Νέα

Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η χορήγηση σύνταξης σε ηλικιωμένους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Στην παράφραση της λαϊκής ρήσης «Ζήσε Μαύρε να φάς τον …Αύγουστο τριφύλλι» παραπέμπτει η απάντηση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Δημήτρη Τσακίρη που έδωσε στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους στη συνάντησή τους, όπου του έθεσαν το αίτημα σύνταξης στους συναδέλφους, που έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία με βάση τις καταβληθείσες  εισφορές. Στις 27.12.2017 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων – Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας έγινε κινητοποίηση –στην οποία συμμετείχε και  Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων- μπροστά στα γραφεία του ΕΦΚΑ (οδός Αγ. Κωνσταντίνου 16).

Αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Δ. Τσακίρη, ο οποίος αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα των ηλικιωμένων αυτοαπασχολούμενων να χορηγηθεί αναλογική σύνταξη με βάση τις καταβληθείσες εισφορές, καθώς δεν μπορούν να πάρουν πλήρεις συντάξεις λόγω των χρεών πρός τον ΟΑΕΕ. Δεν μπορούν, δηλαδή, να μπούν στη ρύθμιση του συμφηφισμού των συντάξεων που δικαιούνται για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν το πέραν των 20.000 ευρώ χρέος, που είναι προσαυξημένο με τα τέλη των καθυστερήσεων.

Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτή τη δραματική κατάσταση αυξάνονται συνεχώς απ’ την άνοιξη του 2014, που άρχιζαν να εμφανίζονται με δριμύτητα οι επιπτώσεις της κρίσης. Με τους μετριότερους υπολογισμούς οι ξεκρέμαστοι συνάδελφοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 2.000, όπως ενημέρωσε και ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ συνταξιουχικών οργανώσεων στις 20.1.2017. Ο Αλ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση για τη χορήγηση αναλογικής σύνταξης. Δηλαδή αν κάποιος είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια αλλά οι καταβληθείσες εισφορές αντιστοιχούν σε 25 χρόνια, να του χορηγηθεί σύνταξη για 25 χρόνια. Όμως έκτοτε δίνονται υποσχέσεις, αλλά όχι και λύση.

Ο Δ. Τσακίρης υποστήριξε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για αυτό το θέμα, η οποία εμποδίζεται απ’ τους θεσμούς που δεν επιτρέπουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Έχοντας για οδηγό την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη «Φιγκαρό» πως «όλες οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών και αγορών, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα τελειώσει με αυτήν την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018» ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ είπε οτι υπάρχει ελπίδα γίνει κάποια ρύθμιση για το θέμα αυτό μετά τον …Αύγουστο!

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε ότι θα δώσει συνέχεια στον αγώνα, θέτοντας το θέμα σε όλες τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων, κλιμακώνοντας τη δράση με νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στα τέλη του Γενάρη.

Το υπόμνημα

Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων – Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας παρέδωσε στον υποδιοικητή του ΟΑΕΕ υπόμνημα στο οποίο αναφέρει: «Σε μερικές χιλιάδες ανέρχονται οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μικροί έμποροι, αριθμός που διευρύνεται ολοταχώς, που έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα συνταξιοδοτικά ένσημα και το ηλικιακό όριο που προϋποθέτει ο σχετικός νόμος, όμως δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα εισφορές, πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ, που δεν μπόρεσαν να καλύψουν, λόγω της κρίσης και των βάρβαρων κυβερνητικών μέτρων των τελευταίων ετών, φέρνοντας τους σε απόγνωση.

Το πρόβλημα αφορά συναδέλφους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά και πολλούς άλλους που δεν τους δίνεται η δυνατότητα ή πλησιάζουν την ηλικία για την υποβολή της, όμως αδυνατούν να καταβάλουν το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων ευρώ ποσού εισφορών.

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με αυτή των προηγούμενων παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις, φορέων του λαϊκού κινήματος, οι αρμόδιοι ενώ κατανοούν το πρόβλημα, προφανώς δεν συγκινούνται αρκετά για να το επιλύσουν.

Απαιτούμε:

  • Την απόδοση σύνταξης στους συναδέλφους που έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία με βάση τις καταβληθείσες  εισφορές.
  • Την διαγραφή κάθε οφειλόμενης εισφοράς και των όποιων προστίμων».