Νέα

ΣΕΑ: Άθλια επιχείρηση «ευεργεσίας» του «Δικτύου» στο ΕΣΥ με τις εισφορές των συνταξιούχων!

Τη νέα διασπαστική αθλιότητα του «Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων» σε βάρος του ενωμένου κινήματος των συνταξιούχων καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ,  ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΕΠ και  ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Το «Δίκτυο» με επιστολή του (3.4.2020) πρός τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τους βουλευτές ζήτησε τα χρήματα που έχουν σωρευτεί στον ΕΦΚΑ απ’ τις εισφορές των 0,20 ευρώ των συνταξιούχων «να δοθούν στο ΕΣΥ ώστε να στηρίξουν τον αγώνα αυτών που έχετε αποκαλέσει πολλές φορές ήρωες!!!».

Η μηνιαία εισφορά των 0,20 ευρώ των συνταξιούχων για την ενίσχυση των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4387/2016. Αυτή τη στιγμή έχουν σωρευτεί στον ΕΦΚΑ 15 εκ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στις οργανώσεις των συνταξιούχων, αλλά υπάρχει καθυστέρηση.

 Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορά 1 ευρώ το μήνα βάσει του νόμου 3863/2010. Η εισφορά του ενός ευρώ κατανέμεται κατά 25% για την ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και 75% για κοινωνικό τουρισμό. Ωστόσο όμως στα δέκα χρόνια των κρατήσεων δεν διαθέτηκε ούτε ένα ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, ποσό που διεκδικούν για αυτό το σκοπό τόσο η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, όσο και η ΣΕΑ.

Το «Δίκτυο» είναι ένας ετερόκλητος σχηματισμός συνταξιούχων απο διάφορα ταμεία. Το Μάρτη του 2017 έστειλε επιστολή στην, τότε, υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία ζήτησε την κατάργηση της εισφοράς 0,20 ευρώ των συνταξιούχων υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους!

Είτε, λοιπόν, με τον ξεδιάντροπο τρόπο της κατάργησης της εισφοράς, είτε με την προβειά του «ευεργέτη» ο στόχος του «Δικτύου» είναι ένας και μοναδικός: Να αφοπλίσει οικονομικά το αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων ώστε να μην έχει τα απαραίτητα εφόδια για την αγωνιστική πανοπλία του.

Αποκαλυτπική απάντηση της ΣΕΑ

Άμεση ήταν και η απάντηση της ΣΕΑ, η οποία σε ενημερωτικό σημείωμα πρός τα σωματεία στις 3.4.2020 αποκάλυψε τα βρωμερά σχέδια του «Δικτύο».

Στο σημείωμα αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Έχουμε αναφερθεί στον υπονομευτικό ρόλο που παίζει στο συνταξιουχικό κίνημα το λεγόμενο “Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων” που εμφανίσθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Πολλοί συνάδελφοι τότε είχαν αναρωτηθεί σε τι χρειάζεται μια οργάνωση συνταξιούχων που μάλιστα εμφανίζεται ως “Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων”, την στιγμή που το συνταξιουχικό κίνημα  είναι οργανωμένο, έχει τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα του σε όλη την χώρα που

εκπροσωπούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων;

Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη ζωή.

Από τότε που εμφανίσθηκε, όλες οι πρωτοβουλίες του, είχαν σκοπό να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές των κυβερνήσεων που τσάκισαν την ζωή μας και να σπείρουν αυταπάτες.

Αμέσως έπιασαν δουλειά, μέσα από την προβολή, την στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ που τους έχουν στασίδι σε τακτική βάση στις εκπομπές τους, μαζί με τους συνεργάτες τους, εκπροσώπους μεγαλοδικηγορικών γραφείων, για να σπέρνουν αυταπάτες, ότι τάχα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα μας, τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων μας  θα δοθούν με προσφυγές και αγωγές στα δικαστήρια, λες και τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές τις αποφάσιζαν αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ό,τι κανένας από τους συναδέλφους που προσέφυγαν με υπερβολικά ποσά για προκαταβλητέα έξοδα στα δικαστήρια που τους απέδωσαν μεγάλα ποσά, δεν έχει πάρει πίσω ούτε ένα Ευρώ. Δυστυχώς αυτά τα χρόνια πολλοί από αυτούς έφυγαν από την ζωή.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Ό,τι μέχρι σήμερα καταφέραμε να αποκρούσουμε από τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές, αλλά και να αποσπάσουμε από αυτά που με την βία μας άρπαξαν, το καταφέραμε μέσα από την δράση των ομοσπονδιών μας, των σωματείων μας και των χιλιάδων συνταξιούχων που παίρνουν μέρος σταθερά στους αγώνες. Η παρακράτηση για την υγεία, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στις αρχικές διατάξεις και το σημαντικότερο απ΄ όλα, η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μας, που όλα αυτά τα έλαβαν όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αιτήσεις ή αγωγές, είναι αποτέλεσμα των ασίγαστων αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και η παρακράτηση των 20λεπτών τον  μήνα από τους συνταξιούχους που το θέλουν για να λειτουργούν τα σωματεία μας σε όλη την χώρα και αυτό με διεκδίκηση και αγώνα έγινε.

