Νέα Υγεία

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

 Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά οι συνταξιούχοι στις 19 Γενάρη 2015 για να υπερασπιστούν τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον εικοστό αιώνα, την Κοινωνική Ασφάλιση, την οποία ετοιμάζεται να κατεδαφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις κινητοποιήσεις διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ . Στην Αθήνα η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής  Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ώρα 10 πμ.

Στις 19.1.2016 θα γίνουν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, Γιάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Αγρίνιο και Ηράκλειο.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ επισημαίνει: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σαρώσει ότι, έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά τις μεγάλες αντιλαϊκές ανατροπές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεσμοθέτησαν και εφάρμοσαν με τα μέτρα των δύο πρώτων μνημονίων.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια τρομοκρατικά επιχειρήματα των προηγούμενων, όσον αφορά την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεν περιέχει καμιά αναφορά στην διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των ταμείων, που ανέρχεται στα 100 δις ευρώ περίπου. Κι ακόμα επικυρώνει και θωρακίζει με νόμο τις μέχρι τώρα περικοπές των συντάξεων και των δώρων. Το σχέδιο αποτελεί  ταφόπλακα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφού βασικός στόχος είναι η απόσυρση του κράτους και των εργοδοτών από την χρηματοδότηση του συστήματος. Γι αυτό έχει τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Μερικά από τα κύρια σημεία της κυβερνητικής πρότασης στοχεύουν στα εξής:

1.    ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση όλο τον εργασιακό βίο και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα σημάνει την άμεση μείωση των συντάξεων

2.    αυτό θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους από το 2018 και μετά, ισοπεδώνοντας τις σημερινές συντάξεις προς τα κάτω.

3.    το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης προσεγγίζει το 62% για 42χρόνια δουλειάς

4.    η κυβέρνηση εγγυάται την κάλυψη μόνο της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ.

5.    μπαίνει σε εφαρμογή η σταδιακή μέχρι το 2019 κατάργηση του ΕΚΑΣ, σφαγιάζονται τα εφ’ άπαξ και άλλες παροχές.

6.    για τους αυτοαπασχολούμενους ορίζεται υποχρεωτική μηνιαία εισφορά ποσοστού 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

7.    ενοποιούνται τα ταμεία σε ένα, που κληρονομεί από ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ με προοπτική τη μείωση των συντάξεων.

8.    στις επικουρικές επιβάλλεται αύξηση των εισφορών των εργαζομένων κατά 0,5% και των  εργοδοτών κατά 1% για τρία χρόνια.  Όμως το ποσό της σύνταξης θα εξαρτιέται κάθε φορά από τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Η κυβέρνηση με ψέματα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανατροπές θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα εξασφαλίσουν τις συντάξεις των επόμενων γενεών. Προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους παλιούς και νέους, κοινωνικό αυτοματισμό, διαίρει και βασίλευε.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων

Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν

 Μια πρώτη απάντηση  πήρε με τη μαζική συγκέντρωση  στις 8/1 στο Υπουργείο Εργασίας και την αγωνιστική παράσταση μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΣΕΑ οργανώνει Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 Γενάρη, στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης  στις 10 πμ. Βγαίνουμε  όλοι στους δρόμους.

                     ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

Ø     ανακεφαλαιοποιήση των αποθεματικών των ταμείων με όλα όσα έχουν αφαιρέσει διαχρονικά κράτος και πλουτοκρατία.

Ø     Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, της 13ης και 14ης σύνταξης

Ø     Κάτω τα χέρια από το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές.

Ø     Η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και των δομών της δημόσιας υγείας  μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας».