Νέα

ΣΕΑ: Στην τελική ευθεία για τις εννιά περιφερειακές συγκεντρώσεις!

Στην τελική ευθεία για τις εννιά περιφερειακές συγκεντρώσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι περιφερειακές συσκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων για την προετοιμασία των εννιά περιφερειακών συγκεντρώσεων που θα γίνουν απ’ την 1-11 Οχτώβρη 2011. Τις τελευταίες μέρες οι ίδιοι οι συνταξιούχοι εξορμούν στους χώρους, όπως οι λαϊκές, που συχνάζουν οι ηλικιωμένοι και μοιράζουν προκηρύξεις για τις κινητοποιήσεις ή οργανώνουν σε συνοικίες εκδηλώσεις, όπως πήραν την πρωτοβουλία στην Ηλιούπολη του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ με τα παραρτήματα του ΟΑΕΕ και του Δημοσίου.

Τις κινητοποιήσεις οργανώνει η –διευρυμένη με 11 πλέον οργανώσεις- Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην Παναττική συγκέντωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ώρα 10 π.μ., την 1η Οχτώβρη 2019.

Προάγγελος για τις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ ήταν η συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια των εργαζομένων στις 24 Σεπέμβρη 2019. Στη συγκέντρωση που έγινε στα Προπύλαια έφτασαν τρία μπλόκ συνταξιούχων ΟΑΕΕ (απ’ όπου και η φωτογραφία της Ένωσης Αθηνών), ΙΚΑ και Δημοσίου απ΄τις προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια. Ακόμα και σε απεργιακές συγκεντρώσεις υπό βροχή, όπως στην Άρτα, πήραν μέρος οι συνταξιούχοι.

Οι περιφερειακές συσκέψεις των ΔΣ 

Στις 23 Σεπτέμβρη 2019 έγιναν συσκέψεις των ΔΣ των συνταξιουχικών σωματείων στην Άρτα και τη Σπάρτη.

Στην Άρτα πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΔΣ των σωματείων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και Δημοσίου, απ’ την Άρτα, τα Γιάννενα, την Αμφιλοχία, την Ηγουμενίτσα και τη Λευκάδα. Εισηγητές στη σύσκεψη ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ΟΣΕ ΙΚΑ και ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της ΠΟΣ-ΠΟΣ ΟΑΕΕ. Πήραν το λόγο δέκα συνάδελφοι και μίλησαν για την προετοιμασία της περιφερειακής συγκέντρωσης στα Γιάννενα στις 3 Οχτώβρη 2019.

Στη σύσκεψη της Σπάρτης πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΔΣ των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου και ΔΕΗ απ’ την Σπάρτη, Κόρινθο, Άργος, Μεγαλόπολη και Καλαμάτα. Εισηγητές ήταν ο Διονύσης Σβορώνος, ΓΓ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και οι Λέανδρος Μάκκας και Γιάννης Τόλης απ’ την ΟΣΕ  ΙΚΑ. Οι ομιλίες των συναδέλφων επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της συγκέντρωσης της ΣΕΑ στην Καλαμάτα στις 3 Οχτώβρη 2019.

Στις 26 Σεπτέμβρη 2019 έγινε σύσκεψη των ΔΣ των συνταξιουχικών σωματείων της Κρήτης στο Ηράκλειο. Πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΔΣ των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΤΑΕ, ΙΚΑ και Δημοσίου απ’ το Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασήθι και Ιεράπετρα. Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο Δημήτρης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ηρακλείου. Ακολούθησαν εισηγήσεις απ’ τον Παντελή Τάτση και Παναγιώτη Πάλμο απ’ την ΟΣΕ ΙΚΑ. Όλοι οι συνάδελφοι που πήραν το λόγο τάχτηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ του προγράμματος δράσης της ΣΕΑ.

Οι περιφερειακές συγκεντρώσεις

Αρχικά είχε προγραμματιστεί περιφερειακή συγκέντρωση την Πάτρα στις 2 Οχτώβρη 2019, αλλά αναβλήθηκε λόγω των απεργικών κινητοποιήσεων εργαζομένων την ίδια μέρα. Θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία συγκέντρωσης στην Πάτρα.

ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων (μέσα σε παρένθεση οι πόλεις απ’ τις οποίες θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι) έχει ως εξής:

  1. ΑΤΤΙΚΗ: 1/10/2019, ημέρα Τρίτη, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10:00 π.μ. (Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων από όλα τα ταμεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.
  2. ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ώρα 10 π.μ. (Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Λευκάδα, Κέρκυρα).
  3. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ώρα 10:30 π.μ. (Καλαμάτα , Σπάρτη, Γύθειο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Άργος, Ναύπλιο). 
  4. ΛΑΡΙΣΑ: 3/10/19, ημέρα Πέμπτη, Κεντρική πλατεία Λάρισας, ώρα 10:30 π.μ.(Λάρισα, Λάρισα ΤΣΑ, Τρίκαλα, Τρίκαλα ΤΣΑ, Καρδίτσα, Καρδίτσα ΤΣΑ, Ελασσόνα, Τύρναβος, Φάρσαλα, Σοφάδες, Βόλος).
  5. ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 3/10/19 ημέρα Πέμπτη, Κεντρική πλατεία Λιβαδειάς, ώρα 11:00 π.μ. (Λιβαδειά, Λαμία, Θήβα, Αταλάντη, Άμφισσα, Αμφίκλεια, Χαλκίδα).
  6. ΚΟΖΑΝΗ: 4/10/19, ημέρα Παρασκευή, Κεντρική πλατεία Κοζάνης, ώρα 11:00 π.μ. (Κοζάνη, Κοζάνη ΤΣΑ, Γιαννιτσά, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Νάουσα, ‘Εδεσσα, Βέροια, Σκύδρα, Αριδαία).
  7. ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 8/10/19 ημέρα Τρίτη, Κεντρική Πλατεία, ώρα 11:00 π.μ. (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλ/λη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο).
  8. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 9/10/19, ημέρα Τετάρτη, Άγαλμα Βενιζέλου, ώρα 11:00 π.μ. (Θεσσαλονίκη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Κατερίνη, Σέρρες, Νιγρίτα, Καβάλα, Δράμα).
  9. ΡΕΘΥΜΝΟ: 11/10/19 ημέρα Παρασκευή, Πλατεία τεσσάρων μαρτύρων, ώρα 10:00 π.μ. (Ηράκλειο,Ρέθυμνο, Χανιά, Αγ.Νικόλαος). 

Οι απόστρατοι αστυνομικοί

Με το σύνθημα «Όλοι οι απόστρατοι στις κινητοποιήσεις με το μαχητικό συνταξιουχικό κίνημα!» η  Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών καλεί στην Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων.

Στο κάλεσμά της αναφέρει τα εξής: «Οι απόστρατοι, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι, έχουμε προσφέρει σε όλο τον υπηρεσιακό –  εργασιακό μας βίο. Δεν ανεχόμαστε τη ληστρικές αφαιρέσεις και μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε βάρος των συντάξεών μας. Πληρώσαμε περισσότερο από όλους μια κρίση που δεν είμαστε υπαίτιοι, δεν θα πληρώσουμε τώρα και τη λεγόμενη ανάπτυξη για όλους’. Να την πληρώσει η ολιγαρχία του πλούτου την οποία εξυπηρετούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις απώλειες που είχαμε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, με την εφαρμογή των αντισυνταξιοδοτικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Δεν μπαίνουμε στη λογική του μικρότερου κακού, ούτε ξεχνάμε τα δικαιώματά μας. Λέμε όχι στον εφησυχασμό, στην απάθεια, στην παραίτηση. Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών συμπορευόμαστε με το οργανωμένο, μαζικό συνταξιουχικό κίνημα. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την αντιασφαλιστική νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα το νόμο Κατρούγκαλου, έχει δείξει τις προθέσεις της σε βάρος όλων μας. Στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κατεδάφιση ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις μας με το λεγόμενο σύστημα τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη – επαγγελματικά ταμεία – ιδιωτική ασφάλιση). Δεν πιστεύουμε στις αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις, όταν καθημερινά διαπιστώνουμε ότι προωθεί και νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και προτεραιότητά της είναι το δόγμα “νόμος και τάξη”, δηλαδή η επιβολή τους με τον αυταρχισμό και την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Στεκόμαστε κοντά στους εν ενεργεία συναδέλφους που βιώνουν τα ίδια αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις. Στηρίζουμε το δικαίωμά τους να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό. Τους καλούμε να μην είναι τυφλά όργανα καταστολής και να μη στρέφονται ενάντια στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή μας. Οι κίνδυνοι για το λαό μας είναι μεγάλοι. Είναι γνωστό ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται και προωθούνται διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και συνδιαχείριση στην ελληνική ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η προγραμματιζόμενη ανανέωση και επέκταση της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις καθιστά τη χώρα μας ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στόχο στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επίσης, ο “Στρατηγικός Διάλογος” με τις ΗΠΑ στοχεύει στην “αμερικανοποίηση” της πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του ελληνικού λαού και στη μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο, όπως διαφαίνεται και από τις διαφημίσεις και γενικά τις προκλητικές παρεμβάσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε: 

  • Αποκατάσταση των συντάξεών μας. Ένταξη του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών στις συντάξεις. Οριστική περικοπή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και απόδοση των αναδρομικών. Απόδοση των δώρων και όχι επιδόματα. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ιδιαίτερα του Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου). Κατάργηση του άρθρου για την “προσωπική διαφορά” στις παλιές συντάξεις. Επανασύνδεση των συντάξιμων αποδοχών μας με το μισθολόγιο των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων. Όχι στη λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ ως επαγγελματικού ταμείου. Αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των αστυνομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι στην εμπορευματοποίηση. Όχι στο ξεπούλημα του ΝΙΜΤΣ. Χρηματοδότηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης και της ΜΕΘ.
  • Κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη. Καμιά κατάσχεση και σημαντικές περικοπές στα δάνεια. Να μη χρησιμοποιείται η Αστυνομία σε πλειστηριασμούς και εξώσεις από κατοικίες.
  • Όχι στην καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, της νεολαίας, του αγωνιζόμενου λαού.
  • Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Όχι σε νέα συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Όχι στις παρεμβάσεις του πρέσβη των ΗΠΑ. Όχι στο “Στρατηγικό Διάλογο” Ελλάδας – ΗΠΑ».