Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Απάντηση με παναττική διαμαρτυρία στην κατάπτυστη επιστολή Κατρούγκαλου

Με Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Νοέμβρη 2016 απαντά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ στην κατάπτυστη επιστολή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία –ούτε λίγο ούτε πολύ- υποστηρίζει ότι «δεν προβλέπει νέες μειώσεις στις συντάξεις», ενώ τάζει και αυξήσεις «με την επερχόμενη άνοδο της οικονομίας»!

Η Παναττική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Δημαρχείο της Αθήνας, ώρα 10 πμ.

Η ΣΕΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου την 1.11.2016 για την Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 3.11.2016, ενώ οι συνταξιούχοι τοιχοκόλησαν συμβολικά  στο υπουργείο Εργασίας την επιστολή που θα επιδόσουν «με τον κατάλληλο τρόπο» στον υπουργό Εργασίας στη διάρκεια της κινητοποίησης.

«Μείωσαν τις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 85% και τις κύριες μέχρι και 45%, ενώ αφαίρεσαν και το ΕΚΑΣ και ο υπουργός Εργασίας μας εμπαίζει μέ επιστολές» τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η επιστολή της ΣΕΑ

Στην επιστολή της η ΣΕΑ αναφέρει:

«Προς τον Υπουργό Εργασίας

και Κοινωνικής Ασφάλισης

κ. Γ. Κατρούγκαλο

 Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα οι συνταξιούχοι έλαβαν τις επιστολές που από καιρό είχατε προαναγγείλει ότι θα τους αποστείλετε, με τις οποίες θα τους “ενημερώνατε” για το ύψος της σύνταξης, που ο καθένας λαμβάνει σήμερα και μετά τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 και παρέχοντας εξηγήσεις με στοιχεία για τις περικοπές αυτές.

Κύριε Υπουργέ,

Πλήθος συναδέλφων αγανακτισμένων μας απέστειλαν τις επιστολές που έλαβαν, διαμαρτυρόμενοι για το περιεχόμενό τους, το οποίο σε τίποτα δεν τους διαφωτίζει, αφού σ’ αυτές τα μόνα στοιχεία που αναφέρονται είναι τα ποσά της κύριας και επικουρικής σύνταξης που κάθε συνταξιούχος λαμβάνει, χωρίς καμία παραπέρα επεξήγηση.

Το πόση σύνταξη παίρνει ο κάθε συνάδελφος το γνωρίζει πολύ καλά από τα ποσά, που βρίσκονται στον λογαριασμό του την ημέρα πληρωμής του κάθε μήνα. Η επιστολή σας για το ζήτημα αυτό “κομίζει γλαύκα εις Αθήνας”.

Ειδικά για τις επικουρικές, οι περικοπές των οποίων φαίνεται πως δεν στηρίχτηκαν ούτε καν στον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/16, αλλά ήταν προϊόν πλήρους αυθαιρεσίας εκ μέρους του Υπουργείου σας, κινούμενης πάνω στη βάση “πόσα μας λείπουν, τόσα θα πάρουμε με όποιον τρόπο”, δεν υπάρχει στις επιστολές σας καμία ενημέρωση για το πώς, με ποιον τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με ποια δεδομένα έγιναν οι τελευταίες μειώσεις τους και γιατί απέμειναν τα ποσά που οι συνταξιούχοι πλέον παίρνουν “στο χέρι”.

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τα παραπάνω η ενέργειά σας να αποστείλετε τις εν λόγω επιστολές,  φαίνεται πως αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπληροφορήσει και αποπροσανατολίσει τους συνταξιούχους, να συγκαλύψει τις αντιλαϊκές πλευρές της πολιτικής της, να δείξει γι’ αυτούς ένα πλαστό ενδιαφέρον, μια ψεύτικη κοινωνική ευαισθησία, κάτω από το βάρος της κατακραυγής και οργής που έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια συνταξιούχους η πολιτική σας. Και σαν τέτοια την καταγγέλλουμε και την καταδικάζουμε.

Αντίδραση που διαπιστώνετε κάθε μέρα πως μετατρέπεται όλο και πιο σταθερά σε οργανωμένη, αποφασιστική, αγωνιστική δράση για την απόκρουση και ανατροπή της πολιτικής που συμφωνήσατε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και υλοποιεί απόλυτα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των Τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν και αγωνίζονται να τους επιστραφούν τώρα οι κλεμμένες συντάξεις, τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων τους.

Η απάντησή μας λοιπόν στην επιστολή σας είναι η απόλυτη απόρριψή της σαν απαράδεκτης. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουμε καλά από πρώτο χέρι το σφαγιασμό που έχουν υποστεί οι συντάξεις μας, στη βάση των συμφωνιών με τα τρία μνημόνια από όλες τις κυβερνήσεις, που συγκρότησαν στην τελευταία δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ με την άμεση ή έμμεση στήριξη ή σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Και επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά πως προμηνύονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις μας, με την εφαρμογή της “προσωπικής διαφοράς”, την ενεργοποίηση του “αυτόματου κόφτη”,  της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ρυθμίσεις που απαιτούν ήδη εκπρόσωποι των δανειστών, όπως το ΔΝΤ αλλά και ο ΣΕΒ, που θεωρούν πως το ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις περικοπές που έγιναν, “εξακολουθεί να δημιουργεί δυσκολίες στην ανάκαμψη της οικονομίας, λόγω του υψηλού κόστους των συντάξεων”, που ακόμα αποδίδει. Σε αυτή την βάση ετοιμάζετε νέα αντεργατικά μέτρα και για τα παιδιά μας, που καταργούν βασικά δικαιώματα  σε ότι με αγώνες και θυσίες κατέκτησε η Εργατική Τάξη.

Καταδικάζουμε λοιπόν συνολικά την αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική σας.  Δεν πρόκειται και ξεγελάσετε κανέναν με τέτοιες μεθοδεύσεις. Σας επιστρέφουμε τις επιστολές σας συνοδεύοντάς τες με την δέσμευση πως θα μας βλέπετε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, μέχρι να καταργήσουμε το σύνολο των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων».

Πρόσκληση της ΣΕΑ πρός τα σωματεία

Η ΣΕΑ σε πρόσκληση πρός τα σωματεία της Αττικής αναφέρει:

«Συνάδελφοι συνταξιούχοι μας τσακίζουν.

Αφαιρούν τις συντάξεις μας, την υγεία, τις κοινωνικές παροχέ. Μας φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη. Μας ρίχνουν στον Καιάδα και από πάνω μας εμπαίζουν με επιστολές-κοροϊδία.

ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  (στο Δημαρχείο της Αθήνας), ΠΕΜΠΤΗ 3.11.16. ΣΤΙΣ 10 ΠΜ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΤΗΣ

Συνάδελφοι,

Το γράμμα που έστειλε ο Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικής ασφάλισης στους συνταξιούχους, είναι ένα προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της αντισυνταξιουχικής της πολιτικής. 

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουμε καλά από πρώτο χέρι το σφαγιασμό που έχουν υποστεί το εισόδημά μας  και οι παροχές μας, από όλες τις κυβερνήσεις των τριών μνημονίων και θεωρούμε ότι η επιστολή αυτή έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια μας και να μας  αποπροσανατολίσει.

Γιαυτό απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την επιστολή του υπουργού και καταδικάζουμε συνολικά την αντισυνταξιουχική-αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και βγαίνουμε για μια ακόμη φορά στον δρόμο του αγώνα και με αυτό τον τρόπο απαντάμε στους ελιγμούς τους. Δεν νομιμοποιούμαι στην συνείδησή μας καμιά περικοπή, διεκδικούμε τα όσα μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.  δημίους δεν επιλέγουμε.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΞΙΟΥΧΙΚΩΝ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»