Νέα

Συντεταγμένη πορεία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ πρός το 9ο Συνέδριό της

Στις 19.5.2016 συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου 4387 (ΦΕΚ Α’ 85) και να αποφασίσει για τις δραστηριότητες του συντονισμένου –με τα άλλα λαϊκά στρώματα- των συνταξιούχων ενάντια στο νόμο λαιμητόμο και τη φοροληστεία. Οι δραστηριότητες της ΣΕΑ θα είναι παράλληλες με την προετοιμασία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  για τη διεξαγωγή του 9ου Συνεδρίου της,  το οποίο θα γίνει στην Πάτρα στις 11 Ιούνη 2016.

 Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που έγινε στις 12 Μάη 2016 στην Αθήνα.  «Άμεσα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και μέχρι το δικό μας συνέδριο θα προχωρήσει σε ενημερωτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα» είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ,  Παντελής Τάτσης. «Σύντομα, πρόσθεσε, θα βρεθούν μπροστά μας οι επιπτώσεις απ’  το νόμο λαιμητόμο στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η 13η και η 14η σύνταξη ενσωματώνονται στις 12 συντάξεις. Δηλαδή η επαναφορά της 13ης σύνταξης έμεινε πιά μια υπόσχεση για το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΕΚΑΣ καταργείται και το αφορολόγητο μειώνεται. Το συντριπτικό χτύπημα στις συντάξεις θα έρθει με τον επανυπολογισμό της. Δεν πρέπει να ησυχάσει κανείς και ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τους αγώνες των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό και η ΣΕΑ έχει μπεί στο μάτι εκείνων των κέντρων που τους ενοχλεί η ενότητα του κινήματος των συνταξιούχων και ο συντονισμός του με το υπόλοιπο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας».

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης ενημέρωσε για την επιχείρηση διεμβολισμού της ενότητας του κινήματος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ –αλλά και γενικότερα της ΣΕΑ- με την οικονομική ενίσχυση του λεγόμενου Δικτύου, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του ΟΑΕΕ (Αναλυτικό ρεπορτάζ για αυτή την εξέλιξη υπάρχει σε προηγούμενες αναρτήσεις του site).

Ρεαλισμός στην υπηρεσία των …αντιπάλων!

Ο Π. Τάτσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα ΟΑΕΕ νομού Χανίων Νικολάου Κουκουράκη, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και στάλθηκε στο «Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ» για αναδημοσίευση.

Στην επιστολή του, με τίτλο «Τι ζητάμε, τι διεκδικούμε;» ο Ν. Κουκουράκης, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής: « Οι συνδικαλιστές πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένα για τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν εργαζομένους και συνταξιούχους. Αποφάσεις για να επανέλθουν οι συντάξεις μας στα επίπεδα του 2010, 13η και 14η σύνταξη, εδώ και τώρα, δεν είναι ρεαλιστικές, αφού όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αφού τα χρήματά μας ήταν στις τράπεζες άτοκα και μετά το κούρεμα των ομολόγων χάσαμε το 50% της αξίας τους».

«Απορρίπτουμε κάθε έκπτωση στα αιτήματά μας γιατί τα έχουμε πληρωμένα διπλά και τριπλά, είπε ο Παντελής Τάτσης. Αν υιοθετηθούν τέτιες απόψεις, τότε δεν χρειάζονται αντίπαλοι. Ένας απ΄ τους καλύτερους τρόπους αφοπλισμού του διεκδικητικού κινήματος είναι να λές: “Κόψε 100 ευρώ απ’ αυτόν που παίρνει σύνταξη 1400 ευρώ για να τα δώσεις σε αυτόν που παίρνει 400 ευρώ” . Ή αυτά που λένε κάποιοι νεαροί που τους ξαμολάνε και δαιτυμπανίζουν : “Δουλεύω για να πληρωθούν οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων” . Αυτά δεν ισχύουν. Τις αιτίες για την κατάσταση στα ταμεία περιέγραψε, μεταξύ των άλλων, και ο νύν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με άρθρο στην “Αυγή” στις 6.5.2007. Με αφορμή το σκάνδαλο με τα λεγόμενα –τότε- δομημένα ομόλογα ο νύν αντιπρόεδρος, μεταξύ των άλλων σημείωνε:  “ Το πιο κρίσιμο βεβαίως ζήτημα είναι η αποκατάσταση των ταμείων και η προστασία τους από βεβαιωμένες ή ενδεχόμενες ζημίες. Πέραν των όποιων δικαστικών διεκδικήσεων η λύση εδώ είναι πολιτική και συνίσταται στην επαναγορά των σύνθετων προϊόντων από τους εκδότες τους, εφόσον τα ταμεία το επιθυμούν και η αντικατάστασή τους με τίτλους σταθερού εισοδήματος ή ρευστά.” Απ’ την πολιτική θέση λοιπόν που βρίσκεται ας δώσει και την ανάλογη πολιτική λύσης».

Διάλυση των δημόσιων δομών υγείας

Στις τοποθετήσεις τους οι σύμβουλοι κατήγγειλαν την πολιτική της συγκυβέρνησης και συντάχτηκαν με τις επιλογές της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού η ενότητα του κινήματος των συνταξιούχων.

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν τη  δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ –και νύν του ΠΕΔΥ- άδειασαν αναφέρθηκε από όσους μίλησαν για αυτό το θέμα. Στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της επαρχίας, γίνεται πανζουρλισμός. Ένας σύμβουλος ανέφερε το εξής περιστατικό σε επαρχιακό νοσοκομείο: «Είχα προγραμματισμένο ραντεβού. Κι όταν μπήκα στο ιατρείο ο γιατρός με ρώτησε:

-Μα δεν τα είπαμε;

-Όχι,γιατί δεν με εξέτασες (!) του απάντησα.

-Με συγχωρείς ανθρωπέ μου. Έχω θολώσει γιατί έχω εξετάσει σαράντα ασθενείς απ’ το πρωί (!!)».

 Η πρόσβαση τελικά στις υπηρεσίες υγείας συνοδεύεται από άγρια χαράτσια στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα δημόσια πιά νοσοκομεία με τους περιορισμούς Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας σε συνάρτηση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων με επιχειρηματική λογική.

Στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εγκρίθηκαν ομόφωνα (30 ψήφοι) ο διοικητικός απολογισμός για το 2015 και ο προϋπολογισμός για το 2016. Τον οικονομικό απολογισμό ψήφισαν 27 σύμβουλοι και τον καταψήφισαν τρείς σύμβουλοι.

Ιστορία των συνεδρίων

Στο 9ο Συνέδριο θα πάρουν μέρος περισσότεροι αντιπρόσωποι από αυτούς που πήραν μέρος στο 8ο Συνέδριο, όπως ανέφερε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρίστος Κολοβός στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας στις 12.5.2016. Στο 8ο Συνέδριο πήραν μέρος 197 από 240 εκλεγμένους αντιπρόσωπους, που εκπροσωπούσαν 61 από τα 79 σωματεία της δύναμης της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Από την άποψη της ιστορικής συνέχειας το Συνέδριο στην Πάτρα είναι το 9ο Συνέδριο μετά την ενοποίηση των ταμείων του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η ενοποίηση των ταμείων είχε ως αποτέλεσμα το ενωτικό συνέδριο της ΠΟΣ-ΤΕΒΕ και της ΠΟΣ-ΤΣΑ, που έγινε στην Αθήνα και καταχωρήθηκε ως 34ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Δηλαδή το 34ο Συνέδριο συμπίπτει με το συνέδριο της ΠΟΣ-ΤΕΒΕ, που είχε «αύξοντα αριθμό 34». Όμως για την ΠΟΣ-ΤΣΑ ο αύξων αριθμός των Συνεδρίων-Γενικών Συνελεύσεων ήταν 88.

Έτσι ως 1ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αριθμείται πλέον το Συνέδριο της 29-30 Μάη 2008 που έγινε στην Αθήνα και ως 2ο το Συνέδρο που έγινε, επίσης στην Αθήνα στις 23-24 Μάη 2009. Το 3ο έγινε στη Λαμία (2010), το 4ο στην Αθήνα (2011), το 5ο στην Κατερίνη (2012), το 6ο στη Φλώρινα (2013), το 7ο στην Αθήνα (2014), το 8ο στη Καβάλα (2015) και το 9ο θα γίνει στην Πάτρα.