Νέα

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΑ: Κατάμεστες αίθουσες με «ουρές» συνταξιούχων

Προμήνυμα για μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα –στις 19.11.2018 και 20.11.2018, αντίστοιχα- αλλά και το «βούλιαγμα της πρωτεύουσας» με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15.12.2018, αποτελεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στις περιφερειακές συσκέψεις που οργανώνει η ΣΕΑ για την προετοιμασία τους.

Στις περιφερειακές συσκέψεις που έγιναν στην Κόρινθο, Πρέβεζα, Καρδίτσα, Πύργο, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κομοτηνή, Καλαμάτα και Λειβαδιά ήταν σχεδόν καθολική η συμμετοχή των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Σε όλες τις συσκέψεις κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση των συγκεντρώσεων, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός για τη στάση των συνταξιούχων όσον αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις –καθημερινά- αντιφατικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την τύχη των αιτήσεων που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα της διεκδίκησης αναδρομικών. Για παράδειγμα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ 1 (30.10.2018) ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος είπε οτι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις στον ΕΦΚΑ άνοιξε να διευκολύνει τον κόσμο, αλλά αυτές οι αιτήσεις θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, καθώς «αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων πρέπει να κριθούν ξανά από το ΣτΕ». Δηλαδή τι νόημα έχει η διευκόλυνση για τις αιτήσει,  όταν θα είναι χωρίς αντίκρυσμα;

Καταδεικνύεται δηλαδή, ότι οι σπασμωδικές κινήσεις αυτού του τύπου απ’ τη μεριά της κυβέρνησης γίνονται για να εγκωβίσουν τους συνταξιούχους και να μην προχωρήσουν στην πιο «αποτελεσματική αίτηση»: Τη συμμετοχή τους στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ με αίτημα: «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί».

Την  υλοποίηση αυτού του αιτήματος θα τη φέρει πιο κοντά η μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις της ΣΕΑ. Για παράδειγμα στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης (30.10.2018) –πέρα απ’ την πρωτοφανή συμμετοχή- ένα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν η παρουσία νέων συνταξιούχων μέσα απ’ τα σωματεία τους.

Την ίδια μέρα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ 1 ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και απαντώντας στο ερώτημα, αν θα ανασταλούν  ή αν θα αναβληθούν ή αν θα ακυρωθούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις απ’ την 1.1.2019, απάντησε ότι ο νόμος θα ακυρωθεί, χωρίς να προχωρήσεις σε λεπτομέρειες.

Στη Θεσσαλονίκη

Να δοθεί μαζική μαχητική απάντηση από τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση που προγραμματίζεται στις 19.11.2018, όπου θα πάρουν μέρος συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (30.10.2018) από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας.

  «Να δώσουμε άλλη μια μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή, αντεργατική, αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και τόνισε: «Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό» τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα των πρόσφατων αποφάσεων, όπου η κυβέρνηση απάντησε ότι θα δώσει χρήματα στους συνταξιούχους μόνο όταν αν τους επιτρέψουν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Παράλληλα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14.11.2018  γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο αγώνας είναι κοινός και όλοι υποφέρουμε κάτω από την ίδια λογική που υπηρετούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μια λογική που λέει μείωση του εργασιακού κόστους, εξαφάνιση των συντάξεων, για να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτή όμως η ανάπτυξη δεν είναι για μας. Εμείς θα παλέψουμε με κάθε τρόπο αυτό που παράγουμε να υπηρετήσει τις δικές μας ανάγκες».

Ο Γιώργος Κουτονίδης, Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ, ο οποίος στηλίτευσε τις κινήσεις από συγκεκριμένες δυνάμεις που ωθούν τους συνταξιούχους προς τις δικαστικές διεκδικήσεις, προκαλώντας θολούρα για να χαθεί το κύριο που είναι ο αγώνας ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου.

Στην Καρδίτσα

Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν όσα θεωρούν ότι αναίτια τους αφαιρέθηκαν και να μην επιτρέψουν νέες περικοπές συντάξεων και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του, διατράνωσαν συνταξιούχοι απ΄ όλη την Θεσσαλία σε σύσκεψη στην Καρδίτσα.

Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, ήταν πραγματικά κατάμεστη και αρκετοί από τους συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι τους ομιλητές αλλά και εκτός αιθούσης.

Κεντρικοί ομιλητές στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από Συνταξιουχικές οργανώσεις ολόκληρης της Θεσσαλίας, ήταν εκ μέρους της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ο Χρήστος Κολοβός και εκ μέρους της ΟΣΕ ΙΚΑ ο Παναγιώτης Πάλμος.

Στην Πρέβεζα

Η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας (24.10.2018) έγινε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και από άποψη συμμετοχής ήταν απ’ τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην περιοχή αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους  τα Διοικητικά Συμβούλια των συγκεντρωθέντων σωματείων Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας.

Αφού ακούστηκαν οι εισηγήσεις από το Λέανδρο Μάκα,  Β΄Γραμματέα της ΟΣΕ ΙΚΑ, τον Διονύση Σβορώνο, Γενικό Γραμματέα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και οι ομιλίες των αντιπροσώπων  οι συγκεντωμένοι κατέληξαν στα παρακάτω:

Να στηρίξουν τις συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15.12.2018. Να καλέσουν τους συνταξιούχους της περιοχής να στηρίξουν και να πάρουν μέρος στης κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τέλος καλούμε τους συνταξιούχους να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους να στηρίξουν το πρόγραμμα δράσης τους να πάρουν μέρος στης παραπάνω συγκεντρώσεις και να παλέψουν ενάντια στης αντιξιουχικές πολιτικές των  παλαιών και της νέας συγκυβέρνησης. Ενημερώνομε τους συνταξιούχους ότι για της τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για την μεταφορά θα δρομολογήσουν δωρεάν Λεωφορεία».

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Συγκέντρωση για το ΚΕΦΙΑΠ

Η Ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ακαρνανίας και το παράρτημα Αμφιλοχίας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας συγκάλεσαν σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής στην Αμφιλοχία στις 29.10.2018.

Η δημοτική αίθουσα «Τρομπούκη» γέμισε ασφυκτικά. Την εισήγηση για τα τρέχοντα ζητήματα έκανε ο Δημήτρης Αρσένης, πρόεδρος του σωματείου ΟΑΕΕ Ακαρνανίας ενώ αναλυτικά στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Γιώργος Δημητρουλής, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δ. Αρσένης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής υπογραμμίζοντας ότι τα κέντρα υγείας Αμφιλοχίας και Ινάχου υπολειτουργούν καθώς λείπει η απογευματινή βάρδια. «Φαίνεται πως εδώ στην περιοχή μας οι κάτοικοι δεν αρρωσταίνουν τα απογεύματα» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης έγινε αναφορά στα χρονίζοντα προβλήματα του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση με τη συμμετοχή όλων των συνταξιούχων της περιοχής  στο κέντρο της Αμφιλοχίας στις 7 Νοέμβρη 2018 με αίτημα την ολοκληρωμένη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ.

– Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας, καλούν σε ευρεία σύσκεψη στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.