Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Παράσταση στο υπουργείο Εργασίας στις 16 Σεπτέμβρη 2016

 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ οργανώνουν συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 για να απαιτήσουν την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων.

Η συγκέντρωση θα γίνει Πλατεία Κλαυθμώνος στις 9 π.μ. Στο κάλεσμά τους πρός τους συνταξιούχους όλων των ταμείων οι ΣΣΟ τονίζουν:

«Θα απαιτήσουμε την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων από τις αντισυνταξιουχικές – αντιλαϊκές πολιτικές. Οι συνταξιούχοι δεν είναι πρόβατα για σφαγή στη ποδιά των επιχειρηματικών μεγαλοσυμφέροντων, όπως θέλουν να τους θεωρούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Μας τσακίζουν κάθε μέρα χωρίς σταματημό. Χωρίς σταματημό πρέπει να είναι και ο αγώνας μας για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή γεράματα που φροντίζαμε όσα χρόνια δουλεύαμε. Τις συντάξεις δεν μας τις χάρισαν. Τις έχουμε προπληρωμένες».

 Αντισταθμιστική κοροϊδία για το ΕΚΑΣ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 2909/2016) η κοινή απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θ. Φωτίου, του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τα «αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης του ΕΚΑΣ».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση ως έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κατ΄έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ.

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016,όπως ισχύει, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Από 1-8-2016 έως 31-12-2016, σε όλους όσοι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ και άνω μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

* Επίσης δημοσιεύτηκε και η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών (ΦΕΚ Β’ 2401/2016) για τον «Καθορισμό δικαιολογητικών και λοιπών αναγκαίων λεπτομερειών για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων».