Νέα

ΠΑΤΡΑ & ΛΑΡΙΣΑ: Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις

Με μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της Πάτρας συγκέντρωση και με μιά μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Λάρισας στις 5 Οχτώβρη 2017 συνεχίστηκαν οι δράσεις στα πλαίσια του δεκαήμερου κινητοποιήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων.

Η Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα και -εκτός απ’ την Πάτρα- πήραν μέρος συνταξιούχοι από την Καλαμάτα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα και την Τρίπολη.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Οι κατακτήσεις μας, είπε ο Π. Τάτσης, ήρθαν με αγώνες. Ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα, που ψευδεπίγραφα είπαν 13η σύνταξη, ήρθε με τους ψεκασμένους απο χημικά αγώνες.  Οι αγώνες μας ανέτρεψαν την απόφαση για την εφαρμογή εισιτηρίου 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Κρατήσαμε τα 220 ευρώ ως βάση υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ για τους παλιούς συνταξιούχους, τους υποχρεώσαμε να αναγνωρίσουν ότι μας έκλεβαν με τον υπολογισμό του κλάδου υγείας, επί του αρχικού ποσού της σύνταξης και όχι επί του πραγματικού που είναι σήμερα ψαλιδισμένο. Και τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα άν οι συνταξιούχοι, μαζί με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα που θίγονται απ’ την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πιο μαζικά στους δρόμους. Διεκδικούμε  όλες τις συντάξιμες αποδοχές μας.  Την 13η και 14η σύνταξη, την άμεση απόδοση των συντάξεων,  εφάπαξ, μερισμάτων, ΕΚΑΣ, τα δικαιώματα μας στην υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί  στο ακέραιο γιατί  σε  όλη μας την ζωή τα πληρώσαμε. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή. Να επιστραφούν στο ακέραιο οι παρακρατηθέντες εισφορές για την υγεία. Και επειδή πολλοί συνάδελφοι, όπως και σωματεία, γίνονται αποδέκτες προσκλήσεων από «συνδικάτα» αλλά και δικηγορικά γραφεία για ατομικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη για επιστροφές των εισφορών υγείας να μην πέσουν θύματα νέων πληρωμών χωρίς αντίκρυσμα. Για να οριστεί μια δικάσιμος θα χρειαστούν τουλάχιστον εφτά χρόνια και για να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα διαβεί μια εικοσαετία. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει συλλογικά για όλους. Γι’ αυτό να απευθύνονται στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία, που έχουν εμπειρεία και δρούν χωρίς επιβαρύνσεις των συνταξιούχων. Κι έπειτα ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Αυτό το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι της Δικαιοσύνης. Η οριστική λύση θα είναι απόφαση της κυβέρνησης. Ζητάμε να δοθεί αναλογική σύνταξη στους περισσότερους από 2000 ηλικιωμένους ΕΒΕ, που δεν παίρνουν καμμία σύνταξη λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ.   Μας εξοργίζει η αισχρή προπαγάνδα τους, ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τόσο μεγάλες συντάξεις. Απαντάμε ότι εμείς τα έχουμε πληρωμένα και οι εισφορές των παιδιών μας και εγγονών μας να μείνουν γι’αυτούς και μόνο, και όχι σ’αυτά τα επίπεδα. Ας αγωνιστούν μαζί μας να τ’ αλλάξουμε»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Λέανδρος Μάκκας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Χρυσούλα Λαμπούδη, αναπληρώτρια γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου και ο Παναγιώτης Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, μεταξύ άλλωνεπισήμανε:  «Είμαστε μαζί σας σήμερα, γιατί με τους συνεχείς αγώνες σας, την αντοχή και την αποφασιστικότητα δίνετε το παράδειγμα σε όλους εμάς. Εσείς οικοδομήσατε την πόλη μας και τη χώρα μας, εσείς, που με τον ιδρώτα και τον αγώνα σας κατακτήσατε 8ωρα, συμβάσεις, συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βγήκατε πάλι στους δρόμους. Γνωρίζετε από την πείρα σας ότι η “δίκαιη ανάπτυξη” που προβάλλει η κυβερνητική προπαγάνδα για την ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Είναι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι’ αυτή την ανάπτυξη καταργούνται εργατικά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κυριαρχούν η εργασιακή ζούγκλα και οι μισθοί πείνας. Οι συνταξιούχοι βιώνουν βάρβαρες περικοπές των συντάξεών τους, κατάργηση του ΕΚΑΣ και των οικογενειακών επιδομάτων. Ο Δήμος Πατρέων, έχοντας προτεραιότητα τα λαϊκά στρώματα, στηρίζει τις κινητοποιήσεις, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων που δεν σκύβουν το κεφάλι και βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην πόλη με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής που έχει καταδικάσει τους απόμαχους της δουλειάς στη φτώχεια και την ανέχεια.

Πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα

Μαζική και μαχητική ήταν η Πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα με τις διεκδικήσεις τους.

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν: Σωματείο ΙΚΑ ν. Λάρισας, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ, Συνταξιούχοι Δημοσίου Λάρισας, ΟΑΕΕ Τυρνάβου, ΙΚΑ Τυρνάβου, ΟΑΕΕ Φαρσαλων, ΙΚΑ Φαρσάλων, ΙΚΑ Μαγνησίας, Συνταξιούχοι ΑΓΕΤ, ΟΑΕΕ Σοφάδων, ΤΑΕ Καρδίτσας, ΙΚΑ Καρδίτσας, ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Καρδίτσας, ΟΑΕΕ Ν. Τρικάλων, ΙΚΑ Ν. Τρικάλων, ΤΕΒΕ Ελασσόνας, ΤΣΑ Τρικάλων, Συνταξιούχοι Δημοσίου Τρικάλων, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών παράρτημα Θεσσαλίας, Συνταξιούχοι Δημοσίου Μαγνησίας, Ένωση σωματείου ΝΑΤ περιφέρειας Θεσσαλίας «Άγιος Νικόλαος», ΙΚΑ Ελασσόνας, ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΤΣΑ Μαγνησίας και εκπρόσωποι από ΟΓΑ Τρικάλων. 

Ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, στην κεντρική ομιλία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:«”Φέρτε πίσω τα κλεμμένα με αίμα και ιδρώτα είναι πληρωμένα”. Αυτό είναι το κύριο σύνθημα συνάδελφοι των αγώνων μας, 35-40 χρόνια δουλειάς, ξενύχτια, μεροκάματα, στην οικοδομή, στα εργοστάσια και στα γραφεία δώσαμε τη ψυχή μας για αυτό το ένσημο. Το πήραν οι βιομήχανοι, το πήραν οι τραπεζίτες, το πήραν οι απατεώνες και τώρα έρχονται να μας πούνε ότι τους χρωστάμε κιόλας. Αυτοί, οι βιομήχανοι με τα τσιράκια τους που κυβερνούν. Προσπαθούν να σπείρουν κοινωνικό αυτοματισμό, δεν φταίνε οι Κοσκοτάδες, δεν φταίνε αυτοί που κλέψανε, δεν φταίει το PSI, δεν φταίνε τα εκατομμύρια που έπαιξαν στο χρηματιστήριο, δεν φτάνει τόσα και τόσα που φάγανε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Φταίμε εμείς που καταθέσαμε τον ιδρώτα μας εμπιστευόμενοι το κράτος για να πάρουμε σύνταξη και το χειρότερο να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα παιδιά μας, ότι τρώμε το μέλλον των παιδιών, ότι χρειάζονται δέκα εργαζόμενοι για να πληρώσουν έναν συνταξιούχο».

Ο Π. Σοφός χαρακτήρισε απάνθρωπη την παραπάνω πολιτική που «είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος που λέει η Χρυσή Αυγή ότι για τα χάλια τις οικονομίας φταίνε οι ξένοι. Έτσι λένε και οι κυβερνώντες σήμερα, ότι για τα χάλια της οικονομίας φταίνε οι συνταξιούχοι. Όχι κύριοι, φταίτε εσείς που είστε υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων». Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «σε μας λοιπόν πέφτει το βάρος που είμαστε εδώ σήμερα να μεταλαμπαδεύσουμε την ανάγκη απ’ άκρη σ’ άκρη της Θεσσαλίας, σ’ όλα τα χωριά ότι πρέπει να ξεσηκωθούν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε το ίδιο δίκιο με τους απατεώνες, με τους εκμεταλλευτές, με τους τραπεζίτες, με τους μεγαλοκαναλάρχες, έχουμε το δίκιο του εργάτη και το έχουμε κάνει και σύνθημα ” νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”». Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας με αφορμή το Αναπτυξιακό συνέδριο στις 10-11 Οκτώβρη στη Λάρισα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Βούλα Ευθυμίου, πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας, ο Αστέριος Τσούτσας, πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας, η Παναγιώτα Βασιλάκου, εκπρόσωπος Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Καρδίτσας, ο Ευάγγελος Καλύρας, γραμματέας συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων, ο Θεόδωρος Καραγώγος, πρόεδρος συνταξιούχων Δημοσίου Λάρισας, ο Διονύσης Σβορώνος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ). 

Εξωφρενικές αποφάσεις στην Καβάλα

Στην Καβάλα οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 5 Οχτώβρη 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νικολάου Μάρτη» της Περιφέρειας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το ΙΚΑ για την άδικη ενέργεια σε βάρος των συνταξιούχων που πήραν το οικογενειακό επίδομα και σήμερα το ΙΚΑ, μετά από δώδεκα χρόνια, έρχεται να ζητήσει την επιστροφή.

Ήταν ένα οικογενειακό επίδομα το οποίο δόθηκε σε 1.500 άτομα περίπου στην Καβάλα και σταδιακά θα δίνονταν σε όλη την Ελλάδα. Τα δικαστήρια άργησαν να βγάλουν αποφάσεις. Σήμερα εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που καταλογίζουν ότι δεν έπρεπε να δοθεί το επίδομα. Το αποτέλεσμα είναι οτι ο συνταξιούχος υποχρεώνεται να πληρώσει ένα 70% επιπλέον από το ποσό που πήρε ως επίδομα. Και μάλιστα, γίνεται η εξής διάκριση: Αν η δικαστική απόφαση βγήκε πριν τις 13 Μαΐου 2016, ο τόκος παραμένει στο 5%, ενώ για όσες αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 προσαρμόζεται στο 3% με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σήμερα το ΙΚΑ στέλνει ατομικές ειδοποιήσεις στους συνταξιούχους, ζητώντας τους να εξοφλήσουν μέσα σε 20 μέρες ποσά, που είναι τρελά, 8.000-9.000 ευρώ, τα οποία ο συνταξιούχος των 380 ευρώ πρέπει να πληρώσει μέσα σε 12 μήνες! Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, αν δεν κάνει ο συνταξιούχος τη ρύθμιση, τότε θα έρθουν κατασχέσεις.

Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη σύσκεψη, έγινε δέσμευση πάνω από 6.742 ευρώ σε λογαριασμό συνταξιούχου χωρίς καν να έχει ενημερωθεί.