Νέα

TO 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

 Άρθρο του ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΑΤΣΗ,

προέδρου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

στο «ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ»

Στις 12-13 Ιούνη 2015 θα γίνει το 8οΑπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην πόλη της Καβάλας. Γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους συνταξιούχους, καθώς έχουν γίνει «πρώτο θέμα» σε κάθε κουβέντα ειδικών και μη. Των …ειδικών που έχουν σαν λύση στο τσεπάκι τους ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων και γενικά του εργαζόμενου λαού.

 

Στο Συνέδριό μας παίρνουν μέρος 240 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 79 Σωματεία όλης της χώρας. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εκπροσωπεί περίπου 300.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, και μαζί με το ΤΑΕ 350.000. Οι συντάξεις τους είναι κάτω των 500 ευρώ για το 46% και κάτω των 600 ευρώ για το 60%.

Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ τα κόμματα που με εναλλασσόμενους ρόλους στις κυβερνήσεις της τελευταίας 25πενταετίας οργάνωσαν -και εκτέλεσαν- μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα, και σε όσα με αίμα και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Η επίθεση αυτή έφερε ριζικές ανατροπές σε όλα τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Οι επιλογές αυτές έχουν τη βάση τους στο ίδιο το σύστημα, όπου η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με τον ανταγωνισμό και έχει το κέρδος για θεό του. Το κέρδος, «που για να βγεί» προϋποθέτει τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δηλαδή των παιδιών μας και των εγγονών μας. Οι διαδοχικοί νόμοι της τελευταίας 25ετίας (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, Βρούτση) αλλά και τα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Γκρέμισαν δικαιώματα, μεθοδικά αύξησαν τα όριο ηλικίας, χειροτέρευσαν τους όρους συνταξιοδότησης. Μας έριξαν στον Καιάδα!

Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τους ένοχους που έφεραν τα Ασφαλιστικά Ταμεία σ’ αυτή την κατάσταση. Αναφέρεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, σε εκτεταμένες παρανομίες, π.χ συντάξεις-μαϊμούδες (που, όμως, όλες έχουν υπογραφή και σφραγίδα) με στόχευση να ενοχοποιηθεί ο λαός, να φορτωθούν τα βάρη στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους.

Μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές επέβαλαν οι κυβερνήσεις και στο χώρο της υγείας. Γνωστά είναι τα αποτελέσματα, «τα ζούμε στο πετσί μας», με την δημιουργία των ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, οι ασφαλισμένοι υποχρεώθηκαν σε βάρβαρα χαράτσια και περικοπές. Εξαιτίας του λουκέτου στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, μετά τη λειτουργία του ΠΕΔΥ, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν απ΄ την τσέπη τους 208,5 εκ. ευρώ τη διετία 2013-2014 ως συμμετοχή 15% στα ιδιωτικά εργαστήρια. Και, επί πλέον, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε με 1,18 δισ. ευρώ. Να πως χαρατσώνεται ο κοσμάκης στην ώρα της ανάγκης και πως δημιουργούνται τα ελλείμματα στο Δημόσιο. Γι’ αυτό και διεκδικούμε ένα καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα παρέχει δωρεάν -και χωρίς προϋποθέσεις- υπηρεσίες και περίθαλψη σε όλο το λαό.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, εμπλουτισμένο με όσα διαφαίνονται για την πορεία της νέας Κυβέρνησης, που μας υποψιάζουν για «μια από τα ίδια» γίνεται το συνέδριό μας. Η Συντοντιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ, που αποτελεί κατάκτηση του συνταξιουχικού κινήματος και εκπροσωπεί 2,5 εκ. συνταξιούχους, τοποθετείται ως εξής απέναντι και στη νέα κυβέρνηση: Θα την κρίνουμε, όπως και τις προηγούμενες, με βάση την πολιτική της και όχι από το πολιτικό πρόσημο και «τα λόγια της» .

Την χρονιά που πέρασε η ζωή των συνταξιούχων και των οικογενειών τους χειροτέρευσε δραματικά και κυριολεκτικά τσακίστηκε, δεχόμενοι επίθεση από την κυβέρνηση των μνημονιακών δυνάμεων. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες και μελάνη για να περιγράψει κανείς το δράμα που βιώνουν οι συνταξιουχικές και εργατικές οικογένειες. Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας και των Σωματείων μας σε όλη την χώρα, με οδηγό τις αποφάσεις της ΣΕΑ και τις κατευθύνσεις του αγωνιστικού κινήματος έδωσαν την μάχη του αγώνα σταθερά και ανελλειπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με το αγωνιστικό τμήμα για την απόκρουση και την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Η οργάνωση αυτής της πάλης πανελλαδικά, αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, παραστάσεις σε Υπουργεία, Περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες κ.λ.π. Η θετική δράση είναι παρακαταθήκη τόσο για το συνταξιοδοτικό όσο και τα άλλα αγωνιστικά κινήματα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τον εφησυχασμό την απογοήτευση και την μοιρολατρεία στο αγωνιστικό κίνημα.

Στην νέα Κυβέρνηση λέμε: Δεν θα δεχτούμε τα ψίχουλα. Παλεύουμε για την αποκατάσταση όλων των αδικιών που μας έχουν επιβληθεί από το 2009 με τους αντισυνταξιουχικούς νόμους και κάλυψη όλων των απωλειών μας.

Απαιτούμε την κατάργηση όλου του νομικού αντιασφαλιστικού πλαισίου μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων. Αμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Καμιά μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολογία της πλουτοκρατίας των ελλειμμάτων. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.