Ανακοινώσεις

Πανελλαδική κατακραυγή για τις συντάξεις

Την απόφασή τους να σταματήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατεδαφίζει τις συντάξεις διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, μαζί με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα στις 19.6.2014. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν οι συνταξιούχοι και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε συνάντηση που αναμένεται να έχουν μαζί του τις επόμενες μέρες.

Η πανελλαδική κινητοποίηση οργανώθηκε απ’ τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΣΟ) ΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΜ, ΠΟΣ Δημοσίου, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ, ΠΟΣ ΟΤΑ – ΕΛΤΑ – ΝΑΤ – ΟΣΕ, και περισσότερα από 50 πούλμαν ξεκίνησαν απ’ τα ξημερώματα από όλες τις γωνιές της χώρας για να συναντηθούν στις 6 μμ στα Προπύλαια με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο που είχαν οργανώσει οι συνταξιούχοι τον Απρίλη του 2013! Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Επίσης, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος χαρακτήρισε «casus belli – δηλαδή αιτία πολέμου – οποιαδήποτε κυβερνητική ενέργεια από εδώ και πέρα που πλήττει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά διακαιώματα των εργαζομένων».

 

Ο χαιρετισμός του Π. Τάτση

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Προηγήθηκε στο βήμα ο Κιμ Μπόιξ, ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Συνταξιούχων και Επιδοματούχων, οργάνωσης που ανήκει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σημείωσε πως το δικαίωμα στη σύνταξη οι εργαζόμενοι το κατάκτησαν μετά από δεκαετίες σκληρών, ταξικών, συνδικαλιστικών αγώνων.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης τόνισε: «Σήμερα η καρδιά των συνταξιούχων από όλη την Ελλάδα χτυπάει στην Αθήνα, είμαστε στους δρόμους του αγώνα να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, την καταδίκη μας στις αντισυνταξιουχικές αντεργατικές πολιτικές που καταδικάζουν την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας στην φτώχεια, την εξαθλίωση την οικονομική ανέχεια. Εκ μέρους της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες από όλη την Ελλάδα που παρά την ηλικία τους και τα βάσανά τους δίνουν το αγωνιστικό ελπιδοφόρο παρόν τους στην αγωνιστική μας συγκέντρωση μετά από πολλές ώρες ταξιδιού. Χαιρετίζουμε το αγωνιστικό τμήμα της κοινωνίας μας παιδιά – εγγόνια, όλους τους εργαζόμενους με τους φορείς που τους εκφράζουν που μπαίνουν μπροστά στην υπεράσπιση στο κύριο θέμα της κοινωνίας μας το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ που καταστρέφεται από τις επιλογές της Ε.Ε και ντόπιας πλουτοκρατίας. Είμαστε εδώ στους δρόμους του αγώνα, γιατί οι πολιτικές κεφαλαίου – Ε.Ε – συγκυβέρνησης που μας εξοντώνουν και μας ρίχνουν στον καιάδα στέλνουν τα παιδιά μας στην ανεργία, την φτώχεια, την μισθωτή σκλαβιά, δεν έχουν τελειωμό, υπαγορεύονται μόνο από τις ανάγκες του κεφαλαίου και φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού από την κρίση δεν υπάρχει.

Είμαστε εδώ γιατί η ζωή μας και η ζωή των οικογενειών μας καθημερινά εξαθλιώνεται από την οικονομική ανέχεια, την φτώχεια. Μπαίνει σε κίνδυνο από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον φορέα παροχής υγείας(ΠΕΔΥ),και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πληρώσει και πληρώνουν με τον μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα, συντάξεις, φάρμακα, παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Δεν χρωστάνε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε, όλος ο πλούτος που έχουν στα σεντούκια τους οι τραπεζίτες οι εφοπλιστές οι μεγαλοβιομήχανοι έχει γίνει από τον ιδρώτα μας. Αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας.

Εχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει. Είμαστε εδώ και απαιτούμε: Αποκατάσταση, στις κύριες και επικουρικές, συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, φάρμακα, την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια την δυστυχία την εξαθλίωση. Να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους. Ο ενωμένος αγώνας μας θα φέρει αργά ή γρήγορα αποτελέσματα».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Ας διευρύνουμε τον ενωτικό αγώνα μας για να γίνει αποτελεσματικός. ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Οι άλλοι ομιλητές

Να αποτελέσει η χτεσινή κινητοποίηση ένα νέο ξεκίνημα για τους αγώνες εργαζομένων και συνταξιούχων κάλεσε τους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου. Τόνισε πως το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά συνολικά την προστασία της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, γι’ αυτό και δεκάδες σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλουν συντάξεις – βοηθήματα και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ.

Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων. Κάλεσμα να δείξουν με το παράδειγμά τους το δρόμο του αγώνα στα παιδιά και τα εγγόνια τους απηύθυνε στους συνταξιούχους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Στην ανάγκη συστράτευσης των απόστρατων των Σωμάτων Ασφαλείας με το κίνημα των συνταξιούχων αναφέρθηκε οΣάββας Θοδωρής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ευαγγελία Αλεξάκη, από το Συντονιστικό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Παραβρέθηκαν επίσης Ενώσεις συνταξιούχων που δε συμμετέχουν στο Συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Η πορεία

Με αμείωτο παλμό και απανωτά συνθήματα, ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας, η «ουρά» ήταν ακόμα στα Προπύλαια, με την πορεία να εκτείνεται στην οδό Σταδίου.