Ανακοινώσεις

Χάνουν συντάξεις και περίθαλψη στον ΟΑΕΕ

Με γοργούς ρυθμούς δημιουργείται μια κατηγορία ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που ενώ συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους, λόγω οφειλών προς το Ταμείο, χάνοντας ταυτόχρονα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων είναι σημαντικός, όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 69χρονου, σήμερα, πρώην ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί μετά από 35 χρόνια ασφάλισης, στις 12/12/2010. Με σύνταξη 1.650 ευρώ, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε εισπράξει πάνω από 60.000 ευρώ. Δεν εισέπραξε όμως ούτε ευρώ, γιατί χρωστούσε στον ΟΑΕΕ 27.433,85 ευρώ. Η δυνατότητα ρύθμισης προβλέπει ότι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ μπορούν να συμψηφίσουν ποσό μέχρι 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων) με το ποσό 30 συντάξεων κατωτέρων ορίων, αφού πρώτα καταβάλλουν το ποσό πέραν των 20.000 ευρώ.

Το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός διμήνου, αλλιώς ο δικαιούχος χάνει και τη σύνταξη. Για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να υποβάλει ξανά αίτηση και να πληρώσει εξ ολοκλήρου οφειλές και προσαυξήσεις μέχρι τη μέρα της κατάθεσης αίτησης. Η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται ένα μήνα μετά απ’ την πληρωμή των συνολικών οφειλών, και με οριστική απώλεια των αναδρομικών.

Οσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους όρους της ρύθμισης οφειλών χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μένουν χωρίς φάρμακα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποκτήσουν βιβλιάριο απορίας απ’ την Πρόνοια.

Στη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αυτοαπασχολούμενους, που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ επιμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με εγκύκλιο της περασμένης βδομάδας (27/5/2014). Ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της Ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης. Μετά, αν δεν ανταποκριθεί, μένει ξεκρέμαστος.

 

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη 1/1/2014