Νέα

Συμπαράσταση στο Σύλλογο θανόντων συζύγων

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα μέλη του Συλλόγου συζύγων θανότων ΑΞΙΑ, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας.

Στην αντιπροσωπεία που παραυρέθηκε στη συγκέντρωση μετείχαν οι Παντελής Τάτσης και Διονύσης Σβορώνος, πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα, της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και Κώστας Πατσιώτης, Παρασκευάς Τζιανουδάκης και Παναγιώτης Σαμνίδης, αντιπρόεδρος και μέλη, αντίστοιχα, του Δ. Σ. της Ένωσης Αθηνών. Κάθε κινητοποίηση που βρίσκεται στην κατεύθυνση ανατροπής των αντισυνταξιουχικών ρυθμίσεων θα έχει την αλληλεγγύη μας τόνισε ο Π. Τάτσης

Ο Σύλλογος ΑΞΙΑ οργάνωσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1.2.2018 και, συμβολικά, έκλεισαν την οδό Σταδίου για πέντε λεπτά. Μετά τη συγκέντρωση αντιπροσωπεία του Συλλόγου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο και του επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο, μεταξύ των άλλων, ζητούν:

  • Την άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Επιπλέον ζητάμε το όριο της 5ετίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, να μειωθεί στα 3 έτη.  Ο θάνατος δεν περιμένει, ούτε προγραμματίζεται.
  • Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας.
  • Να εφαρμοστεί και για τις Συντάξεις Χηρείας ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την 1η/1/2019, όπως ισχύει και για όλους τους συνταξιούχους και όχι από την ημέρα ψήφισης του ν.4387/2016.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντησή του με τον Αν. Πετρόπουλο, ο Σύλλογος ΑΞΙΑ αναφέρει:

1. Ηλικιακά κριτήρια. Ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι δεν έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα κάποιο πλάνο γιατί δεν έχει καταγραφεί το δημοσιονομικό όφελος της σχετικής διάταξης, με ευθύνη της εταιρείας Intrasoft, που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (αναμένουν στοιχεία κόστους), αλλά και να είχαν κάποιο σχέδιο δε θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πριν τον Αύγουστο 2018.

2. Επαναφορά ποσοστού 70% και επανυπολογισμός. Δεν πίστευε ο κ. Πετρόπουλος ότι οι συντάξεις χηρείας λόγω του 50% και του επανυπολογισμού, ήταν τόσο μικρές μετά από 30 και 35 συντάξιμα χρόνια του θανόντος. Όταν του επιδώσαμε ορισμένες οριστικές συντάξεις έδειξε έκπληκτος και δήλωσε ότι θα εξετάσει αν είναι δυνατόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

3. Καθυστέρηση έκδοσης οριστικών συντάξεων θανόντων συνταξιούχων και μη ύπαρξης λογισμικού στα κατά τόπους ΕΦΚΑ για εργαζόμενους θανόντες, παρά τις υποσχέσεις κατά την προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου 2017. Αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι για την καθυστέρηση φταίει και πάλι η Intrasoft που έγινε η ανάθεση του έργου. Θα εξετάσουν το θέμα.

4. Για τις επικουρικές συντάξεις δήλωσε και πάλι ότι έδωσε σχετική εντολή για προτεραιότητα πλην όμως μέχρι σήμερα ουδεμία επικουρική σύνταξη εκδόθηκε. Δόθηκαν επίσης από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α στοιχεία συγκεκριμένων ταμείων όπως του ΝΑΤ από το οποίο δεν εκδόθηκε καμία οριστική σύνταξη μέχρι σήμερα. Διευθέτηση χρεών προς ταμεία και εφορία πέραν των 12 δόσεων. Αφού αναλύθηκε πλήρως το θέμα ακόμα και με συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί, με σχετική παρέμβαση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

5. Ζητήθηκε να εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν τα παρακρατηθέντα, με λάθος τρόπο, ποσά για περίθαλψη σε δικαιούμενους σύνταξης θανάτου και να μεσολαβήσει η κυρία Υπουργός ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με τον κ. πρωθυπουργό.