Αφού λοιπόν το λεγόμενο “Δίκτυο” δεν μπόρεσε να εμποδίσει τους συνταξιούχους να αγωνίζονται ενάντια στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές, αλλά και να του κόβει πελατεία από τις αγωγές, δεν σταμάτησε και προσπάθησε να το πετύχει με άλλα μέσα.  Όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποίησε λυτούς και δεμένους, ώστε να μην εισπραχθούν από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, τα χρήματα που παρακρατούνται οικειοθελώς από τους συνταξιούχους για τα λειτουργικά τους έξοδα, με στόχο την οικονομική τους ασφυξία και πάλι δεν τα κατάφεραν.

Αυτό το διάστημα εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα της πανδημίας, για να πετύχουν ότι μέχρι σήμερα δεν πέτυχαν, έφθασαν την αθλιότητα τους μέχρι να στείλουν γράμμα στον Πρωθυπουργό και να του ζητούν τα χρήματα που είναι για να πληρώνουν τα σωματεία τις λειτουργικές τους ανάγκες, ενοίκια, ρεύμα, νερό, υλικά ενημέρωσης, πληρωμές υπαλλήλων, συγκεντρώσεις και τις άλλες τους υποχρεώσεις, να κοπούν από τα συνδικάτα και να χρησιμοποιηθούν για τη ν πανδημία. Όλα τα άλλα ζητήματα που μας καίνε, τα έχουν κάνει “γαργάρα”.

Με άλλα λόγια το “Δίκτυο” ζητάει από τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τα συνταξιουχικά συνδικάτα σε οικονομική “πανδημία” και στραγγαλισμό.  Στην ουσία ζητούν να κλείσουν τα σωματεία, να σταματήσει η δράση και οι διεκδικήσεις τους.

 Ως εκεί έφθασαν, αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή που έχουν αναλάβει και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα ποσά που αναφέρουν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Με την πρότασή τους αυτή κάνουν και μια ακόμη λαθροχειρία: Κρύβουν με επιμέλεια ότι τα 20 λεπτά που πηγαίνουν για τις ανάγκες των συνδικάτων είναι

χρήματα που δεν τους ανήκουν και δεν έχουν κανένα δικαίωμα και δεν έχουν λόγο για τη διάθεσή τους. Λόγο μπορούν να έχουν μόνο για τα οικονομικά που αυτοί διαχειρίζονται, τα μεγάλα ποσά  που έχουν συγκεντρώσει  από τις αγωγές, αλλά και από τις συνδρομές που με διαφορετικό τρόπο εισπράττουν για τα μέλη τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι η πρόταση που κάνουν προς τον Πρωθυπουργό είναι πρόταση για να δοθούν χρήματα που δεν τους ανήκουν, αλλά αυτά ανήκουν σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εδώ κυριολεκτικά ταιριάζει αυτό που ο λαός λέει: Προσπαθούν να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.

Δεν θα τους περάσει γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι οι μεγαλύτεροι δυστυχώς “ευεργέτες” τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σήμερα, έχουν γίνει με την βία οι συνταξιούχοι, που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα πάντα, δίχως να έχουν σήμερα τίποτα.

Πλήρωσαν και πληρώνουν για την υγεία, από την κύρια σύνταξη, 6%, από την επικουρική 6%, πολλά περισσότερα από την σφαγή που τους έχει γίνει στις κύριε και επικουρικές συντάξεις τους, στα φάρμακα, γιατρούς τα δισεκατομμύρια που κουρεύτηκαν από τα ασφαλιστικάτους ταμεία και πολλά άλλα».