδέλφισσες  που έχουν δουλέψει 25-30-35 χρόνια, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα  έπεσαν θύματα των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης για να κρατήσουν την δουλειά τους και να ανταποκριθούν σε άλλα βασικά έξοδα, ενοίκιο, εφορία, επιβίωση της οικογένειας, των σπουδών των παιδιών και άλλα δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα σήμερα με τους τόκους τα πρόστιμα να έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι για όποιον χρωστάει πάνω από 20.000 ευρώ για να βγει στην σύνταξη πρέπει να καταβάλει εφάπαξ όλο το επιπλέον  ποσό, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν από τα μέσα ενημέρωσης έχουν ένα κοινό σημείο, τον εισπρακτικό χαρακτήρα.

Προτείνουμε: Να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, να αφαιρεθούν οι τόκοι, τα πρόστιμα, ακόμα και το ποσό που αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας, να δοθούν συντάξεις και να παρακρατείται το 5-10% από την  σύνταξή τους.

Επαναφέρουμε τις άμεσες βασικές μας θέσεις  και προτάσεις:

  • Γενναίες αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τουλάχιστον με βάση τον πληθωρισμό σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η προσωπική διαφορά να γίνει σύνταξη.
  • Να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ.
  • Να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να δοθούν συντάξεις σε όλους τους συναδέλφους που χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.
  • Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ.ΚΟΛΟΒΟΣ                                                           ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΑΦΗΣ