Νέα

Συμβολή στην ενίσχυση των αγώνων

Ένας ακόμα κρίκος στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ προστέθηκε με τη διεξαγωγή της 39ης Περιφερειακής Σύσκεψης Μακεδονίας-Θράκης & Μεγάλων Πόλεων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 25.11.2018. Τις εργασίες της σύσκεψης διαπέρασε το σύνθημα:«Ούτ’ αναβολή, ούτ’ αναστολή ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί», ενώ εκφράστηκε η απόφαση να γίνει κάθε προσπάθεια για να «βουλιάξει η Αθήνα» στις 15.12.2018 με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και την πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Άννα Βουδούρη (Θεσσαλονίκη) άνοιξε τις εργασίες της σύσκεψης, στην οποία πήραν μέρος 93 εκπρόσωποι από 26 σωματεία. Τις εργασίες της σύσκεψης διηύθυναν οι Γιώργος Κουτονίδης (Θεσσαλονίκη), Θεόδωρος Ντόντορος (Γιάννινα) και Στράτος Μπόζος (Σέρρες). Οι εκπρόσωποι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συναδέλφου Χρήστου Δημητριάδη, που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή.

Ο Γιώργος Κουτονίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης έκανε την εισήγηση στη σύσκεψη. Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυναν ο Αθανάσιος Νικολόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τομουσίδης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκης, ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ και ο Αντώνης Κούρτης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια ενημέρωσε τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης. Παρέμβαση κατά τη διάρκεια των εργασιών έκανε και ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός.

Το λόγο πήραν οι συνάδελφοι:  Σωτήρης Τσικίρογλου (Ξάνθη), Μπάμπης Αθανασιάδης (Κοζάνη), Στάθης Βλάχος (Γιάννινα), Αντώνης Κούκος (Έδεσσα), Ειρήνη Χαριομπόλη (Διδυμότειχο), Αστέριος Τσούτσιας (Λάρισα), Ζήσης Κτωνσταντινίδης (Φλώρινα), Θεόδωρος Παναγόπουλος (Πειραιάς), Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Αθήνα), Άννα Βουδούρη (Θεσσαλονίκη). Σίμος Γοτουχίδης (Γιανιτσά), Αντώνης Κιόρογλου (Δράμα), Στράτος Μπόζος (Σέρρες), Κώστας Μακέδος (Καβάλα), Κώστας Πανταζίδης (Αλεξανδρούπολη), Στράτος Προύσαλης (Νάουσα), Θεοχάρης Αθανασίου (Γιάννινα), Αντώνης Βεριώτης (Χαλκιδική), Γιώργος Λιάνος (Λάρισα), Γιάννης Παπαδημητρίου (Λαμία) και Σίμος Μπέλος (Καβάλα).

Ιδιαίτερα αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση, του εκπροσώπου του σωματείου του Βόλου Κώστα Γερογιάννη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της αλληλεγγύης. «Με τη συμμετοχή του σωματείου μας και άλλων φορέων ακυρώσαμε την απόλυση των καθαριστριών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είπε και πρότεινε να εκφραστεί, όπως και υιοθετήθηκε, στο ψήφισμα η έκφραση αλληλεγγύης στην καθαρίστρια του Βόλου που φυλακίστηκε για πλαστογραφία του απολυτηρίου του δημοτικού.

Στη συνέχεια έκανε παρατηρήσεις ο Π. Τάτσης και τις εργασίες έκλεισε ο Γ. Κουτονίδης.

 Η εισήγηση του Γ. Κουτονίδη

Αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Γ. Κουτονίδης έκανε την υπενθύμιση: «Εμείς εδώ σήμερα οι συσκεπτόμενοι δεν αποτελούμε θεσμικό όργανο της ΠΟΣ. Είμαστε μέλη της ΠΟΣ και θα κινηθούμε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου της, των αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου και της Αγωνιστικής ρότας που έχει χαράξει η ΣΕΑ. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα καταθέσουμε τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας συμβάλλονταςέτσι στην καλλίτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων».

Στη συνέχεια ο Γ. Κουτονίδης είπε: «Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οργάνωσαν μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και σε ότι με κόπους και Αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι. Ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη σύσκεψή μας κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση κάθε τόσο οξύνεται όλο και περισσότερο παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται με συνταξιουχικές και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Βεβαίως υπήρξε η 21η Αυγούστου “της εξόδου” από τα μνημόνια, αλλά κανείς μας δεν νοιώθει ανακούφιση, κανείς μας δεν έπαψε να φοβάται νέες περικοπές στις συντάξεις νέα κατ’ επιταγή της ΕΕ πολιτική λιτότητας περισσότερο φτωχοποίησης του Λαού. Η εκτίμησή μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι υπάρχουν και λειτουργούν και ενώ υπάρχουν πάνω από τα κεφάλια μας σαν λαιμητόμοι ο νόμος 4387/16 του Κατρούγκαλου και ο νόμος 4472/17 της Αχτσιόγλου, ακόμη και ο νόμος του Τσακαλώτου περί του αυτόματου κόφτη τον οποίο θα ενεργοποιήσουνε ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Εν ολίγοις η κατάσταση που περιγράψαμε έφερε ριζικές ανατροπές στα συνταξιουχικά και εργασιακά δικαιώματα που μας γυρίζει πίσω δεκαετίες, έχει σχέση με το ίδιο το σύστημα που χαρακτηρίζεται από το δίπτυχο Ανάπτυξη- Ανταγωνισμός με μοναδικό στόχο το κέρδος και τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων (των παιδιών μας των εγγονών μας).

Με την, στα λόγια δίκαιη, ανάπτυξη η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά για την αντισυνταξιουχική – αντιλαϊκή της πολιτική. Στόχος της είναι η ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου συνθλίβοντας συνταξιουχικά και λαϊκά δικαιώματα, εφαρμόζοντας παλιούς και νέους μνημονιακούς νόμους. Παρέχουν όλο και μεγαλύτερες φοροαπαλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, εισφοροαπαλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες, χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του κόστους πχ της ενέργειας ζεστό χρήμα δηλαδή που θα κατευθυνθεί στις τσέπες των εργοδοτών.

Τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα μετά από την δημοσιοποίηση της πρωτόδικης απόφασης που προκάλεσε ο συνάδελφος από την Θεσσαλονίκη (εναντίον της οποίας κατέθεσε έφεση ο ΕΦΚΑ) ασχοληθήκαμε πολύ με την υποβολή αιτήσεων και προσφυγών στα δικαστήρια. Αυτή η διαδικασία δημιούργησε αβάσιμα ελπίδα, προσδοκία, προσμονή και άρα εφησυχασμό.Οι αντικρουόμενες δηλώσεις και τα σχόλια των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των τεχνοκρατών ενίσχυσαν το θολό τοπίο, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να χτίζουν καριέρες όπως είπε η Αχτσιόγλου προσπορίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βάρος των συν-φων μας αξιοποιώντας την αγωνία και τον πόνο τους.

Ο Πετρόπουλος αρμόδιος υφυπουργός για το θέμα σε συνέντευξή του στα Μέσα στις 29-10-18 δήλωσε πως ότι γίνει για αυτούς που υπέβαλαν αίτηση θα γίνει για όλους. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και η Αχτσιόγλου δεν υιοθέτησαν το αίτημά μας που υποβλήθηκε με υπομνήματα αλλά και με την Αγωνιστική μας δράση για εξεύρεση πολιτικής λύσης όπως με πολιτικές αποφάσεις έγιναν όλα μέχρι τώρα σε βάρος μας. Ως Πόντιοι Πιλάτοι ένιψαν τας χείρας τους αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους συνταξιούχους έρμαιους στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Εμείς δεν πιστέψαμε βέβαια στη διαδικασία αυτή των αιτήσεων και των προσφυγών, δεν πέσαμε στην παγίδα του εφησυχασμού που οδηγεί στην αδράνεια και στην παθητική προσμονή.Τη θέση μας αυτή την υποστηρίζουμε τόσο τεχνοκρατικά όσο και νομικά. Μετά από την αίτηση θα πρέπει να γίνει προσφυγή στα χρονοβόρα και δαπανηρά δικαστήρια.

Προτιμούμε Αγωνιστικά να διεκδικήσουμε την πολιτική λύση που θα είναι για όλους, χωρίς την ταλαιπωρία και την ταπείνωση των αιτήσεων και των προσφυγών. Παρ’ όλα αυτά δεχθήκαμε τους συναδέλφους που με πόνο και Αγωνία ερχόντουσαν στο Σωματείο, με υπομονή τους ενημερώναμε έχοντας έντυπα αιτήσεων και τους βοηθήσαμε να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους και να τις υποβάλουν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ. Όλο αυτό το διάστημα που μας απασχολούσαν τα παραπάνω ζητήματα ήρθαν συνάδελφοι καινούργιοι στο Σωματείο, συζητήσαμε μαζί τους με πολύ υπομονή με ενδιαφέρον συναδελφικό.

Έτσι συγκεντρώσαμε περισσότερες πληροφορίες για το τι βιώνουν οι συνταξιούχοι. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες! Βοηθήσαμε να πάνε στα συσσίτια της εκκλησίας. Κοντά εδώ να βάλουμε και το κατάντημα των ενεργών συναδέλφων μας που μέσα στα χρόνια της κρίσης κλείσαν τα μαγαζιά τους, τις δουλειές τους χρεωμένοι στην Εφορία στον ΕΦΚΑ παντού.

Το ταμείο του 3863 πρέπει να λειτουργήσει χωρίς τις απαγορευτικές προϋποθέσεις της μη ύπαρξης χρεών ώστε να ανακουφισθούν οι άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς ηλικιακά μπορούν να θεμελιώσουν αίτημα σύνταξης όμως οφείλουν πάνω από 20.000 € στον ΟΑΕΕ και αυτό είναι απαγορευτικό. Θα πρέπει να τους δοθεί αναλογική σύνταξη για όσα χρόνια πλήρωσαν στο Ταμείο τις εισφορές τους αφού διαγραφούν οι οφειλές τους οριστικά γιατί αυτές οι οφειλές αν δεν διαγραφούν θα ακολουθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια των οφειλετών. Κάτι ακούγεται για κούρεμα των οφειλών στα Ταμεία. Θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας είναι πολλά και συσσωρευμένα αποτέλεσμα των πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων και που τις συνεχίζει και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για την διαμόρφωση ακόμα πιο φθηνών εργαζομένων και την εισδοχή στο χώρο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Το αποτέλεσμα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων και των λαϊκών οικογενειών να αποτελεί όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, με αύξηση των παντός είδους πληρωμών, ενώ οι ασφαλιστικές παροχές να περιορίζονται όλο και περισσότερο. Δεν είναι λίγες οι έρευνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις που δείχνουν ένα τμήμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις να μην εφαρμόζει την θεραπευτική του αγωγή ή δεν πάνε στο γιατρό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμούς και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες αναδεικνύοντας όχι μόνο την ανεπάρκεια αλλά και την επικινδυνότητα της κατάστασης. Της υπόθεσης το οξύμωρο είναι ότι ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας του πολυάριθμου, αλλά και αναξιοποίητου επιστημονικού- υγειονομικού προσωπικού και από την αύξηση της παραγωγικότητας, επιδεινώνονται οι όροι αξιοποίησής τους από τους συνταξιούχους και το λαό. Έτσι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αγγίζουν το 13% ενώ στη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 5%. Περίπου το 26% των καρκινοπαθών φεύγουν αβοήθητοι. Το σύστημα λοιπόν της υγείας διαρκώς απαξιώνεται και κατ’ επέκταση σε πλήρη απαξίωση είναι και οι ζωές των συν-χων και των λαϊκών στρωμάτων με ευθύνη των κυβερνώντων. Από την άλλη δεν μπορούμε να μη δούμε ότι λόγω των τραγικών ελλείψεων στη δημόσια υγεία φυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, με αποτέλεσμα να βάζουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Με το νέο προϋπολογισμό του ’19 περικόπτεται στο σύνολό της η δαπάνη των 260εκ. για επιδότηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Βεβαίως ο προϋπολογισμός του κράτους δεν περιέχει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, όμως μειώνει το κονδύλι για τις συντάξεις από 32,6 δις σε 30,7 και αυτό σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα ε βάρος του λαού λόγω δημοσιονομικών αναγκών.Έτσι η αναφερθείσα περικοπή για το φάρμακο των φτωχών, έτσι η μείωση κατά 140εκ. για τα νηπιαγωγεία, έτσι η μείωση για τα σχολικά γεύματα κατά 190 εκ. κλπ.

Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις μας!

Τι είναι όμως αυτό το μέτρο; Είναι αναστολή; Είναι αναβολή;

Αυτές οι εκδοχές έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους και όλες τείνουν να μας κοιμίσουν για το διάστημα της αναβολής ή της αναστολής.

Είπε ο κ.Πετρόπουλος ότι είναι ακύρωση του μέτρου αλλά δεν βλέπουμε πουθενά την ακύρωση και δεν είναι η πρώτη φορά που μας αντιμετωπίζουνε με ψέματα.

Εμείς φωνάζουμε με δυνατή φωνή “ΟΥΤ’ ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΥΤ’ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ”.

Να συμπληρώσουμε και το αίτημά μας για την κατάργηση του άρθρου 2 του 4472/17 της Αχτσιόγλου. Το επίμαχο άρθρο αυτό ρυθμίζει το πώς θα αντιστοιχισθούν οι παλιές με τις νέες συντάξεις. Επιβάλει λοιπόν μείωση των παλιών συντάξεων από 1-1-19 κατά 18% και το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς τον επόμενο χρόνο έτσι ώστε μέσα σε δύο χρόνια να αντιστοιχισθούν οι παλιές με τις νέες συντάξεις που βγήκαν με το νέο τρόπο υπολογισμού του Κατρούγκαλου.

Με την αναβολή ή την αναστολή μας αφήνουν λίγο οξυγόνο, όμως δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η βαρβαρότητα του νόμου 4472/17 της όμορφης Αχτσιόγλου δεν θα μας συμβεί αφού η δημοσιονομική κατάσταση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Μέχρι τώρα όλοι μαζί με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της ΠΟΣ της ΣΕΑ και της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των Σωματείων κατορθώσαμε πολλά, επιβάλαμε να συζητηθεί το αίτημά μας για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου στη Βουλή, στα κανάλια, στα ραδιόφωνα η όποια επιτυχία αυτή οφείλεται στην ομοψυχία μας στην ενότητα στους Αγώνες μας.

Έτσι ενωμένοι πιστεύοντας στη δύναμή μας να συνεχίσουμε. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ. Θα το κατακτήσουμε.

Ουτ’ αναβολή ουτ’ αναστολή ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί. Αυτό το μήνυμα να στείλουμε στην κυβέρνηση σε όλα τα κόμματα σε όλους τους συναδέλφους! Η κάθοδός μας στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη να είναι πρωτοφανής σε μαζικότητα και αισιοδοξία. Με αισιοδοξία Αγωνιστικότητα διεκδικούμε ότι μας έχουν κλέψει!

Και ο Γ. Κουτονίδης κατέληξε: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την συγκέντρωση πολεμικών μηχανών στην Μεσόγειο. Να μην εμπλακεί η χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια των ξένων συμφερόντων. Οι λαοί μπορούν να λύσουν ειρηνικά κάθε πρόβλημα».

Π. ΤΑΤΣΗΣ: Αιτήσεις στα σωματεία και κάθοδος στο «ιερό» πεζοδρόμιο

 Ακολούθησε στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης. Αφού καλωσόρισε τους συσκεπτόμενους εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας σημείωσε: «Θέλω να ξεκινήσω απ’ την ανησυχία που εξέφρασε ο Γώργος Κουτονίδης: Ότι δηλαδή η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη. Και η δυστυχώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο για τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια».

Στη συνέχεια είπε: «Η σύσκεψη γίνεται στον απόηχο της μαζικότερης κινητοποίησης των συνταξιούχων που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Νοέμβρη 2018. Είναι ο ίδιος απόηχος της 143ης κινητοποίησης  που οργάνωσε η ΣΕΑ απ’ την αρχή του χρόνου για την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των μνημονιακών τερατουργημάτων, που σακάτεψαν τις συντάξεις, έβαλαν το ένα μετά το άλλο τα λουκέτα στα μαγαζιά των αυτοαποσχολούμενων και εξεφτέλισαν τα μεροκάματα των παιδιών μας.

Γι’ αυτό την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των μνημονιακών νόμων, υπογραφή ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτό και μείς στις 15 Δεκέμβρη 2018 οργανώνουμε το Πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Και να πορευτούμε πρός το Μέγαρο Μαξίμου βροντοφωνάζοντας: Δώστε πίσω ό,τι μας αρπάξατε!

Οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές, χηρείας, τα δώρα μας, το ΕΚΑΣ, οι κοινωνικές παροχές, τα φάρμακα, η Υγεία, δεν είναι δώρο και χάρισμα καμιάς κυβέρνησης. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή ντόπιο ή ξένο. Είναι πληρωμένα από εμάς σε όλη μας τη ζωή. Τα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας και θα τα διεκδικήσουμε έως το τέλος. Απορρίπτουμε την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τον εφησυχασμό περί “δίκαιης ανάπτυξης”, την ψεύτικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα κόμματα που μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που προβλέπουν τις νέες περικοπές.

Όπως ίσως έχετε ενημερωθεί και απ’ τα σωματεία σας η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε στη Βουλή με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο στις 20 Νοέμβρη 2018. Απ’ τη συνάντηση προκύπτουν τα εξής:

·       Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1.1.2019 για τους συνταξιούχους που πήραν σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου. Για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 16.5.2016 η λαιμητόμος του Κατρούγκαλου πέφτει κανονικά στις συντάξεις.

·       Υπάρχει στο σκεπτικό της Κυβέρνησης να αποδώσει ένα είδος δώρου για τα Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2018 από τον κ. Πρωθυπουργό.

·       Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να κάνουν αιτήσεις και αγωγές διότι η κυβέρνηση ότι είναι να αποδώσει, θα το αποδίδει σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Από την μεριά μας του κάναμε καθαρό ότι οι αγώνες μας θα συνεχισθούν, διεκδικώντας όσα μας έχουν αφαιρεθεί και να απαλλαγεί η ζωή των λαϊκών στρωμάτων απ’ τους περισσότερους από 700 μνημονιακούς νόμους.

Το είδατε εξάλλου και στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά το περιέγραψε και ο Γιώργος Κουτονίδης τι σημαίνει για τις συντάξεις η διατήτηση του άθλιου μνημονιακού νομοθετικού πλέγματος.

 Αλλά έτσι βγαίνουν τα “ματωμένα πλεονάσματα”. Έτσι “έσωσαν και τις συντάξεις”. Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται για το 2019  πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ! Και έτσι έκαναν, όπως διατυμπανίζουν, βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Βέβαια, όπως προειδοποιούν με περισπούδαστο ύψος διάφοροι ειδήμονες, κινδυνεύει η βιωσιμότητα της οικονομίας. Η βιωσιμότητα των συνταξιούχων με τι θα επανέλθει; Για ποιόν τελικά είναι οι βιωσιμότητες;

Και με θράσος απύθεμνο εμφανίζονται, κιόλας, ως “κοινωνικά ευαίσθητοι” και  γαλαντόμοι: Θα διανείμουν, λένε, το “κοινωνικό μέρισμα”, που θα ξεκινά από 300 €, και ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και κάποιοι συνταξιούχοι.Τη δεκαετία των μνημονίων και των μεταμνημονίων αφαίρεσαν απ’ τους συνταξιούχους 78 δισ. €. Χοντρικά, δηλαδή, πήραν 30 € από κάθε συνταξιούχο και θα επιστρέψουν τώρα σε κάποιους “τυχερούς” συναδέλφους 1€ (!), μέσω του κοινωνικού μερίσματος!! Ή, όπως θέλει η χυδαία προπαγάνδα τους, αυτό το  μέρισμα των 300 € θα είναι η 13η σύνταξη!!!

Κι επειδή στη συνάντηση με τη ΣΕΑ έκανε αναφορά και ο υφυπουργός Εργασίας για τη 13η σύνταξη να έχουμε καθαρό τούτο: Η 13η σύνταξη αντιστοιχεί σε ένα μηνιάτικο κονδύλι για τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων κι όχι των «τυχερών» του «κοινωνικού μερίσματος». Κι όχι το κουτσερεμένο μηνιάτικο μετά τη μνημονιακή επέλαση. Αλλά το ακέραιο κονδύλι πρίν τις περικοπές και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας. Αυτοί που τα έκοψαν ξέρουν πόσα είναι, όπως ξέρουμε και μείς που τα πληρώσαμε.

Εμείς συνάδελφοι πληρώσαμε εισφορές για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πληρώσαμε για να κοιτάμε στα γεράματά μας άν θα είμαστε οι τυχεροί φιλοδωρημάτων των 300 €, ή αν θα κερδίσουμε το 1€, λές και παίζουμε ΚΙΝΟ ή ΛΟΤΤΟ στα προποτζίδικα των θεσμών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Πληρώσαμε, με το παραπάνω κιόλας, για να έχουμε και γιατροπόρεμα στα γεράματά μας κι όχι να ξετινάζουμε τις τσέπες μας για την επίσκεψη στο γιατρό. Αλλοιώς πρέπει να περιμένουμε στις ουρές του ΠΕΔΥ, των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας –τις διαβόητες ΤοΜΥ, τις οποίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις διαφημίζει ως «αλλαγή κουλτούρας» στην υγεία.

Όχι μόνο δεν υπάρχει καμμιά αλλαγή αλλά συνεχίζουν την ίδια βάρβαρη πολιτική που ασκείται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της υγείας του λαού και ιδιαίτερα της Τρίτης Ηλικίας.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας στο περασμένο φύλλο είναι διπλό το το χαράτσι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους.  Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες υγείας ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%! Με βάση τα δικά τους στοιχεία, αυτά με τα οποία ενημερώνουν τους θεσμούς, προκύπτει ότι το 2017 οι ηλικιωμένοι πάνω των 65 χρονών πλήρωσαν 2,386 δισ. € για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απ’ την τσέπη τους. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 47,12% των συνολικών ιδιωτικών δαπανών υγείας που πληρώνει ο ελληνικός λαός για  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Κι αυτή η κατάσταση στην υγεία θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο απ’ την 1.1.2019, που θα γίνει πιο ενεργός ο “κόφτης” του Οικογενειακού Γιατρού. Για να πάς σε γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να περάσεις πρώτα απ’ τον Οικογενειακό Γιατρό. Δηλαδή οι ΤοΜΥ θα είναι σαν τους τροχονόμους και θα φέρνουν γύρω-γύρω τους αρρώστους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για ηλικιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους.

Ο Γιώργος Κουτονίδης αναφέρθηκε και στους 2.500 συναδέλφους, που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε 1 € σύνταξη. Δεν είναι οι μόνοι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι συνολικά οι ηλικιωμένοι συνάδελφοι, που είναι οφειλέτες και χωρίς σύνταξη από όλα τα ταμεία, φτάνουν τις 80.000. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο για την ένταξη αυτών των οφειλετών στους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 360 €, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Επιχειρούν, δηλαδή, να αντικαταστήσουν τις συντάξεις, με επίδομα πρόνοιας.

 

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διεκδικεί –και θα το θέσει ξανά στον πρωθυπουργό στις 15 του Δεκέμβρη 2018-  ανεξάρτητα απ’ τα χρόνια ασφάλισης,   να χορηγηθούν συντάξεις ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές, που κατέβαλαν οι οφειλέτες και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Την πρόταση αυτή τη βρήκαν σωστή οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.  Όμως συνεχίζεται ο παραλογισμός να μη γίνεται καμμιά ρύθμιση, παρότι οι συνάδελφοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Επίσης συνεχίζεται και ο παραλογισμός με τη μηνιαία εισφορά του ενός ευρώ των συνταξιούχων  για κοινωνική πολιτική και για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Έχουν σωρευτεί πάνω από 27 εκ. €. Τα διεκδικούμε χωρίς καμιά έκπτωση.

Οι συνταξιούχοι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχουν ζαλιστεί το τελευταίο διάστημα απ’ τη φιλολογία και την παραφιλογία για τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες θα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι –αλλά και οι εν ενεργεία εργαζόμενοι- τα κομμένα δώρα και τις άλλες μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές τους.  Ξεκίνησε και η διαδικασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων.

Τώρα πια το αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων έχει τη δική του εμπειρία, που εκφράστηκε με παραστατικό τρόπο στις περιφερειακές συγκεντρώσεις. Τη συνόψισε επιγραμματικά στη συγκέντρωση της Αθήνας ο συνάδελφος Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.  Είπε ο συνάδελφος: “Η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών και των δώρων είναι ατομικό δικαίωμα κάθε συνταξιούχου. Υποχρέωση, όμως, των σωματείων και των συλλόγων είναι η αγωνιστική διεκδίκηση αυτών των περικοπών και όχι να γίνονται ντίλερ μεγαλοδικηγορικών γραφείων. Τα διεκδικούμε με πολιτική απόφαση.

Έτσι έγινε και τον περασμένο Φλεβάρη, με αφορμή τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και τη διαφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις. Οι ίδιοι κύκλοι καλούσαν και τότε –όπως και τώρα-  τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για τη διεκδίκησή τους.

Η καλύτερη πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι τα σωματεία και το ιερό πεζοδρόμιο. Αυτό που κάποιοι το λοιδωρούσαν και το λοιδωρούν ως επαναστατική γυμναστική. Το γεγονός ότι το θέμα των συντάξεων της Ελλάδας απασχολεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συζητείται ξανά και ξανά στις Βρυξέλες –που θα έχουν και τον τελικό λόγο στις 3 Δεκέμβρη 2018- δεν ήρθε από μελέτες και «φόρουμ», όπως τα λένε. Σε αυτά τα «φόρουμ» εκείνο που συζητάνε είναι πως θα παγιώσουν τις απάνθρωπες περικοπές και πως θα στρέψουν τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Το πολυπόθητο για την κυβέρνηση χαμπέρι απ’ τις Βρυξέλες οτι έγινε δεκτή η εισήγηση για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων ήρθε μετά από 143 δρομολόγια στο μαραθώνιο αγώνα των σωματείων που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ. Μπορεί να ’ναι και προεκλογικός τράτος των θεσμών στην κυβέρνηση. Ότι και ’ναι, δείχνει ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε μόνο απ’ το ιερό πεζοδρόμιο. Και αυτό πρέπει να δείξουμε στις 15 Δεκέμβρη 2018: Να βουλιάζει όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά η Αθήνα!».

Το ψήφισμα

Ο Ευάγγελος Τέκνης (Θεσσαλονίκη) διάβασε το ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:«ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ότι οι αιτήσεις και οι προσφυγές στα Δικαστήρια καλλιέργησαν έναν εφησυχασμό, μια προσδοκία, μια προσμονή, μια ελπίδα. Έγινε καθαρό ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιστραφούν τα αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντα και ότι Αγωνιστικά πρέπει να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους με πολιτική απόφαση.

Η συνεχιζόμενη αντισυνταξιουχική – αντιλαϊκή και  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (όπως και από τις προηγούμενες) έφεραν την χώρα μας στην εξαθλίωση, τους συνταξιούχους και το λαό σε απόγνωση.

Το γεγονός που διατυμπανίζει η κυβέρνηση της “εξόδου” από τα μνημόνια δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα. Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι λειτουργούν και υπάρχει η απειλή της λειτουργίας των νόμων 4387/16 του Κατρούγκαλου όπως επίσης και του νόμου 4472/17 της Αχτσιόγλου, καθώς και του νόμου του Τσακαλώτου με τον αυτόματο κόφτη. Όλοι οι μηχανισμοί του κεφαλαίου συνεπικουρούμενοι από τους δανειστές δείχνουν ότι θα προχωρήσουν σε νέες μεταρρυθμίσεις δηλαδή παραπέρα μείωση των συντάξεων, εξαντλητική υπερφορολόγιση.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις για τα αντισυνταξιουχικά – αντιλαϊκά σχέδιά τους, να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την καλή οργάνωση όλων των Σωματείων, να οργανώσουμε Αγώνες μαζικούς, να αντισταθούμε, στοχεύοντας στην αποτροπή των βάρβαρων σχεδίων τους την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών τους.

Να πάρουμε μέρος ουσιαστικά – δημιουργικά σε όλες τις Αγωνιστικές εκδηλώσεις των Σωματείων και της ΠΟΣ και με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα να οργανώσουμε την κάθοδό μας στην Αθήνα στις 15-12-18 στην Πανελλαδική διαδήλωση που αποφάσισε η ΣΕΑ,

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·       Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων με άμεση κατάργηση του επανυπολογισμού του νόμου 4387/16 του Κατρούγκαλου.

·       Κατάργηση του άρθρου 2 του 4472/17 του νόμου της Αχτσιόγλου.

·       Ανάκτηση όλων των απωλειών στις συντάξεις μας. Με άμεση επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

·       Άμεση επαναφορά των συντάξεων χηρείας στο προηγούμενο καθεστώς.

·       Δωρεάν καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό.

·       Πρόσληψη ικανού αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών.

·       Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και όλων των δομών Υγείας.

·       Επαναφορά όλων των παροχών για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού.

·       Καμιά δράση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

·       Να επανέλθουν τα με κάθε τρόπο κλεμμένα των Ταμείων.

·       Άμεση κεφαλαιοποίηση του ΕΦΚΑ.

·       Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μεσόγειο.

·       Κανένας έλληνας φαντάρος σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

·       Ειρήνη στη Μεσόγειο και σ’ όλο τον κόσμο.

·       Ζητάμε την αναστολή της ποινής στην καθαρίστρια απ’ το Βόλο, χωρίς καμιά επιβάρυνση στη μετέπειτα σταδιοδρομία.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ: Τα παραπάνω αιτήματα θα τα διεκδικούμε με κάθε μορφή Αγώνα χωρίς να κουραζόμαστε και χωρίς να φοβόμαστε τις δυνάμεις καταστολής που είναι τα παιδιά μας».