Νέα

Αρχή με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ

Αρχή με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ

Με τη μαζική Παναττική συγκέντρωση και τη μαχητική πορεία στο υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το αγωνιστικό δεκαήμερο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑτων Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ με αφορμή την 1η Οχτώβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία.

Αρχή με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έγινε την 1η Οχτώβρη 2019 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και –εκτός απ’ τα σωματεία της ΣΕΑ- συμμετείχαν η Πρωτοβουλία των Αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών  (ΠΕΣΕΚ) και η Ένωση Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Επίσης παραυρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μπουλούγαρη.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς απ’ τους Ερμόλαο Λινάρδο, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, Γιώργο Πεπόνη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Σωτήρη Ραυτόπουλο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, Αθανασία Χριστοπούλου, αντιπρόεδρο του ΠΣΣ Δικηγόρων,  Γιώργο Βρανά, Πρόεδρο της ΠΕΣ ΝΑΤ, Κώστα Τζατζάνη, πρόεδρο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και τον Τέλη Κάντα, πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ΟΣΕ ΙΚΑ.

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι με συνθήματα όπως «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τα παιδιά μας επίθεση και πάλη» και «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» έκαναν πορεία πρός το υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουμπούρης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα: «Θέσαμε, είπε, στον υφυπουργό όλα τα αιτήματα του υπομνήματος. Του κάναμε καθαρό ότι εμείς διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν αφαιρούμε τίποτε απ’ το υπόμνημά μας και όσα αυτοί μας αφαίρεσαν γιατί είναι πληρωμένα από εμάς με τους κόπους μιας ζωής. Δεν χρωστάμε τίποτε σε κανένα δανειστή και τα διεκδικούμε μέχρι το τέλος. Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως έχουμε φτάσει στο τέλος μιας κρίσης, ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη  και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα κλπ. Έφερε ως παράδειγμα την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας, για την οποία –όπως και για τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους- χρειάστηκαν 160 κινητοποιήσεις μέσα στο 2018, που συνεχίζουμε και τώρα. Με αυτές τις κινητοποιήσεις καταφέραμε κάποια πράγματα. Ουσιαστικά μας είπε ακόμα ο υφυπουργός οτι ο νόμος Κατρούγκαλος θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα ισχύσουν αυτά που ψηφίστηκαν μετά τις κινητοποιήσεις μας. Για τα αναδρομικά είπε ότι τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης δεν αντέχουν να δώσουν τίποτε. Θα αντιμετωπίσουν το θέμα στο μέλλον και θα δούν αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός: Ότι μετά τους 12 μισθούς θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης. Αυτό που λέμε εμείς για τα δώρα μας. Εμείς ζητάμε τα δώρα μας. Δεν ζητάμε μηχανισμούς στήριξης, ούτε επιδόματα. Για τα αναδρομικά είπε ότι περιμένει όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ για να δεί “τι χρωστάει η κυβέρνηση”. Και στη συνέχεια, μας είπε, όποτε υπάρχουν τα δημοσιονομικά δεδομένα αυτές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν. Επομένως συνάδελφοι καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα δεν είναι ζητήματα δικαστηρίων ούτε δικαστικών αποφάσεων. Είναι προβλήματα πολιτικά. Με πολιτικές αποφάσεις έκοψαν τις συντάξεις μας και με πολιτικές αποφάσεις πρέπει να τις αποδώσουν. Για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: Ξεκινώντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προχωράει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των επικουρικών με την παράδοση των αποθεματικών στις ασφαλιστικές εταιρίες. Επομένως η Κοινωνική Ασφάλιση θα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή και λογική».

Και ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο και πολύ μεγάλα προβλήματα, που για να τα αντιμετωπίσουμε χρειάζεται πιό μεγάλη ενότητα και πιο μεγάλη μαζικότητα μέσα απ’ τα σωματεία μας με τις εγγραφές και τη συμμετοχή των συνταξιούχων. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες μας. Δίνουμε ραντεβού στις άλλες κινητοποιήσεις του δεκαημέρου. Θα κάνουμε εκτίμηση αυτής προσπάθειας και της συνέχισης αυτών των αγώνων για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε και στη συνέχεια να αντιστρέψουμε  αυτές τις πολιτικές. Θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Είμαστε επί ποδός πολέμου και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα». 

Ο χαιρετισμός του Π. Τάτση

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Π. Τάτσης είπε: «Η γενιά μας έχει δεί κυβερνήσεις να πέφτουνε, να αλλάζουνε, να αναδομούνται και να ανασχηματίζονται. Όμως το δικό μας μετερίζι παραμένει το ίδιο: Εδώ στο “ιερό πεζοδρόμιο” του μαραθώνιου αγώνα. Μπορεί να μην ταιριάζουν οι δρόμοι αντοχής στην ηλικία μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τον βαδίσουμε και πάλι. Και αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη η ανάγκη και για κοινή συμπόρευση στο «ιερό πεζοδρόμιο» των συνταξιούχων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των ανέργων. Ο λόγος είναι πολύ σοβαρός. Προέρχεται απ’ την κοινή απειλή για όλους. Πρόκειται για την τριφασική έφοδο της κυβέρνησης της ΝΔ στο εναπομείναν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι η προέλαση απ’ την κερκόπορτα που άνοιξε ο νόμος λαιμητόμος  4386/2016 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκχώρηση του δεύτερου πυλώνα στις ασφαλιστικές εταιρίες είναι πρόκληση και προσβολή για τη γενιά μας. Δηλαδή των ανθρώπων, που ιδρώτα και αίμα θεμελίωσαν και στη χώρα μας, την  Κοινωνική Ασφάλιση, μιας απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας στον εικοστό αιώνα. Πάντα ο “κουμπαράς” των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτέλεσε τον αιμοδότη των επιχειρηματικών ομίλων. Απ’ τη δεκαετία του 1950 τα αποθεματικά των ταμείων τοποθετούνταν άτοκα στην τράπεζα της Ελλάδας και δίνονταν δανεικά κι αγύριστα για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας. Στη δεκαετία του 1980 τα αποθεματικά δημεύτηκαν με την εγγύηση, όπως έλεγαν, του κράτους για τη χορήγηση των συντάξεων. Αργότερα στη δεκαετία του 1990 τα αποθεματικά παίχτηκαν στο τζόγο του χρηματιστήριου και το κράτος αποποιήθηκε των ευθυνών του για τις συντάξεις. 

Τώρα αναμένεται το πόρισμα των σοφών για το τριφασικό σύστημα. Έχει γίνει πιά κανόνας: Πρίν από κάθε ανοσιούργημα να προηγούνται κάποια επιτροπάτα, που ντύνουν με «επιστημοσύνη» προειλημμένες αποφάσεις. Ήδη απ’ την προεκλογική περίοδο κυκλοφόρησαν και εγκόλπια για την οργάνωση των επαγγελματικών ταμείων στο δεύτερο πυλώνα. Και τώρα οι  ασφαλιστικές εταιρίες άρχισαν και τρίβουν τα χέρια τους, όπως έκαναν όταν εκπόνησε το διαβόητο πόρισμα η επιτροπή ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου. Βγήκαν και στη γύρα με την πραμάτεια τους: “Απο εδώ το καλό ασφαλιστικό προϊόν” διαλαλεί η μιά. “Κι από δώ η καλύτερη απόδοση” φωνάζει η άλλη. “Σύνταξη την επόμενη ημέρα κι όχι μετά από τρία χρόνια στην αναμονή, όπως το δημόσιο σύστημα” υπόσχεται η τρίτη… Διαφημίζουν τους λαμπερούς προσωπικούς λογαριασμός με τις εισφορές του δεύτερου πυλώνα. Και υπόσχονται κι αυτές υπέροχα ταξίδια σαν την Thomas Cook. Τώρα όμως που βάρεσε κανόνι οι ταξιδιώτες ξέμειναν στα πέρατα του κόσμου. Στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορούμε να παίζουμε “μονά-ζυγά” τους κόπους μιας ζωής. Εκεί ένα κανόνι θα μας αφήσει καταμεσίς στο πέλαγο και χωρίς σανίδα σωτηρίας. Τάζουν και αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 3-7%, την ώρα που οι ηλικιωμένοι συνάδελφοί μας, που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να μπούν ούτε στη ρύμθιση των 120 δόσεων. Είναι αυτοί που τσάκισε η κρίση και κάποιοι  φεύγουν απ’ τη ζωή χωρίς ούτε ένα ευρώ σύνταξη. Αυτό κι αν είναι κανονικότητα».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Όλοι θα θυμάστε το σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001. Το αναπολούν και σήμερα όσοι διαπιστώνουν, όπως ο πρωθυπουργός, “αντικίνητρα στις επενδύσεις” και θέλουν να τα σαρώσουν. Τότε μίλησαν απ’ το το “ιερό πεζοδρόμιο” εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, και ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ απέσυρε το σχέδιό του. Πρέπει να μιλήσει και τώρα το “ιερό πεζοδρόμιο”. Είναι χρέος στη γενιά μας και παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημά τους πρός την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ΣΕΑ αναφέρει: 

