Νέα Υγεία

ΣΕΑ: Νέες συμβάσεις για Οικογενειακούς Γιατρούς με πρόσθετα χαράτσια για συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Τους περιορισμούς στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και τα νέα χαράτσια για τις οικογένειες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που προβλέπονται στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες Οικογενειακούς Γιατρούς (ΟΓ) καταγγέλει με ανακοίνωσή της (1.8.2018) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες Οικογενεικούς Γιατρούς (με ειδικότητες Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής) τέθηκαν σε ισχύ απ’ την 1.8.2018 και συμπληρώνουν τις αντιλαϊκές συνολικά μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τις οποίες θέσπισε για τα Κέντρα Υγείας-ΠΕΔΥ και προωθεί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα συνεχιστούν, δηλαδή, με διαφορετικό προσωπικό νέοι περιορισμοί στις ιατροφαρμακευτικές παροχές των οικογενειών των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «εταίρων». Σ’ αυτό  περιλαμβάνεται η «υποχρεωτική εγγραφή ασθενούς σ’ έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ως φύλακας (“gatekeeper” – “πορτιέρης”) που θα είναι υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς».Μάλιστα οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς θα σημάνουν καινούργια χαράτσια για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους μετά τη συμφωνία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) στις 12.7.2018.

Η συμφωνία προβλέπει:

  •  Ολοι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται το ιατρείο εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως, θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, με το συγκυβερνητικό τρόπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η προηγούμενη ρύθμιση της ΝΔ με το πλαφόν των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες 5 – 10 μέρες και οι ασθενείς εξαναγκάζονταν να πληρώνουν.
  • Οι επισκέψεις στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως. Μπορούν, δηλαδή, να φτάσουν σε 352 επισκέψεις το μήνα (22 εργάσιμες μέρες Χ 16 = 352). Και βαφτίζουν «εξέταση» τα 15 λεπτά, κατά μέσο όρο για επίσκεψη, που δεν φτάνει ούτε για τη συνταγογράφηση. Πρόκειται για ρύθμιση που θυμίζει χρονοχρέωση σε πάρκινγκ παρά με υπηρεσίες Υγείας.
  • Ολοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξολοκλήρου τη δαπάνη επίσκεψης.

Ειδικότερα οι συνταξιούχοι, που κατακλύζουν κάθε πρωί δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία, θα υποστούν –όπως και όλοι οι ασθενείς- εξαντλητικές ταλαιπωρίες καθώς ναυάγησαν, εν τη γενέσει,  και  αυτά τα σχέδια  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για νέο καθεστώς των Οικογενειακών Γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ:  Οι γιατροί δεν προσήλθαν στις προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε προκηρύξει 1.195 θέσεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ και  2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Για τις ΤΟΜΥ υποβλήθηκαν   583 αιτήσεις και για τον ΕΟΠΥΥ υποβλήθηκαν 625 αιτήσεις. Δηλαδή το 69,7% των θέσεων και αυτών  των Οικογενειακών Γιατρών – «κοφτών» είναι κενές!

Μ’ άλλα λόγια: Η  …μεταμνημονιακή εποχή στην υγεία αποτελεί βελτιωμένο αντίγραφο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η πολιτική καταδικάστηκε στις πάνω από 70 κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΣΕΑ σε 35 απ’ τους 51 νομούς της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 2018.  Μάλιστα στις 25.5.2018 οι συνταξιούχοι της Αττικής με ογκώδη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και μαχητική πορεία στο υπουργείο Υγείας διαδήλωσαν την απόφασή τους να να βάλουν φραγμό στον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συντελείται μέσα απ’ την εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Επίσης στην Παγκρήτια συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο (11.7.2018), που ήταν ο αγωνιστικός επίλογος του πρώτου εξαμήνου των κινητοποιήσεων της ΣΕΑ,  ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης τόνισε: «Αυτό που έγινε πράξη στην υγεία, όπως λέει και το θανατηφόρο προπαγανδιστικό σλόγκαν της κυβέρνησης, είναι οι διαπιστώσεις (7/7/2018) του Ευρωπαϊκού  Παρατηρητήριου για την υγεία: Το 47% των ασθενών πληρώνουν 10-20 ευρώ για επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Και ξέρετε καλά πως κάθε πρωί οι συνταξιούχοι βρίσκονται στους προθαλάμους των ιατρείων. Αυτοί, δηλαδή, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για τα φάρμακα. Υπάρχει συνάδελφος που παίρνει λιγότερα από 25 ευρώ για ΕΚΑΣ. Και ψάχνει να βρεί τρόπο να της κόψουν το ΕΚΑΣ για να μην πληρώνει τη συμμετοχή στα φάρμακα, γιατί είναι πολλαπλάσια απ’ το ΕΚΑΣ!! Εκεί μας κατάντησαν. Να τσακίζουν απροκάλυπτα όλους, όσους έχουν ακόμη να δώσουν».

 Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

 Στην ανακοίνωσή της για τις νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών ΟΓ η ΣΕΑ αναφέρει:  «Από 1/8/2018 θα ισχύουν οι καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς συμπληρώνοντας έτσι τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με νέους περιορισμούς στις ιατροφαρμακευτικές παροχές όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο είναι δεδομένη. Ακόμα οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς θα φέρουν νέα χαράτσια στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους και αυτό επειδή οι ασφαλισμένοι που θα πηγαίνουν στο γιατρό πέραν του προβλεπόμενου 4ωρου θα επιβαρύνονται οι ίδιοι την δαπάνη όπως γινόταν και με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι δε γιατροί υποχρεούνται να μη δέχονται πάνω από 16 επισκέψεις στην 4ωρη απασχόληση. Επιπλέον ανάμεσα στα άλλα όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι κ.ά.) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου την επίσκεψη. Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση φυσικά τι παραπέρα εμπορευματοποίηση προεξοφλούν αυτές οι ρυθμίσεις…

Αυτή είναι λοιπόν η μεταμνημονιακή εποχή που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με τους χίλιους μεταρρυθμιστικούς νόμους που την ακολουθούν.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καταγγέλλουν και καταδικάζουν αυτές τις μεθοδεύσεις που αναγκάζουν τους συνταξιούχους, το φτωχοποιημένο λαό να μην μπορεί να προστατεύσει την υγεία του παρά μόνο αν έχει χρήματα!! Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθεί με την προπαγάνδα της να ωραιοποιήσει μια κατάσταση, τα έργα της την διαψεύδουν. Όπως υποχρεώθηκε κάτω από τον αγώνα των συνταξιούχων να επιστρέψει με την σύνταξη του Αυγούστου τις παρακρατήσεις, χωρίς αιτήσεις και δικαστήρια, έτσι και πάλι ο αγώνας μας θα ασκήσει την πίεση του για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές».