Νέα Υγεία

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Να μπεί φραγμός στον εξευτελισμό της υγείας

Την απόφασή τους να βάλουν φραγμό στον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συντελείται μέσα απ’ την εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι της Αττικής με την ογκώδη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τη μαχητική πορεία στο υπουργείο Υγείας στις 25 Μάη 2018.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν τα σωματεία των συνταξιούχων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων. Οι συνταξιούχοι μετά τις ομιλίες στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ξεκίνησαν την πορεία τους με παλμό πρός το υπουργείο Υγείας. Δεν σταμάτησαν, παρά τη ζέστη, ούτε στιγμή τα συνθήματά τους, όπως: «Δόστε λεφτά για την υγεία, κάτω τα χέρια με τα νοσοκομεία».Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας προχωρούσε στην αρχή της οδού της 3ης Σεπτεμβρίου, η ουρά  της βρισκόταν ακόμα στο τέλος της οδού Αθηνάς. Δηλαδή είχαν «περικυκλωθεί» η Ομόνοια και το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ της πλατείας Πανεπιστημίου, Πατησίων και Σταδίου. Ανάμεσά τους κι ο 96χρονος Παναγιώτης Βαβουγιός, πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ. Κι όταν η πορεία «απλώθηκε» στην οδό της 3ης Σεπτεμβρίου φάνηκε η μεγάλη συμμετοχή στη διαμαρτυρία. Άλλωστε οι συνταξιούχοι κατέλαβαν σε πυκνή διάταξη όλο το δρόμο της Αριστοτέλους μπροστά στο υπουργείου Υγείας.

Μια διαδηλώτρια έπαθε λιποθυμικό επεισόδιο. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από δικυκλιστές του ΕΚΑΒ,   μεταφέρθηκε εντός του κτιρίου στο υπουργείο Υγείας και αποχώρησε.

Υπολογίζουν τους αγώνες παραδέχτηκε ο Πολάκης

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Μετά από περίπου μια ώρα ο Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης. «Δεν υπάρχει, είπε, περίπτωση να λυθεί κάποιο πρόβλημα χωρίς αγώνα. Κι αν λυθεί κάτι θα ‘ναι με τον αγώνα του λαού. Όσο περισσότεροι βγούμε στις πλατείες και στους δρόμους, όσο περισσότερο πιέσουμε, αυτό θα είναι το γιατρικό, θα είναι η λύση. Αυτοί που δεν είναι εδώ πρέπει να πειστούν. Εμείς που είμαστε  εδώ είμαστε πεισμένοι και αποφασισμένοι. Και μείς που συζητάμε “απάνω” και σείς που περιμένετε “κάτω”. Αυτός ο αγώνας είναι καθαρός αγώνας και μπορεί να τους στεναχωρεί ορισμένους. Στεναχωρεί κάποιους που δέχονται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να κυβερνάνε. Είναι κυβερνήσεις που αυτοπροσδιορίζονται δεξιές, κεντρώες, αριστερές, σοσιαλιστικές. Αυτό δεν τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί όμως αν βρεθεί ο συνταξιούχος στο δρόμο. Αν βρεθούν μαζί –παρά τις διαφορές τους- ο αριστερός με το δεξιό, με τον απολίτικο, με το χριστιανό με το μουσουλμάνο. Είμαστε όλοι εδώ και θα δυναμώσουμε περισσότερο τον αγώνα γιατί σε όλους κόβουν τα φάρμακα, τις συντάξεις,  την υγεία και όλα τα δικαιώματά μας. Αυτός είναι ο δοκιμασμένος δρόμος και αυτόν φοβούνται. Μάλιστα σε μια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε: “Πράγματι υπολογίζουμε τους αγώνες του λαού”. Και δεν μπορούν να μην τους υπολογίσουν. Και θα τους υπολογίσουν ακόμα περισσότερο όταν δυναμώσουμε κι όταν δώσουμε τη μάχη πιο αποφασιστικά, γιατί αυτό έχουμε μπροστά μας: Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να μην εφαρμοστούν οι θανατηφόρες πολιτικές τους. Αν εφαρμοστούν θα μας τσακίσουν και θα μας πάρουν πίσω, όχι μόνο από μας, ό,τι κατακτήσαμε αλλά και από τα παιδιά μας που έρχονται από πίσω. Θέσαμε ξανά το ίδιο υπόμνημα στον κ. υπουργό και του υπογραμμίσαμε ότι “δεν πάει άλλο” με τις περικοπές στις συντάξεις, ούτε και με αυτά που έρχονται στην υγεία με τα φάρμακα, τους γιατρούς κλπ. Μας είπε τα εξής: “Η κυβέρνηση βρήκε μια κατάσταση πάρα πολύ άσκημη” –γνωστό αυτό- “αναγκάστηκε να κάνει ένα συμβιβασμό και να υποστεί μια ήττα σ’ αυτό βεβαίως και να ψηφίσει κακά μέτρα, αλλά στη συνέχεια ο λαός την εμπιστεύτηκε”. Ο λαός την εμπιστεύτηκε αλλά τα κακά μέτρα μένουν και “θα εφαρμοστούν” για το λαό, όπως λέει. Δεύτερο δεν “μπορεί να μας αποκαλύψει τώρα”. Μπορεί να μας πεί ότι “βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι προηγούμενα στα ζητήματα που αφορούν την υγεία”, αλλά δεν μπορεί να μας αποκαλύψει τώρα ακριβώς ζητήματα που έχουν σχέση και με τις συντάξεις και με την υγεία. Αυτά θα μας τα αποκαλύψει η κυβέρνηση όταν τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση και η έξοδος απ’ τα μνημόνια. Εμείς ξέρουμε όμως ότι μέχρι το 2023 για μας προβλέπονται καινούργια μέτρα, παρότι αυτοί μιλούν για “καθαρή έξοδο” και το “τέλος των μνημονίων”.

Συνάδελφοι να είμαστε στο δρόμο του αγώνα. Να είμαστε πιο αποφασιστικά κοντά στα σωματεία μας. Να έχετε εμπιστοσύνη σε όσα σας λένε τα σωματεία. Κι αν δεν εφαρμοστούν  κάποια μέτρα που μπορεί να απαλύνουν την κατάσταση, θα είναι κάτω απ’ την πίεση του αγώνα. Αλλά εμείς δεν ζητάμε μόνο την απάλυνση. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστούν τα καταστρεπτικά μέτρα που έρχονται. Και δεν τα παίρνει πίσω, παρά το τι λέει ο ένας υπουργός σήμερα και το άλλο ο άλλος υπουργός αύριο. Εμείς έχουμε και μια εμπειρία: Ξέρουμε τον “κακό” και τον “καλό” αστυνομικό και δεν πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Οπότε ο αγώνας μας συνεχίζεται. Με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη 2018 και τη δικέμας περιφερειακές συγκεντρώσεις μέχρι τη μεγάλη συγκέντρωσή μας στην Αθήνα στις 19 Ιούνη 2018».

Και ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε: «Να το ξέρετε καλά. Μας παίρνουν υπόψιν τους. Μας μετρούνε. Και να πούμε καθαρά στους συναδέλφους που δεν είναι εδώ: “Θέλεις τη σύνταξή σου;”. “Ναί”. “Τη ζητάς;”. “Ναι”. Ε, τότε στο δρόμο. Εάν δεν παλέψεις στο δρόμο, εάν δεν αγωνιστείς, τα πράγματα θα γίνουν, σε λίγο χειρότερα. Παρότι μπορεί να γίνουν και κάποιες προσλήψεις γιατρών και να διαχειρίζονται κάποια φάρμακα διαφορετικά η κατάσταση θα παραμένει και τα μέτρα θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αυτό πρέπει να γίνει συνάδελφοι: Να δυναμώσουμε τον αγώνα και εμείς που είμαστε εδώ να μεταδώσουμε αυτό το πνεύμα της ενότητας και της αγωνιστικότητας στους συναδέλφους που δεν είναι εδώ. Να πειστούν. Να νικήσουν το φόβο και τη θανατηφόρα λογική του “δεν γίνεται τίποτε”. Να είμαστε κοντά στα σωματεία και ενωμένοι στους αγώνες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Οι ομιλίες

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης άνοιξε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων. «Οι συνταξιούχοι, είπε, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο δρόμο για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της υγείας, που μετά τις μνημονιακές κρατήσεις έχει καταπέσει σε επίπεδα που δεν φανταζόμαστε. Το υπέρτατο αγαθό της  υγείας το μετέτρεψαν σε εμπόρευμα. Οι συνταξιούχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε το γιατρό και τα φάρμακα. Το αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μιλά για τις αιτίες που οδηγούν σε αυτό».  Και ο Χρ. Μπουρδούκης κατέληξε: «Οι ευαίσθητοι τομείς της υγείας, της παιδείας, της φροντίδας για τα παιδιά και την Τρίτη Ηλικία και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι υποχρέωση του κράτους και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ,  στο χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Είμαστε αντίθετοι με αυτή την πολιτική γιατί “δεν πάει άλλο”». 

«Χιλιάδες συνταξιούχοι μένουν αβοήθητοι για τις υγειονομικές τους ανάγκες» επισήμανε ο Σωτήρης Ραφτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σιδηροδρομικών, ζήτησε την επάνδρωση των δημόσιων δομών με το απαραίτητο προσωπικό.

Ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑΕΑ-ΕΦΚΑ είπε οτι οι συνταξιούχοι πληρώνουν τέσσερα δίς. ευρώ το χρόνο για εισφορές υγείας, η οποία κατάντησε εμπόρευμα στους κερδοσκόπους.Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, στο χαιρετισμό του είπε: «Αποτελεί καθημερινή έκφραση η ευχή: “Την υγειά μας να ’χουμε”. Αλλά για να έχεις υγεία χρειάζονται, φάρμακα, γιατροί και νοσοκομεία, που αν δεν τα έχεις την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται τίποτε από εκεί και πέρα. Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι ισχυρά διεθνή επενδυτικά funds προχωρούν σε εξαγορές μεγάλων ιδιωτικών μονάδων υγείας στη χώρα μας. Γιατί το κάνουν; Μήπως αυτά τα κοράκια μυρίστηκαν κέρδη από εκεί που υποφέρουμε εμείς στην ώρα της ανάγκης; Εμείς δίνουμε τον δίκαιο αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών μας στην υγεία, τη βελτίωση των συντάξεων και την απόκρουση της φοροληστείας. Ο πρωθυπουργός κάθε τόσο διατυμπανίζει με τα προπαγανδιστικά σπότς: “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”. Δηλαδή δεν είναι δίκαιο να δοθούν και οι πληρωμένες από ετούτο τον κόσμο συντάξεις;  Γιατί δεν γίνονται πράξη κι αυτές; Μας λένε ακόμα “σπεύδετε βραδέως” και μην “τρομοκρατείστε”. Το “βραδέως” είναι φυσιολογικό. Αλλά απ’ τους τρομοκράτες ποιός θα τους “τρομοκρατήσει;”. Ακούμε επίσης και για μαθήματα  “αυτοάμυνας” απ’ τους κλέφτες. Αλλά απ’ τους κλέφτες με το νόμο ποιός θα μας προστατέψει;  Η χρονιά που διανύουμε θα είναι κρίσιμη τόσο για μάς όσο και για τα παιδιά μας. Γιατί θα αφήσει το στίγμα για το τι “θα μείνει”  για μας και το τι “θα παραλάβουν” τα παδιά μας. Εμπρός στον αγώνα και για μάς και για τα παιδιά μας».

Τέλος στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης. Παραυρέθηκαν η Λουϊζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ,  και ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Το υπόμνημα στο υπουργείο υγείας

Η ΣΕΑ έστειλε επιστολή πρός τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στις 21.5.2018 με την οποία ζητούσε συνάντηση μαζί του. Την επιστολή συνόδευσε και με το υπόμνημα που είχε παραδόσει στο υπουργείο Υγείας στις 21 Νοέμβρη 2017.

 Στην επιστολή της πρός τον Ανδρέα Ξανθό η ΣΕΑ αναφέρει:

«κ. Υπουργέ

            Όπως γνωρίζετε από τα υπομνήματα που σας έχουμε κοινοποιήσει κατά καιρούς, αλλά και από τα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, λόγω των περικοπών σε υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται ανελλιπώς έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η ζωή κόλαση για χιλιάδες συνταξιούχους και φτωχά – λαϊκά στρώματα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

            Και επειδή η κατάσταση αυτή ξευτιλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αποφασίσαμε να βγούμε για άλλη μια φορά στο δρόμο του Αγώνα και να απαιτήσουμε πρώτα απ’ όλα τον σεβασμό των ανθρώπων που ξόδεψαν ολάκερη ζωή δουλεύοντας και πληρώνοντας ώστε να έχουν τα στοιχειώδη στο γέρμα της ζωής τους. Να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων που σας έχουμε κοινοποίηση με παλιότερα υπομνήματα μας η συγκέντρωση μας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25/5/2018 και ώρα 10π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο σας και θα θέλαμε να δεχτείτε αντιπροσωπεία των οργανώσεων μας ώρα 11:30 για απαντήσεις στα αιτήματα μας».

Στο υπόμνημα της 21 Νοέμβρη 2017 αναφέρονται τα εξής: «Οι  συνταξιούχοι και οι συνδικαλιστικές τους Οργανώσεις βρίσκονται για μια ακόμα φορά στους δρόμους, διεκδικώντας για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ότι σε όλη τους την ζωή πλήρωσαν και δεν το χρωστούν σε κανένα δανειστή.

Για μια ακόμη φορά σε συνέχεια κινητοποιήσεων και υπομνημάτων προς όλες τις κυβερνήσεις και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι θανατηφόρες πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων και του λαού, στον τομέα τη Υγείας­ ­– Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί σε υπομνήματά μας θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών σε υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται στην ίδια λογική, με αποτέλεσμα τα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα να επιβαρύνονται με έξοδα για την υγεία τους βάζοντας βαθιά το χέρι στη συνήθως άδεια τσέπη τους.

κ. Υπουργέ

 Από την τελευταία μας συνάντηση μετά από κινητοποίηση μας, η κατάσταση χειροτερεύει σε ότι τότε είχαμε αναφερθεί.

Συγκεκριμένα:

Το πακέτο της περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα είναι υποβαθμισμένο και καρκινοβατεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Στο ΕΣΥ:

–   Νοσοκομεία έχουν κλείσει και συρρικνωθεί.

– Γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αποδεκατιστεί.

–  Μ.Ε.Θ. στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να είναι ανενεργές, είτε από έλλειψη προσωπικού είτε άλλων αιτίων.

– Νοσοκομεία με τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό καθώς και σε υλικές προμήθειες.

– Οι καθυστερήσεις σε εισαγωγές μεγάλες.

– Στα εξωτερικά ιατρεία κυριολεκτικά στοιβάζονται σε πολύωρες αναμονές όσοι έχουν ανάγκη για εξέταση καθώς και μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον γιατρό.

– Στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τις χαμηλές υποδομές και τις ελλείψεις καθώς και στα ζητήματα της μεταφοράς των ασθενών ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις.

Οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τα φάρμακα με συμμετοχή σε τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που ο ΕΟΠΥΥ ορίζει.

Είμαστε σε πλήρη αντίθεση και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας διαβάζοντας τα στοιχεία του προσχεδίου το κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που προβλέπει νέα μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 350 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, καθώς νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία για την με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας των γιατρών και την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων.

Έχουμε και πάλη μείωση του αριθμού των επισκέψεων ασθενών σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση, την αύξηση δηλαδή των ασθενών που θα πληρώνουν από της τσέπη τους 10κάρικα και 20σάρικα.

Όλα αυτά οδηγούν στην λογική όποιος έχει χρήματα και πληρώνει θα ζήσει οι άλλοι στον καιάδα.

Απαιτούμε τώρα λύσεις:

·         Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

·         Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν, των εξεταστριών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

·         Παντού λειτουργία των κέντρων υγείας σε 24ωρη βάση.

·         Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.

·         Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσηλεία παντού.

·         Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

·         Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

·         Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία».