Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Διεκδικούν στο ακέραιο παλιές και νέες περικοπές

Τη δική τους αγωνιστική αξιολόγηση έκαναν οι συνταξιούχοι με τη δεύτερη –μετά τη Θεσσαλονίκη (13.6.2017)- πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 15.6.2017. Διαδήλωσαν οτι διεκδικούν την αποκατάσταση των απωλειών απ’ τις παλιές και τις νέες περικοπές όλων των κυβερνήσεων, που υποταγμένες στις εντολές των δανειστών οδηγούν την ελληνική κοινωνία στη φτωχοποίηση.

Η επόμενη πανσυνταξιουχική κινητοποίηση θα γίνει στις 21 Ιούνη 2017 στο Ρέθυμνο, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, και θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Συγκέντρωση θα γίνει και στη Λέσβο, στις 16.6.2016, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43) και θα ακολουθήσει πορεία.

Στη συγκέντρωση στις 15.6.2017 στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης στις 10:00 π.μ. –που οργάνωσε η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Νομικών (ΠΣΣΝ) πήραν μέρος συνταξιούχοι απ’ τη Στερεά Ελλάδα, την Αιτωολοακαρνανία, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική.

Απ’ την οδό Αθηνάς οι συνταξιούχοι ξεχύθηκαν ορμητικό ποτάμι στη Σταδίου με συνθήματα: «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Τσίπρα και Καμένε ακούστε το καλά, αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά» και «Τα αντίμετρά σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Το σύνθημα «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σάς που τώρα κυβερνάτε» αφιέρωσαν οι συνταξιούχοι στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όταν έφτασαν μπροστά σε αυτό. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο ύψος παλιάς Βουλής, τότε η ουρά της πορείας «έμπαινε» στην Ομόνοια. Κι όταν οι πρώτοι συνταξιούχοι έφτασαν μπροστά στην εξέδρα στο Σύνταγμα, οι τελευταίοι συνταξιούχοι ήταν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης με αναφορά στο Γιουρογκρούπ, που γινόταν στις Βρυξέλες : «Ξέρουμε, είπε, οτι σε προηγούμενα Γιουγκρούπ συζήτησαν με τους τοκογλύφους για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ε, αυτό θα το επαναλάβουν και σήμερα. Είναι γνωστά. Θα επιβάλουνε τη φτωχοποίηση στην Ελληνική κοινωνία. Όταν συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 20 Γενάρη 2017, του δηλώσαμε ότι είμαστε πιο ανήσυχοι από όσο πρίν τη συνάντηση. Και τούτο γιατί όλα τα εργαλεία που έφτειαξαν οι προηγούμενοι για να μας φτάσουν μέχρις εδώ, έμειναν ανέπαφα. Γι’ αυτό και στη “δική μας αξιολόγηση” λέμε: Μόνο με τον αγώνα μας κερδίσαμε ότι κατακτήσαμε. Και μόνο με τον αγώνα μας θα αποκατασταθούνε αυτά που μας πήρανε.

Ακούγαμε στα κανάλια τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε:  “Δεν θα προχωρήσουμε στη 12η περικοπή των συντάξεων”. Αισίως φτάσαμε στην 26η περικοπή των συντάξεων με το 4ο μνημόνιο. Κι έχουν πολλούς τρόπους να φτάνουν στις περικοπές. Έχουν εργαλεία όπως οι εισφορές στον  κλάδο υγείας και η φορολογία. Κάποτε υπήρχαν συντάξεις της προκοπής. Σήμερα αυτές κατάντησαν στο ένα τρίτο. Και δεν έχουμε καμμιά αυταπάτη, ότι θα σταματήσουν. Η κατάσταση πάει προς το χειρότερο.

Ο αγώνας μας θα είναι συντονισμένος, γιατί εκεί μόνο υπάρχει η διέξοδος για μάς. Είπαμε πολλές φορές “ ως εδώ και μη παρέκει”. Τώρα λέμε:  “Βγάλτε απ’ τα μυαλά σας και κάτω τα χέρια σας απ’ τον συνταξιούχο”. Τον φτωχοποιήσατε μαζί με τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Παλιότερα λέγαμε ότι “ο άλλος δουλεύει ήλιο με ήλιο”. Τώρα δουλεύουν “ήλιο με νύχτα” γιατί τα τετράωρά τους έγιναν 16ωρα. Τους νέους τους προορίζουν για δούλους και τους συνταξιούχους για τον Καιάδα. Γι’ αυτό και μεις στη “δική μας αξιολόγηση” λέμε: “Είναι ντροπή σε αυτή την κυβέρνηση που κυβερνάει για να διαχειρίζεται την έσχατη φτώχεια”. Είναι η πολιτική να πληρώνει ο φτωχός για το φτωχότερο, μέχρι να γίνει κι αυτός φτωχότερος. Ο αγώνας μας δεν πάει χαμένος. Ξέρουμε τι κερδήθηκε με τη συνέχεια του αγώνα μας. Με τον αγώνα μας και πάλι θα τους στριμώξουμε. Με το “σφίξιμο” και την πίεση βγαίνει το λάδι. Έτσι θα πάμε ως αγωνιστικό κίνημα μαζί με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και όλο αυτόν τον κόσμο που θίγεται απ’ αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Τα συνθήματά μας τα λένε όλα: “Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση”. Συνεχίζουμε πανελλαδικά και τοπικά. Οι τοπικές ΣΕΑ να γίνουν το κύταρρο και το αποκούμπι για τον αγώνα μας».

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί. Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου τόνισε: Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Ευθύνη γι’ αυτό έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Στους αγώνες μας βρίσκεται η ελπίδα. Ο Τάσος Γεωργιάδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ υπογράμμισε ότι το δίκιο των συνταξιούχων είναι υπεράνω όλων και ζήτησε να γίνει ανακεφαλαίωση των ταμείων, όπως έγινε και στις τράπεζες. Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η Ενότητα» ανέφερε ότι τέσσερις απ’ τους δέκα συνταξιούχους ζούν με συντάξεις κάτω των 500 ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Γιώργος Βρανάς κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 24.6.2017. Η Γωγώ Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου υπογράμμισε πως είναι ντροπή να υποχρεώνουν τους συνταξιούχους να βγαίνουν στους δρόμους.

Ξεκινώντας την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των συνταξιουν χικών οργανώσεωστους πληγέντες από το σεισμό της Λέσβου και κάλεσε τους τοπικούς συλλόγους των συνταξιούχων να συνδράμουν όπως μπορούν.

«Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις υπόλοιπες παροχές. Ολα αυτά τα έχουμε πληρώσει μια ζωή με το αίμα μας. Εμείς δεν τα δανειστήκαμε. Τα δουλέψαμε. Δεν είναι μόνο οι περικοπές που επέβαλαν. Στρατηγικός τους στόχος είναι να εξολοθρεύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση», είπε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση πλασάρει ως «αντίμετρο» τη ρύθμιση του χρέους, λέγοντας ότι «ρύθμιση έκαναν και οι προηγούμενοι, αλλά κούρεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων, χρόνια λεηλατούσαν τις εισφορές μας και τις μετέτρεψαν σε θαλασσοδάνεια προς το κεφάλαιο. Η ρύθμιση του χρέους δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε πίσω τις συντάξεις μας. Αλλά και η αντιπολίτευση η σημερινή, δεσμεύεται και αυτή ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα στο ακέραιο, αν γίνει κυβέρνηση». Ο ομιλητής κάλεσε τέλος στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιούνη.

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών & Υπαλλήλων Προσωπικού Εφημερίδεων, του Συλλόγου συνταξιούχων ΗΛΠΑΠ, της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πρωτοβουλίας  Αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης παραυρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και Χρήστος Κατσώτης, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο.

Το υπόμνημα στον πρωθυπουργό

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων στα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το υπόμνημα κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ ως Αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«κ. Πρωθυπουργέ,

Κυρίες, Κύριοι Εκπρόσωποι των Κομμάτων,

Οι Συνταξιουχικές οργανώσεις από το έτος 2009 έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές, σε όλη την χώρα, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές –  αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του λαού.  Οι περικοπές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα στις συντάξεις μας, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές μας παροχές είναι άδικες, καταστρεπτικές και θανατηφόρες. Τα ταμεία μας τα λεηλάτησαν το κράτος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών και όχι οι συνταξιούχοι. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στο Υπόμνημά μας που στις 20.1.17, επιδώσαμε στον κ. Πρωθυπουργό. Το κοινοποιούμε και σε εσάς με τα αιτήματα μας τα οποία παραμένουν στο ακέραιο.

Σε εκείνη την συνάντηση ο κ. Πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων, μας έδωσε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι, δεν θα μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις μας και ότι θα αντιμετωπισθούν και ορισμένα επείγοντα ζητήματα των συνταξιούχων. 

Μετά από λίγο καιρό η υπόσχεση αυτή αποδείχθηκε ότι καμιά σχέση δεν είχε με την αλήθεια, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες καταστροφικές περικοπές, με βάση τον νόμο 4387/16 και τον νέο νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα 4472/17, με την εφαρμογή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, την αβάσταχτη φορολογία, τους αυτόματους κόφτες, με βάση τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Συνταξιουχικές μας οργανώσεις πραγματοποίησαν σε όλη την χώρα 35 συγκεντρώσεις και 20 στην Αττική, τρείς πανελλαδικές συγκεντρώσεις, στην Θεσσαλονίκη 13.6.17, σήμερα στην Αθήνα, στις 21.6.17 στην Κρήτη. Από παντού έρχεται η καταδίκη όλων των συνταξιούχων για τις αντισυνταξιουχικές, αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Το υπόμνημα  με τα αιτήματα που καταθέσαμε στον κ. Πρωθυπουργό είναι προς διεκδίκηση στο ακέραιο. (σας το επισυνάπτουμε).

Κάνουμε γνωστό σε όλους ότι, τα αιτήματά μας είναι δίκαια, τις συντάξεις μας, τα δικαιώματα, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και το αίμα της ζωής μας και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας ότι μας έχει άδικα αφαιρεθεί, δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή γιατί δεν δανειστήκαμε αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες μας τόσο για εμάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που προορίζονται για δούλοι χωρίς συμβάσεις, ωράρια εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, υγεία».