Νέα

Συλληπητήρια της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις οικογένειες των θυμάτων της Δυτικής Αττικής

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ κατάγγειλε, με ανακοίνωσή της (17.11.2017), την αδιαφορία των κυβερνήσεων που με τις πολιτικές τους άφησαν ανοχύρωτες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής που με την τελευταία πλημμύρα θρήνησε 19, μέχρι στιγμής θύματα, αρκετούς αγνοούμενους και μεγάλες καταστροφές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: « Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των  θυμάτων  της καταστροφικής πλημμύρας στην Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα καταγγέλλει όλες τις Κυβερνήσεις για την αδιαφορία τους σε αντιπλημμυρικά  έργα και αντισεισμική θωράκιση της χώρας, που συνήθως γίνονται σε περιοχές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων  όπου εγκαταλείπονται στην μοίρα τους.  Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες από την Ευρ. Ένωση και των  Κυβερνήσεων γιατί δεν εξασφαλίζουν κερδοφορία για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα  μας μέσα από τα Σωματεία μας, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και να σταματήσουμε να μετράμε θύματα.

Εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα προστασίας με ευθύνη του Κράτους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

·         Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών και υποδομές.

·         Μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες.

·         Μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

·         Αναστολή κάθε είδους υποχρεώσεων σε Εφορίες, Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους κλπ των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών – εμπόρων, βιοτεχνών στις κατεστραμμένες περιοχές».

Το χρονικό με τις φονικές πλημμύρες

Η καταιγίδα ξεκίνησε τις 15 Νοέμβρη 2017, κράτησε δυό ώρες και έπληξε τη Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα. Η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική σημειώθηκε στις 06:38, ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κατέφτασε στη Μάνδρα στις 06:43. Μέχρι το μεσημέρι της 18ης Νοέμβρη 2017 έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, ενώ είχαν αναφερθεί έξι αγνοούμενοι.

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική είναι η έβδομη φονική πλημμύρα στην Αττική τα τελευταία 120 χρόνια.

Πρόκεται για το χρονικό ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος  για το οποίο οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, υλοποιούν έργα και υποδομές, που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και η δραματική σύμπτωση: Η νέα τραγωδία ήρθε τις μέρες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πανηγυρίζει ασύστολα για τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η πρώτη μεγάλη πλημμύρα με 61 θύματα σημειώθηκε στην Αττική  στις 26 Νοέμβρη 1896, που καταγράφηκε και ως πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου.

Τρία χρόνια μετά, στις 20.11.1899, χτύπησε την Αθήνα καταιγίδα και, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής υπήρξαν νεκροί αλλά δεν αναφέρεται ο αριθμός των θυμάτων.

Η εφημερίδα «Εμπρός» στις 20.11.1899 έγραψε: «Η τρομερά καταστροφή, ήτις ειρήσθω υπήρξεν ανωτέρα της πρό τριετίας συμβάσης κατά της νύκτα του Αγίου Φιλίππου, συνετελέσθη εντός τριών ωρών. Αι Αθήναι δεν ενθυμούνται καταιγίδα τοσαύτης διάρκειας».

Μέχρι το 1933 καταγράφονται δέκα δυνατές βροχοπτώσεις στην Αθήνα με αρνητικά αποτέλεσμα.

Στις  22 Νοέμβρη 1934 έγινε μια απ’ τις μεγαλύτερες πλημμύρες. Έφτασαν μόνο έξι ώρες ισχυρότατης καταιγίδας για να πληγούν τα περισσότερα σπίτια και καταστήματα σε Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Κυψέλη, Πατήσια, αλλά και στον Πειραιά (Μοσχάτο, Φάληρο, Ρέντη, Κοκκινιά). Υπερχείλισε ο Κηφισός – και τα νερά έφτασαν τα δύο μέτρα στο Μοσχάτο και το ενάμιση στο Ν. Φάληρο. Μάλιστα έπεσε και η γέφυρα στην εκβολή του Κηφισού!

Η δυνατότερη, όμως, περιγραφή της δραματικής κατάστασης υπάρχει στους στίχους δυό ρεμπέτικων τραγουδιών: «Η  «Πλημμύρα» του Μάρκου Βαμβακάρη και «Η πλημμύρα της Αθήνας» του Σμυρνιού συνθέτη Σταύρου Παντελίδη (Σμύρνη1891- Αθήνα 1956).

Οι μεταπολεμικές πλημμύρες

 Μεταπολεμικά οι πλημμύρες με τα περισσότερα θύματα στην Αττική σημειώθηκαν στις 6 Νοέμβρη 1961 με 44 νεκρούς, στις 2 Νοέμβρη 1977 με 24 νεκρούς και στις 21 Οχτώβρη 1994 με 10 νεκρούς.

Στην πλημμύρα της 21.10.2014 έγιναν μεγάλες καταστροφές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου πλημμύρισε το ιστορικό αρχείο του κόμματος και έπαθαν ζημιές οι εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Η φονικότερη, όμως πλημμύρα, σημειώθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν η πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού στις 4 Ιουνίου 1907.

Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος σε μια ανάρτησή του αναφέρει: Στο βιβλίο του Βασίλη Πάνου 1907 Η πλημύρα του Ληθαίου (Εκδόσεις Αγαπώ την Πόλιν, 2008) διαβάζουμε: «“Ένας αυτόπτης ανταποκριτής αθηναϊκής εφημερίδας εκείνες τις μέρες στέλνει από τα Τρίκαλα το εξής τηλεγράφημα: “Τρίκαλα, πρός τα εσπέρας περιφερόμενος δυσκόλως και περιπατούντος επί πτωμάτων και ζώων ανά την πόλιν. Τρισχίλιας οικίας κατέρρευσαν. Οικοδομαί οικοδομημέναι καλώς εξηφανίσθησαν. Αι ζημίαι των οικιών και καταστημάτων είναι ανυπολόγιστοι. Θύματα ανθρώπινα εβεβαιώθησαν μέχρι στιγμής υπερπεντακόσια. Υπό τα ερείπια μιας οικίας 42 πτώματα ανθρώπων, υπό άλλην οικίαν 37. Το προαύλιον της οικίας Γεωργοπούλου βουλευτού 7. Εις τα σωθείσας οικίας αδύνατον να μένουσι άνθρωποι. Απειλείται στάσις…»