Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Δεν συζητούν νέες και δεν αποδέχονται παλιές περικοπές στις συντάξεις

Κατηγορηματικό και δυναμικό «ΟΧΙ» στο νέο σφαγιασμό των συντάξεων που σχεδιάζουν το κουαρτέτο με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», καθώς και μήνυμα πως δεν παραιτούνται από όσα τους έχουν αφαιρεθεί, έδωσαν χιλιάδες συνταξιούχοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε στις 4 Απρίλη 2017 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων (ΠΣΣ) Νομικών.  Οι συνταξιούχοι «πολιόρκησαν» το υπουργείο Εργασίας για περισσότερο από δυό ώρες, ενώ αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, καθώς η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ήταν –μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο– στις Βρυξέλες για τις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους. «Κάναμε, είπε, καθαρό ότι εμείς απ’ τη μεριά μας δεν μπορούμε να δεχτούμε καμμιά περικοπή στις συντάξεις μας και θα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν περικοπές, σαν κι αυτές τις θανατηφόρες που έρχονται, και θα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος οτι μας αναλογεί. Για το κύριο θέμα της περικοπής των συντάξεων ο κ. υφυπουργός απάντησε ότι πράγματι επαναδιαπραγματεύονται τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά. Δηλαδή επαναδιαπραγματεύονται μια πολύ μεγάλη, τεράστια και θανατηφόρα περικοπή, παρά τα όσα μας έλεγαν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαβεβαίωνε την αντιπροσωπεία των συνταξιουχικών οργανώσεων στη συνάντηση στις 20 Γενάρη 2017 οτι δεν θα περικοπεί καμμία σύνταξη. Όσα ψέμματα ακούσαμε απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε φορά που μας έλεγαν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις μας, τα ακούσαμε για μια άλλη φορά απ΄ τον πρωθυπουργό στις 20.1.2017, για να έρθει ξανά να επαναληφθεί, όπως και οι προηγούμενοι, ότι τώρα περιμένουμε έναν καινούργιο σφαγιασμό. Το κάνει με το αφορολόγητο και τους αυτόματους δείκτες. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τίποτε. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα. Θέσαμε και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και τις συνταξιουχικές οργανώσεις, όπως τα βιβλιάρια του ΕΦΚΑ, για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη και δεν μπορούν να πάρουν συντάξεις, ζητήματα που αφορούν το εφάπαξ και τις προσωρινές συντάξεις. Εμείς απαιτούμε να λυθούν τώρα αυτά τα προβλήματα. Να πάρουν οι δικαιούχοι, έστω και αυτή την πενιχρή σύνταξη, για την οποία έχουν πληρώσει. Θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα. Πίσω δεν κάνουμε. Θα έχουμε αυτοτελή παρουσία ως συνταξιουχικό κίνημα αλλά και μαζί με το εργατικό κίνημα. Θα πάρουμε μέρος στις συγκεντρώσεις στις 7 Απρίλη 2017 και είμαστε σε επιφυλακή γιατί οι συμφωνίες μπορεί να υπογραφούν στο άμεσο διάστημα. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα γιατί είναι ο μοναδικός που έμεινε ανοιχτός για μάς».

ΣΕΑ: Απάντηση στη βαρβαρότητα με οργάνωση και αγώνα

Η ΣΕΑ, με ανακοίνωσή της, χαιρέτησε τους χιλιάδες  συνταξιούχους  που «για μια ακόμα φορά διατράνωσαν την αντίθεση τους στην επερχόμενη θανατηφόρα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: « Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφ. Εργασίας  Αναστ. Πετρόπουλο εκείνο που για μια ακόμη φορά έγινε καθαρό είναι, ότι έρχονται νέα θανατηφόρα αντισυνταξιουχικά και όχι μόνο μέτρα που θα σφαγιάσουν για μια ακόμη φορά τις συντάξεις, την υγεία, και ότι με σκληρούς αγώνες πληρώσαμε με τον κόπο μιας ζωής.

Από την μεριά της ΣΕΑ έγινε καθαρό ότι  είμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου και θυσιάζουν τα δικαιώματα μας στο βωμό της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση, για την συνέχιση των αγώνων μας και την μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες του ταξικού κινήματος των εργαζομένων και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα και  την Αθήνα την  Παρασκευή 7 Απρίλη. Στην βαρβαρότητα των μέτρων απαντάμε με οργάνωση, αγώνα, μαζική δράση»

Στιγμές αγωνιστικής ανάτασης

Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων γέμισαν την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης.

Κάτω απ’ την εξέδρα των ομιλητών δέσποζει το πανώ με το σύνθημα: «Κάθε αξιολόγηση=Λεηλασία του λαού». Ο χαιρετισμός του απερχόμενου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Παναγιώτη Βαβουγιού ήταν μια αγωνιστική ανάταση για όλους τους συγκεντρωμένους.

Ο Παναγιώτης Βαβουγιός γύρισε τη μνήμη 18 χρόνια πίσω, όταν πήρε μέρος στη ΣΕΑ, η οποία δρούσε απ’ τις 14.4.1994. «Ξεκινήσαμε, είπε, με το Χρήστο Τριάντη και τον Τάκη Μαυροδόγλου και συνεχίζουμε». Ο Χρήστος Τριάντης (18.10.1920 – 2.11.2010),  ήταν πρόεδρος της, τότε, ΠΟΣ-ΤΕΒΕ (που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ) και ο Τ. Μαυροδόγου ήταν, τότε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Αποχώρησα, είπε ο Π. Βαβουγιός, από την ΠΟΠΣ, όχι όμως και από τη ΣΕΑ. Θα είμαι πάντα παρών. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλοιώς, αφού ήμουν σε όλους τους αγώνες της και όλες τις πορείες της. Με καύσωνες, με χαλάζι, με σπρωξίματα και με δακρυγόνα απ’ τους αρματωμένους των ΜΑΤ.  Όλοι μαζί συνεχίζουμε τους δίκαιους αγώνες ».

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ευχαρίστησε εκ μέρους της ΣΕΑ τον Παναγιώτη Βαβουγιό  που «όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε, συνέβαλε, ενίσχυσε στην ενότητα και στην πάλη της ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων». Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: «Και τον ευχαριστούμε που βρίσκεται εδώ για να συνεχίσει την πάλη ακριβώς για αυτό το σκοπό».

Πλημμύρισε όλη η Σταδίου

Μετά τον Π. Βαβουγιό χαιρέτησαν τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο πρόεδρος του ΠΣΣ Νομικών Γιάννης Γουσέτης, που μίλησε για πρώτη φορά σε συγκέντρωση της ΣΕΑ, ο Χρήστος Μπουρδούκος, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου και ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Εκτός απ’ τα σωματεία που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ τη συγκέντρωση χαιρέτησαν ή πήραν μέρος οργανώσεις  συνταξιούχων: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ-Τραπεζών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η Ενότητα», η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ),  ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων, η Ένωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΛΠΑΠ, το Σωματείο Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΣΜΕΝ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), η Πρωτοβουλία Αποστράτων, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και το Μέτωπο Αγώνα Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ.

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.  Οι συγκεντρωμ ένοι συνταξιούχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους καλλιτέχνες από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο,  που την  ίδια ώρα διαμαρτύρονταν έξω απ’ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Οι καλλιτέχνες ζητούν να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις. Με την απόφαση αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί σήμερα απόφαση του 2012 της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μετά την κεντρική ομιλία του Δ. Κουμπούρη ξεκίνησαν πορεία πρός το υπουργείο Εργασάις με συνθήματα όπως: «Όλοι στο δρόμο, ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός», «Μ’  αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση»,  «Με ψίχουλα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σάς που κυβερνάτε» και «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε».

Η πορεία απλώθηκε απ’ την Ομόνοια μέχρι το υπουργείο Εργασίας

Ο χαιρετισμός του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης στο χαιρετισμό του είπε: «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης! Γιατί, όπως λένε και στα καφενεία, “δεν μας σώζει τίποτε”. Το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων κρατά τα σκήπτρα του αγώνα σε συμπόρευση με τους μόνιμους –και όχι τους ευκαιριακούς- μαχητές της ζωής.

