Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση της ΠΟΣ ΟΑΕΕ για τον κοινωνικό τουρισμό

Δημοσιεύτηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η πρόσκληση για τον κοινωνικό τουρισμό συνταξιούχων ΟΑΕΕ για το 2023 και 2024.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε πέρυσι μετά από την πίεση της Ομοσπονδίας μας και του συνταξιουχικού κινήματος προς όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των  παρακρατηθέντων χρημάτων για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό. Η  σημερινή Κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί αρχικά και υποσχέθηκε να δρομολογήσουμε λύση σε βάθος 4 χρόνων.

Δεν το έκανε, αντί γι’ αυτό αποφάσισε να διαθέσει 3.000.000 ευρώ για 25.000 συναδέλφους. Οι αιτήσεις έπρεπε να γίνουν μέσα σε 5 ημέρες (και το ΣΚ μέσα) με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να γίνουν αιτήσεις από τους συναδέλφους.

Στην πράξη επαναλαμβάνεται και φέτος η πρακτική που έχει σαν αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων που δικαιούται να μην προλαβαίνει ούτε να κάνει αίτηση.

Η εφαρμογή φέτος άνοιξε το Σάββατο 15/7/23 στις 10.00 π.μ και κλείνει την Τρίτη 18/7/23 στις 23.45μ.μ.

Ζητήσαμε παράταση, ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει.

*update: Δόθηκε τελικά μια πολύ μικρή χρονική παράταση 24 ωρών, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 19/7/2023 στις 23:59.

Να κάνουμε αιτήσεις όλοι!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας υποσχέθηκαν ότι, αν οι αιτήσεις είναι παραπάνω από 25.000, θα ζητηθούν πρόσθετα κονδύλια για να καλυφθούν οι συνάδελφοι.

Η αίτηση μπορεί να γίνει:

  1. Μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, που έχει αναρτηθεί το δελτίο τύπου της ΔΥΠΑ, κτυπώντας πάνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kaiparokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proenoaee.
  2. Μέσα από την σελίδα της ΔΥΠΑ

Και στις δύο περιπτώσεις συμπληρώνουμε τα ατομικά στοιχεία που μας ζητάει το σύστημα δηλαδή κωδικοί Taxisnet, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και Αριθμό Μητρώου ΕΦΚΑ και στοιχεία συζύγου.

Συνεχίζεται και φέτος, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας για αύξηση, να δίνεται ένα πολύ μικρό ποσό από τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν εισπραχθεί και συγκεντρωθεί από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Τα 3 εκατομμύρια ευρώ, για 25.000 δικαιούχους απέχουν πολύ και από τις ανάγκες μας και από τα πάνω από 35 εκατομμύρια που μας έχουν παρακρατήσει και είναι υποχρεωμένοι να τα αποδώσουν στους συνταξιούχους που τα έχουν πληρώσει.

Ακόμη πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το Υπουργείο και εκφράσαμε τις απόψεις μας με βάση τις αποφάσεις που έχουμε καταλήξει.

Η απάντηση που πήραμε ήταν «ότι κάναμε ότι ήταν δυνατό και δεν έχουμε κάτι άλλο να σας πούμε».

Επιμένουμε στην πρότασή μας, τα 35 και πάνω εκατομμύρια που έχουν εισπραχθεί απ’ όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ να δοθούν στον ΟΑΕΔ, σε 4 ισόποσες δόσεις και με δυνατότητα σε βάθος χρόνου ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να πάρουν μια ανάσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ                              ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΑΦΗΣ