Νέα

1η ΜΑΗ: Αγωνιστική τιμή απ’ τους συνταξιούχους

Οι συνταξιούχοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά του 2018 με τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα συνταξιουχικά σωματεία -μεταξύ των οποίων και η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων– που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων πήραν μέρος στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και στην πορεία που ακολούθησε πρός την Αμερικάνικη πρεσβεία. Το ίδιο έγινε και σε άλλες πόλεις, όπως στη Λειβαδιά, όπου τα Συνεργαζόμενα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των συνεπών αγωνιστικά συνδικάτων.

Επίσης στην Αθήνα έγιναν προσυγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στα Χαυτεία (ΛΑΕ, ΜΕΤΑ),  στο Μουσείο (συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την πλατεία Κλαυθμώνος (ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ).

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε με ένα λαϊκορεμπέτικο τραγούδι, εμπνευσμένο από τη δράση του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, την άνοιξη του 1999, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ακολούθησε το τραγούδι για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα για την παλικαρίσια στάση της νεαρής Αχέντ Ταμίμι που σήμερα είναι φυλακισμένη στο Ισραήλ. 

Στην απεργιακή συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, η Κοινή Διακήρυξη 25 Συνδικάτων από 16 χώρες ενάντια στην επέμβαση στη Συρία και χαιρετισμός τούρκικων Συνδικάτων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι και ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΣΛΟΓΚΑ της Σερβίας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Διεθνούς που τραγούδησε η χορωδία του ΠΑΜΕ και μαζί τους όλοι οι συγκεντρωμένοι.Κεντρικό σύνθημα στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς ήταν:«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Επίσης οι συγκεντρωμένοι με τα συνθήματα: «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή»,«Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική» έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών αλλά και για την εμπλοκή της χώρας όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όλο τον κόσμο

Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τίμησαν με διαδηλώσεις την 1η Μάη, στην 132η επέτειο από τη σφαγή των εργατών στο Σικάγο, που διεκδικούσαν την καθιέρωση της 8ωρης δουλειάς. Οι εκδηλώσεις έγιναν απ’ την Ιαπωνία μέχρι την Κούβα και από τη Ρωσία μέχρι τη Νότια Αφρική. Μεγάλες ήταν, όπως κάθε χρόνο, οι συγκεντρώσεις σε Αβάνα και Μόσχα, αλλά και στη Νότια Κορέα και άλλες χώρες της Ασίας, όπου οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων.

Στην Τουρκία διαδηλωτές δέχτηκαν για μία ακόμη χρονιά τη βάναυση επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. Πλήθος εργαζομένων έδωσε το «παρών» στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στην περιοχή Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Σμύρνη.Στη σύλληψη 84 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη προχώρησε η τουρκική αστυνομία που απαγόρευσε την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Κινητοποιήθηκαν 26.000 με τρία ελικόπτερα, 85 οχημάτων με κανόνια νερού και 67 θωρακισμένα οχήματα.