«Κύριοι Υπουργοί,

Η 1η του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και των συνταξιούχων. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οργανώνουν σε όλη την χώρα συγκεντρώσεις διεκδικώντας τα αιτήματα των συνταξιούχων για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν ότι οι συνταξιούχοι όλα τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τεράστιες καταστρεπτικές περικοπές σε όλα τους τα δικαιώματα. Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρεθεί και να επαναλαμβάνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική “ότι έγινε, έγινε”…

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράξαμε εμείς οι συνταξιούχοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι παράγουν, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Όσα διεκδικούμε, είναι κατακτημένα με αγώνες δικαιώματα, αποτελέσματα της εργασίας μας, δεν τα δανειστήκαμε και δεν τα χρωστάμε σε κανέναν. Η ανησυχία μας για το μέλλον είναι εύλογη  γιατί, ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα προβλήματα παραμένουν και οι πολιτικές που ακολουθούνται συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση. Αυτά που χάσαμε την περίοδο της κρίσης συμπληρώνονται με νέα αντισυνταξιουχικά αντιλαϊκά μέτρα την περίοδο της ανάπτυξης. Είμαστε ανήσυχοι γιατί βλέπουμε ότι όλο το αντιασφαλιστικό αντισυνταξιουχικό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίσθηκε την περίοδο της κρίσης παραμένει και συμπληρώνεται. Τα αντισυνταξιουχικά μέτρα που έρχονται να προστεθούν το επόμενο διάστημα πάνω στα προηγούμενα, εξαφανίζουν ότι με σκληρούς αγώνες είχαμε κατακτήσει.  Ειδικά με την επικείμενη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4387/16 με τον επανυπολογισμό και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς οι συντάξεις μας θα γίνουν προνοιακά  βοηθήματα.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Αφορολόγητο ποσό 12.000. Μείωση του πρώτου φορολογικού κλιμακίου από 22% στο 9% για ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα παροχής κοινωνικής ασφάλισης.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.
  • Άμεση καταβολή στις συνταξιουχικές οργανώσεις των ποσών που έχουν παρακρατηθεί για λογαριασμό τους από τους συνταξιούχους που εκπροσωπούν, για τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων».

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων

Το πρόγραμμα των επόμενων κινητοποιήσεων της ΣΕΑ έχει ως εξής: 

Την Πέμπτη 3/10, στα Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στην Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στη Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λιβαδειά (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

– Την Παρασκευή 4/10 στην Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

– Την Τρίτη 8/10 στην Κομοτηνή (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

– Την Τετάρτη 9/10 στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου).

– Την Πέμπτη 10/10 στην Πάτρα (10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης).- Την Παρασκευή 11/10 στο Ρέθυμνο (11 π.μ., πλατεία τεσσάρων Μαρτύρων).