Είναι το πέμπτο Πάσχα που οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν δώρο. Απ’ το Νοέμβρη του 2012 που ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο της τρικομματικής , τότε, κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι συνταξιούχοι έχασαν μέχρι τώρα, μόνο απ’ την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών εννιά συνολικά συντάξεις. Δηλαδή έχασαν κοντά στα 22, 5 δισ. ευρώ. Κι αν στις κομμένες 13ες και 14ες συντάξεις προστεθούν και οι άλλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και τα εφάπαξ τότε οι συνολικές απώλειες των συνταξιούχων φτάνουν κοντά στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Κι όμως οι “συντάξεις είναι ακόμα ακριβές” αναφωνούν οι δανειστές και οι ντόπιοι «σωτήρες» του ασφαλιστικού συστήματος, που έριξαν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στα Τάρταρα. Το ΔΝΤ αξιώνει να κοπεί μια κι έξω η προσωπική διαφορά και η κυβέρνηση –λέει- αντιστέκεται και ετοιμάζει τα αντίμετρα. Μάλιστα η συγκυβέρνηση της για πρώτη φορά Αριστεράς “εξεγείρεται” κιόλας κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, που ζητά την άμεση εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης και την καθιέρωση του συστήματος των τριών πυλώνων στις συντάξεις και στην υγεία. “Διαμαρτύρεται”, δηλαδή, ένας απ’ τους μεγαλύτερους κατεδαφιστές της Κοινωνικής Ασφάλισης, που με το νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου κατάργησε τα κατώτερα όρια των συντάξεων, που ίσχυαν απ’ τη δεκαετία του 1950, και καθιέρωσε την «εθνική σύνταξη», τον πρώτο, δηλαδή, πυλώνα του τριφασικού συστήματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά απ’ τον Πινοσέτ στη Χιλή το 1981.

Κι έρχονται τώρα σαν υποκριτές και θρηνούν στα συντρίμια της κοινωνικής ασφάλισης. Μόλις πρίν δυό μέρες οι εφημερίδες έγραψαν: “Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016”.

Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο των “σωτήρων” που υπόσχονταν επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο.

Μάλιστα για μάς τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ έχουν επιφυλάξει ακόμα χειρότερη μεταχείριση: Πάνω από 2.000 συναδέλφοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη, λόγω των χρεών τους στον ΟΑΕΕ. Θέσαμε το θέμα του συμφηφισμού των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται ή της χορήγησης αναλογικής με τις εισφορές σύνταξης σε δυό πρωθυπουργούς: Τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. Απάντηση, όμως, δεν πήραμε.

Οι συνάδελφοι αυτοί και οι οικογένειές τους είναι ακάλυπτοι και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Υποχρεώνονται να τρέχουν σε διάφορα κοινωνικά ιατρεία για τα φάρμακά τους ή να συνωστίζονται ως ανασφάλιστοι και να μοιράζονται μαζί με τους ασφαλισμένους τη μιζέρια στις δημόσιες δομές. Διότι ναι μεν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαίρεται για το «μεγάλο κατόρθωμα», όπως αποκαλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την κάλυψη των ανασφαλίστων, όμως αποκρύβει πως αυτό γίνεται –όχι με πρόσθετες κρατικές επιχορηγήσεις- αλλά με τις ήδη πετσοκομμένες πιστώσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι υφίστανται το ίδιο –και τις μοιράζονται κιόλας- επιπτώσεις των βάρβαρων περικοπών στην υγεία.

Ως εδώ όμως η κοροϊδία. Σε συστοιχία με τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα τους σταματήσουμε και θα ανατρέψουμε την πολιτική τους. Έχουμε, παρά την ηλικία μας, την αντοχή.

Και για  τις  γιορτές που έρχονται λέμε: Με ευχές και παρακάλια δεν πείθονται τα τσακάλια, όπως έλεγε  κι ο Βάρναλης. Θα γιορτάσουμε όμως λαϊκά, περιμένοντας την Ανάσταση από εκεί που πρέπει και όχι από εκεί και που λένε».

Η ομιλία του Δ. Κουμπούρη

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δ. Κουμπούρης: «Είμαστε για μια ακόμα φορά στον δρόμο του αγώνα.Τα νέα θανατηφόρα αντιλαϊκά  μέτρα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, με νέες περικοπές στις συντάξεις μας, επιβολή βαριάς φορολογίας, αυτόματους κόφτες,  έχουν συνέχεια και συνέπεια και έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα καταστρεπτικά μέτρα  που τσάκισαν κυριολεχτικά την ζωή μας. Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τις  συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές, που είναι πληρωμένες από εμάς σε όλο τον εργασιακό βίο και δεν τις χρωστάμε σε κανένα δανειστή, σε προνοιακά βοηθήματα. Από τα ασφαλιστικά μας ταμεία λεηλατήθηκαν, αποθεματικά πολλών δισεκατομμυρίων  που κουρευτήκαν  για λογαριασμό των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Η υγεία  γίνεται κερδοφόρα επιχείρηση, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, κρεβάτια, δεν υπάρχουν,  Αυξήθηκαν οι κρατήσεις μας για την υγεία, υγεία ουσιαστικά δεν έχουμε. Από την λίστα των φαρμάκων έχουν αφαιρεθεί αρκετά, καθώς ιατρικές εξετάσεις. Πολλές κοινωνικές παροχές έχουν καταργηθεί.

Το ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει, γιατί όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί,  είναι απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Δεν  στοχεύουν  μόνο στην αφαίρεση κάποιων αποδοχών, αλλά στην συνολική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και στην ιδιωτικοποίησής  της. Ήδη τεράστιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, κοράκια της κοινωνικής ασφάλισης, στήνονται στην ουρά για να μας σώσουν με την ιδιωτική ασφάλιστη και τα επαγγελματικά ταμεία. Έτσι υπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και η αναμενόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, με την κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών, και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια, τα κέρδη των λίγων προϋποθέτουν την δυστυχία των πολλών, αυτών που παράγουν με τον μόχθο τους όλο τον πλούτο στην κοινωνία. 

Σε αυτή την βάση είναι το λεγόμενο πλαίσιο διεκδίκησης» που προσπαθούν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις, αυτό πού ο ΣΕΒ απαιτεί. Κατάργηση των Σ.Σ.Εργασιας, του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, απελευθέρωση ωραρίων,  δραστική μείωση των συντάξεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, κ.α.  Αυτό το πλαίσιο υπηρετεί τις ανάγκες, την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητά του κεφαλαίου,   και την καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι υπεύθυνη για την καπιταλιστική κρίση. Αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά γίνεται αποδεκτό από  συμβιβασμένες ηγεσίες του σ.κ. Η δική μας λογική και τα κριτήρια διεκδίκησης είναι στον αντίποδα αυτής επιδίωξης. Ξεκινάει από την εκπλήρωση των  πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας με βάση τον πλούτο  που σήμερα παράγει.  Οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι έχουν παράξει τεράστιο πλούτο. Αυτό γίνεται και με τους εργαζόμενους σήμερα.   Ένα μέρος του, ακούει στα τεράστια υπερκέρδη των καπιταλιστών όλα αυτά τα χρόνια,  σε εκείνα που για δεκάδες χρόνια έχουν αποσπάσει μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία πέρα των τελευταίων κουρεμάτων, την ανύπαρκτη για αυτούς φορολογία, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα.  Ας σκεφθεί κανείς πόσο καλύτερα μπορούμε να ζήσουμε,  οι απόμαχοι της δουλειάς, οι εργαζόμενοι και λαός, αν αυτός ο πλούτος εκπλήρωνε τις δικές τους ανάγκες, αυτών που τον παράγουν. Σε αυτή την βάση διαμορφώνεται το διεκδικητικό μας πλαίσιο, αυτό τον πλούτο διεκδικούμε μέσα από τους αγώνες και την δράση μας.

Πραγματοποιούμε την παναττική συγκέντρωση μας ως συνέχεια μιας σταθερής και αδιάκοπης αγωνιστικής δράσης του συνταξιουχικού κινήματος ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που χεροτερεύουν την ζωή μας, καθώς όλης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, στον ίδιο δρόμο με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Διεκδικούμε  ότι μας έχει αφαιρεθεί  γιατί είναι πληρωμένο από τον μόχθο και των αγώνα μιας ζωής μέσα στα εργοστάσια, στα γιαπιά, τα μικρομάγαζα, τα χωράφια. Δεν μας το χάρισε κανένας, δεν το χρωστάμε σε κανένα, δεν πρόκειται να νομιμοπιοήσουμε στην συνείδησή μας τις περικοπές,  ότι μας έχει αφαιρεθεί και θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Αυτός ο δρόμος για εμάς είναι  μονόδρομος. Σε αυτή την βάση  συνεχίζουμε τον αγώνα με την Παναττική συγκέντρωση, με τις συγκεντρώσεις μας και σε άλλες πόλεις της χώρας την ίδια μέρα. Παίρνουμε μέρος στις 7 Απρίλη 2017 στα συλλαλητήρια του ταξικού σ.κ.  Μαζικά, αγωνιστικά δίνουμε την μάχη ενάντια στη νέα λαίλαπα, την νέα θανατηφόρα συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. 

Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο τις κύριες, επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τις παροχές στην δημόσια υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι αγώνες μας μέχρι σήμερα είναι μια παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό αλλά και για το εργατικό –λαϊκό κίνημα. Καταφέραμε να αποκρούσουμε ορισμένα  αντεργατικά μέτρα, να εμποδίσουμε άλλα. Δεν καταφέραμε όμως να ανατρέψουμε το σύνολο των αντεργατικών  πολιτικών. Αυτό ήταν και θα είναι  δυνατόν να γίνει, αν οι συνταξιούχοι έπαιρναν πιο μαζικά πιο αποφασιστικά μέρος στον αγώνα, αν ήταν γραμμένοι στα σωματεία τους, αν σήμερα ο θυμός και η αγανάκτηση που νιώθουν απ΄ τα όσα έχουν υποστεί μετατραπεί σε οργανωμένη,  αγωνιστική δράση.  Βαδίζοντας σταθερά σε αυτό το δρόμο  από κοινού με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να πιστέψουμε βαθιά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας καλύτερα. Το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα δεν είναι ανίκητο,  Αυτά μέσα από την δράση μας θέλουμε να αλλάξουμε, αυτή είναι η απάντηση στην λογική της απάθειας, του φόβου και την καταστρεπτική λογική,  ότι “δεν γίνεται τίποτε”.

 “Συνδικάτο” που θέλει το στραγγαλισμό του κινήματος!

 Το συνταξιουχικό κίνημα στην πατρίδα μας, συνέχισε ο Δ. Κουμπούρης, έχει ιστορία 75 χρόνων με αγώνες και δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων κόντρα στις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές.

Πριν από δύο περίπου χρόνια εμφανίστηκε το λεγόμενο “Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων”, δημιουργώντας  πράγματι εντύπωση και πολλά ερωτήματα στους συνταξιούχους ποιος είναι ο λόγος της ίδρυσής του, από την στιγμή που το συνταξιουχικό κίνημα αποτελεί μια σταθερή αγωνιστική δύναμη.

Εντύπωση επίσης δημιούργησε, η μεγάλη προβολή του από μια σειρά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, δίχως αυτή να στηρίζεται σε κάποια δράση του για τα συμφέροντα των συνταξιούχων.  Όλα αυτά καθόλου τυχαία δεν είναι. Αποδείχνεται από όλη την δράση του ότι, αυτό το μόρφωμα στήθηκε  να παίξει τον ρόλο του  δούρειου ίππου μέσα στο αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα. Στήθηκε από γνωστά στελέχη συνδικαλιστικά του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όταν ήταν στο σ.κ των εργαζομένων από τις θέσεις που κατείχαν υπηρέτησαν πιστά τις ανντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και έρχονται τώρα στο συνταξιουχικό κίνημα να παίξουν το ίδιο ρόλο.  Αυτό φαίνεται από την στάση του, πέραν των άλλων στην ρύθμηση πού πρόσφατα έγινε για την  οικονομική ενίσχυση των συταξιουχικών συνδικάτων.

 Είναι γνωστό ότι,  όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και  συνταξιούχων έπαιρναν και συνεχίζουν, με διάφορες νομοθετικές διατάξεις, εδώ και δεκαετίες, οικονομική ενίσχυση, Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τις δικές τους αποδοχές, για τα μεν εργατικά σωματεία μέσω της Εργατικής Εστίας, τώρα μέσω του ΟΑΕΔ, και των συνταξιουχικών οργανώσεων,  μέσω των συντάξεων τους και πηγαίνουν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Συγκεκριμένα στο συνταξιουχικό κίνημα για την κάλυψη των λειτουργικών και αγωνιστικών αναγκών, 250 συνταξιουχικών σωματείων της ΣΕΑ, ενός κινήματος που μάχεται στους δρόμους του αγώνα, που συγκρούστηκε γνώρισε την καταστολή και τα χημικά της εξουσίας, που δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στο μετερίζι του αγώνα.

Μόνο στη τελευταία από τις πολλές μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις μας στις 15.12.16 από την επαρχία έφθασαν 65 πούλμαν στην Αθήνα.   Αυτοί βέβαια είναι απόντες από όλα αυτά.

Όπως όλοι γνωρίζετε, το προηγούμενο διάστημα από τις κυβερνήσεις έγινε προσπάθεια να περικοπεί η οικονομική ενίσχυση στην γραμμή που έχουν θέσει και  απαιτούν  η τρόικα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων βιομηχάνων για τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνδικάτων. Η δοκιμή φαίνεται ότι άρχισε από τις συγκεκριμένες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ωστόσο αυτές με τον αγώνα τους, κατάφεραν στον νόμο 4387/16 να ψηφισθεί η γνωστή διάταξη που προβλέπει οικονομική ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων με 20 λεπτά τον μήνα.

Και αφού έχουμε αυτή την επίθεση αυτή την περίοδο, συμβαίνει κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται στα χρονικά του εργατικού κινήματος. Το λεγόμενο «Ενιαίο Δίκτυο» των συνταξιούχων, που δεν εκπροσωπεί κυριολεκτικά τίποτα και κανένα, παρουσιάζεται ως αυτόκλητος  «λαγός» της τρόικας, και με αποστολή  επιστολής του  στην υπουργό εργασίας- κοινωνικών ασφαλίσεων, να ζητάει  την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης στις συνταξιουχικές οργανώσεις!!!  Δηλαδή ζητάει για πρώτη φορά “συνδικάτο” (όπως θέλει να λέγεται), τον οικονομικό στραγγαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμέσως αυτή την θέση την υιοθέτησαν και την πρόβαλαν  με θέρμη διάφορα μέσα ενημέρωσης που χύνουν δηλητήριο ενάντια στο αγωνιστικό συνδιακαλιστικό κίνημα με εμετικά και χυδαία δημοσιεύματα με κορυφαίο  αυτό της φασιστικής “Χ.Α”.

Όσοι ως τώρα είχαν την απορία γιατί δημιουργήθηκε το «Δίκτυο», τώρα πιστεύουμε έχουν καταλάβει.

Η ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων ακολουθεί των αγωνιστικό της δρόμο, με μαζικοποίηση των σωματείων και ένταση των αγώνων μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών. Κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει»

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Βόλου

Στις 4 Απρίλη 2017 οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις Μαγνησίας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ), ΝΑΤ, Δημοσίου και ΑΓΕΤ οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο του Βόλου.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ νομού Μαγνησίας, Θανάσης Κοντονίνας, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «η εφαρμογή του Νόμου-λαιμητόμου τσακίζει κυριολεκτικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη μετατρέπει σε ατομική υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά συνδέεται άμεσα με τις παροχές υγείας, κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, αφορά την άδεια μητρότητας, ασθένειας, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις επαγγελματικές ασθένειες, από εργατικό ατύχημα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε μέλους της λαϊκής οικογένειας. Αυτές τις κατακτήσεις δεν μας τις χάρισαν. Είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων».

Οπως είπε ο Θ. Κοντονίνας – «την ώρα που οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ (διαδέχτηκαν τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα μειώθηκαν κατά 1/3), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχωθούν με φτηνό προσωπικό και σε υποτυπώδεις υποδομές».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «προβλέπεται για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται κατ’ ελάχιστο από ένα γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα».

Οι συνταξιούχοι  διεκδικούν:

-Δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείου Βόλου, κάλυψη των αναγκών  με την πρόσληψη μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα για τις χημειοθεραπείες όλων των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο Βόλου.

-Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και στα παιδιά για το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες, όλος ο προγεννητικός έλεγχος για τις έγκυες και όλη η διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις).

-Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

-Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους άθλησης κλπ., από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-Λειτουργία δημόσιων-δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.

-Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ ή νοσοκομειακής μονάδας.

-Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.

-Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.