Νέα Υγεία

«Στο πόδι» οι συνταξιούχοι για την υγεία

Στην πανυγειονομική κινητοποίηση που θα γίνει στις 20 Μάη 2015 στο υπουργείο Υγείας θα πάρουν μέρος οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ.

Οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 πμ, και στη συνέχεια θα πορευτούν στο υπουργείο Υγείας, όπου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ) για 24ωρη απεργία. Επίσης συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός.

 

Η εγκύκλιος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

«Οι δομές υγείας διαλύονται και η λαϊκή υγεία απειλείται. Αγώνας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των ΣΣΟ.

Για την κινητοποίηση που αποφάσισε η ΣΕΑ των ΣΣΟ η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εξέδωσε εγκύκλιο προς τα σωματεία μέλη της στην οποία επισημαίνει τα εξής: « Την 1η Απρίλη 2015 με απόφαση της ΣΕΑ, πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα και την Αθήνα (με πορεία στο υπουργείο εργασίας), για τα προβλήματα που μας καίνε, συντάξεις, φόροι υγεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές συγκέντρωσαν πολλές χιλιάδες συνταξιούχους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη συνολικά σε 24 πόλεις.

Οι απαντήσεις του υπουργού που συναντήσαμε, δεν έχουν καμιά σχέση με τα αιτήματα που μέχρι σήμερα έχουμε θέσει για λύση σε όλες τις κυβερνήσεις για την αποκατάσταση των απωλειών μας. Το μόνο που υποσχέθηκε ο Υπουργός, είναι ότι θα δούμε να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους μέχρι 700 ευρώ, πράγμα απαράδεκτο. Αυτή η θέση της κυβέρνησης, διαχωρίζει τους συνταξιούχους την στιγμή που χρειάζεται να δοθούν τα δώρα κανονικά σε όλους δίχως περικοπές και διαχωρισμούς, γιατί όλοι τα έχουν πληρώσει.

Με τις απαντήσεις που μας έδωσε ο Υπουργός, διαπιστώνουμε ότι και ετούτη η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κινείται στις ίδιες πολιτικές που υπαγορεύονται από συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε. Πολιτικές που τσάκισαν την ζωή μας. Μετά τις κινητοποιήσεις συνεδρίασε η ΣΕΑ και εκτίμησε την αγωνιστική μας πορεία ως θετική και την ανάγκη να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις με αιχμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που οξύνονται περισσότερο.

Με βάση αυτή την απόφαση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 20 του Μάη και πορεία στο υπουργείο υγείας. Καθώς επίσης να οργανωθούν ανάλογες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη σε όλη την χώρα από όλα τα σωματεία της δύναμης της ΣΕΑ με τοπικές συννενοήσεις – αποφάσεις. Καλούμε όλα τα σωματεία μας να προχωρήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις παντού Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφέρεια κλπ.».

Συνέχεια στους αγώνες

«Καλούμαστε, συνεχίζει η εγκύκλιος, να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συμμετοχή για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας που τα έχουν τσακίσει. Να απαιτήσουμε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα της υγείας-ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις εντολές της Ε.Ε και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών έχουν μετατρέψει την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εμπόρευμα.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών οδήγησαν μεταξύ άλλων:

 • Στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση δεκάδων δημοσίων νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιατρειών του ΙΚΑ, σε όλη την χωρά. με την ταυτόχρονη εμφάνιση αντιστοιχών ιδιωτικών μονάδων υγείας

 • Στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παντού. όλες οι εξαγγελίες για προσλήψεις και του σημερινού πρωθυπουργού είναι ελάχιστες και έωλες.

 • Στη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε επιχείρηση ολικής περικοπής υπηρεσιών υγείας.

 • Στη μετατροπή του Π.Ε.Δ.Υ από (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) σε έναν μηχανισμό συνταγογράφισης με πληρωμή από τους ασφαλισμένους. παραγωγή αναμονές για νοσήλια που εμπορευματοποιούν περισσότερο την υγεία.

 • Στην αύξηση των κρατήσεων για την υγεία και τη συμμέτοχη στα φάρμακα από τους ασφαλισμένους.

 • Στην αφαίρεσε χιλιάδων φαρμάκων από τις λίστες συνταγογράφισης ακόμα και για βαριές και ανίατες αρρώστιες.

Αυτές οι πολιτικές βάζουν σε κίνδυνο την ζωή και μειώνουν το προσδώκιμό της.

Διεκδικούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.

 • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσηλεία.

 • Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

 • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας.

 • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

 • Σε κάθε νομό και πόλη να προστεθούν και να διεκδικηθούν οι τοπικές ανάγκες που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο διεκδίκησης να μπαίνουν κάθε φορά και τα γενικότερα αιτήματά μας.

 • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντισυνταξιουχικοί, αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι.

 • Να αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματα που έχουν σφαγιάσει. μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά, κοινωνικά.

 • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.

Ακόμα η ΣΕΑ αποφάσισε με βάση όλα μας τα αιτήματα να προετοιμάσουμε μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση για τα μέσα του Ιούνη. Για την επιτυχία και χαρακτήρα της θα συζητήσουμε ποιο συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα».