Νέα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ: Διατηρείται ο αρνητικός συσχετισμός συναίνεσης και συμβιβασμού

«Ο συσχετισμός δύναμης που καταγράφτηκε για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ δεν προμηνύει τίποτε ελπιδοφόρο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ» επισημαίνει η παράταξη «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» -στηρίχτηκε απ’ την ΠΑΣΕΒΕ– για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων της Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που έγινε στην Αθήνα στις 14-16 Οχτώβρη 2016.

«Η αυτοδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης ΠΑΣΚΜΜΕ σε συνδυασμό με τη δεδομένη κοινή πορεία της με τις παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, διατηρεί αναλλοίωτους τους αρνητικούς συσχετισμούς της συναίνεσης και του συμβιβασμού που χρόνια τώρα έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στον εκφυλισμό» συνεχίζει η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση και σημειώνει: «Διατηρείται η ίδια γνωστή συνδικαλιστική γραφειοκρατία που χρόνια τώρα έχει αναδειχθει σε στυλοβάτης των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών πολιτικών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της μονοπώλησης, με όποιες συνέπειες έχει αυτή στα εισοδήματα και τις ζωές των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους.

Η άνοδος της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η σταθερή πορεία της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης και των δυνάμεων που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ και αναδείχτηκαν σε 3η δύναμη, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στη συναίνεση και το συμβιβασμό.

 Η παραπέρα ενίσχυση αυτών των δυνάμεων στις αρχαιρεσίες που συντελούνται το 2017 σε εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, είναι η μόνη διέξοδος για την προβολή και υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων μπροστά στην αντιλαϊκή καταιγίδα που συνεχίζεται.

 Οι εργασίες του συνέδριου κινήθηκαν για μια ακόμα φορά μακριά από τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Οι εισηγήσεις και τα υλικά του Συνεδρίου, επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης επικεντρώθηκαν σε δυο βασικές κατευθύνσεις.

-Ρύθμιση των δημιουργημένων χρεών στο διηνεκές χωρίς αναφορά στις πολιτικές που τα δημιούργησαν και τα διόγκωσαν.

– Δημιουργία των προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας, με κύριο μοχλό τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις συνέργιες επιχειρήσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιοι θα ωφεληθούν από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το σύνολο των προτάσεών της πλειοψηφίας της Διοίκησης επί της ουσίας αποδέχεται και, αντικειμενικά, αθωώνει τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων, που με τους αντιλαϊκούς νόμους οδηγούν την μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην χρεοκοπία, το λουκέτο και την ανεργία. Παρά της επιμέρους διαφωνίες, πριμοδοτεί μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων με μια λεπτή στεφάνη μεσαίων επιχειρήσεων γύρω τους σε συμπληρωματικό ρόλο. Γι΄αυτό και προκρίνουν τον κοινωνικό εταιρισμό και το διάλογο, υπονομεύοντας ανοιχτά την αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνων και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, οι θέσεις της και η τακτική της, βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων. Υπερασπίζουν την κυρίαρχη πολιτική και επιδιώκουν να διατηρηθεί χώρος για μια μικρή κατηγορία μεγαλύτερων μμ επιχειρήσεων που δρουν στο πλευρό των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η από κοινού ψήφιση του Διοικητικού απολογισμού από όλες τις παρατάξεις, πλην Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης, επισφραγίζει την κοινή στόχευσή τους σε αυτή την κατεύθυνση, στη γραμμή του συμβιβασμού και του χρεοκοπημένου κοινωνικού διαλόγου.

Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που κατανάλωσε σημαντικό τμήμα των εργασιών του συνέδριου, δεν λειτουργεί προς όφελος της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως διατυμπανίζεται. Στην ουσία, οι επεξεργασίες του προσφέρουν επιστημονική νομιμοποίηση και αρτιότερη επεξεργασία των θέσεων και της δράσης της πλειοψηφίας. Γι αυτό επιμελήθηκε μεγάλο μέρος των γραπτών εισηγήσεων. Γι αυτό και τα εύσημα των από τις περισσότερες ομιλίες των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας για την «εποικοδομητική» βοήθεια που προσφέρει στις ομοσπονδίες και την ΓΣΕΒΕΕ. Στην πράξη το ΙΜΕ προσφέρει στους μηχανισμούς αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η βράβευση των προηγούμενων προέδρων της ΓΣΕΒΕΕ και του πρώην υπουργού της ΝΔ Δ. Σιούφα που ανακηρύχτηκε πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΙΜΕ.

Οι υπόλοιπες εργασίες της Γ.Σ δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των συνέδρων που απουσίαζαν από την αίθουσα για μεγάλα διαστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι την δεύτερη μέρα που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στης ομιλίες, ο χρόνος των εργασιών συρρικνώθηκε από έλλειψη ομιλητών. Οι περισσότερες ομιλίες των αντιπροσώπων της πλειοψηφίας αναλώθηκαν σε ύμνους στον πρόεδρο και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.

Φωτεινά διαλειμματα στο κλίμα συναίνεσης και συμβιβασμού που επικράτησε στο Συνέδριο, ήταν οι ομιλίες των αντιπροσώπων της ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που επικέντρωσαν στα πραγματικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, την ανάγκη προώθησης της αντιμονοπωλιακής δράσης, την αναγκαιότητα μαζικοποίησης των πρωτοβάθμιων οργάνων. Αναδείχτηκαν οι θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ σε αντίθεση με την τακτική της πλειοψηφίας της συνομοσπονδίας, και οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το κλείσιμο του προέδρου ήταν αφιερωμένο στην συκοφάντηση της αγωνιστικής δράσης και της ΠΑΣΕΒΕ, παράδοση που συνεχίστηκε και σε αυτήν την γενική συνέλευση».

Αντίπαλο δέος η ΠΑΣΕΒΕ

Με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισημαίνει: «Ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν αφορά μόνο τα ποσοστά των παρατάξεων στα συνδικαλιστικά όργανα, παρά τη εξέχουσα σημασία τους. Αφορά επίσης τις κυρίαρχες θέσεις, το επίπεδο της ανάπτυξης των αγώνων και την κατεύθυνση τους. Από την άποψη αυτή το πρόσφατο συνέδριο επισφράγισε την γενικότερη υποχώρηση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Βαρύνουσα σημασία, έχουν οι διαδικασίες στα σωματεία και η σωστή λειτουργία τους. Να μαζικοποιούνται στην βάση των οξυμένων προβλημάτων και στην προοπτική της αντιμονοπωλιακής δράσης. Η μαζικότητα των σωματείων σήμερα παραμένει χαμηλή. Με την οικονομική ύφεση, πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα των πιο φτωχών αυτοαπασχολούμενων και χειροτέρεψαν οι όροι συμμετοχής τους στη συνδικαλιστική δράση. Η μαζική ένταξη τους στα σωματεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης των συσχετισμών.

Για την αντιστροφή της κατάστασης, είναι απαραίτητο να μπουν στη ημερήσια διάταξη μια σειρά προτεραιότητες, μπροστά και στις αρχαιρεσίες των σωματείων που διεξάγονται κατά κύριο λόγο το 2017.

Τα ενιαία ψηφοδέλτια και η αποσιώπηση των διαφορετικών θέσεων στο όνομα της δήθεν ενότητας των προβλημάτων ή της κομματικοποίησης, αλλοιώνουν τους συσχετισμούς και επιβάλουν στην πράξη το πλειοψηφικό αλλά και τις θέσεις ενός μικρού τμήματος μεσαίων επιχειρηματιών. Η πιο αποφασιστική και συστηματική παρέμβαση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στη ζωή και τις αρχαιρεσίες των σωματείων, μπορεί να αποτρέψει και διάφορα φαινόμενα «φουσκώματος» στη συμμετοχή, και πλαστών αποτελεσμάτων, να απεγκλωβίζει δυνάμεις από τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η προβολή των αιτημάτων και των αναγκών των μικρών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, να εκφραστεί στα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων.

Η ενίσχυση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε σωματείο και ομοσπονδία, το άπλωμα της σε κάθε συνοικία, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο και κλάδο όπου δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι είναι  όρος για την βελτίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΠΑΣΕΒΕ είναι το αντίπαλο δέος στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μόνο η δράση της μπορεί να προσφέρει διέξοδο και ελπίδα, γιατί έχει στο κέντρο βάρους της τα πραγματικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απέναντι στον αποπροσανατολισμό και τις αυταπάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ».

Τα αποτελέσματα

Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για την ανάδειξη του νέου 51μελούς Διοικητικού Συμβουλίου (με 13μελές προεδρείο) ψήφισαν 213 σε σύνολο 217 αντιπροσώπων (από 229 σε σύνολο 233 το 2013). Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» πήρε 32 ψήφους, κατέλαβε 8 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και 2 στο προεδρείο (από 41 ψήφους, 9 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο το 2013). Η ΠΑΣΚ ΜΜΕ πήρε 108 ψήφους, 27 έδρες στο ΔΣ και 8 στο προεδρείο (από 110 ψήφους, 25 έδρες στο ΔΣ και 6 στο προεδρείο), η ΔΑΚ ΜΜΕ πήρε 35 ψήφους, 8 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο (από 29 ψήφους, 6 έδρες στο ΔΣ και 2 στο προεδρείο), η ΑΣΚΕΒΕ – Συνεργαζόμενοι πήρε 31 ψήφους, 7 έδρες στο ΔΣ και 1 στο προεδρείο (από 49 ψήφους, 11 έδρες στο ΔΣ και 3 στο προεδρείο). Τέλος, η ΡΑΚΚΕΒΕ (στηρίχτηκε από τη ΛΑΕ) που κατέβηκε για πρώτη φορά, πήρε επτά ψήφους, μία έδρα, καμία στο προεδρείo.